Katërkolla

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Katërkollë
Vladimir
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej757
TargatUL

Katërkolla (malazezisht: Владимир/Vladimir) është vendbanim rural (fshat) në Komunën e Ulqinit, në Mal të Zi.

Emërtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Varianti i parë i shënuar i këtij toponimi i përket shek. XVII, më 1614. Ky variant është Cadorcho, komanduar nga Dumo Luki[1]. E dhëna tjetër e qëmtuar nga gjeografi Draga është ajo e përdorur nga Gopçeviq "... prema Katrokolu" më 1878, dhe më pas përdorimi i kalkut Katrokol në një hartë angleze më 1881[2].

Emri Katërkollë vjen nga gjuha shqipe 'katër' dhe 'Kolli', që përfaqëson katër kisha të Shënkollës (ose Shën Nikollës) në afërsi të fshatit.[3] Emri Vladimir këtij vendbanimi iu vendos zyrtarisht pas vitit 1912 kur Ana e Malit kalon nën administrimin malazez. Pas Luftes së Dytë Botërore në dokumentet zyrtare emërtimi figuronte i shënuar në të dy format si Katërkollë - Vlladimir, ndërsa më vonë forma shqipe u eliminua.[4]

Vendndodhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjendet në kryqëzimin e rrugës magjistrale M-2.4 (TivarUlqinShqipëri) dhe rrugës rajonale R-16 (Katërkollë–OstrosVir). Fshati i Katërkollës gjendet në qendër të Fushës së Anës së Malit. Kjo zonë e madhe, me tokë bujqësore përreth, ka aktualisht një përdorim të përzier agrokulturor (blegtori, qumështari dhe bujqësi).[5]

Nga investimet e fundit, janë ndërtuar pika karburanti në rrugën magjistrale. Në Katërkollë gjendet shkolla fillore "Bedri Elezaga", e cila përbëhet nga shkolla amë dhe tetë paralele të ndara. Objektet e tjera shoqërore janë të kufizuara, dhe përfshijnë një institucion parashkollor, një ambulancë, një farmaci, një xhami, disa dyqane, tregun e gjelbër dhe restorante.[5]

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fshati ka 757 banorë sipas Censusit 2011, ndërsa 754 (99.6%) janë shqiptarë sipas kombësisë[6] dhe 753 (99.5%) janë mysliman sipas fesë.[7]

Viti Popullsia
1948 459
1953 528
1961 657
1971 774
1981 971
1991 868
2003 802
2011 757

Shih dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Relacione mbi gjendjen e Shqipërisë Veriore e të Mesme në shek. XVII, përktheu e përgatiti Injac Zamputi, Tiranë: Universiteti Shtetëror, Instituti i Historisë dhe i Gjuhësisë, 1963. f. 257
  2. ^ Nail Draga (1997), Gjurmë gjeografike, Ulqin: Art Club, 1997. f. 65.
  3. ^ ILLYRIA The Albanian-American Newspaper 2016 - Nr. 2437[lidhje e vdekur]
  4. ^ Nail Draga: Kërkime Gjeografike 9, Prishtinë 1987.
  5. ^ a b Prostorno urbanisticki plan opstine Ulcinjmrt.gov
  6. ^ Tabela N1. Stanovništvo prema nacinalnoj odnosno etničkoj pripadnosti po naseljima
  7. ^ Tabela N3. Stanovništvo prema vjeroispovijesti po naseljima