Jump to content

Qytetërimi i Egjeut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Qytetërimi i Egjeut është një term i përgjithshëm për qytetërimet e epokës së bronzitGreqisë rreth Detit Egje. Ekzistojnë tre rajone gjeografike të dallueshme, por komunikuese dhe ndërvepruese të mbuluara nga ky term: Kreta, Cyclades dhe kontinenti grek.[1] Kreta është e lidhur me qytetërimin Minoan që nga epoka e bronzit të hershëm. Qytetërimi cycladic konvergon me kontinentin gjatë periudhës së hershme heladike ("Minyan") dhe me Kretën në periudhën Minoane të Mesme. Nga rr. 1450 pes (Heladik i Vonë, Minoan i Vonë), qytetërimi mikenas grek u përhap në Kretë, ndoshta nga pushtimi ushtarak.

Popullsitë e mëparshme bujqësore të Egjeut të Greqisë neolitike sollën bujqësinë në Evropën Perëndimore tashmë para 5000 vjetëve p.e.s..

  • Heladike e hershme: 3200/3100–2050/2001 p.e.s.
  • Heladike e Mesme: 2000/1900–1550 p.e.s
  • Helladike e Vonë: 1550–1050 p.e.s
  • Minoan i hershëm (EM): 3200–2160 p.e.s.
  • Minoan i Mesëm (AD): 2160–1600 p.e.s.
  • Minoan i Vonë (LM): 1600–1100 p.e.s.
  • Cycladic e hershme: 3300–2000 p.e.s.
  • Kastri: rr. 2500–2100 p.e.s.
  • Konvergjenca me MM nga rr. 2000 p.e.s.
  1. ^ "Aegean civilizations". Encyclopædia Britannica (në anglisht). Marrë më 1 shkurt 2019.