Sanskrit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Sanskrit (संस्कृतम् saṃskṛtam [sə̃skɹ̩t̪əm], fillimisht संस्कृता वाक् saṃskṛtā vāk, "fjalimi i rafinuar") është një nga gjuhët më të lashta indoevropian. Ajo është një gjuhë Indo-Ariane me rendësi historik, gjuha liturgjike kryesor i hinduizmit dhe një gjuhë letrare dhe shkollare në Budizëm dhe Jainism. Ne ditët e sotme, ajo është e shënuar si një nga 22 gjuhët e Indisë dhe është një gjuhë zyrtare e shtetit të Uttarakhand, një shtet ne pjesën veriore Indisë. Sanskrit mban një pozitë të shquar në shqyrtimin e familjes gjuhë indo-evropiane.