Zgjedhjet në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zgjedhjet e rregullta në Shqipëri mandatohen nga Kushtetuta dhe legjislacioni i miratuar nga Parlamenti . Parlamenti ( Kuvendi ) ka 140 anëtarë të zgjedhur për një mandat katërvjeçar. Sistemi zgjedhor është përfaqësim proporcional me lista të mbyllura . Ka 12 zona elektorale me shumë anëtarë që korrespondojnë me 12 rajonet administrative të vendit . Brenda çdo zonë elektorale, partitë duhet të arrijnë një prag prej 3 përqind të votave, dhe koalicionet parazgjedhore duhet të plotësojnë një prag prej 5 përqind të votave. [1]

Ky sistem zgjedhor zëvendësoi një sistem të anëtarëve të përzier në Nëntor 2008. Sipas sistemit të vjetër, 100 anëtarë u zgjodhën drejtpërdrejt në zona elektorale me një anëtar me numër afërsisht të barabartë votuesish. 40 u zgjodhën nga listat shumëemërore të partive ose koalicioneve partiake sipas renditjes së tyre. Numri i përgjithshëm i deputetëve të një partie ose një koalicioni partiak do të ishte, në masën më të afërt të mundshme, proporcional me votat e vlefshme të fituara nga ajo parti ose koalicion në shkallë kombëtare në raundin e parë të zgjedhjeve. Partitë që morën më pak se 2.5% dhe koalicionet që morën më pak se 4% të votave të vlefshme në shkallë kombëtare në raundin e parë të zgjedhjeve nuk përfituan nga lista përkatëse shumëemërore.

Ndryshimi u kritikua nga partitë më të vogla, por u mbështet nga dy partitë kryesore. Ai u konsiderua si një hap i rëndësishëm drejt integrimit evropian të Shqipërisë . Ndryshime të tjera përfshinin kufizimin e mandatit të prokurorit të përgjithshëm në pesë vjet, detyrimin e zgjedhjeve të parakohshme në rast të votimit të mosbesimit dhe zvogëlimin e shumicës së kërkuar për të zgjedhur presidentin nga tre të pestat në gjysmën e deputetëve. [2]

Presidenti zgjidhet nga parlamenti.

Shqipëria ka një sistem shumëpartiak, me dy ose tre parti të forta dhe disa parti të tjera që kanë sukses elektoral.

Zgjedhjet e fundit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vota%
Total

Nga qarku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarkut PS PD-AN LSI PSD Total</br> ndenjëset
style="background:Stampa:Social Democratic Party of Albania (2021)/meta/color" |
Beratit 5 2 0 0 7
Dibër 2 3 0 0 5
Durrës 8 6 0 0 14
Elbasan 8 6 0 0 14
Fier 9 6 1 0 16
Gjirokastër 3 1 0 0 4
Korçë 6 5 0 0 11
Kukës 1 2 0 0 3
Lezhë 3 4 0 0 7
Shkodër 3 5 1 2 11
Tiranë 18 15 2 1 36
Vlorë 8 4 0 0 12
Total 74 59 4 3 140

Lista e zgjedhjeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

Zgjedhjet parlamentare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo është një listë e zgjedhjeve parlamentare në Shqipëri nga viti 1921 e deri më sot. Zgjedhjet e drejtpërdrejta presidenciale nuk janë mbajtur. [3]

No. Legislature Date Candidates Registered voters Turnout %
1 National Council 5 April 1921 65
2 Constitutional Assembly 27 December 1923 95
3 Deputies Chamber - Senate 17 May 1925 49/16
4 Constituent Assembly/Parliament 17 August 1928 49
5 Parliament 11 November 1932 54
6 Parliament 31 January 1937 57
7 National Assembly/Parliament 1 October 1943 193
8 Constitutional Assembly/People's Assembly 2 December 1945 101 603,566 89.9
9 People's Assembly 28 May 1950 116 641,241 99.4
10 People's Assembly 30 May 1954 129 702,476 99.9
11 People's Assembly 1 June 1958 180 788,250 100
12 People's Assembly 3 June 1962 210 889,875 100
13 People's Assembly 10 July 1966 234 978,161 100
14 People's Assembly 20 September 1970 261 1,097,123 100
15 People's Assembly 6 October 1974 238 1,248,530 100
16 People's Assembly 12 November 1978 250 1,436,289 100
17 People's Assembly 14 November 1982 250 1,627,968 100
18 People's Assembly 1 February 1987 250 1,830,653 100
19 Constitutional Assembly 31 March 1991 250 1,977,516 98.6
20 People's Assembly 22 March 1992 130 2,021,169 90.4
21 People's Assembly 26 May 1996 140 2,204,002 89.1
22 Assembly 29 June 1997 150 1,947,235 72.6
23 Assembly 24 June 2001 135 2,499,238 53.6
24 Assembly 3 July 2005 140 2,850,821 48.0
25 Assembly 28 June 2009 140 3,084,946 50.8
26 Assembly 23 June 2013 140 3,271,885 53.5
27 Assembly 25 June 2017 140 3,452,324 46.8
28 Assembly 25 April 2021 140 3,588,869 46.3

Zgjedhjet lokale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kolona e kandidatëve liston vetëm numrin e kandidatëve për kryetar të komunës. Nuk përfshin kandidatët për anëtarë të këshillit bashkiak. [4]

No. Date Candidates Registered voters Turnout %
1 26 korrik 1992 357 1,988,795 70.7
2 20, 27 Tetor 1996 357
3 1, 15 tetor 2000 374 2,329,639 50.7
4 12 tetor 2003 373 2,703,608 45.7
5 18 shkurt 2007 373 2,929,293 46.3
6 8 maj 2011 373 3,166,279 50.9
7 21 qershor 2015 61 3,372,471 47.3
8 30 qershor 2019 61 812,249 22.9
Zgjedhjet e pjesshme u mbajtën më</br> 1 shtator dhe 3 nëntor 2013, 25 qershor 2017.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "PART XII ALLOCATION OF SEATS". [http:// www.osce.org/albania/14464?download=true THE ELECTORAL CODE OF THE REPUBLIC OF ALBANIA (English translation by OSCE)] (pdf) (në anglisht). fq. 140. Marrë më 22 shtator 2014. {{cite book}}: Shiko vlerën e |url= (Ndihmë!)
  2. ^ Ex-communist Albania changes voting system in constitutional shake up - International Herald Tribune
  3. ^ Political Parties of Eastern Europe
  4. ^ Historia e zgjedhjeve lokale në Shqipëri