Jump to content

Feminiteti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Feminiteti është mishërimi i tipareve femërore te djemtë ose burrat, veçanërisht ato që konsiderohen jotipike për burrat ose mashkullorinë. Këto tipare përfshijnë rolet, stereotipet, sjelljet dhe paraqitjet që lidhen shoqërisht me gratë dhe vajzat. Përgjatë historisë, meshkujt e konsideruar femra janë përballur me paragjykime dhe diskriminim. Meshkujt homoseksualë shpesh stereotipizohen si femra, dhe anasjelltas. Megjithatë, feminiteti, mashkulloriteti dhe forma të tjera të shprehjes gjinore janë të pavarura nga orientimi seksual.

Terminologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Efeminate vjen nga latinishtja effeminātus, nga parashtesa faktitive ex- (nga ex 'jashtë') dhe femina 'grua'; do të thotë 'e bërë femërore, e dobësuar, e dobësuar'. Një tjetër term latin është mollities, që do të thotë 'butësi'.

Fjalë të tjera popullore për feminitetin përfshijnë: pansy, nelly, djalë i bukur, nancy boy, girly boy, molly, sissy, pidhi, tomgirl, femboy, [1] roseboy, baby dhe girl (kur aplikohet për një djalë ose, veçanërisht, për të rritur njeri). Fjala effete nënkupton në mënyrë të ngjashme feminitetin ose përsosjen e tepërt, por vjen nga termi latin effetus që do të thotë 'të kesh lindur; i rraskapitur, nga ish- dhe fetusi 'pasardhës'. Termi tomgirl, që do të thotë një djalë vajzë, vjen nga një përmbysje e tomboy, që do të thotë një vajzë djalë. Termi djalë vajzë vjen nga një përmbysje gjinore e vajzës vajzë.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Greqia e lashtë dhe Roma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Greqia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Apolloni i ri mëson zymbylin të luajë Lyra nga Louis de Boullogne

Historiani grek Plutarku tregon se Periandri, tirani i Ambrakisë, e pyeti "djalin" e tij: "A nuk je ende shtatzënë?" në prani të njerëzve të tjerë, duke e bërë djalin ta vriste në shenjë hakmarrjeje për t'u trajtuar si femër ose si grua (Amatorius 768F).

Kur Eskini u akuzua për tradhti nga athinasit Timarku dhe Demosteni në 346 para Krishtit, ai ngriti një kundërpadi duke pretenduar se Timarchus ishte prostituuar me (ose ishte "mbajtur" nga) burra të tjerë (Kundër Timarkut). Ai gjithashtu ia atribuoi pseudonimin e Demostenit Batalos ("arse") për "joburrërinë dhe kinaidiān " e tij dhe shpesh komentonte për "motratin e tij joburrëor dhe femëror", madje duke kritikuar veshjet e tij: "Nëse dikush do t'i hiqte ato pallto të vogla dhe këmisha të buta... dhe i çoi për t'i trajtuar anëtarët e jurisë, mendoj se nuk do të ishin aspak në gjendje të thoshin, nëse nuk do t'u ishte thënë paraprakisht, nëse do të mbanin rrobat e një burri apo të një gruaje." [2]

Në greqishten e lashtë Koine, fjala për të femuar është κίναιδος kinaidos (cinaedus në formën e tij të latinizuar), ose μαλακός malakoi: një burrë "tipari më i spikatur i të cilit ishte një dashuri e supozuar 'femërore' për të depërtuar seksualisht nga burra të tjerë": [3]

Një "cinaedus" është një burrë që vishet ose flirton si një vajzë. Në të vërtetë, etimologjia e fjalës sugjeron një akt seksual indirekt që imiton një grua të shthurur. Ky term është huazuar nga greqishtja kinaidos (e cila mund të ketë ardhur në vetvete nga një gjuhë e Ionian grekëve të Azisë së Vogël, duke nënkuptuar kryesisht një balerin thjesht femëror që argëtonte audiencën e tij me një tympanum ose dajre në dorën e tij dhe adoptoi një stil lakmitar, duke tundur shpesh në mënyrë sugjestive të pasmet e tij në atë mënyrë që të sugjeronte marrëdhënie anale... Kuptimi kryesor i cinaedus nuk vdiq kurrë jashtë; termi nuk u bë kurrë një metaforë e vdekur."[4]

Greku i vonë [a] Erôtes ("Dashuritë", "Format e Dëshirave", "Çështjet e Zemrës"), i ruajtur me dorëshkrime nga Luciani, përmban një debat "midis dy burrave, Charicles dhe Callicratidas, mbi të afërmin meritat e grave dhe djemve si mjete të kënaqësisë seksuale mashkullore." Callicratidas, "larg nga të qenit i feminuar nga prirja e tij seksuale për djemtë... Prirja e Callicratidas e bën atë hiperviril... Dëshira seksuale e Callicratidas për djemtë, pra, e bën atë më shumë mashkull; nuk e dobëson apo përmbys identitetin e tij gjinor mashkullor, por përkundrazi e konsolidon atë”. Në të kundërt, "Preferenca erotike e Charicles për gratë duket se ka pasur efektin përkatës të feminizimit të tij: kur lexuesi e ndeshet për herë të parë me të, për shembull, Charicles përshkruhet si duke shfaqur 'një përdorim të shkathët të kozmetikës, në mënyrë që të jetë tërheqëse për gratë .'"

Roma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në përrallën e Virgjilit për dy të dashuruarit e rinj, Nisus dhe Euryalus, Euryalus ishte "i bukur" dhe kishte një marrëdhënie të ngushtë me nënën e tij, ndërsa Nisus ishte i shpejtë dhe i aftë në armatim. [5]

Përsosja e tepërt, rrobat e bukura dhe pasuritë e tjera, shoqëria e grave, disa zanate dhe dashuria e tepërt me gratë konsideroheshin të gjitha tipare femërore në shoqërinë romake. Marrja e një pozicioni seksual të papërshtatshëm, pasiv ose "fund", në seksin e të njëjtës gjini konsiderohej femërore dhe e panatyrshme. Prekja e kokës me gisht dhe veshja e një dhie konsideroheshin gjithashtu si femërore. [6]

Konsulli romak Scipio Aemilianus pyeti një nga kundërshtarët e tij, P. Sulpicius Galus: "Për llojin e njeriut që zbukurohet çdo ditë përpara një pasqyre, me parfum; të cilit i janë rruar vetullat; që ecën me mjekër dhe kofshë të këputura; kur ai ishte një djalë i ri, i shtrirë në banket pranë të dashurit të tij, i veshur me një tunikë me mëngë të gjata; i cili është i dashur për burrat si ai i verës: a mund të dyshojë dikush se ai ka bërë atë që kanë zakon të bëjnë cinaedi ? [7]

Oratori romak Quintilian përshkroi: "Trupi i këputur, ecja e thyer, veshja femërore", si "shenja të dikujt që është i butë [mollis] dhe jo një burrë i vërtetë". [8]

Për burrat romakë, maskuliniteti nënkuptonte gjithashtu vetëkontroll, madje edhe përballë emocioneve të dhimbshme, sëmundjeve ose vdekjes. Ciceroni thotë, "Ekzistojnë disa rregulla, madje edhe ligje, që e ndalojnë një mashkull të jetë femëror në dhimbje," [9] dhe Seneka shton, "Nëse më duhet të vuaj nga sëmundja, do të jetë dëshira ime të mos bëj asgjë jashtë kontrollit, asgjë. në mënyrë femërore." [10]

Perandori/filozofi Julian Apostati, në librin e tij Kundër Galileasve, shkroi: Pse egjiptianët janë më inteligjentë dhe më të dhënë pas zanateve, dhe sirianët joluftarë dhe feminorë, por në të njëjtën kohë inteligjentë, gjaknxehtë, të kotë dhe të shpejtë për të mësuar? ''

Komentarët e tij mbi Luftërat Galike, Jul Cezari shkroi se belgët ishin më të guximshmit nga të gjithë Galët, sepse "tregtarët më së paku u drejtohen atyre dhe importojnë ato gjëra që priren të eleminojnë mendjen". [11]

Perandori Marcus Aurelius me sa duket e konsideroi feminitetin një tipar të padëshiruar, por është e paqartë se çfarë apo kujt i referohej. [12]

Burrat homoseksualë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kinë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi kinez për 'burra vajza' është niang pao.

Në shtator 2021, Associated Press raportoi se qeveria kontinentale kineze i ka ndaluar meshkujt e feminuar të shfaqen në reklama televizive. Qeveria kineze udhëzoi transmetuesit të ndalonin shfaqjen e "burrave të dashur". [13] [14]

Shtetet e Bashkuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Shtetet e Bashkuara, djemtë janë shpesh homosocialë [15] dhe performanca e rolit gjinor përcakton gradën sociale. [16] Ndërsa djemtë homoseksual marrin të njëjtin kulturim, ata janë më pak të bindur. Martin Levine përmbledh: "Harry (1982, 51-52), për shembull, zbuloi se 42 për qind e të anketuarve të tij homoseksualë ishin 'motra (sissies)' gjatë fëmijërisë. Vetëm 11 për qind e mostrave të tij heteroseksuale ishin jokonformistë të rolit gjinor. Bell, Weinberg dhe Hammersmith (1981, 188) raportoi se gjysma e subjekteve të tyre homoseksuale meshkuj praktikuan sjellje të papërshtatshme për gjininë në fëmijëri. Ndër burrat e tyre heteroseksualë, shkalla e mospërputhjes ishte 25 përqind. Saghir dhe Robins (1973, 18) zbuluan se një e treta e tyre Të anketuarit homoseksualë ishin konform diktateve të rolit gjinor. Vetëm 3 përqind e burrave të tyre heteroseksualë devijuan nga norma." Kështu, djemtë e gjinisë femërore ngacmohen fizikisht dhe verbalisht (Saghir dhe Robins, 1973, 17-18; Bell, Weinberg dhe Hammersmith 1981, 74-84), duke i bërë ata të ndihen të pavlerë [17] dhe "të de-feminizohen". . [17] [18] [19]

Përpara trazirave të Stonewall, performanca jokonsistente e rolit gjinor ishte vënë re midis meshkujve homoseksualë: [20] [21] [22] "Ata kanë një fytyrë të ndryshme për raste të ndryshme. Në bisedat me njëri-tjetrin, ata shpesh i nënshtrohen një ndryshimi delikat. Unë kam burra të parë që dukeshin normalë buzëqeshin papritur, zbutën zërat e tyre dhe sillen duke përshëndetur miqtë homoseksualë [...] Shumë herë kam parë që këto ndryshime të ndodhin pasi kisha fituar besimin e një homoseksuali dhe ai mund të rrezikonte me siguri mosmiratimin tim. ndërsa pashë një shoqëruese të drekës duke u bërë një karikaturë femërore e vetes [23] ai kërkoi falje, 'Është e vështirë [24] kujtosh gjithmonë se dikush është burrë'." dhe kështu theksoi kampin, zvarritjen dhe lëvizjen, duke përfshirë një interes për modën [25] [26] [27] dhe dekorimin. [28] [29] [30] Burrat homoseksualë mashkullorë u margjinalizuan [31] [32] dhe formuan komunitetet e tyre, të tilla si subkultura e lëkurës, [33] dhe/ose mbanin rroba që zakonisht shoqëroheshin me individë të klasës punëtore, [34] si uniformat e marinarëve. [21] [35]

Ekziston një paragjykim i caktuar ndaj burrave që përdorin feminitetin si pjesë të paletës së tyre; paleta e tyre emocionale, paleta e tyre fizike. A po ndryshon kjo? Ajo po ndryshon në mënyra që nuk e çojnë përpara kauzën e feminitetit. Nuk po flas për gjëra rozë të zbukuruara apo për gjëra të Hello Kitty. E kam fjalën për energjinë, intuitën dhe ndjenjat e perëndeshës. Kjo është ende nën sulm dhe është përkeqësuar.

- RuPaul[36]

Pas Stonewall, "kultura e klonit" u bë mbizotëruese dhe feminaliteti tani është margjinalizuar. Një tregues i kësaj është një preferencë e caktuar e treguar në reklamat personale për burrat me sjellje mashkullore. [37] Shmangia e feminitetit nga meshkujt, duke përfshirë edhe homoseksualët, është lidhur me impedancën e mundshme të shëndetit personal dhe publik. Për sa i përket HIV/AIDS-it, sjellja mashkullore u stereotipizuar si e pashqetësuar për praktikat e sigurta të seksit gjatë përfshirjes në sjellje seksuale të shthurur. Raportet e hershme nga New York City treguan se më shumë gra ishin testuar për HIV/AIDS sesa burra. [38] [39] David Halperin krahason nocionet "universalizuese" dhe "minorizuese" të devijimit gjinor: "'butësia' ose mund të përfaqësojë spektrin e dështimit të mundshëm gjinor që përndjek të gjithë maskulinitetin normativ, një kërcënim gjithmonë i pranishëm për maskulinitetin e çdo burri, ose mund të përfaqësojë veçantia shpërfytyruese e një klase të vogël individësh të devijuar." [40]

Termi efeminifobia (nganjëherë efemifobik, siç përdoret nga Randy P. Conner) u krijua nga Will Fellows për të përshkruar anti-feminitetin e fortë. [41] Michael Bailey shpiku termin e ngjashëm femifobia për të përshkruar ambivalencën që kanë burrat dhe kultura homoseksuale në lidhje me sjelljen femërore në 1995. [42] Autori homoseksual Tim Bergling popullarizoi termin sissyphobiaSissyphobia: Burrat homoseksualë dhe sjellja femërore, [43] edhe pse ishte përdorur më parë. [44] Shkrimtarja dhe biologia transgjinore Julia Serano ka shpikur termin e ngjashëm effemimania. [45] [46] Sociologia feministe Rhea Ashley Hoskin sugjeron se këto terma mund të kuptohen si të lidhura me një konstrukt më të madh të femmefobisë, ose "paragjykimit, diskriminimit ose antagonizmit të drejtuar kundër dikujt që perceptohet të identifikojë, mishërojë ose shprehet në mënyrë femërore dhe ndaj njerëzve dhe objekteve të gjinisë femërore." [47] Që nga vitet 2000, analiza kulturore e Peter Hennen për maskulinitetet homoseksuale ka gjetur se feminiteti është një "koncept historikisht i ndryshëm i përdorur kryesisht si një mjet për të stabilizuar konceptin e një shoqërie të caktuar për maskulinitetin dhe kontrollin e sjelljes së burrave të saj bazuar në mohimin. të gjinisë femërore”. [48]

Konteksti modern[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një shembull se si mund të duket një femboy (djalë-femër).

Femboy (shqip: Djalë-femër) (e shkruar ndryshe femboi [1]) është një term zhargon modern që përdoret për t'iu referuar një mashkulli që shfaq karakteristika tradicionalisht femërore, të tilla si veshja e fustaneve, fundeve dhe/ose e sipërmeve të kofshëve. [1] [49] Është një portmanto femërore dhe djali. [1] Termi femboy u shfaq të paktën në vitet 1990 dhe fitoi tërheqje në internet, i përdorur si në kontekste seksuale ashtu edhe në ato joseksuale. [1] Kohët e fundit, femboy janë bërë gjithnjë e më të dukshme për shkak të përfshirjes së tyre në mediat e njohura, dhe tendencave të tilla si "Femboy Friday" [27] [49] dhe "Femboy Hooters". [27] Këto tendenca përfshijnë femboy që vetëidentifikohen që postojnë imazhe të tyre në grupe dhe forume në internet, të veshur me veshje femërore ose një formë cosplay Cosplay është bërë jashtëzakonisht i popullarizuar në mesin e femboy-ve në internet, zakonisht duke luajtur bashkë me personazhe femra, jo-binarë ose meshkuj.

Ndërsa termi mund të përdoret si një fyerje drejtuar grave trans, ai përdoret gjithashtu si një term pozitiv/vetëpërshkrues brenda komunitetit LGBT. [1]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ ndoshta c. shekulli i katërt

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d e f "What Does femboy Mean? | Gender & Sexuality by Dictionary.com". Everything After Z by Dictionary.com (në anglishte amerikane). Marrë më 2020-03-11. Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name ":3" defined multiple times with different content
 2. ^ Dover, 1989
 3. ^ Winkler, 1990
 4. ^ Williams, 1999
 5. ^ Louis Crompton, Homosexuality and Civilization (Harvard University Press, 2003), pp. 84–86; Winn, The Poetry of War, p. 162.
 6. ^ Holland, 2004
 7. ^ fr. 17 Malcovati; Aulus Gellius, 6.12.5; cited/translated by Williams 1999, p. 23
 8. ^ Institutes 5.9.14, cited/translated by Richlin, 1993
 9. ^ Fin. 2.94
 10. ^ Epist. 67.4
 11. ^ Commentarii de Bello Gallico, I,1
 12. ^ Meditations, Book 4.
 13. ^ "China bans men it sees as not masculine enough from TV - ABC News". ABC News. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "China bans men it sees as not masculine enough from TV | AP News". Associated Press. 2 shtator 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Gagnon, 1977
 16. ^ David and Brannon, 1976
 17. ^ a b Harry 1982, 20
 18. ^ Saghir and Robins 1973, 18–19
 19. ^ Levine, 1998, p. 5–16
 20. ^ Karlen, 1978
 21. ^ a b Cory and LeRoy, 1963
 22. ^ Newton, 1972
 23. ^ Levine, 1998, p. 21–23
 24. ^ Stearn 1962, 29
 25. ^ Henry, 1955
 26. ^ West, 1977
 27. ^ a b c "'Femboys': The TikTok trend shaking up gender norms". Happy Mag (në anglishte amerikane). 2021-01-08. Marrë më 2021-01-08. Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name ":2" defined multiple times with different content
 28. ^ Fischer 1972
 29. ^ White 1980
 30. ^ Henry 1955, 304
 31. ^ Warren 1972, 1974
 32. ^ Helmer 1963
 33. ^ Guy Baldwin (1993). "THE OLD GUARD (The History of Leather Traditions)". Ties that Bind. Arkivuar nga origjinali më 5 janar 2010. Marrë më 27 tetor 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ Fischer, 1972
 35. ^ Levine, 1998, p. 21–23, 56
 36. ^ Interview with RuPaul, David Shankbone, Wikinews, October 6, 2007.
 37. ^ Bailey et al. 1997.
 38. ^ Sullivan, 1987
 39. ^ Levine, 1998, p. 148
 40. ^ David Halperin, 2002
 41. ^ Fellows, Will (2004). A Passion to Preserve: Gay Men as Keepers of Culture. Madison, Wisconsin: University of Wisconsin Press. fq. 280. ISBN 9780299196837. Marrë më 2012-02-10. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ Michael Bailey, 1995
 43. ^ Bergling, Tim (2001). Sissyphobia: Gay Men and Effeminate Behavior. Routledge. ISBN 1-56023-990-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ Oliven, John F. (1974). Clinical sexuality: a manual for the physician and the professions (bot. 3rd). Lippincott. fq. 110. ISBN 0-397-50329-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ Harrison, Kelby (2013). Sexual Deceit: The Ethics of Passing. Lexington Books. fq. 10. ISBN 978-0739177051. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ Serano, Julia (2007). Whipping Girl. Berkeley: Seal Press. fq. 133. ISBN 978-1580051545. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ Hoskin, Rhea Ashley (2017-06-09). "Femme Theory: Refocusing the Intersectional Lens". Atlantis: Critical Studies in Gender, Culture & Social Justice (në anglisht). 38 (1): 95–109 PDF. ISSN 1715-0698.
 48. ^ Hennen, Peter (2008). Faeries, Bears, and Leathermen: Men in Community Queering the Masculine. The University of Chicago Press. fq. 48. ISBN 9780226327297. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 49. ^ a b Ran, Dani (2020-08-13). "Introducing 'Femboys', the Most Wholesome Trend On TikTok". Vice (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2020-10-20. Marrë më 2021-05-17.