Bashkitë e Shqipërisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Harta e bashkive të Shqipërisë
Shoqata e bashkive të Shqipërisë

Sipas ligjit të reformave të miratuar në vitin 2014[1] Most defunct municipalities are now administrative units and may also be cities, villages, or neighbourhoods.[2] numri i bashkive është zvogëluar nga 65 në 61. Bashkitë sipas këtij ligji, paraqein nivelin e dytë të ndarjes territoriale në Shqipëri. Që nga viti 2015, bashkitë janë ndarë në dy lloje: bashkitë me karakter urban dhe ato me karakter rural të njohura si komuna.

Bashkitë si të tilla, në vete përmbajnë së paku dy [[Njësitë administrative të Shqipërisë|njësi administrative. Njësitë administrative, varësisht nga dendësia e popullsisë dhe shtrirja gjeografike mund të përmbajnë në vete një ose më shumë qytete, fshatra ose lagje dhe paraqesin nivelin e tretë dhe të fundit të qeverisjes lokale në Shqipëri.

61 Bashkitë[redakto | redakto tekstin burimor]

Nr. Stema Bashkia Njësitë Administrative Hapësira km² Vendndodhja Popullsia
1
Stema e Bashkisë Belsh.svg
Bashkia Belsh Njësia administrative Belsh,
Njësia administrative Fierzë,
Njësia administrative Grekan,
Njësia administrative Kajan
196.44km²
Bashkia e Belshit në Hartën e Shqipërisë.svg
19,503
2
Stema e Bashkisë Berat.svg
Bashkia Berat Njësia administrative Berat,
Njësia administrative Otllak,
Njësia administrative Roshnik,
Njësia administrative Sinjë,
Njësia administrative Velabisht
379.98km²
Bashkia e Beratit në Hartën e Shqipërisë.svg
60,031
3
Stema e Bashkisë Bulqizë.svg
Bashkia Bulqizë Njësia administrative Bulqizë,
Njësia administrative Fushë-Bulqizë,
Njësia administrative Gjoricë,
Njësia administrative Martanesh,
Njësia administrative Ostren,
Njësia administrative Shupenzë,
Njësia administrative Trebisht,
Njësia administrative Zerqan
678.51km²
Bashkia e Bulqizës në Hartën e Shqipërisë.svg
31,210
4
Stema e Bashkisë Cërrik.svg
Bashkia Cërrik Njësia administrative Cërrik,
Njësia administrative Gostimë,
Njësia administrative Klos,
Njësia administrative Mollas,
Njësia administrative Shalës
189.65km²
Bashkia e Cërrikut në Hartën e Shqipërisë.svg
27,445
5
Stema e Bashkisë Delvinë.svg
Bashkia Delvinë Njësia administrative Delvinë,
Njësia administrative Vergo
182.90km²
Bashkia e Delvinës në Hartën e Shqipërisë.svg
7,598
6
Stema e Bashkisë Devoll.svg
Bashkia Devoll Njësia administrative Bilisht,
Njësia administrative Hoçisht,
Njësia administrative Miras,
Njësia administrative Progër,
Njësia administrative Qendër Bilisht
453.27km²
Bashkia e Devollit në Hartën e Shqipërisë.svg
26,716
7
Coats of arms of None.svg
Bashkia Dibër Njësia administrative Arras,
Njësia administrative Fushë-Çidhën,
Njësia administrative Kala e Dodës,
Njësia administrative Kastriot,
Njësia administrative Lurë,
Njësia administrative Luzni,
Njësia administrative Maqellarë,
Njësia administrative Melan,
Njësia administrative Muhurr,
Njësia administrative Peshkopi,
Njësia administrative Selishtë,
Njësia administrative Sllovë,
Njësia administrative Qendër Tomin,
Njësia administrative Zall-Dardhë,
Njësia administrative Zall-Reç
937.88km²
Bashkia e Dibrës në Hartën e Shqipërisë.svg
61,619
8
Stema e Bashkisë Divjakë.svg
Bashkia Divjakë Njësia administrative Divjakë,
Njësia administrative Grabian,
Njësia administrative Gradishtë,
Njësia administrative Remas,
Njësia administrative Tërbuf
309.58km²
Bashkia e Divjakës në Hartën e Shqipërisë.svg
34,254
9
Stema e Bashkisë Dropull.svg
Bashkia Dropull Njësia administrative Dropull i Poshtëm,
Njësia administrative Dropull i Sipërm,
Njësia administrative Pogon
448.25km²
Bashkia e Dropullit në Hartën e Shqipërisë.svg
3,503
10
Stema e Bashkisë Durrës.svg
Bashkia Durrës Njësia administrative Durrës,
Njësia administrative Ishëm,
Njësia administrative Katund i Ri,
Njësia administrative Manëz,
Njësia administrative Rrashbull,
Njësia administrative Sukth
338.30km²
Bashkia e Durrësit në Hartën e Shqipërisë.svg
175,110
11
Stema e Bashkisë Elbasan.svg
Bashkia Elbasan Njësia administrative Bradashesh,
Njësia administrative Elbasan,
Njësia administrative Funarë,
Njësia administrative Gjergjan,
Njësia administrative Gjinar,
Njësia administrative Gracen,
Njësia administrative Labinot-Fushë,
Njësia administrative Labinot-Mal,
Njësia administrative Papër,
Njësia administrative Shirgjan,
Njësia administrative Shushicë, Elbasan,
Njësia administrative Tregan,
Njësia administrative Zavalinë
872.03km²
Bashkia e Elbasanit në Hartën e Shqipërisë.svg
141,714
12
Stema e Bashkisë Fier.svg
Bashkia Fier Njësia administrative Cakran,
Njësia administrative Dërmenas,
Njësia administrative Fier,
Njësia administrative Frakull,
Njësia administrative Levan,
Njësia administrative Libofshë,
Njësia administrative Mbrostar,
Njësia administrative Portëz,
Njësia administrative Qendër, Fier,
Njësia administrative Topojë
619.90km²
Bashkia e Fierit në Hartën e Shqipërisë.svg
120,655
13
Stema e Bashkisë Finiq.svg
Bashkia Finiq Njësia administrative Aliko,
Njësia administrative Dhivër,
Njësia administrative Finiq,
Njësia administrative Livadhja,
Njësia administrative Mesopotam
441.20km²
Bashkia e Finiqit në Hartën e Shqipërisë.svg
11,862
14
Stema e Bashkisë Fushë-Arrëz.svg
Bashkia Fushë-Arrëz Njësia administrative Blerim,
Njësia administrative Fierzë, Pukë,
Njësia administrative Fushë-Arrëz,
Njësia administrative Iballë,
Njësia administrative Qafë-Mali
540.42km²
Bashkia e Fushë Arrëzit në Hartën e Shqipërisë.svg
7,405
15
Stema e Bashkisë Gjirokastër.svg
Bashkia Gjirokastër Njësia administrative Antigonë,
Njësia administrative Cepo,
Njësia administrative Gjirokastër,
Njësia administrative Lazarat,
Njësia administrative Lunxhëri,
Njësia administrative Odrie,
Njësia administrative Picar
469.25km²
Bashkia e Gjirokastrës në Hartën e Shqipërisë.svg
25,301
16
Stema e Bashkisë Gramsh.svg
Bashkia Gramsh Njësia administrative Gramsh,
Njësia administrative Kodovjat,
Njësia administrative Kukur,
Njësia administrative Kushovë,
Njësia administrative Lenie,
Njësia administrative Pishaj,
Njësia administrative Poroçan,
Njësia administrative Skënderbegas,
Njësia administrative Sult,
Njësia administrative Tunjë
739.22km²
Bashkia e Gramshit në Hartën e Shqipërisë.svg
24,231
17
Coats of arms of None.svg
Bashkia Has Njësia administrative Fajzë,
Njësia administrative Gjinaj,
Njësia administrative Golaj,
Njësia administrative Krumë
399.62km²
Bashkia e Hasit në Hartën e Shqipërisë.svg
16,790
18
Stema e Bashkisë Himarë.svg
Bashkia Himarë Njësia administrative Himarë,
Njësia administrative Horë-Vranisht,
Njësia administrative Lukovë
571.94km²
Bashkia e Himarës në Hartën e Shqipërisë.svg
5,738
19
Coats of arms of None.svg
Bashkia Kamëz Njësia administrative Kamëz,
Njësia administrative Paskuqan
37.18km²
Bashkia e Kamzës në Hartën e Shqipërisë.svg
104,190
20
Stema e Bashkisë Kavajë.svg
Bashkia Kavajë Njësia administrative Golem, Kavajë,
Njësia administrative Helmas,
Njësia administrative Kavajë,
Njësia administrative Luz i Vogël,
Njësia administrative Synej
198.81km²
Bashkia e Kavajës në Hartën e Shqipërisë.svg
40,094
21
Coats of arms of None.svg
Bashkia Këlcyrë Njësia administrative Ballaban,
Njësia administrative Dishnicë,
Njësia administrative Këlcyrë,
Njësia administrative Sukë
km²
Bashkia e Këlcyrës në Hartën e Shqipërisë.svg
6,113
22
Coats of arms of None.svg
Bashkia Klos Njësia administrative Gurrë,
Njësia administrative Klos, Dibër,
Njësia administrative Suç,
Njësia administrative Xibër
357.48km²
Bashkia e Klosit në Hartën e Shqipërisë.svg
16,618
23
Stema e Bashkisë Kolonjë.svg
Bashkia Kolonjë Njësia administrative Barmash,
Njësia administrative Çlirim,
Njësia administrative Ersekë,
Njësia administrative Leskovik,
Njësia administrative Mollas, Kolonjë,
Njësia administrative Novoselë, Kolonjë,
Njësia administrative Qendër Ersekë,
Njësia administrative Qendër Leskovik
846.06km²
Bashkia e Kolonjës në Hartën e Shqipërisë.svg
11,070
24
Stema e Bashkisë Konispol.svg
Bashkia Konispol Njësia administrative Konispol,
Njësia administrative Markat,
Njësia administrative Xarrë
221.88km²
Bashkia e Konispolit në Hartën e Shqipërisë.svg
8,245
25
Stema e Bashkisë Korçë.svg
Bashkia Korçë Njësia administrative Drenovë,
Njësia administrative Korçë,
Njësia administrative Lekas,
Njësia administrative Mollaj,
Njësia administrative Qendër Bulgarec,
Njësia administrative Vithkuq,
Njësia administrative Voskop,
Njësia administrative Voskopojë
805.99km²
Bashkia e Korçës në Hartën e Shqipërisë.svg
75,994
26
Stema e Bashkisë Krujë.svg
Bashkia Krujë Njësia administrative Bubq,
Njësia administrative Cudhi,
Njësia administrative Fushë-Krujë,
Njësia administrative Krujë,
Njësia administrative Nikël,
Njësia administrative Kodër-Thumanë
339.02km²
Bashkia e Krujës në Hartën e Shqipërisë.svg
59,814
27
Stema e Bashkisë Kuçovë.svg
Bashkia Kuçovë Njësia administrative Kozare,
Njësia administrative Kuçovë,
Njësia administrative Lumas,
Njësia administrative Perondi
160.23km²
Bashkia e Kuçovës në Hartën e Shqipërisë.svg
31,262
28
Stema e Bashkisë Kukës.svg
Bashkia Kukës Njësia administrative Arrën,
Njësia administrative Bicaj,
Njësia administrative Bushtricë,
Njësia administrative Grykë-Çajë,
Njësia administrative Kalis,
Njësia administrative Kolsh,
Njësia administrative Kukës,
Njësia administrative Malzi,
Njësia administrative Shishtavec,
Njësia administrative Shtiqën,
Njësia administrative Surroj,
Njësia administrative Tërthore,
Njësia administrative Topojan,
Njësia administrative Ujmisht,
Njësia administrative Zapod
933.86km²
Bashkia e Kukësit në Hartën e Shqipërisë.svg
47,985
29
Coats of arms of None.svg
Bashkia Kurbin Njësia administrative Fushë Kuqe,
Njësia administrative Laç,
Njësia administrative Mamurras,
Njësia administrative Milot
263km²
Bashkia e Kurbinit në Hartën e Shqipërisë.svg
46,291
30
Stema e Bashkisë Lezhë.svg
Bashkia Lezhë Njësia administrative Balldren,
Njësia administrative Blinisht,
Njësia administrative Dajç,
Njësia administrative Kallmet,
Njësia administrative Kolsh,
Njësia administrative Lezhë,
Njësia administrative Shëngjin,
Njësia administrative Shënkoll,
Njësia administrative Ungrej,
Njësia administrative Zejmen
509.10km²
Bashkia e Lezhës në Hartën e Shqipërisë.svg
65,633
31
Stema e Bashkisë Libohovë.svg
Bashkia Libohovë Njësia administrative Libohovë,
Njësia administrative Qendër Libohovë,
Njësia administrative Zagori
248.24km²
Bashkia e Libohovës në Hartën e Shqipërisë.svg
3,667
32
Stema e Bashkisë Librazhd.svg
Bashkia Librazhd Njësia administrative Hotolisht,
Njësia administrative Librazhd,
Njësia administrative Lunik,
Njësia administrative Orenjë,
Njësia administrative Polis,
Njësia administrative Qendër Librazhd,
Njësia administrative Stëblevë
793.36km²
Bashkia e Librazhdit në Hartën e Shqipërisë.svg
31,892
33
Stema e Bashkisë Lushnje.svg
Bashkia Lushnjë Njësia administrative Allkaj,
Njësia administrative Ballagat,
Njësia administrative Bubullimë,
Njësia administrative Dushk,
Njësia administrative Fier-Shegan,
Njësia administrative Golem,
Njësia administrative Hysgjokaj,
Njësia administrative Karbunarë,
Njësia administrative Kolonjë,
Njësia administrative Krutje,
Njësia administrative Lushnjë
372.72km²
Bashkia e Lushnjes në Hartën e Shqipërisë.svg
83,659
34
Stema e Bashkisë Malësi e Madhe.svg
Bashkia Malësi e Madhe Njësia administrative Gruemirë,
Njësia administrative Kastrat,
Njësia administrative Kelmend,
Njësia administrative Koplik,
Njësia administrative Qendër, Malësi e Madhe,
Njësia administrative Shkrel
951.01km²
Bashkia e Malësisë së Madhe në Hartën e Shqipërisë.svg
30,823
35
Stema e Bashkisë Maliq.svg
Bashkia Maliq Njësia administrative Gorë,
Njësia administrative Libonik,
Njësia administrative Maliq,
Njësia administrative Moglicë,
Njësia administrative Pirg,
Njësia administrative Pojan,
Njësia administrative Vreshtas
656.34km²
Bashkia e Maliqit në Hartën e Shqipërisë.svg
41,757
36
Stema e Bashkisë Mallakastër.svg
Bashkia Mallakastër Njësia administrative Aranitas,
Njësia administrative Ballsh,
Njësia administrative Fratar,
Njësia administrative Greshicë,
Njësia administrative Hekal,
Njësia administrative Kutë,
Njësia administrative Ngraçan,
Njësia administrative Qendër Dukas,
Njësia administrative Selitë
329.19km²
Bashkia e Mallakastrës në Hartën e Shqipërisë.svg
27,062
37
Stema e Bashkisë Mat.svg
Bashkia Mat Njësia administrative Baz,
Njësia administrative Burrel,
Njësia administrative Derjan,
Njësia administrative Komsi,
Njësia administrative Lis,
Njësia administrative Macukull,
Njësia administrative Rukaj,
Njësia administrative Ulëz
493.50km²
Bashkia e Matit në Hartën e Shqipërisë.svg
27,600
38
Coats of arms of None.svg
Bashkia Memaliaj Njësia administrative Buz,
Njësia administrative Krahës,
Njësia administrative Luftinjë,
Njësia administrative Memaliaj,
Njësia administrative Memaliaj Fshat,
Njësia administrative Qesarat
372.07km²
Bashkia e Memaliajt në Hartën e Shqipërisë.svg
10,657
39
Stema e Bashkisë Mirditë.svg
Bashkia Mirditë Njësia administrative Fan,
Njësia administrative Kaçinar,
Njësia administrative Kthellë,
Njësia administrative Orosh,
Njësia administrative Rrëshen,
Njësia administrative Rubik,
Njësia administrative Selitë
869.71km²
Bashkia e Mirditës në Hartën e Shqipërisë.svg
22,103
40
Stema e Bashkisë Patos.svg
Bashkia Patos Njësia administrative Patos,
Njësia administrative Ruzhdie,
Njësia administrative Zharrëz
82.55km²
Bashkia e Patosit në Hartën e Shqipërisë.svg
22,959
41
Stema e Bashkisë Peqin.svg
Bashkia Peqin Njësia administrative Gjoçaj,
Njësia administrative Karinë,
Njësia administrative Pajovë,
Njësia administrative Peqin,
Njësia administrative Përparim,
Njësia administrative Shezë
197.79km²
Bashkia e Peqinit në Hartën e Shqipërisë.svg
26,136
42
Stema e Bashkisë Përmet.svg
Bashkia Përmet Njësia administrative Çarçovë,
Njësia administrative Frashër,
Njësia administrative Përmet,
Njësia administrative Petran,
Njësia administrative Qendër Piskovë
601.95km²
Bashkia e Përmetit në Hartën e Shqipërisë.svg
10,614
43
Stema e Bashkisë Pogradec.svg
Bashkia Pogradec Njësia administrative Buçimas,
Njësia administrative Çërravë,
Njësia administrative Dardhas,
Njësia administrative Pogradec,
Njësia administrative Proptisht,
Njësia administrative Trebinjë,
Njësia administrative Udenisht,
Njësia administrative Velçan
594.77km²
Bashkia e Pogradecit në Hartën e Shqipërisë.svg
61,530
44
Stema e Bashkisë Poliçan.svg
Bashkia Poliçan Njësia administrative Poliçan,
Njësia administrative Tërpan,
Njësia administrative Vërtop
272.02km²
Bashkia e Poliçanit në Hartën e Shqipërisë.svg
10,953
45
Coats of arms of None.svg
Bashkia Përrenjas Njësia administrative Përrenjas,
Njësia administrative Qukës,
Njësia administrative Rrajcë,
Njësia administrative Stravaj
322.95km²
Bashkia e Prrenjasit në Hartën e Shqipërisë.svg
24,906
46
Stema e Bashkisë Pukë.svg
Bashkia Pukë Njësia administrative Gjegjan,
Njësia administrative Pukë,
Njësia administrative Qelëz,
Njësia administrative Qerret,
Njësia administrative Rrapë
505.53km²
Bashkia e Pukës në Hartën e Shqipërisë.svg
11,069
47
Stema e Bashkisë Pustec.svg
Bashkia Pustec Njësia administrative Pustec 198.68km²
Bashkia e Pustecit në Hartën e Shqipërisë.svg
3,290
48
Stema e Bashkisë Roskovec.svg
Bashkia Roskovec Njësia administrative Kuman,
Njësia administrative Kurjan,
Njësia administrative Roskovec,
Njësia administrative Strum
118.01km²
Bashkia e Roskovecit në Hartën e Shqipërisë.svg
21,742
49
Stema e Bashkisë Rrogozhinë.svg
Bashkia Rrogozhinë Njësia administrative Gosë,
Njësia administrative Kryevidh,
Njësia administrative Lekaj,
Njësia administrative Rrogozhinë,
Njësia administrative Sinaballaj
223.50km²
Bashkia e Rrogozhinës në Hartën e Shqipërisë.svg
22,148
50
Stema e Bashkisë Sarandë.svg
Bashkia Sarandë Njësia administrative Ksamil,
Njësia administrative Sarandë
58.96km²
Bashkia e Sarandës në Hartën e Shqipërisë.svg
20,227
51
Stema e Bashkisë Selenicë.svg
Bashkia Selenicë Njësia administrative Armen,
Njësia administrative Brataj,
Njësia administrative Kotë,
Njësia administrative Selenicë,
Njësia administrative Sevaster,
Njësia administrative Vllahinë
561.24km²
Bashkia e Selenicës në Hartën e Shqipërisë.svg
18,476
52
Stema e Bashkisë Shijak.svg
Bashkia Shijak Njësia administrative Gjepalaj,
Njësia administrative Maminas,
Njësia administrative Shijak,
Njësia administrative Xhafzotaj
92.19km²
Bashkia e Shijakut në Hartën e Shqipërisë.svg
34,513
53
Stema e Bashkisë Shkodër.svg
Bashkia Shkodër Njësia administrative Ana e Malit,
Njësia administrative Bërdicë,
Njësia administrative Dajç,
Njësia administrative Guri i Zi,
Njësia administrative Postribë,
Njësia administrative Pult,
Njësia administrative Rrethinat,
Njësia administrative Shalë,
Njësia administrative Shkodër,
Njësia administrative Shosh,
Njësia administrative Velipojë
872.71km²
Bashkia e Shkodrës në Hartën e Shqipërisë.svg
135,612
54
Stema e Bashkisë Skrapar.svg
Bashkia Skrapar Njësia administrative Bogovë,
Njësia administrative Çepan,
Njësia administrative Çorovodë,
Njësia administrative Gjerbës,
Njësia administrative Leshnjë,
Njësia administrative Potom,
Njësia administrative Qendër Skrapar,
Njësia administrative Vendreshë,
Njësia administrative Zhepë
831.44km²
Bashkia e Skraparit në Hartën e Shqipërisë.svg
12,403
55
Stema e Bashkisë Tepelenë.svg
Bashkia Tepelenë Njësia administrative Kurvelesh,
Njësia administrative Lopës,
Njësia administrative Qendër Tepelenë,
Njësia administrative Tepelenë
431.24km²
Bashkia e Tepelenës në Hartën e Shqipërisë.svg
8,949
56
Stema e Bashkisë Tiranë.svg
Bashkia Tiranë Njësia administrative Baldushk,
Njësia administrative Bërzhitë,
Njësia administrative Dajt,
Njësia administrative Farkë,
Njësia administrative Kashar,
Njësia administrative Krrabë,
Njësia administrative Ndroq,
Njësia administrative Petrelë,
Njësia administrative Pezë,
Njësia administrative Shëngjergj,
Njësia administrative Tiranë,
Njësia administrative Vaqarr,
Njësia administrative Zall-Bastar,
Njësia administrative Zall-Herr
1,110.03km²
Bashkia e Tiranës në Hartën e Shqipërisë.svg
557,422
57
Stema e Bashkisë Tropojë.svg
Bashkia Tropojë Njësia administrative Bajram Curri,
Njësia administrative Bujan,
Njësia administrative Bytyç,
Njësia administrative Fierzë,
Njësia administrative Lekbibaj,
Njësia administrative Llugaj,
Njësia administrative Margegaj,
Njësia administrative Tropojë
1,057.30km²
Bashkia e Tropojës në Hartën e Shqipërisë.svg
20,517
58
Stema e Bashkisë Ura Vajgurore.svg
Bashkia Ura Vajgurore Njësia administrative Cukalat,
Njësia administrative Kutalli,
Njësia administrative Poshnjë,
Njësia administrative Ura Vajgurore
156.56km²
Bashkia e Urës Vajgurore në Hartën e Shqipërisë.svg
27,295
59
Stema e Bashkisë Vau i Dejës.svg
Bashkia Vau i Dejës Njësia administrative Bushat,
Njësia administrative Hajmel,
Njësia administrative Shllak,
Njësia administrative Temal,
Njësia administrative Vau i Dejës,
Njësia administrative Vig-Mnelë
499.09km²
Bashkia e Vaut të Dejës në Hartën e Shqipërisë.svg
30,438
60
Stema e Bashkisë Vlorë.svg
Bashkia Vlorë Njësia administrative Novosellë,
Njësia administrative Orikum,
Njësia administrative Qendër Vlorë,
Njësia administrative Shushicë,
Njësia administrative Vlorë
616.85km²
Bashkia e Vlorës në Hartën e Shqipërisë.svg
130,827
61
Stema e Bashkisë Vorë.svg
Bashkia Vorë Njësia administrative Bërxullë,
Njësia administrative Prezë,
Njësia administrative Vorë
82.72km²
Bashkia e Vorës në Hartën e Shqipërisë.svg
25,511

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Burimet[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhjet të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Law nr. 115/2014
  2. ^ http://www.top-channel.tv/lajme/artikull.php?id=292404