Humbjet në Luftën e Dytë Botërore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Humbjet në Luftën e Dytë Botërore. Lufta e Dytë Botërore ishte një luftë madhore me pasoja shkatërruese për të gjithë globin. Shumë persona do të humbnin jetën në betejë, por mbase do ishte më mirë të shpreheshim se civilët do të ishin ata që do të vuanin më shumë. Uria, sëmundjet,krimet e luftës, bombardimet mbi qytete si dhe faktorë të shumtë, do të bënin që me qindra mijëra njerëz të shkëputeshin nga jeta. Me rëndësi në këto të dhëna, janë edhe shifrat e personave me origjinë çifute që ishin edhe ata që do të vuanin gjithashtu luftën, duke lënë një kujtim të hidhur nga holokausti. Lufta e Dytë Botërore gjithashtu tejkaloi numrin e vdekjeve dhe shkatërrimit ne krahasim me Luftën e Parë.

Të dhënat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shteti Popullata në vitet 1939 Ushtarët e Humbur Civilët Hebrenj të vrarë gjatë Holokaustit Totali i vdekjeve Vdekjes sipas përqindjes së popullatës (për shtet)
Shqipëria 1,073,000 28,000 28,000 2.62%
Australia 6,998,000 40,400 100 40,500 0.58%
Austria 6,653,000 45,000 65,000 110,000 1.65%
Belgjika 8,387,000 10,000 50,000 24,000 84,000 1.00%
Brazili 40,289,000 1,000 2,000 0.00%
Bullgaria 6,458,000 22,000 22,000 0.34%
Burma 16,119,000 60,000 60,000 0.37%
Kanada 11,267,000 45,300 45,300 0.40%
Kina 517,568,000 4,500,000 10,000,000 10,000,000 1.93%
Kuba 4,235,000 100 100 0.00%
Çekosllovakia 15,300,000 25,000 63,000 277,000 365,000 2.39%
Danimarka 3,795,000 1,300 1,800 100 3,200 0.08%
Estonia 1,134,000 40,000 1,000 41,000 3.62%
Etiopia 17,700,000 5,000 200,000 205,000 1.16%
Finlanda 3,700,000 95,000 2,000 97,000 2.62%
Franca 41,700,000 212,000 267,000 83,000 562,000 1.35%
Indo-Kina (Pjesa franceze) 24,600,000 1,000,000 1,000,000 4.07%
Gjermania 69,623,000 3,250,000 3,640,000 160,000 7,500,000 10.77%
Greqia 7,222,000 20,000 209,000 71,000 300,000 4.15%
Hungaria 9,129,000 300,000 80,000 200,000 580,000 6.35%
India 378,000,000 87,000 1,500,000 1,587,000 0.42%
Indonezia 69,435,000 4,000,000 4,000,000 5.76%
Irani 14,340,000 200 200 0.00%
Iraku 3,698,000 1,000 1,000 0.03%
Irlanda 2,960,000 200 200 0.00%
Italia 44,394,000 330,000 145,100 8,000 459,500 1.04%
Japonia 71,380,000 2,300,000 800,000 3,100,000 3.61%
Koreja.V Koreja.J 23,400,000 60,000 60,000 0.26%
Lituania 2,575,000 212,000 141,000 353,000 13.71%
Luksemburgu 295,000 1,000 1,000 2,000 0.68%
Malajzia 4,391,000 100,000 100,000 2.28%
Malta 269,000 1,500 1,500 0.56%
Meksika 19,320,000 100 100 0.00%
Mongolia 819,000 300 300 0.04%
Hollanda 8,729,000 7,900 92,000 106,000 205,900 2.36%
Zelanda e Re 1,629,000 11,900 11,900 0.73%
Norvegjia 2,945,000 3,000 5,800 700 9,500 0.32%
Filipinet 16,000,000 57,000 90,000 147,000 0.92%
Polonia 34,775,000 200,000 6,000,000 3,000,000 5,600,000 16.10%
Portugalia 500,000 55,000 55,000 11.0%
Rumania 19,934,000 316,000 56,000 469,000 841,000 4.22%
Singapori 728,000 50,000 50,000 6.87%
Afrika e Jugut 10,160,000 11,900 11,900 0.12%
Bashkimi Sovjetik 168,500,000 13,600,000 6,000,000 1,000,000 19,600,000 13.77%
Spanja 25,637,000 4,500 4,500 0.02%
Suedia 6,341,000 0.00%
Zvicra 4,210,000 100 100 0.00%
Tailanda 15,023,000 5,600 5,600 0.04%
Britania e Madhe 47,760,000 382,600 67,800 450,400 0.94%
ShBA 131,028,000 300,000 11,200 418,500 0.32%
Jugosllavia 15,400,000 300,000 1,300,000 67,000 1,667,000 6.67%
Totali (duke marrur parasysh se disa vënde nuk janë shënuar) 1,961,839,000 26,000,000 29,000,000 5,754,000 60,754,000 3.19%

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]