Arvid Posse

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Arvid Posse
Arvid Posse.pdf
Kryeministri i Suedisë
Në detyrë
19 prill 1880 – 13 qershor 1883
MonarkuOscar II
Paraprirë ngaLouis Gerhard De Geer
Pasuar ngaCarl Johan Thyselius
Të dhëna vetjake
U lind më15 shkurt 1820
Helsingborg, Qarku Malmöhus, Suedi
Vdiq më24 prill 1901 (81 vjet)
Stokholm, Suedi
Partia politikePartia Lantmanna
Bashkëshortja/etAmalia De la Gardie
Augusta Hägerflycht

Arvid Rutger Fredriksson Posse (15 shkurt 1820 - 24 prill 1901) ishte kont dhe politikan suedez. Ai ishte anëtar i parlamentit 1856–1890, ministër i financave 1880–1881 dhe kryeministër 1880–1883.

Familja dhe edukimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Posse ishte djali i guvernatorit Fredrik Salomon Posse dhe Magdalena Charlotta Bennet. Në vitin 1835 ai u regjistrua në Universitetin e Lundit, duke marrë një diplomë juridike më 1840. Të njëjtin vit, ai filloi si një praktikant në Gjykatën e Apelit të Skåne dhe Blekinge (Hovrätten över Skåne och Blekinge), gjatë së cilës kohë ai punoi të dy në gjykatat e rrethit dhe në vetë Gjykatën e Apelit. Më vonë, ai u emërua ndihmës gjyqtar rrethi (vice häradshövding) dhe më 1846 një nëpunës në Gjykatën e Apelit, dhe më 1847 u bë një bashkëpunëtor i drejtësisë në gjykatë. Në vitin 1849 Posse u largua nga shërbimi publik dhe u vendos në Charlottenlund Manor dhe i kushtoi kohën e tij bujqësisë, ndërmarrjeve dhe politikës lokale (duke qenë, për shembull, presidenti i Këshillit të Qarkut Malmöhus nga viti 1865 deri më 1868).

Karriera politike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Posse filloi karrierën e tij politike si anëtar i Shtëpisë së Fisnikërisë në parlamentin e viteve 1856-58. Ai atëherë ishte kryetar i Komitetit Bankar (Bankoutskottet). Në parlamentin e viteve 1862-63 ai kryesoi Komitetin e Përvetësimeve (Bevillningsutskottet), ku ai ishte një ithtar i fortë i parimeve të tregtisë së lirë, të cilat ai do të mbetej gjatë gjithë jetës së tij. Gjatë këtij parlamenti, ai kundërshtoi seriozisht ndryshimet e propozuara në ligjin për Vetëqeverisjen Lokale në lidhje me kufizimet e propozuara në pjesën e votave të pronarëve më të mëdhenj të tokave. Ai kishte frikë, ndër të tjera, se ndryshimet, nëse miratoheshin, mund të minonin reformën zgjedhore të propozuar. Vetë Posse, megjithatë, nuk e mbështeti reformën. Përkundrazi, ai ishte një nga kundërshtarët më të flaktë të reformës dhe parashikoi në parlamentin e viteve 1865-66, kur ai ishte kryetar i Komitetit për Çështjet e Qeverisë (Statsutskottet), se atdheu do të takohej me një të ardhme të pakënaqur nëse reforma u krye. Ndër të tjera, ai kishte frikë se sistemi i ri zgjedhor do të vinte shumë fuqi në duart e interesave agrare, të cilët së shpejti do të harronin "shumë gjëra që duhet të jetojnë si mbi ta ashtu edhe pranë tyre". Pavarësisht kësaj deklarate, në seancën e parë të dhomës së dytë të Riksdag më 1867, Posse u bë zëdhënësi i vetë-caktuar për grupin agrar, duke e bërë atë në të vërtetë drejtuesin e padiskutueshëm të dhomës së re të dytë. Nga ky grup u formua Partia Lantmanna, e cila, me Posse si udhëheqës, shumë shpejt miratoi një qëndrim opozitar ndaj qeverisë. Për një numër vitesh Posse mbeti padyshim personaliteti më i shquar dhe i fuqishëm në parlament, edhe pse jo më karizmati.

Gjatë viteve 1867–1881 Posse ishte anëtar i dhomës së dytë, që përfaqësonte rrethin e Herrestad och Ljunit, jashtë Ystad. Në vitet 1867-75 ai ishte kryetar i Komitetit për Çështjet e Qeverisë (në parlamentin Ekstra të vitit 1871 ai ishte mënkryetari i Komitetit të Zgjedhur (Särskilda utskottet)). Si kryetar, ai ishte përgjegjës për biznesin e dhomës së dytë. Ai hyri në qeveri më 19 prill 1880, duke u emëruar kryeministër, pas dorëheqjes së baronit |Louis De Geer. Për më tepër Posse ishte Ministër i Financave nga 7 dhjetor 1880 deri më 8 mars 1881.

Kryeministër dhe president i Gjykatës Administrative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si kryeministër, Posse tani duhej të zgjidhte çështjet e rëndësishme që kishin qenë në rendin e ditës që nga reforma e parlamentit. Çështjet kishin të bënin me heqjen e propozuar si të sistemit të ndarjes ashtu edhe të taksave të tokës (grundskatter) si pjesë e një ri-organizimi të ushtrisë. Shanset duket se ishin në favor të suksesit, pasi besohej se ai mund të llogariste në mbështetjen nga miqtë e vjetër të partisë dhe midis kundërshtarëve të qeverive paraardhëse. U caktuan komisione të mëdha për të raportuar mbi çështjet. Në parlamentin e vitit 1883 qeveria e Posse paraqiti propozimet e tyre. Ata premtuan një heqje hap pas hapi të taksave të tokës, dhe detyrimet e qiramarrjes dhe ndarjes. Në kthim Posse donte që parlamenti të aprovonte propozimet e qeverisë për të krijuar një ushtri të bazuar pjesërisht në ushtarë të tërhequr përgjithmonë (të regjistruar vullnetarisht dhe të paguar nga shteti) dhe pjesërisht në rekrutim. Sidoqoftë, këmbëngulja e Shtëpisë së Epërme për të mbajtur sistemin e ndarjes, dhe, ndoshta më e rëndësishmja, shkurtimet e Partisë Lantmanna, çuan në një seri dramash dhe një disfatë për Posse, pas së cilës ai dha dorëheqjen si kryeministër më 13 qershor 1883. Ai u emërua president i Gjykatës Administrative të Apelit, ku qëndroi deri në vitin 1889.

Punë politike dhe shkencore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si anëtar i dhomës së parë për Qarkun e Kalmarit Jugor 1882–1890, Posse mbajti një profil të ulët, por kundërshtoi futjen e tarifave të grurit gjatë luftës së 1887 midis tregtarëve të lirë dhe proteksionistëve. Ai gjithashtu shprehu simpatitë e tij për një reformë të moderuar të votimit. Kur fliste në parlament, Posse u shpreh shkurt dhe qartë, shpesh prerazi, por gjithmonë me qetësi dhe dinjitet. Ai u zgjodh anëtar i Akademisë Mbretërore Suedeze të Bujqësisë dhe Pylltarisë (1879) dhe një anëtar nderi i Shoqërisë Mbretërore Fiziografike në Lund (1878) dhe Shoqatës së Oficerëve Detarë Mbretëror (1880). Ai vdiq më 24 Prill 1901 në Stokholm.

Flag of Sweden.svg Kryeministrat suedezë Flag of Sweden.svg
Louis De Geer | Arvid Posse | Carl Johan Thyselius | Robert Themptander | Gillis Bildt | Gustaf Åkerhielm | Erik Gustaf Boström | Fredrik von Otter | Johan Ramstedt | Christian Lundeberg | Karl Staaff | Arvid Lindman | Hjalmar Hammarskjöld | Carl Swartz | Nils Edén | Hjalmar Branting | Louis De Geer | Oscar von Sydow | Ernst Trygger | Rickard Sandler | Carl Gustaf Ekman | Felix Hamrin | Per Albin Hansson | Axel Pehrsson-Bramstorp | Östen Undén | Tage Erlander | Olof Palme | Thorbjörn Fälldin | Ola Ullsten | Ingvar Carlsson | Carl Bildt | Göran Persson | Fredrik Reinfeldt | Stefan Löfven | Magdalena Andersson | Ulf Kristersson