Jump to content

Vejushat e zeza (Latrodectus)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vejushat e zeza
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Nënrendi:
Familja:
Gjinia:
Fabricius, 1775

L. hesperus Chamberlin & Ivie, 1935

L. variolus Walckenaer, 1837

Latrodectus është një gjini merimangash e përhapur gjerësisht me disa lloje që zakonisht njihen si vejushat e vërteta. Ky grup përbëhet nga ato që shpesh quhen lirshëm merimangat e veja të zeza, merimangat e veja kafe dhe merimangat e ngjashme. [1] [2] [3] [4] Megjithatë, diversiteti i specieve është shumë më i madh. Një anëtar i familjes Theridiidae, kjo gjini përmban 34 lloje, të cilat përfshijnë disa "vejusha të zeza" të Amerikës së Veriut (vejusha e zezë jugore Latrodectus mactans, vejusha e zezë perëndimore Latrodectus hesperus dhe vejusha e zezë veriore Latrodectus variolus). Përveç këtyre, Amerika e Veriut ka edhe vejushën e kuqe Latrodectus bishopi dhe vejushën kafe Latrodectus geometricus, e cila, përveç Amerikës së Veriut, ka një shpërndarje shumë më të gjerë gjeografike. Diku tjetër, të tjerët përfshijnë vejushën e zezë evropiane (Latrodectus tredecimguttatus), merimangën australiane të kuqe (Latrodectus hasseltii) dhe katipō të Zelandës së Re të lidhur ngushtë (Latrodectus katipo), disa lloje të ndryshme në Afrikën Jugore që mund të quhen merimangat me butona, dhe Amerika e Jugut. merimangat e zeza (Latrodectus corallinus dhe Latrodectus curacaviensis). Llojet ndryshojnë shumë në madhësi. Në shumicën e rasteve, femrat janë me ngjyrë të errët dhe mund të identifikohen lehtësisht nga shenjat e kuqërremta në pjesën e poshtme qendrore të barkut, të cilat shpesh janë në formë orë rëre.

Këto merimangat e vogla kanë një helm jashtëzakonisht të fuqishëm që përmban neurotoksinën latrotoxin, e cila shkakton gjendjen latrodectism, të dyja të emëruara sipas gjinisë. Merimangat e veja femra kanë gjëndra helmi jashtëzakonisht të mëdha dhe pickimi i tyre mund të jetë veçanërisht i dëmshëm për vertebrorët e mëdhenj, përfshirë njerëzit. Megjithatë, pavarësisht nga fama e tyre, kafshimet e Latrodectus rrallë shkaktojnë vdekje ose shkaktojnë komplikime serioze. Vetëm kafshimet e femrave janë të rrezikshme për njerëzit.

Përshkrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rregullimi i syve të merimangave në gjininë Latrodectus

Merimangat femra të veja zakonisht kanë ngjyrë kafe të errët ose ngjyrë të zezë me shkëlqim kur janë rritur plotësisht, zakonisht shfaqin një orë rëre të kuqe ose portokalli në sipërfaqen e barkut (në anën e poshtme) të barkut; disa mund të kenë një palë njolla të kuqe ose të mos kenë fare shenja. Merimangat meshkuj të veja shpesh shfaqin shenja të ndryshme të kuqe ose të kuqe dhe të bardhë në sipërfaqen dorsale (anën e sipërme) të barkut, duke filluar nga një shirit i vetëm deri te shufrat ose pikat, dhe të miturit shpesh janë të ngjashëm me modelin mashkullor. Femrat e disa llojeve janë kafe më të zbehta dhe disa nuk kanë shenja të ndritshme. Trupat e merimangave të veja të zeza variojnë nga 3–10 mm në madhësi; disa femra mund të jenë 13 mm në gjatësinë e trupit të tyre (pa përfshirë këmbët). [5] Duke përfshirë këmbët, femrat e veja të zeza të rritura zakonisht janë 25–38 mm. [6] [7]

Sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vejusha zezë jugore e mitur (Latrodectus mactans)

Prevalenca e kanibalizmit seksual, një sjellje në të cilën femra ha mashkullin pas çiftëzimit, ka frymëzuar emrin e zakonshëm "merimangat e veja". [8] Kjo sjellje mund të nxisë gjasat e mbijetesës së pasardhësve; [9] megjithatë, femrat e disa specieve vetëm rrallë e shfaqin këtë sjellje, dhe shumë nga provat e dokumentuara për kanibalizëm seksual janë vërejtur në kafaze laboratori ku meshkujt nuk mund të shpëtonin. Merimangat meshkuj të vejave të zeza kanë tendencë të zgjedhin bashkëshortët e tyre duke përcaktuar nëse femra ka ngrënë tashmë për të mos u ngrënë vetë. Ata janë në gjendje të tregojnë nëse femra është ushqyer duke ndjerë kimikate në rrjetë. [10] [11] Latrodectus hesperus përmendet si një "kanibal oportunist" sepse në situata të rënda ai do t'i drejtohet kanibalizmit. [12] Përveç kanibalizmit seksual, Latrodectus hesperus dihet gjithashtu se përfshihet në kanibalizmin e vëllezërve. [13]

Ashtu si anëtarët e tjerë të Theridiidae, merimangat e veja ndërtojnë një rrjetë fibrash mëndafshi të parregullt, të ngatërruar dhe ngjitës. Merimangat e veja të zeza preferojnë të bëjnë fole pranë tokës në zona të errëta dhe të patrazuara, zakonisht në vrima të vogla të prodhuara nga kafshët, ose rreth hapjeve të ndërtimit ose grumbujve të drurit. Foletë e brendshme janë në vende të errëta, të patrazuara, si poshtë tavolinave ose mobiljeve ose në një bodrum. [14] Merimanga shpesh varet me kokë poshtë pranë qendrës së rrjetës së saj dhe pret që insektet të gabojnë dhe të ngecin. Më pas, para se insekti të mund të çlirohet, merimanga nxiton për ta helmuar dhe për ta mbështjellë me mëndafsh. Për t'u ushqyer, goja e merimangës pulson lëngje tretëse mbi gjahun, e cila lëngohet, të cilën merimanga e përvetëson me veprim kapilar, duke thithur llumin në gojë. [15] [16] Preja e tyre përbëhet nga insekte të vogla si mizat, mushkonjat, karkalecat, brumbujt dhe vemjet. [16] Nëse merimanga percepton një kërcënim, ajo shpejt e lëshon veten në tokë në një linjë sigurie prej mëndafshi.

Ashtu si me endësit e tjerë të rrjetave, këto merimanga kanë shikim shumë të dobët dhe varen nga dridhjet që i arrijnë përmes rrjetave të tyre për të gjetur gjahun e bllokuar ose për t'i paralajmëruar për kërcënime më të mëdha. Kur një merimangë e ve është e bllokuar, nuk ka gjasa të kafshojë, duke preferuar të luajë mëndafsh të ngordhur ose të lëkundet në kërcënimin e mundshëm; pickimet ndodhin kur nuk mund të shpëtojnë. [17] Shumë lëndime të njerëzve janë për shkak të kafshimeve mbrojtëse të shkaktuara kur një merimangë shtrydhet ose shtypet pa dashje. Lloji blu i baltës dauber, Chalybion californicum, është një grenzë që, në Amerikën e Veriut perëndimore, është grabitqari kryesor i merimangave të vejave të zeza. [18]

Forca e fundit në tërheqje dhe vetitë e tjera fizike të mëndafshit Latrodectus hesperus (vejusha e zezë perëndimore) janë të ngjashme me vetitë e mëndafshit nga merimangat që thurin rruzullin, të cilat janë testuar në studime të tjera. Forca në tërheqje për tre llojet e mëndafshit të matur në studimin Blackledge ishte rreth 1000 MPa. Forca përfundimtare e raportuar në një studim të mëparshëm për Trichonephila edulis ishte 1290 ± 160 MPa. [19] Forca në tërheqje e mëndafshit të merimangës është e krahasueshme me atë të telit të çelikut me të njëjtën trashësi. [20] [verifikimi i dështuar] Megjithatë, meqenëse dendësia e çelikut është rreth gjashtë herë më e madhe se ajo e mëndafshit, [21] mëndafshi është përkatësisht më i fortë se teli i çelikut me të njëjtën peshë.

Merimangat e gjinisë Steatoda (gjithashtu e Theridiidae) shpesh ngatërrohen me merimangat e veja dhe njihen si "merimangat e vejave rreme"; ndërsa pickimi i tyre mund të jetë i dhimbshëm, ato janë dukshëm më pak të dëmshme për njerëzit.

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mashkull L. elegans nga Japonia
Flokët dhe shenjat e L. hesperus
Profili i L. hesperus
Ana barku e një L. geometricus që shfaq shenjën e orës së rërës
Ana shpinore e një L. geometricusKolorado, Shtetet e Bashkuara
L. hesperus me qese veze
L. tredecimguttatus (femër e fryrë me vezë)

Gjinia Latrodectus u ngrit nga Charles Athanase Walckenaer në 1805, për speciet Latrodectus tredecimguttatus dhe Latrodectus mactans. [22] Araknologu Herbert Walter Levi e rishikoi gjininë në vitin 1959, duke studiuar organet seksuale të femrës dhe duke vënë në dukje ngjashmërinë e tyre midis specieve të përshkruara. Ai arriti në përfundimin se variacionet e ngjyrave ishin të ndryshueshme në të gjithë botën dhe nuk ishin të mjaftueshme për të garantuar statusin e specieve, dhe riklasifikoi kuqja dhe disa lloje të tjera si nëngrupe të merimangës së vejushës së zezë. [23]

Levi gjithashtu vuri në dukje se studimi i gjinisë kishte qenë i diskutueshëm; në vitin 1902, si FO Pickard-Cambridge ashtu edhe Friedrich Dahl e kishin rishikuar gjininë, ku secili kritikonte tjetrin. Kembrixhi vuri në pikëpyetje speciet ndarëse të Dahl-it për ato që ai konsideronte detaje të vogla anatomike, dhe ky i fundit e hodhi poshtë të parën si një "injorant". [23]

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që prej nëntor 2023, Katalogu Botëror i Merimangave pranoi speciet e mëposhtme:

Nomina dubia

 • L. dotatus CL Koch, 1841
 • L. limacidus Cantor, 1842
 • L. pallidus Caporiacco, 1933

Shpërndarja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Merimangat e veja gjenden në çdo kontinent të botës përveç Antarktidës. Në Amerikën e Veriut, vejushat e zeza të njohura zakonisht si jugore (Latrodectus mactans), perëndimore (Latrodectus hesperus) dhe veriore (Latrodectus variolus) gjenden në Shtetet e Bashkuara, njëlloj në Meksikën perëndimore (Latrodectus occidentalis), si dhe pjesë të jugut. Kanadaja – veçanërisht në Luginën Okanagan të Kolumbisë Britanike, siç janë merimangat "gri" ose "merimangat e veja kafe" (Latrodectus geometricus) dhe "merimangat e vejave të kuqe" (Latrodectus bishopi). [24]

Lloji më i përhapur që ndodh në Azinë Lindore dhe Australi quhet zakonisht kuqja (Latrodectus hasselti).

Ata shpesh ngatërrohen me merimangat në gjininë Steatoda, të njohura si merimangat e veja të rreme, për shkak të pamjes së tyre të ngjashme. [25]

Helmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak të pranisë së latrotoksinës në helmin e tyre, kafshimet e vejushës së zezë janë potencialisht të rrezikshme dhe mund të rezultojnë në efekte sistemike (latrodektizëm) duke përfshirë dhimbje të forta muskulore, ngërçe abdominale, diaforezë, takikardi dhe spazma muskulore. [26] Simptomat zakonisht zgjasin për 3-7 ditë, por mund të vazhdojnë për disa javë. [27] Në vitin 1933, në një fakultet mjekësor të Universitetit të Alabamës, Allan Blair kreu një eksperiment mbi veten e tij për të dokumentuar simptomat e një kafshimi të vejushës së zezë dhe për të testuar nëse dikush mund të krijojë imunitet pasi të kafshohet. [28] Efektet e kafshimit ishin aq të dhimbshme dhe të ashpra sa Blair nuk arriti ta përfundonte eksperimentin dhe nuk e vazhdoi me kafshimin për herë të dytë.

Në Shtetet e Bashkuara çdo vit, rreth 2 500 [29] njerëz raportojnë se janë kafshuar nga një vejushë e zezë, por shumica nuk kanë nevojë për trajtim mjekësor. Disa pickime nuk kanë helm të injektuar - një pickim "i thatë". Në Shtetet e Bashkuara, asnjë vdekje për shkak të vejushave të zeza nuk është raportuar në Shoqatën Amerikane të Qendrave të Kontrollit të Helmimeve që nga viti 1983. [30] Vejushat e zeza nuk janë merimangat veçanërisht agresive dhe ato rrallë kafshojnë njerëzit nëse nuk tremben ose kërcënohen ndryshe. [31]

Ndryshe nga besimi popullor, shumica e njerëzve që kafshohen nuk pësojnë dëmtime serioze, e lëre më vdekje. Kafshimet fatale u raportuan në fillim të shekullit XX kryesisht me Latrodectus tredecimguttatus, vejushën e zezë mesdhetare. [32]

Meqenëse helmi zakonisht nuk është kërcënues për jetën, antihelmi është përdorur si qetësues dhimbjesh dhe jo për të shpëtuar jetë. [33] Megjithatë, një studim tregoi se medikamentet e standardizuara të dhimbjes, kur kombinohen ose me antihelm ose një placebo, kishin përmirësime të ngjashme në dhimbje dhe zgjidhjen e simptomave. [33]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Ushkaryov, Y. A. (2004). "The multiple actions of black widow spider toxins and their selective use in neurosecretion studies". Toxicon. 213 (5): 527–542. doi:10.1016/j.toxicon.2004.02.008. PMID 15066411. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Sari, I. (2008). "Myocarditis after black widow spider envenomation". The American Journal of Emergency Medicine. 630 (5): e1–3. doi:10.1016/j.ajem.2007.09.012. PMID 18534303. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Nentwig, N. (2017). "Impact of Non-native Animals and Plants on Human Health". Impact of Biological Invasions on Ecosystem Services. Springer. fq. 277–293. doi:10.1007/978-3-319-45121-3_18. ISBN 978-3-319-45119-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Müller, G. J. (1993). "Black and brown widow spider bites in South Africa". South African Medical Journal. 83. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Black Widow Spiders". Orkin Pest Control. Marrë më 19 qershor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Black Widow". Animals (në anglisht). 2014-03-01. Marrë më 2024-04-01.
 7. ^ "Southern Black Widow Spider". extension.psu.edu (në anglisht). Marrë më 2024-04-01.
 8. ^ Breene, R. G.; Sweet, M. H. (1985). "Evidence of insemination of multiple females by the male Black Widow Spider, Latrodectus mactans (Araneae, Theridiidae)" (PDF). The Journal of Arachnology. 13 (3): 331–335. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 11 gusht 2017. Marrë më 3 prill 2024. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Welke, Klaas W.; Schneider, Jutta M. (janar 2012). "Sexual cannibalism benefits offspring survival". Animal Behaviour. 83 (1): 201–207. doi:10.1016/j.anbehav.2011.10.027. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Johnson, J. Chadwick; Trubl, Patricia; Blackmore, Valerie; Miles, Lindsay (gusht 2011). "Male black widows court well-fed females more than starved females: silken cues indicate sexual cannibalism risk". Animal Behaviour. 82 (2): 383–390. doi:10.1016/j.anbehav.2011.05.018. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Baruffaldi, Luciana; Andrade, Maydianne C.B. (prill 2015). "Contact pheromones mediate male preference in black-widow spiders: avoidance of hungry sexual cannibals?". Animal Behaviour. 102: 25–32. doi:10.1016/j.anbehav.2015.01.007. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Salomon, Maxence (prill 2011). "The natural diet of a polyphagous predator, Latrodectus hesperus (Araneae: Theridiidae), over one year". Journal of Arachnology. 39 (1): 154–160. doi:10.1636/p10-25.1. ISSN 0161-8202. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Johnson, J. Chadwick; Kitchen, Kathryn; Andrade, Maydianne C. B. (gusht 2010). "Family Affects Sibling Cannibalism in the Black Widow Spider, Latrodectus hesperus". Ethology. 116 (8): 770–777. Bibcode:2010Ethol.116..770J. doi:10.1111/j.1439-0310.2010.01792.x. ISSN 0179-1613. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Black Widow Spider - Facts, Bite & Habitat Information". Animal Corner. Marrë më 4 nëntor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Eberhard, W G (2006). "The mystery of how spiders extract food without masticating prey" (PDF). Bulletin of the British Arachnological Society. 13 (9): 372–6. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 12 qershor 2018. Marrë më 3 prill 2024. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ a b "Black Widow Spiders". National Geographic. 10 shtator 2010. Arkivuar nga origjinali më 12 qershor 2018. Marrë më 19 qershor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Nelsen, David; Kelln, Wayne; Hayes, William (2014). "Poke but don't pinch: risk assessment and venom metering in the western black-widow spider, Latrodectus hesperus". Animal Behaviour. 89: 107–114. doi:10.1016/j.anbehav.2013.12.019. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Drees, Bastiaan M.; Jackman, John A. (1999). "Mud Daubers". Field Guide to Texas Insects. Gulf Publishing Company. ISBN 978-0-87719-263-3. Arkivuar nga origjinali më 12 korrik 2007. Marrë më 10 korrik 2007. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Blackledge, T. A.; Swindeman, John E.; Hayashi, Cheryl Y. (15 maj 2005). "Quasistatic and continuous dynamic characterization of the mechanical properties of silk from the cobweb of the black-widow spider Latrodectus hesperus" (PDF). Journal of Experimental Biology. 208 (10): 1937–1949. doi:10.1242/jeb.01597. PMID 15879074. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "Astm a36". OnlineMetals.com. Arkivuar nga origjinali më 9 maj 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Elices, Manuel; Guinea, Gustavo V.; Pérez-Rigueiro, José; Plaza, Gustavo R.; etj. (2005). "Finding Inspiration in Argiope Trifasciata Spider Silk Fibers". JOM. 57 (2): 60–66. Bibcode:2005JOM....57b..60E. doi:10.1007/s11837-005-0218-7. Arkivuar nga origjinali më 2009-01-15. Marrë më 2009-01-23. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Walckenaer, C.A. (1805). Tableau des aranéides ou caractères essentiels des tribus, genres, familles et races que renferme le genre Aranea de Linné, avec la désignation des espèces comprises dans chacune de ces divisions [Table of the aranid or essential characters of the tribes, genera, families and races contained in the genus Aranea de Linné, with the designation of the species included in each of these divisions]. Paris: Dentu. fq. 81–82. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ a b Levi, Herbert W. (1959). "The Spider Genus Latrodectus (Araneae, Theridiidae)". Transactions of the American Microscopical Society. 78 (1): 7–43. doi:10.2307/3223799. JSTOR 3223799. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Preston-Malfham, 1998.
 25. ^ "Poisonous false widow spiders spread across Ireland". independent (në anglisht). 17 tetor 2013. Marrë më 2020-12-15.
 26. ^ Ushkaryov, YA; Rohou, A; Sugita, S (2008). alpha-Latrotoxin and its receptors. Handbook of Experimental Pharmacology. Vëll. 184. fq. 171–206. doi:10.1007/978-3-540-74805-2_7. ISBN 978-3-540-74804-5. PMC 2519134. PMID 18064415. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ Peterson, ME (nëntor 2006). "Black widow spider envenomation". Clinical Techniques in Small Animal Practice. 21 (4): 187–90. doi:10.1053/j.ctsap.2006.10.003. PMID 17265903. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ "Would you let a black widow bite you for science?". al (në anglisht). 2015-06-23. Marrë më 2020-11-30.
 29. ^ Halmo, Laurie Seidel; Hurst, Irene A.; Ng, Patrick C.; Wang, George Sam (2019). "Latrodectus Facies After Latrodectus Hesperus Envenomation in a Pediatric Patient". The Journal of Emergency Medicine. ELSEVIER SCIENCE INC. 57 (4): 523–526. doi:10.1016/j.jemermed.2019.06.018. PMID 31492593. Marrë më 20 prill 2023. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ Mowry, James B.; Spyker, Daniel A.; Cantilena, Louis R.; Bailey, J. Elise; Ford, Marsha (dhjetor 2013). "2012 Annual Report of the American Association of Poison Control Centers' National Poison Data System (NPDS): 30th Annual Report" (PDF). Clinical Toxicology (në anglisht). 51 (10): 949–1229. doi:10.3109/15563650.2013.863906. ISSN 1556-3650. PMID 24359283. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 29 prill 2019. Marrë më 3 prill 2024.
 31. ^ Why Black Widow Spider Venom Is So Potent.
 32. ^ Bettini, S (1964). "Epidemiology of latrodectism". Toxicon. 2 (2): 93–102. doi:10.1016/0041-0101(64)90009-1. PMID 14301291. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ a b Isbister, Geoffrey K.; Page, Colin B.; Buckley, Nicholas A.; Fatovich, Daniel M.; Pascu, Ovidiu; MacDonald, Stephen P.J.; Calver, Leonie A.; Brown, Simon G.A. (2014). "Randomized Controlled Trial of Intravenous Antivenom Versus Placebo for Latrodectism: The Second Redback Antivenom Evaluation (RAVE-II) Study". Annals of Emergency Medicine. 64 (6): 620–8.e2. doi:10.1016/j.annemergmed.2014.06.006. PMID 24999282. {{cite journal}}: |hdl-access= ka nevojë për |hdl= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)