Komunat e Shqipërisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ndarja administrative në Shqipëri
Qarqet Qarku
Rrethet Rrethi
Bashkitë Bashkia
Qytete Qyteti
Komunat Komuna
Fshatrat Fshati

Republika e Shqipërisë ka përgjithësi 308 komuna [1][2][3][4] (sipas ligjit: 309 komuna)[5].

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas ligjit të vitit 2000 për përmirësimin e pushtetit vendor, organet lokale e ushtrojnë aktivitetin e tyre në përputhje me parimin e autonomisë, duke mbajtur lidhje me pushtetin qendror. Organet e pushtetit vendor janë persona juridikë që sigurojnë vazhdimësinë e qeverisjes nëpërmjet Komunave, Bashkive dhe Rajoneve (Qarku).

Komunat ngrihen përgjithësisht në territoret e fshatrave, dhe fshatrat zakonisht përbëjnë nënndarje të komunës.[6]

Statistika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas rezultateve të zgjedhjeve komunale të vitit 2011 të shpallura nga KQZ fitoj[7]:

 1. Aleanca për Qytetarin: 173 komuna[7]
 2. Aleanca për të Ardhmen: 103 komuna[7]

Lista e parë (rënditja alfabetike)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista e dytë (sipas Qarqeve)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komunat dhe Bashkitë e Shqipërisë

Qarku i Beratit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarku Berat ka gjithsej 20 komuna ne te cilat perfshihen gjithsej 245 fshatra.[4]

Qarku i Dibrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarku Dibër ka gjithsej 31 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 280 fshatra.[4]

Qarku i Durrësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarku Durrës ka gjithsej 10 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 108 fshatra.[4][8]

23 fshatrat të ngelura i përkasin bashkive: Sukth (6), Manëz (8), Krujë (3) dhe Fushë-Krujë (6).

Qarku i Elbasanit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarku Elbasan ka gjithsej 43 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 396 fshatra.[4][9]

Qarku i Fierit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarku Fier ka gjithsej 36 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 278 fshatra.[4]

Qarku i Gjirokastrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarku Gjirokastër ka gjithsej 26 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 271 fshatra.[4]

Qarku i Korçës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarku Korçë ka gjithsej 31 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 345 fshatra.[4]

Qarku i Kukësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarku Kukës ka gjithsej 24 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 187 fshatra.[4]

Qarku i Lezhës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarku ka gjithsej 16 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 168 fshatra.[4]

Qarku i Shkodrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarku Shkodër ka gjithsej 28 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 272 fshatra.[4]

19 fshatrat të ngelura i përkasin bashkive: Shkodra (2), Vau i Dejës (9), Koplik (3), Puka (2) dhe Fushë-Arrëza (3).

Qarku i Tiranës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarku Tiranë ka gjithsej 24 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 233 fshatra.[4]

Qarku i Vlorës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarku Vlorë ka gjithsej 19 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 199 fshatra.[4]

Rekorde[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Të dhënat sipas Gazetës Shqiptare". Arkivuar nga origjinali më 3 tetor 2011. Marrë më 25 prill 2011. {{cite web}}: |accessdate= dhe |access-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Të dhënat sipas soros.al". Arkivuar nga origjinali më 11 nëntor 2010. Marrë më 25 prill 2011. {{cite web}}: |accessdate= dhe |access-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Të dhënat sipas Forumit viritual: forumiviritual.com". Arkivuar nga origjinali më 14 shkurt 2011. Marrë më 25 prill 2011. {{cite web}}: |accessdate= dhe |access-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b c d e f g h i j k l m Të dhënat sipas Institutit e Statistikës së Qeverisë Aktualizuar me 25 prill 2011
 5. ^ Shih: Shkoder, 5, Komuna Barbullush[lidhje e vdekur]
 6. ^ "Artikulli nga forumviritual.com". Arkivuar nga origjinali më 27 nëntor 2011. Marrë më 27 prill 2011. {{cite web}}: |accessdate= dhe |access-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ a b c "Aleanca per Qytetarin", fiton me 70.890 vota Arkivuar 24 korrik 2011 tek Wayback Machine - Koha Jonë
 8. ^ Sipas Dokumentit "Qarku Durrës në Shifra" Arkivuar 24 shtator 2015 tek Wayback Machine nga Këshilli i Qarkut Durrës
 9. ^ "Këshilli i Qarkut Elbasan". Arkivuar nga origjinali më 2 prill 2019. Marrë më 7 prill 2011. {{cite web}}: |accessdate= dhe |access-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]