Jump to content

Viriati

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Viriati
Monument to Viriato (Zamora)
Emri në gjuhën vendase
Viriato, Viriatus
Lindur mëLusitania
Vdekur më139 BC
Në aleancë meLusitania
Vite shërbimi147 BC – 139 BC
Betejat/luftratLusitanian War
MemorialetStatue of Viriato, at Zamora, Spain Statue of Viriato, at Viseu, Portugal

Viriati (i shkruar gjithashtu Viriatus dhe Viriatoportugalisht dhe spanjisht ; vdiq në vitin 139 para Krishtit) ishte udhëheqësi më i rëndësishëm i popullit luzitanian që i rezistoi zgjerimit romak në rajonet e Hispanisë perëndimore (siç e quanin romakët) ose Iberisë perëndimore (siç Grekët e quajtën), ku provinca romake e Lusitanisë do të krijohej përfundimisht pas pushtimit. [1]

Viriati zhvilloi aleanca me grupe të tjera kelte, madje shumë larg betejave të tij të zakonshëm të luftës, duke i shtyrë ata të rebeloheshin kundër Romës. Ai udhëhoqi ushtrinë e tij, të mbështetur nga shumica e fiseve Lusitaniane dhe Vetone, si dhe nga aleatë të tjerë keltë dhe iberikë, në disa fitore mbi romakët midis 147 para Krishtit dhe 139 para Krishtit përpara se të tradhtohej prej tyre dhe të vritej ndërsa flinte. Për të, Theodor Mommsen tha: "Dukej sikur, në atë epokë tërësisht prozaike, një nga heronjtë homerikë ishte rishfaqur". [2]

Ka disa etimologji të mundshme për emrin Viriathus. [3] Emri mund të përbëhet nga dy elementë: Viri dhe Athus . Viri mund të vijë nga:

 • rrënja indo-evropiane *uiros, "njeri", që ka të bëjë me forcën dhe burrërinë;
 • kelt *uiro- 'njeri'; dhe trajtat më të vjetra viros, viri, viro, viron prej nga rrjedh fjala irlandeze e vjetër për njeriun, bredh ; [4]
 • nga * uei -, si në viriae ose "shiritat e përdredhur" keltiberian të përdorur nga luftëtarët ( Plini XXIII, 39); [5]
 • latinishtja viri (shqiptohet "wee-ree", që vjen nga rrënja indo-evropiane sipër) që do të thotë njeri, hero, person me guxim, nder dhe fisnik.
 • Është e ngjashme me emrin Uells Gwriad dhe ndoshta me emrin irlandez Ferdiad.

Sipas historianit Schulten, Viriathus kishte një emër kelt. [6]

Sepse ai ishte, siç është dakorduar nga të gjithë, trim në rreziqe, i matur dhe i kujdesshëm në sigurimin e gjithçkaje që ishte e nevojshme dhe ajo që ishte më e rëndësishmja nga të gjitha ishte se, ndërsa ai urdhëronte, ai ishte më i dashur se kurrë më parë. [7]

Dihet pak për Viriathus. E vetmja referencë për vendndodhjen e fisit të tij të lindjes u bë nga historiani grek Diodorus Siculus, i cili pretendon se ishte nga fiset Lusitanian të anës së oqeanit.

Ai i përkiste klasës së luftëtarëve, elitave të pakicës në pushtet. Ai ishte i njohur për romakët si duksi i ushtrisë luzitaniane, si mbrojtësi i Hispanisë, [8] ose si një imperator, [9] ndoshta i fiseve të konfederuara Lusitaniane dhe Celtiberiane . [10]

Livi e përshkroi atë si një bari që u bë gjuetar, pastaj ushtar, duke ndjekur kështu rrugën e shumicës së luftëtarëve të rinj, iuventus, të cilët iu përkushtuan bastisjes së bagëtive, gjuetisë dhe luftës. [11]

Sipas Appianit, [12] Viriathus ishte një nga të paktët që shpëtoi kur Galba, guvernatori romak, masakroi flos iuventutis, lulen e luftëtarëve të rinj luzitanianë, [13] në 150 para Krishtit.

Viriathus mendohej nga disa se kishte një origjinë shumë të errët, [14] edhe pse Diodorus Siculus thotë gjithashtu se Viriathus "aprovoi veten të ishte një princ" dhe se ai tha se ishte "zot dhe pronar i të gjithëve". [15] Familja e tij ishte e panjohur për romakët, të cilët ishin të njohur me shoqërinë vendase të luftëtarëve aristokratë. Personaliteti i tij dhe aftësitë e tij fizike dhe intelektuale si dhe aftësitë e tij si luftëtar janë përshkruar nga disa autorë. Ai ishte një njeri me forcë të madhe fizike, ndoshta në kulmin e jetës, një strateg i shkëlqyer [16] dhe zotërues i një mendjeje të shkëlqyer. Disa autorë pohojnë se autorët e lashtë e përshkruanin Viriathus me tiparet e sakta të një mbreti kelt. [5]

Ai u përshkrua si një njeri që ndoqi parimet e ndershmërisë dhe sjelljes së drejtë dhe u pranua se ishte i saktë dhe besnik ndaj fjalës së tij për traktatet dhe aleancat që bëri. [15] Livi i jep atij titullin vir duxque magnus [17] me cilësitë e nënkuptuara që nuk ishin asgjë më shumë se idealet e virtyteve të lashta. [18]

Një rrymë më moderne pretendon Se Viriathus i përkiste një klani aristokratik Lusitanian që ishin pronarë të bagëtive.[19] Për Cassius Dio, ai nuk ndoqi pushtetin ose pasurinë, por vazhdoi luftën për hir të lavdisë ushtarake. Qëllimet e tij mund të krahasoheshin me idealet e pastra aristokratike Romake të asaj kohe: të shërbente dhe të fitonte lavdi dhe nder ushtarak.[20] Viriathus nuk luftoi për plaçkë lufte ose përfitime materiale, si ushtarët e zakonshëm.[21]

Luzitanianët nderuan Viriathusin si Mirëbërësin e tyre, (greqisht: euergetes ), [22] dhe Shpëtimtarin (greqisht: soter ), nderimet tipike helenistike të përdorura nga mbretër si Ptolemenjtë . [23]

Disa autorë pohojnë se ai ishte ndoshta nga Herminius Mons ( Serra da Estrela ), në zemër të Lusitania, (në Portugalinë qendrore ) ose rajoni Beira Alta .

Pjesa më e madhe e jetës së tij dhe lufta e tij kundër romakëve janë pjesë e legjendës dhe Viriathus konsiderohet heroi më i hershëm kombëtar portugez, duke pasur parasysh faktin se ai ishte udhëheqësi i fiseve konfederative të Iberisë që i rezistuan Romës. Historiani Appianus i Aleksandrisë në librin e tij për Iberinë (në seksionin Historia Romana, Historia Romake), komentoi se Viriathus "vrau shumë romakë dhe tregoi aftësi të mëdha".  

Pushtimi i Lusitanisë nga Roma

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Harta e fushatave të Viriathus në Gadishullin Iberik

Në shekullin III para Krishtit, Roma filloi pushtimin e Gadishullit Iberik . Pushtimi romak i Iberisë filloi gjatë Luftës së Dytë Punike, kur senati dërgoi një ushtri në Iberi për të bllokuar përforcimet kartagjenase që të ndihmonin HaniblinGadishullin Italian . Kjo filloi përfshirjen romake në 250 vjet luftime të mëvonshme në të gjithë Iberinë, duke rezultuar në pushtimin e saj përfundimtar në 19 para Krishtit me fundin e Luftërave Kantabriane . Lufta Luzitaniane është një nga episodet më të dokumentuara të pushtimit.

Dominimi i Romës mbi Iberinë hasi në shumë kundërshtime. Në vitin 197 para Krishtit, Roma ndau bregdetin juglindor të Iberisë në dy provinca, Hispania Citerior dhe Hispania Ulterior, dhe dy pretorë të zgjedhur u caktuan për të komanduar legjionet . Ashtu si me shumë fise të tjera të Iberisë, banorëve të castros luzitanian, ose citanias, do t'u ishte dhënë peregrina stipendiaria [24] [25] [26] por do të kishin mbetur një vend autonom (greqisht: αὐτονόμων) nëpërmjet traktateve ( foedus ).

Toka e pasur e Lusitanisë u vlerësua nga autorët antikë. PolybiusHistoritë e tij, "duke folur për pasurinë natyrore të Lusitania [...], na thotë se për shkak të klimës së favorshme, njerëzit dhe kafshët janë shumë pjellorë dhe toka është vazhdimisht produktive". [27]

Romakët i ngarkonin fiset vendase me taksa të rënda: një taksë fikse mbi vectigal ose taksë toke, tributum dhe një sasi të caktuar drithërash. [28] Taksat nuk ishin burimi i vetëm i të ardhurave; shfrytëzimi i minave dhe traktatet e paqes ishin një burim denarësh, si dhe plaçkë lufte dhe të burgosur lufte që shiteshin si skllevër. Qytetet indigjene duhej t'u dorëzonin romakëve thesaret e tyre, gjë që u la vetëm me të ardhurat e tyre vjetore për të paguar taksat. Në vitin 174 para Krishtit, kur Publius Furius Philus u akuzua se paguante shumë pak për drithërat që Iberia u detyrua t'i dorëzonte Romës, Katoni mbrojti interesat e fiseve vendase. Shfrytëzimi dhe zhvatja arriti në një shkallë kaq ekstreme në provinca, saqë Romës iu desh të krijonte një gjykatë dhe ligje të veçanta, si Lex Calpurnia e krijuar në 149 para Krishtit.

Lusitanët u revoltuan së pari në vitin 194 pes kundër romakëve. Iberia u nda midis fiseve që mbështesnin sundimin romak dhe fiseve që u rebeluan kundër sundimit romak, siç ishin ndarë më parë nga ata që mbështesnin kartagjenasit dhe ata që mbështesnin romakët.

Kjo periudhë u shënua nga një sërë traktatesh të prishura qoftë nga gjeneralët romakë, qoftë nga senati i tyre, që nuk do t'i ratifikonin traktatet, as nga populli vendas.

Në vitin 152 para Krishtit, Luzitanianët bënë një marrëveshje paqeje me Marcus Atilius, pasi ai pushtoi Oxthracae, qytetin më të madh të Lusitanisë. Në të drejtën romake, peregrini dediticii ishte emërtimi që u jepej popujve që ishin dorëzuar pasi kishin marrë armët kundër romakëve. [29] Kushtet e ofruara ishin të tilla që, sapo Atilius u kthye në Romë, ata u rebeluan dhe thyen traktatin. Pastaj ata sulmuan fiset që ishin nënshtetas romakë dhe që kishin mbajtur anën romake për të ndihmuar në sulmin dhe plaçkitjen e qyteteve luzitaniane. Mundësisht </link> Lusitanianët morën një pjesë të plaçkës që romakët kishin ndarë me ato fise.

Në vitin 151 para erës sonë, keltiberianët që ishin bërë aleatë romakë, nga frika e hakmarrjes së rebelëve që i konsideronin tradhtarë, u kërkuan romakëve të ndëshkonin fiset rebele që kishin shpërthyer në luftë dhe që legjionet të qëndronin në Iberi për t'i mbrojtur ata. [30]

Masakra e Lusitanëve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pretori i Hispania Ulterior, Servius Sulpicius Galba komandoi trupat romake në Iberi rreth 150 pes, dhe në të njëjtën kohë Lucius Licinius Lucullus u emërua Guvernator i Hispania Citerior dhe komandant i një ushtrie. Në vitin 151 para Krishtit, Lucullus "duke qenë i pangopur për famën dhe kishte nevojë për para", bëri një traktat paqeje me Caucaei, të fisit Vaccaei, pas së cilës ai urdhëroi njerëzit e tij të vrisnin të gjithë meshkujt e rritur të fisit, për të cilët thuhet vetëm disa nga 30,000 shpëtuan.

Servius Sulpicius Galba bashkoi forcat me Lucius Licinius Lucullus dhe së bashku filluan të shpopullojnë Lusitaninë. Ndërsa Lucullus pushtoi vendin nga lindja, Galba e sulmoi atë nga jugu. Në pamundësi për të përballuar një luftë në dy fronte, trupat luzitaniane pësuan disa humbje në angazhimet me romakët. Nga frika e një rrethimi të gjatë dhe shkatërrimit që motorët e rrethimit romak do të shkaktonin në qytetet e tyre, luzitanianët dërguan një ambasadë në Galba për të negociuar një traktat paqeje, megjithëse për romakët do të perceptohej si Deditio in dicionem, dorëzimi. Lusitanët shpresonin se të paktën mund të rinovonin traktatin e mëparshëm të bërë me Atilius. Galba e priti me mirësjellje ambasadën Luzitaniane dhe u ra dakord për një traktat paqeje sipas kushteve të propozuara prej tij. Ai i urdhëroi ata të linin shtëpitë e tyre dhe të qëndronin në vend të hapur. Lusitanët ndoshta humbën qytetin dhe zotërimet e tyre dhe toka e tyre do të ishte bërë Ager Publicus . [31] Pushtimi i një territori, nëse nuk i ishin dhënë kushte të veçanta, mund të nënkuptonte marrjen, nga romakët, të territorit të pushtuar dhe të gjithë asaj që ai përmbante. [32] [33]

Marrëveshja doli të ishte një kurth, si ajo që Lucullus kishte përgatitur për Caucaei . Kur Lusitanianët e paarmatosur, mes tyre Viriathus, u mblodhën së bashku nga Galba për të dorëzuar armët e tyre dhe për t'u ndarë në tre grupe (dy nga pikat e traktatit që ishin negociuar) dhe për t'u ndarë në toka të reja, kurthi u hap. Me premtimin se do t'u jepeshin toka të reja, ata pritën të pavetëdijshëm, ndërsa ushtria e Galbës i rrethoi me një hendek, për t'i penguar të iknin. Më pas, ushtarët romakë u dërguan dhe filluan të masakrojnë të gjithë meshkujt e moshës ushtarake. Të mbijetuarit thuhet se janë shitur në skllavëri në Gali .

Zhvendosja e një fisi të tërë, e shoqëruar me vrasje ose zvogëlimi i tyre në statusin e skllevërve ishte një ndëshkim që shpesh u bëhej popullsive vendase që merrnin pjesë në revolta. [34]

Galba ndau pak nga plaçka në ushtri dhe pak miqve të tij, fiseve vendase që ishin në anën e tij, dhe pjesën tjetër e mbajti. Kjo nxiti një rebelim masiv, me të gjithë fisin Lusitanian të mbledhur ndërsa ata zhvilluan luftë për tre vjet kundër Romës, por u ndeshën me shumë dështime.

Tre vjet pas masakrës, rebelimi ishte në prag të humbjes kur Viriathus u shfaq dhe u ofrua si udhëheqës. Nëpërmjet të kuptuarit të metodave ushtarake romake, ai shpëtoi Lusitanët rebelë me një plan të thjeshtë, por të zgjuar arratisjeje. Viriathus u bë udhëheqësi i Lusitanians dhe shkaktoi shumë pikëllim te romakët në hakmarrje për masakrën e popullit të tij.

"Lufta e Zjarrit"

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhe, me të vërtetë, ai e vazhdoi luftën jo për hir të përfitimit personal ose pushtetit, as për shkak të zemërimit, por për hir të veprave luftarake në vetvete; prandaj ai u llogarit në të njëjtën kohë si një dashnor i luftës dhe një mjeshtër lufte. ~ Dion Kasi (Cassius Dio)

Lufta e Romës me Viriatin u quajt "Lufta e Zjarrit" nga historiani grek Polybius i Megalopolis . Dy lloje lufte u kryen nga Viriathus, bellum ('luftë'), kur ai përdori një ushtri të rregullt dhe latrocinium, kur luftimet përfshinin grupe të vogla luftëtarësh dhe përdorimin e taktikave guerile . [35] Për shumë autorë Viriathus është modeli i luftëtarit gueril.

Asgjë nuk dihet për Viriathus deri në arritjen e tij të parë të luftës në 149 para Krishtit. Ai ishte me një ushtri prej dhjetë mijë burrash që pushtuan Turdetaninë jugore.

Roma dërgoi pretorin Caius Vetilius për të luftuar rebelimin. Ai sulmoi një grup luftëtarësh luzitanianë që ishin jashtë për të kërkuar ushqim dhe pasi disa prej tyre u vranë, të mbijetuarit u strehuan në një vend që ishte i rrethuar nga ushtria romake. Ata ishin gati të bënin një marrëveshje të re me romakët kur Viriathus, duke mosbesuar romakët, propozoi një plan arratisjeje. Lusitanët, të ndezur nga fjalimi i tij, e bënë komandantin e tyre të ri. Veprimi i tij i parë ishte shpëtimi i Lusitanëve të bllokuar dhe rezistues, të cilët më pas i komandonte, fillimisht duke u rreshtuar për betejë me romakët, më pas duke shpërndarë ushtrinë ndërsa ata po sulmonin. Ndërsa çdo valë shpërtheu dhe iku në drejtime të ndryshme për t'u takuar në një vend të mëvonshëm, Viriathus me 1000 burra të zgjedhur mbajti në kontroll ushtrinë prej 10000 romake duke qenë në një pozicion për të sulmuar. Pasi pjesa tjetër e ushtrisë kishte ikur, ai dhe mijëra burra shpëtuan gjithashtu. Pasi shpëtoi efektivisht të gjithë ushtarët e Lusitanëve, ai forcoi menjëherë besnikërinë e njerëzve përreth tij.

Viriathus organizoi një sulm kundër Caius Vetilius në Tribola . Meqenëse romakët ishin më të armatosur, ai organizoi taktika guerile dhe nisi prita imagjinative. Duke u ngarkuar me shtiza hekuri, treshe dhe ulërima, Lusitanianët mundën Vetilin, duke vrarë 4,000 nga 10,000 ushtarë, përfshirë vetë Vetilin. Në përgjigje, Celtiberians u punësuan për të sulmuar Lusitanians, por u shkatërruan. Pas këtij incidenti, Lusitanët u përleshën me ushtritë e Gaius Plautius, Claudius Unimanus dhe Gaius Negidius, të cilët të gjithë u mundën. Gjatë kësaj periudhe Viriathus frymëzoi dhe bindi Numantinët dhe disa Galë të rebeloheshin kundër sundimit romak.

Për të përfunduar nënshtrimin e Lusitanisë, Roma dërgoi Quintus Fabius Maximus Aemilianus, me 15,000 ushtarë dhe 2,000 kalorës për të forcuar Gaius Laelius Sapiens, i cili ishte një mik personal i Scipio Aemilianus Africanus . [36] Pavarësisht se realizoi tërheqjen e Lusitanëve në një fitore fillestare, Aemilianus u kthye në Romë pa e rrëzuar Viriathus-in dhe romakët humbën shumicën e përforcimeve të tij në Ossuma dhe Beja në Alentejo . Kjo u dha Luzitanianëve akses në atë që është territori i sotëm spanjoll, Granada moderne dhe Murcia . Rezultatet e përpjekjeve të Viriathus-it si dhe ato të Luftës Numantine shkaktuan shumë probleme në Romë, më e dukshme ishte rënia e shkallës së rekrutimit legjionarë.

Duke ditur se rezistenca Lusitanian ishte kryesisht për shkak të udhëheqjes së Viriathus, Caepio korruptoi Audax, Ditalcus dhe Minurus, të cilët ishin dërguar nga Viriathus si ambasadë për të vendosur paqen ( Appian [37] ). Këta ambasadorë u kthyen në kampin e tyre dhe vranë Viriathus ndërsa ai ishte duke fjetur. Eutropius pretendon se kur vrasësit e Viriathus i kërkuan Quintus Servilius Caepio pagesën e tyre, ai u përgjigj se "nuk ishte kurrë e këndshme për romakët, që një gjeneral të vritej nga ushtarët e tij.", [38] ose në një version tjetër më të zakonshëm në moderne. Portugalia dhe Spanja, "Roma nuk i paguan tradhtarët që vrasin shefin e tyre". Quintus Servilius Caepio iu refuzua Triumfi i tij nga Senati .

Piktura e José de Madrazo për vdekjen e Viriathus.

Pas vdekjes së Viriathus, Lusitanians vazhduan të luftojnë nën udhëheqjen e Tautalus (greqisht: Τάυταλος).

Laenas më në fund do t'u jepte Luzitanianëve tokën që kishin kërkuar fillimisht përpara masakrës. Megjithatë, qetësimi i plotë i Lusitanisë u arrit vetëm nën Augustin . Nën sundimin romak, Lusitania dhe njerëzit e saj fituan gradualisht kulturën dhe gjuhën romake.

Viriathus qëndron si udhëheqësi më i suksesshëm që ka kundërshtuar ndonjëherë pushtimin romak në Iberi. Gjatë fushatave të tij ai u mund vetëm një herë në betejë kundër romakëve dhe nga pikëpamja ushtarake mund të thuhet se ka qenë një nga gjeneralët më të suksesshëm që ka kundërshtuar ndonjëherë zgjerimin e Romës. Në fund të fundit, edhe romakët e kuptuan se ishte më e kujdesshme të përdorej tradhtia sesa konfrontimi i hapur për të mposhtur kryengritjen Luzitaniane. Rreth pesëdhjetë vjet më vonë, gjenerali renegat romak Quintus Sertorius, në krye të një kryengritjeje tjetër në Iberi, do të kishte një fat të ngjashëm.

Viriathus u bë një simbol i qëndrueshëm i kombësisë dhe pavarësisë portugeze, i portretizuar nga artistë dhe i festuar nga njerëzit e tij gjatë shekujve. Në poemën e tij epike Os Lusíadas, Luís Vaz de Camões lartëson veprat e mëdha të Viriathus.

Flamuri i provincës spanjolle të Zamora, i quajtur la seña bermeja, ka tetë vija të kuqe, për të nderuar tetë fitoret e Viriathus mbi romakët.

Ka një rrugë në Madrid me emrin e tij, në lagjen Chamberí (afër stacionit të metrosë 'Iglesia'). E njëjta gjë është e vërtetë për Lisbonën, Zamorën dhe shumë qytete të tjera në Spanjë dhe Portugali.

Planeti HD 45652 b u emërua Viriato në 2019 pas Viriathus. [39]

Film dhe televizioni

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Seriali televiziv spanjoll Hispania, la leyenda (2010–2012) bazohet lirshëm në jetën dhe bëmat e tij. Ai u luajt nga Roberto Enríquez .
 • " Barbarians Rising " (2016) i History Channel paraqet historinë e Viriathus në episodin e tij të parë të titulluar "Rezistenca". Jefferson Hall luajti Viriatin.
 1. ^ This Roman province spread over areas comprising most of Portugal (the northernmost part was included in Gallaecia), all of Extremadura and the province of Salamanca. Its eastern frontier reached the proximities of Toletum, in central Hispania. Current Galicia was not included in the province, since it comprised most of the territory of another province, the aforementioned Gallaecia, but like the Vettonian people in the South, the Galaic tribes living there were also related to them.Strabo, Geography, Book III, Chapter 3 "...the most of the Lusitanians are called Callaicans."
 2. ^ Theodor Mommsen, The History Of Rome, Book IV p.22.
 3. ^ Armando Silva, O nome de Viriato.
 4. ^ Douglas Hyde, The Glories of Ireland, Irish Language and Letters.[lidhje e vdekur]
 5. ^ a b Celtic Elements in Northwestern Spain in Pre-Roman times.
 6. ^ The greatness and decline of the Celts. Hubert, Henry
 7. ^ For he was, as is agreed by all, valiant in dangers, prudent and careful in providing whatever was necessary, and that which was most considerable of all was, that whilst he commanded he was more beloved than ever any was before him.
 8. ^ Eutropii Breviarium Liber Quartus
 9. ^ "Flori Epitome de Tito Livio Bellorum Omnium Annorum DCC, XXXIII". Arkivuar nga origjinali më 5 tetor 2007. Marrë më 13 tetor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Marco Quintela, La organización socio-política de los Populi del Noroeste de la Península." (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 8 prill 2010. Marrë më 13 tetor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ War and Society in the Celtiberian World
 12. ^ Appian, The Spanish Wars, ed. Horace White
 13. ^ Valeri Maximi, Factorum et Dictorum Memorabilium
 14. ^ Cassius Dio, Roman History, Fragments of Books XXII through XXIX.
 15. ^ a b Historical library of Diodorus the Sicilian. p. 543 to p. 620
 16. ^ Britannica Online Encyclopedia.
 17. ^ TITI LIVI AB URBE CONDITA LIBER LIV PERIOCHA
 18. ^ The Rhetoric of Gender Terms: 'man', 'woman', and the Portrayal of Character in Latin Prose.
 19. ^ Ciência Hoje
 20. ^ Eric Orlin, Temples, Religion, and Politics in the Roman Republic.
 21. ^ The Dynamic Society: Exploring the Sources of Global Change.
 22. ^ "Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, page 85 (v. 2)". Arkivuar nga origjinali më 17 prill 2008. Marrë më 13 tetor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Vilatela, Luciano Pérez (2000). Lusitania: Historia y etnología. ISBN 9788489512689. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ "Smith, Dictionary of Greek and Roman Antiquities.". Arkivuar nga origjinali më 5 prill 2007. Marrë më 13 tetor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ Scripta Nova. Revista Electrónica de Geografía y Ciencias Sociales.
 26. ^ John Murray, A Dictionary of Greek and Roman Antiquities, London, 1875.
 27. ^ Polybius, Histories.
 28. ^ (
 29. ^ "Dictionary of Greek and Roman Antiquities. The Ancient Library". Arkivuar nga origjinali më 5 prill 2007. Marrë më 13 tetor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ Polybius, Histories. The Celtiberian Wars, Book 35.
 31. ^ "Seyffert, Dictionary of Classical Antiquities.". Arkivuar nga origjinali më 14 qershor 2008. Marrë më 13 tetor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ "Smith, Dictionary of Greek and Roman Antiquities, p. 40". Arkivuar nga origjinali më 24 tetor 2007. Marrë më 13 tetor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ His+ania Epigraphica. Tratado de rendición (deditio) de un pueblo lusitano a L. Caelius, Imp.[lidhje e vdekur]
 34. ^ El Poblamiento Turdetano en el Bajo Guadalquivir, Publicación y difusión electrónica Universidade de Sevilla
 35. ^ Thomas Grunewald, Bandits in the roman army. Guerrilla leaders as latrones.
 36. ^ The book of versions. On friendship.
 37. ^ "Appian's History of Rome: The Spanish Wars". Arkivuar nga origjinali më 18 nëntor 2015. Marrë më 13 tetor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ Eutropius, Abridgement of Roman History, Book IV.
 39. ^ "2019 Approved Names". NameExoworlds (në anglisht). Marrë më 2023-09-23.