Njësitë administrative të Malit të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Njësitë administrative në Mal të Zi

Mali i Zi ka një sistem administrativ të përbërë nga 25 njësi territoriale të quajtura komuna (mal. opština). Në të drejtat dhe obligimet e administrates komunale hynë punët lokale të ngjashme me njësit admintrative të këtj niveli në Ballkan.

Niveli i parë i njësive administrative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komunat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Harta Stema Emri në gjuhën shqipe Emri në gjuhën malazeze Qendra administrative Sipërfaqja (km²) Popullsia

(2011)

ISO 3166-2
Andrijevica in Montenegro (2018).svg CoatAN.jpg Komuna e Andrejevicës Opština Andrijevica Andrijevica &0000000000000340.000000340 &0000000000005071.0000005.071 ME-01
Bijelo Polje in Montenegro (2018).svg BijeloPoljeWeapon.png Komuna e Bellopojës Opština Bijelo Polje Bellopoja &0000000000000923.000000923 &0000000000046051.00000046.051 ME-04
Berane in Montenegro (2006-2013).svg FinalniGrbBerane1.png Komuna e Beranës Opština Berane Berana &0000000000000717.000000717 &0000000000035068.00000035.068 ME-03
Budva in Montenegro (2018).svg Budva-grb.gif Komuna e Buduës Opština Budva Budva &0000000000000122.000000122 &0000000000019218.00000019.218 ME-05
Cetinje in Montenegro (2018).svg Cetinje Coat-of-Arms.svg Qyteti i Fronit i Cetinës Prijestonica Cetinje Cetina &0000000000000910.000000910 &Gabim shprehjeje: Numër i papriturGabim shprehjeje: Numër i papriturGabim shprehjeje: Numër i papriturGabim shprehjeje: Numër i papriturGabim shprehjeje: Numër i papriturGabim shprehjeje: Numër i papriturGabim shprehjeje: Numër i papriturGabim shprehjeje: Numër i papriturGabim shprehjeje: Numër i papriturGabim shprehjeje: Numër i papriturGabim shprehjeje: Numër i papriturGabim shprehjeje: Numër i papriturGabim shprehjeje: Numër i papriturGabim shprehjeje: Numër i papriturGabim shprehjeje: Numër i papriturGabim shprehjeje: Numër i papritur.Gabim shprehjeje: Numër i papritur16 657 ME-06
Danilovgrad in Montenegro (2018).svg Coat of arms of Danilovgrad.jpg Komuna e Danilovgradit Opština Danilovgrad Danilovgradi &0000000000000501.000000501 &0000000000018472.00000018.472 ME-07
Gusinje in Montenegro (2018).svg Coat of arms of Gusinje.svg Komuna e Gucisë Opština Gusinje Gucia &0000000000000486.000000486 &0000000000013108.00000013.108 ME-22
Herceg Novi in Montenegro (2018).svg Herceg-Novi-Grb.gif Komuna e Herceg Novit Opština Herceg Novi Herceg Novi &0000000000000235.000000235 &0000000000030864.00000030.864 ME-08
Kolašin in Montenegro (2018).svg Kolasin coat.gif Komuna e Koloshinit Opština Kolašin Koloshini &0000000000000897.000000897 &0000000000009949.0000009.949 ME-09
Kotor in Montenegro (2018).svg Coat of Arms of Kotor.png Komuna e Kotorrit Opština Kotor Kotorri &0000000000000335.000000335 &0000000000022947.00000022.947 ME-10
Mojkovac in Montenegro (2018).svg Mojkovac coa.png Komuna e Mojkovacit Opština Mojkovac Mojkovaci &0000000000000367.000000367 &0000000000010066.00000010.066 ME-11
Nikšić in Montenegro (2018).svg Niksic-Grb.gif Komuna e Nikshiqit Opština Nikšić Nikshiqi &0000000000002065.0000002.065 &0000000000072443.00000072.443 ME-12
Petnjica in Montenegro (2018).svg Komuna e Petnicës Opština Petnjica Petnica &0000000000000173.000000173 &0000000000006713.0000006.713 ME-23
Plav in Montenegro (2006-2014).svg Coat of arms of Plav.png Komuna e Plavës Opština Plav Plava &0000000000000486.000000486 &0000000000013108.00000013.108 ME-13
Pljevlja in Montenegro (2018).svg Pljevlja-grb.png Komuna e Plevlës Opština Pljevlja Plevla &0000000000001346.0000001.346 &0000000000030800.00000030.800 ME-14
Plužine in Montenegro (2018).svg Pluzine coa.png Komuna e Pluzhinës Opština Plužine Pluzhina &0000000000000854.000000854 &0000000000004272.0000004.272 ME-15
Podgorica in Montenegro (2018).svg Podgorica Coat of Arms.png Kryeqyteti i Podgoricës Glavni grad Podgorica Podgorica &0000000000001441.0000001.441 &0000000000185937.000000185.937 ME-16
Rožaje in Montenegro (2018).svg Rozaje Coat of Arms.svg Komuna e Rozhajës Opština Rožaje Rozhaja &0000000000000432.000000432 &0000000000022693.00000022.693 ME-17
Šavnik in Montenegro (2018).svg SavnikWeapon.png Komuna e Shavnikut Opština Šavnik Shavniku &0000000000000553.000000553 &0000000000002947.0000002.947 ME-18
Bar in Montenegro (2018).svg Coat of Arms of Bar.png Komuna e Tivarit Opština Bar Tivari &0000000000000598.000000598 &0000000000042048.00000042.048 ME-02
Tivat in Montenegro (2018).svg MNE Tivat COA.svg Komuna e Tivatit Opština Tivat Tivati &0000000000000046.00000046 &0000000000014031.00000014.031 ME-19
Tuzi in Montenegro (2018).svg Coat of arms of Tuzi.svg Komuna e Tuzit Opština Tuzi Tuzi 237 4478 ME-24
Ulcinj in Montenegro (2018).svg Coat of Arms of Ulcinj.svg Komuna e Ulqinit Opština Ulcinj Ulqini &0000000000000255.000000255 &0000000000020290.00000020.290 ME-20
Komuna e Zetës Opština Zeta Golluboci 145 16.231 ME-25
Žabljak in Montenegro (2018).svg Amblem of Zabljak.png Komuna e Zhabjakut Opština Žabljak Zhabjaku &0000000000000445.000000445 &0000000000004202.0000004.202 ME-21

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1945: Mali i Zi është ndarë në 3 qytete: Nikshiq, Podgoricë dhe Cetinë (që kanë pasur statusin e Këshillit qarkor kombëtar), 17 qarqe dhe 294 këshille vendore kombëtare dhe këshille vendore qytetare kombëtare që janë pjesë përbërëse e qarqeve.

1946: Numri i qarqeve u zvogëlua në 14, kurse numri i këshillëve vendore kombëtare dhe këshilleve vendore qytetare kombëtare në 180.

1947: Numri i qyteteve u rrit në 4 (u shtua Plevla), numri i qarqeve u zvogëlua në 13, kurse kurse numri i këshillëve vendore kombëtare dhe këshilleve vendore qytetare kombëtare në 145.

1948: Janë hequr 7 këshille vendore kombëtare dhe janë formuar 2 të rinjë.

1949: Nurmri i këshillëve vendore kombëtare u zvogëlua për 3 dhe 8 vendbanime fituan statusin e Qytetit nën përbërjen e qarkut.

1951: Të gjithë qytetet futen në përbërje të qarqeve përveç Titogradit (Podgoricës) që është jashtë qarkut si këshilli kombëtar i Qytetit të Titogradit, gjithashtu hiqet 1 këshillë vendor kombëtar.

1952: Riformimi i administratës në 10 qarqe dhe Qyteti i Titogradit (në rang qarku) dhe 84 komuna, ku 9 prej tyre ishin komuna urbane.

1955: Riformimi i administratës në 5 qarqe dhe 36 komuna që ishin në përbërje të tyre.

1957: Numri i komunave zvogëlohet në 28, dhe hiqen qarqet.

1960: Numri i komunave zvogëlohet në 20.

1990: Formohet Komuna e Andrejevicës, kështu numri i komunave rritet në 21.

2005: Formohen Komunat urbane të Tuzit (Malësisë) dhe Gollubocit (Zetës).

2013: Formohet Komuna e Petnicës, kështu numri i komunave rritet në 22.

2014: Formohet Komuna e Gucisë, kështu numri i komunave rritet në 23.

2018: Komuna e Tuzit shpallet si komunë e pavarur, kështu numri i komunave rritet në 24.[1]

2022: Komuna e Zetës shpallet si komunë e pavarur, kështu numri i komunave rritet në 25.[2]

Përbërja etnike dhe fetare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komuna Përkatësia më e madhe etnike Gjuha amtare më e përhapur Përkatësia më e madhe fetare
Andrejevicë Serb (61.86%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
Beranë Serb (42.96%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
Bellopojë Serb (35.96%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
Buduë Malazez (48.19%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
Cetinë Malazez (90.54%) Malazezisht Ortodoksi Lindore
Danillovgrad Malazez (64.19%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
Guci Boshnjakë (52.29%) Boshnjakisht Islami
Herceg Novi Serb (48.89%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
Koloshin Malazez (57.42%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
Kotorr Malazez (48.88%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
Mojkovac Malazez (59.12%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
Nikshiq Malazez (63.70%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
Petnicë Boshnjakë (77.53%) Bosnjakisht Islami
Plavë Boshnjakë (51.90%) Boshnjakisht Islami
Plluzhinë Serb (65.65%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
Plevlë Serb (57.07%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
Podgoricë Malazez (57.35%) Malazezisht Ortodoksi Lindore
Rozhajë Boshnjakë (83.91%) Bosnjakisht Islami
Shavnik Malazez (53.82%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
Tivar Malazez (46.50%) Malazezisht Ortodoksi Lindore
Tivat Malazez (33.25%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
Tuz Shqiptarë Shqip Katolik
Ulqin Shqiptarë (70.66%) Shqip Islami
Zetë
Zhabjak Malazez (50.43%) Serbishtja Ortodoksi Lindore

Gjeografa[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

24 komunat e Malit të Zi janë jozyrtarisht të ndara në tre rajone: Rajoni jugor (Ulqin, Tivar, Buduë, Kotorr, Tivat, Herceg Novi), Rajoni qendror (Tuz, Podgoricë, Danillovgrad, Nikshiq, Cetinë) dhe Rajoni verior (Plavë, Guci, Andrejevicë, Rozhajë, Beranë, Petnicë, Koloshin, Mojkovac, Bellopojë, Zhabjak, Shavnik, Plevlë, Plluzhinë).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Tuzi-komunë". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ boinhd. "ZETA MERR STATUSIN E KOMUNËS | Tv Boin". Marrë më 2022-08-23.