Lista e shteteve Afrikane sipas Indeksit të Zhvillimit Njerëzor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Indeksi i zhvillimit njerëzor është një masë krahasuese e jetëgjatësisë, shkrimit dhe leximit, arsimimit, dhe standartit të jetesës për shtetet në të gjithë botës. IZHNJ është një mjet standard për matjen e mirëqenies. Ai përdoret për të dalluar nëse shteti është një vend i zhvilluar, në zhvillim, apo pazhvilluar, dhe gjithashtu për të matur ndikimin e politikave ekonomike në cilësinë e jetës. Vendet (pothuajse të gjitha shtetet anëtare të OKB-së dhe disa territore të veçanta) ndahen në tre kategori të gjera të bazuara në IZHNJ e tyre: zhvillim njerëzor të lartë, të mesëm dhe të ulët.

Lista e shteteve Afrikane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vazhdim është lista e shteve Afrikane sipas Indeksit të Zhvillimit Njerëzor për vitin 2013, i publikuar në vitin 2014:[1]

  • rritje = në rritje.
  • = i qëndrueshëm.
  • Rënie = në rrënie.

Rënditja Shteti Indeksi i ZH.NJ
Rënditja në Afrikë Rënditja në Botë Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013 Ndryshimi në rënditje duke krahasuar raportin e 2014 me raportin e 2013
Zhvillim të lartë njerëzor
1 55 Flag of Libya.svg Libia 0.784 Rënie 0.005
2 63 flamuri Mauritiusi 0.771 rritje 0.002
3 71 Sejshellet Sejshellet 0.756 rritje 0.001
4 90 Tunizia Tunizia 0.721 rritje 0.002
5 93 Algjeria Algjeria 0.717 rritje 0.002
Zhvillim mesatar njerëzor
6 109 flamuri Bocvana 0.683 rritje 0.002
7 110 Flag of Egypt.svg Egjipti 0.682 rritje 0.001
8 112 flamuri Gaboni 0.674 rritje 0.004
9 118 flamuri Afrika jugore 0.658 rritje 0.004
10 123 flamuri Kepi i Gjelbër 0.636 rritje 0.001
11 127 flamuri Namibia 0.626 rritje 0.004
12 129 Flag of Morocco.svg Maroku 0.617 rritje 0.003
13 138 Flag of Ghana.svg Gana 0.573 rritje 0.002
14 140 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Republika Demokratike e Kongos 0.564 rritje 0.003
15 141 Flag of Zambia.svg Zambia 0.561 rritje 0.007
16 142 Sao Tome dhe Principe Sao Tome dhe Principe 0.558 rritje 0.002
17 144 flamuri Guinea Ekuatoriale 0.556
Zhvillim të ulët njerëzor
18 147 Kenia Kenia 0.535 rritje 0.004
19 148 Suazilendi Suazilendi 0.530 rritje 0.001
20 149 Angola Angola 0.526 rritje 0.002
21 151 Ruanda Ruanda 0.506 rritje 0.004
22 152 Flag of Cameroon.svg Kameruni 0.504 rritje 0.003
22 152 Flag of Nigeria.svg Nigeria 0.504 rritje 0.004
24 155 flamuri Madagaskari 0.498 rritje 0.002
25 156 Flag of Zimbabwe.svg Zimbabveja 0.492 rritje 0.008
26 159 Tanzania Tanzania 0.488 rritje 0.004
26 159 flamuri Komoros 0.488 rritje 0.002
28 161 flamuri Mauritania 0.487 rritje 0.002
29 162 flamuri Lesoto 0.486 rritje 0.005
30 163 Senegali Senegali 0.485 rritje 0.001
31 164 Flag of Uganda.svg Uganda 0.484 rritje 0.004
32 165 Benini Benini 0.476 rritje 0.003
33 166 flamuri Sudani 0.473 rritje 0.001
33 166 flamuri Togo 0.473 rritje 0.003
35 170 flamuri Xhibuti 0.467 rritje 0.002
36 171 Bregu i Fildishtë Bregu i Fildishtë 0.452 rritje 0.004
37 172 flamuri Gambia 0.441 rritje 0.003
38 173 Etiopia Etiopia 0.435 rritje 0.006
39 174 flamuri Malavi 0.414 rritje 0.003
40 175 flamuri Liberia 0.412 rritje 0.005
41 176 Flag of Mali.svg Mali 0.407 rritje 0.001
42 177 flamuri Guinea-Bissau 0.396
43 178 Flag of Mozambique.svg Mozambiku 0.393 rritje 0.004
44 179 Flag of Guinea.svg Guineja 0.392 rritje 0.001
45 180 Flag of Burundi.svg Burundi 0.389 rritje 0.003
46 181 Burkina Faso Burkina Faso 0.388 rritje 0.003
47 182 flamuri Eritrea 0.381 rritje 0.001
48 183 flamuri Sierra Leone 0.374 rritje 0.006
49 184 flamuri Çadi 0.372 rritje 0.002
50 185 flamuri Republika e Afrikës Qendrore 0.341 Rënie 0.024
51 186 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Republika Demokratike e Kongos 0.338 rritje 0.005
52 187 flamuri Nigeri 0.337 rritje 0.002


Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Key to HDI countries and ranks, 2013" (PDF). Human Development Report United Nations Development Programme. f. 159. Marrë më 26 korrik 2014.