Axel Pehrsson-Bramstorp

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Axel Pehrsson-Bramstorp
Axel Pehrsson-Bramstorp.jpg
Axel Pehrsson-Bramstorp
Kryeministri i Suedisë
Në zyrë
19 qershor 1936 – 28 shtator 1936
MonarkGustaf V
PasardhësiPer Albin Hansson
Pasuar ngaPer Albin Hansson
Ministër i Bujqësisë
Në zyrë
19 qershor 1936 – 31 korrik 1945
KryeministërVetë ai
Per Albin Hansson
PasardhësiPer Edvin Sköld
Pasuar ngaPer Edvin Sköld
Të dhënat vetjake
Lindur më19 gusht 1883
Öja, Skåne, Suedi
Vdiq më19 shkurt 1954 (70 vjet)
Lilla Isie, Trelleborg, Suedi
Partia politikeLidhje e Bujqëve
Bashkëshortja/etSigrid Nilsson

Axel Alarik Pehrsson-Bramstorp (19 gusht 1883 - 19 shkurt 1954) ishte një politikan suedez i cili shërbeu si kryeministër i Suedisë për disa muaj gjatë vitit 1936. Ai ishte anëtar i Dhomës së Dytë të Riksdag (1918–1921), i cili përfaqësoi Partinë Liberale. Ai kaloi në Partinë e Bujqëve Bondeförbundet (Lidhja e Fermerëve) dhe u zgjodh anëtar i Dhomës së Dytë më 1929, ku shërbeu deri në vitin 1949. Ai ishte kryetar i partisë nga viti 1934 deri më 1949.

Bramstorp ishte i martuar me Sigrid Nilsson (1881–1951), me të cilin kishte katër fëmijë.

Flag of Sweden.svg Kryeministrat suedezë Flag of Sweden.svg
Louis De Geer | Arvid Posse | Carl Johan Thyselius | Robert Themptander | Gillis Bildt | Gustaf Åkerhielm | Erik Gustaf Boström | Fredrik von Otter | Johan Ramstedt | Christian Lundeberg | Karl Staaff | Arvid Lindman | Hjalmar Hammarskjöld | Carl Swartz | Nils Edén | Hjalmar Branting | Louis De Geer | Oscar von Sydow | Ernst Trygger | Rickard Sandler | Carl Gustaf Ekman | Felix Hamrin | Per Albin Hansson | Axel Pehrsson-Bramstorp | Östen Undén | Tage Erlander | Olof Palme | Thorbjörn Fälldin | Ola Ullsten | Ingvar Carlsson | Carl Bildt | Göran Persson | Fredrik Reinfeldt | Stefan Löfven | Magdalena Andersson