Lista e shteteve sipas Indeksit të Zhvillimit Njerëzor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Harta e botës duke treguar Indeksin e Zhvillimit Njerëzor (të bazuar në të dhënat e vitit 213, i publikuar në 24 korrik, 2014).[1]
██ 0.900 dhe më lartë ██ 0.850–0.899 ██ 0.800–0.849 ██ 0.750–0.799 ██ 0.700–0.749 ██ 0.650–0.699 ██ 0.600–0.649 ██ 0.550–0.599 ██ 0.500–0.549 ██ 0.450–0.499 ██ 0.400–0.449 ██ 0.350–0.399 ██ 0.349 dhe më poshtë ██ Të dhëna të padisponuara
Harta botëror që tregon kategoritë e Indeksit të Zhvillimit Njerëzor sipas shteteve (të bazuar në të dhënat e vitit 213, i publikuar në 24 korrik, 2014).[1]
██ Shum lartë ██ Lartë ██ Mesatar ██ Poshtë ██ Të dhëna të padisponuara

Kjo është një listë e të gjitha shteteve sipas Indeksit të Zhvillimit Njerëzor si pjesë e "Raportit të Zhvillimit Njerëzor"Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillimin. Raporti i fundit u lëshua më 24 korrik 2014 dhe është hartuar në bazë të vlerësimeve për vitin 2013 [1].

Lista e plotë e shteteve

  • Increase = në rritje.
  • Steady = i qëndrueshëm.
  • Decrease = në rrënie.

Zhvillim njerëzor shumë të lartë

Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[1] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[1]
1 Steady Norvegjia Norvegjia 0.944 Increase 0.001
2 Steady Australia Australia 0.933 Increase 0.002
3 Steady flamuri Zvicra 0.917 Increase 0.001
4 Steady Holanda Holanda 0.915 Steady
5 Steady Flag of United States.svg SHBA 0.914 Increase 0.002
6 Steady Gjermania Gjermania 0.911 Steady
7 Steady Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re 0.910 Increase 0.002
8 Steady Flag of Canada.svg Kanadaja 0.902 Increase 0.001
9 Increase (3) Singapori Singapori 0.901 Increase 0.003
10 Steady Danimarka Danimarka 0.900 Steady
11 Decrease (3) flamuri Irlanda 0.899 Decrease 0.002
12 Decrease (1) Suedia Suedia 0.898 Increase 0.001
13 Steady Islanda Islanda 0.895 Increase 0.002
14 Steady Britania e Madhe Britania e Madhe 0.892 Increase 0.002
15 Steady Hong Kongu Hong Kongu 0.891 Increase 0.002
15 Increase (1) Flag of South Korea.svg Korea Jugore 0.891 Increase 0.003
17 Decrease (1) Japonia Japonia 0.890 Increase 0.002
18 Decrease (2) Lihtenshtajni Lihtenshtajni 0.889 Increase 0.001
19 Steady Izraeli Izraeli 0.888 Increase 0.002
20 Steady Franca Franca 0.884 Steady
21 Steady Austria Austria 0.881 Increase 0.001
21 Steady Belgjika Belgjika 0.881 Increase 0.001
21 Steady Luksemburgu Luksemburgu 0.881 Increase 0.001
24 Steady Finlanda Finlanda 0.879 Steady
25 Steady Flag of Slovenia.svg Sllovenia 0.874 Steady
Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[1] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[1]
26 Steady Italia Italia 0.872 Steady
27 Steady Spanja Spanja 0.869 Steady
28 Steady Republika Çeke Republika Çeke 0.861 Steady
29 Steady Greqia Greqia 0.853 Decrease 0.001
30 Steady Flag of Brunei.svg Brunei 0.852 Steady
31 Steady flamuri Katari 0.851 Increase 0.001
32 Steady Qipro Qipro 0.845 Decrease 0.003
33 Steady Estonia Estonia 0.840 Increase 0.001
34 Steady Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudite 0.836 Increase 0.003
35 Increase (1) Lituania Lituania 0.834 Increase 0.003
35 Decrease (1) Polonia Polonia 0.834 Increase 0.001
37 Steady Andora Andorra 0.830 Steady
37 Increase (1) Sllovakia Sllovakia 0.830 Increase 0.001
39 Steady Malta Malta 0.829 Increase 0.002
40 Steady Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe 0.827 Increase 0.002
41 Increase (1) Flag of Chile.svg Kili 0.822 Increase 0.003
41 Steady Portugalia Portugalia 0.822 Steady
43 Steady Hungaria Hungaria 0.818 Increase 0.001
44 Steady Bahraini Bahraini 0.815 Increase 0.002
44 Steady Kuba Kuba 0.815 Increase 0.002
46 Decrease (2) Flag of Kuwait.svg Kuvajti 0.814 Increase 0.001
47 Steady Kroacia Kroacia 0.812 Steady
48 Steady Flag of Latvia.svg Letonia 0.810 Increase 0.002
49 Steady Argjentina Argjentina 0.808 Increase 0.002

Zhvillim njerëzor të lartë

Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[1] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[1]
50 Increase (2) Flag of Uruguay.svg Uruguai 0.790 Increase 0.003
51 Steady Bahamas Bahamet 0.789 Increase 0.001
51 Increase (1) Mali i Zi Mali i Zi 0.789 Increase 0.002
53 Increase (1) Bjellorusia Bjellorusia 0.786 Increase 0.001
54 Increase (1) Rumania Rumania 0.785 Increase 0.003
55 Decrease (5) Flag of Libya.svg Libia 0.784 Decrease 0.005
56 Steady Omani Omani 0.783 Increase 0.002
57 Steady Rusia Rusia 0.778 Increase 0.001
58 Steady Bullgaria Bullgaria 0.777 Increase 0.001
59 Decrease (1) Barbados Barbados 0.776 Steady
60 Steady Palau Palau 0.775 Increase 0.002
61 Decrease (1) Antigua dhe Barbuda Antigua dhe Barbuda 0.774 Increase 0.001
62 Steady Malajzia Malajzia 0.773 Increase 0.003
63 Steady flamuri Mauritiusi 0.771 Increase 0.002
64 Steady Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidadi dhe Tobago 0.766 Increase 0.001
65 Steady Flag of Lebanon.svg Libani 0.765 Increase 0.001
65 Increase (2) Panama Panama 0.765 Increase 0.004
67 Decrease (1) Flag of Venezuela.svg Venezuela 0.764 Increase 0.001
68 Decrease (1) flamuri Kosta Rika 0.763 Increase 0.002
69 Steady Turqia Turqia 0.759 Increase 0.003
70 Steady Flag of Kazakhstan.svg Kazakistani 0.757 Increase 0.002
71 Decrease (1) Flag of Mexico.svg Meksika 0.756 Increase 0.001
71 Decrease (1) Sejshellet Sejshellet 0.756 Increase 0.001
73 Steady bandiera Saint Kits dhe Nevis 0.750 Increase 0.001
73 Increase (2) Sri Lanka Sri Lanka 0.750 Increase 0.005
75 Decrease (2) Irani Irani 0.749 Steady
76 Decrease (1) Azerbajxhani Azerbajxhani 0.747 Increase 0.002
Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[1] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[1]
77 Steady Flag of Jordan.svg Jordania 0.745 Increase 0.001
77 Increase (1) Serbia Serbia 0.745 Increase 0.002
79 Increase (1) Flag of Brazil.svg Brazili 0.744 Increase 0.002
79 Increase (2) Gjeorgjia Gjeorgjia 0.744 Increase 0.003
79 Decrease (1) flamuri Grenada 0.744 Increase 0.001
82 Steady Peru Peru 0.737 Increase 0.003
83 Steady Ukraina Ukraina 0.734 Increase 0.001
84 Steady Belize Belize 0.732 Increase 0.001
84 Increase (1) Maqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut 0.732 Increase 0.002
86 Steady Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina 0.731 Increase 0.002
87 Steady Armenia Armenia 0.730 Increase 0.002
88 Steady flamuri Fixhi 0.724 Increase 0.002
89 Steady Flag of Thailand.svg Tailanda 0.722 Increase 0.002
90 Steady Tunizia Tunizia 0.721 Increase 0.002
91 Increase (2) Kina Kina 0.719 Increase 0.004
91 Steady Flamuri Shën Vincenti dhe Grenadinet 0.719 Increase 0.002
93 Steady Algjeria Algjeria 0.717 Increase 0.002
93 Decrease (1) Flamuri Dominika 0.717 Increase 0.001
95 Increase (2) Shqipëria Shqipëria 0.716 Increase 0.002
96 Decrease (3) flamuri Xhamajka 0.715 Steady
97 Decrease (4) bandiera Shën Lucia 0.714 Decrease 0.001
98 Steady Flag of Colombia.svg Kolumbia 0.711 Increase 0.003
98 Steady Flag of Ecuador.svg Ekuadori 0.711 Increase 0.003
100 Increase (1) bandiera Surinami 0.705 Increase 0.003
100 Steady Tonga Tonga 0.705 Increase 0.001
Bota 0.702 Increase 0.002
102 Steady Flamuri Republika Dominikane 0.700 Increase 0.002

Zhvillim njerëzor mesatar

Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[1] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[1]
103 Steady flamuri Maldivet 0.698 Increase 0.003
103 Increase (3) Mongolia Mongolia 0.698 Increase 0.006
103 Increase (1) Flamuri Turkmenistani 0.698 Increase 0.005
106 Decrease (2) Samoa Samoa 0.694 Increase 0.001
107 Steady Flag of Palestine.svg Palestina 0.686 Increase 0.003
108 Steady Flag of Indonesia.svg Indonezia 0.684 Increase 0.003
109 Decrease (1) flamuri Bocvana 0.683 Increase 0.002
110 Decrease (2) Flag of Egypt.svg Egjipti 0.682 Increase 0.001
111 Steady Flamuri Paraguai 0.676 Increase 0.006
112 Decrease (1) flamuri Gaboni 0.674 Increase 0.004
113 Steady Flamuri Bolivia 0.667 Increase 0.004
114 Increase (2) Moldavia Moldavia 0.663 Increase 0.006
115 Steady flamuri El Salvador 0.662 Increase 0.002
116 Steady Uzbekistani Uzbekistani 0.661 Increase 0.004
117 Increase (1) Filipinet Filipinet 0.660 Increase 0.004
118 Increase (1) flamuri Afrika jugore 0.658 Increase 0.004
118 Decrease (4) Flag of the United Arab Republic.svg Siria 0.658 Decrease 0.027
120 Steady Iraku Iraku 0.642 Increase 0.001
121 Steady Flamuri Guajana 0.638 Increase 0.003
121 Steady Vietnami Vietnami 0.638 Increase 0.003
123 Decrease (2) flamuri Kepi i Gjelbër 0.636 Increase 0.001
Rank Country HDI
2014 estimates for 2013
[1]
Change in rank from previous year[1] 2014 estimates for 2013
[1]
Change from previous year
[1]
124 Steady flamuri Federata Mikroneziane 0.630 Increase 0.001
125 Steady Flag of Guatemala.svg Guatemala 0.628 Increase 0.002
125 Increase (1) flamuri Kirgistani 0.628 Increase 0.007
127 Steady flamuri Namibia 0.626 Increase 0.004
128 Increase (1) Timori Lindor Timori Lindor 0.620 Increase 0.004
129 Steady  Honduras 0.617 Increase 0.001
129 Increase (2) Flag of Morocco.svg Maroku 0.617 Increase 0.003
131 Decrease (3) Vanuatu Vanuatu 0.616 Decrease 0.001
132 Steady Flag of Nicaragua.svg Nikaragua 0.614 Increase 0.003
133 Steady flamuri Kiribati 0.607 Increase 0.001
133 Increase (1) Taxhikistani Taxhikistani 0.607 Increase 0.004
135 Steady India India 0.586 Increase 0.003
136 Steady flamuri Butani 0.584 Increase 0.004
136 Increase (1) Kamboxhia Kamboxhia 0.584 Increase 0.005
138 Steady Flag of Ghana.svg Gana 0.573 Increase 0.002
139 Steady flamuri Laosi 0.569 Increase 0.004
140 Steady Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Republika Demokratike e Kongos 0.564 Increase 0.003
141 Increase (2) Flag of Zambia.svg Zambia 0.561 Increase 0.007
142 Increase (1) Bangladeshi Bangladeshi 0.558 Increase 0.004
142 Decrease (1) Sao Tome dhe Principe Sao Tome dhe Principe 0.558 Increase 0.002
144 Decrease (3) flamuri Guinea Ekuatoriale 0.556 Steady

Zhvillim njerëzor të ulët

Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[1] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[1]
145 Steady Nepali Nepali 0.540 Increase 0.003
146 Steady Flag of Pakistan.svg Pakistani 0.537 Increase 0.002
147 Steady Kenia Kenia 0.535 Increase 0.004
148 Steady Suazilendi Suazilendi 0.530 Increase 0.001
149 Steady Angola Angola 0.526 Increase 0.002
150 Steady Birmania Birmania 0.524 Increase 0.004
151 Steady Ruanda Ruanda 0.506 Increase 0.004
152 Steady Flag of Cameroon.svg Kameruni 0.504 Increase 0.003
152 Increase (1) Flag of Nigeria.svg Nigeria 0.504 Increase 0.004
154 Steady Flamuri Jemeni 0.500 Increase 0.001
155 Steady flamuri Madagaskari 0.498 Increase 0.002
156 Increase (4) Flag of Zimbabwe.svg Zimbabveja 0.492 Increase 0.008
157 Decrease (1) flamuri Papua Guinea e Re 0.491 Increase 0.001
157 Steady Ishujt Solomon Ishujt Solomon 0.491 Increase 0.002
159 Decrease (1) flamuri Komoros 0.488 Increase 0.002
159 Increase (1) Tanzania Tanzania 0.488 Increase 0.004
161 Decrease (2) flamuri Mauritania 0.487 Increase 0.002
162 Increase (1) flamuri Lesoto 0.486 Increase 0.005
163 Decrease (3) Senegali Senegali 0.485 Increase 0.001
164 Steady Flag of Uganda.svg Uganda 0.484 Increase 0.004
165 Steady Benini Benini 0.476 Increase 0.003
166 Steady flamuri Sudani 0.473 Increase 0.001
Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[1] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[1]
166 Increase (1) flamuri Togo 0.473 Increase 0.003
168 Steady Flag of Haiti.svg Haiti 0.471 Increase 0.002
169 Steady Afganistani Afganistani 0.468 Increase 0.002
170 Steady flamuri Xhibuti 0.467 Increase 0.002
171 Steady Bregu i Fildishtë Bregu i Fildishtë 0.452 Increase 0.004
172 Steady flamuri Gambia 0.441 Increase 0.003
173 Steady Etiopia Etiopia 0.435 Increase 0.006
174 Steady flamuri Malavi 0.414 Increase 0.003
175 Steady flamuri Liberia 0.412 Increase 0.005
176 Steady Flag of Mali.svg Mali 0.407 Increase 0.001
177 Steady flamuri Guinea-Bissau 0.396 Steady
178 Increase (1) Flag of Mozambique.svg Mozambiku 0.393 Increase 0.004
179 Decrease (1) Flag of Guinea.svg Guineja 0.392 Increase 0.001
180 Steady Flag of Burundi.svg Burundi 0.389 Increase 0.003
181 Steady Burkina Faso Burkina Faso 0.388 Increase 0.003
182 Steady flamuri Eritrea 0.381 Increase 0.001
183 Increase (1) flamuri Sierra Leone 0.374 Increase 0.006
184 Decrease (1) flamuri Çadi 0.372 Increase 0.002
185 Steady flamuri Republika e Afrikës Qendrore 0.341 Decrease 0.024
186 Increase (1) Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Republika Demokratike e Kongos 0.338 Increase 0.005
187 Decrease (1) flamuri Nigeri 0.337 Increase 0.002

Lista e shteteve sipas kontinentit

Afrika

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të larta

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të lartë njerëzor
1 Flag of Libya.svg Libia 0.784
2 flamuri Mauritiusi 0.771
3 Sejshellet Sejshellet 0.756
4 Tunizia Tunizia 0.721
5 Algjeria Algjeria 0.717
Zhvillim mesatar njerëzor
6 flamuri Bocvana 0.683
7 Flag of Egypt.svg Egjipti 0.682
8 flamuri Gaboni 0.674
9 flamuri Afrika jugore 0.658
10 flamuri Kepi i Gjelbër 0.636

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 flamuri Nigeri 0.337
2 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Republika Demokratike e Kongos 0.338
3 flamuri Republika e Afrikës Qendrore 0.341
4 flamuri Çadi 0.372
5 flamuri Sierra Leone 0.374
6 flamuri Eritrea 0.381
7 Burkina Faso Burkina Faso 0.388
8 Flag of Burundi.svg Burundi 0.389
9 Flag of Guinea.svg Guineja 0.392
10 Flag of Mozambique.svg Mozambiku 0.393

Amerika, Veriore

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të larta

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Flag of United States.svg SHBA 0.914
2 Flag of Canada.svg Kanadaja 0.902
3 Kuba Kuba 0.815
Zhvillim të lartë njerëzor
4 Bahamas Bahamet 0.789
5 Barbados Barbados 0.776
6 Antigua dhe Barbuda Antigua dhe Barbuda 0.774
7 Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidadi dhe Tobago 0.766
8 Panama Panama 0.765
9 flamuri Kosta Rika 0.763
10 Flag of Mexico.svg Meksika 0.756

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 Flag of Haiti.svg Haiti 0.471
Zhvillim mesatar njerëzor
2 Flag of Nicaragua.svg Nikaragua 0.614
3  Honduras 0.617
4 Flag of Guatemala.svg Guatemala 0.628
5 flamuri El Salvador 0.662
Zhvillim të lartë njerëzor
6 Flamuri Republika Dominikane 0.700
7 bandiera Shën Lucia 0.714
8 flamuri Xhamajka 0.715
9 Flamuri Dominika 0.717
10 Flamuri Shën Vincenti dhe Grenadinet 0.719

Amerika, Jugore

6 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të larta

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Flag of Chile.svg Kili 0.822
2 Argjentina Argjentina 0.808
Zhvillim të lartë njerëzor
3 Flag of Uruguay.svg Uruguai 0.790
4 Flag of Venezuela.svg Venezuela 0.764
5 Flag of Brazil.svg Brazili 0.744
6 Peru Peru 0.737

6 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim mesatar njerëzor
1 Flamuri Guajana 0.638
2 Flamuri Bolivia 0.667
3 Flamuri Paraguai 0.676
Zhvillim të lartë njerëzor
4 bandiera Surinami 0.700
5 Flag of Ecuador.svg Ekuadori 0.711
5 Flag of Colombia.svg Kolumbia 0.711

Azia

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të larta

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Singapori Singapori 0.901
2 Hong Kongu Hong Kongu 0.891
2 Flag of South Korea.svg Korea Jugore 0.891
4 Japonia Japonia 0.890
5 Izraeli Izraeli 0.888
6 Flag of Brunei.svg Brunei 0.852
7 flamuri Katari 0.851
8 Qipro Qipro 0.845
9 Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudite 0.836
10 Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe 0.827

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 Afganistani Afganistani 0.468
2 Flamuri Jemeni 0.500
3 Birmania Birmania 0.524
4 Flag of Pakistan.svg Pakistani 0.537
5 Nepali Nepali 0.540
Zhvillim mesatar njerëzor
6 Bangladeshi Bangladeshi 0.558
7 flamuri Laosi 0.569
8 flamuri Butani 0.584
8 Kamboxhia Kamboxhia 0.584
10 India India 0.586

Evropa

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të larta

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Norvegjia Norvegjia 0.944
2 flamuri Zvicra 0.917
3 Holanda Holanda 0.915
4 Gjermania Gjermania 0.911
5 Danimarka Danimarka 0.900
6 flamuri Irlanda 0.899
7 Suedia Suedia 0.898
8 Islanda Islanda 0.895
9 Britania e Madhe Britania e Madhe 0.892
10 Lihtenshtajni Lihtenshtajni 0.889

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim mesatar njerëzor
1 Moldavia Moldavia 0.663
Zhvillim të lartë njerëzor
2 Shqipëria Shqipëria 0.716
3 Armenia Armenia 0.730
4 Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina 0.731
5 Maqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut 0.732
6 Ukraina Ukraina 0.734
7 Gjeorgjia Gjeorgjia 0.744
8 Serbia Serbia 0.745
9 Azerbajxhani Azerbajxhani 0.747
10 Flag of Kazakhstan.svg Kazakistani 0.757

Oqeania

6 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të larta

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Australia Australia 0.933
2 Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re 0.910
Zhvillim të lartë njerëzor
3 Palau Palau 0.775
4 flamuri Fixhi 0.724
5 Tonga Tonga 0.705
Zhvillim mesatar njerëzor
6 Samoa Samoa 0.694

5 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 Ishujt Solomon Ishujt Solomon 0.491
1 flamuri Papua Guinea e Re 0.491
Zhvillim mesatar njerëzor
3 flamuri Kiribati 0.607
4 Vanuatu Vanuatu 0.616
5 flamuri Federata Mikroneziane 0.630

Lista e shteteve sipas rajonit jo-kontinental

Liga Arabe

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 flamuri Katari 0.851
2 Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudite 0.836
3 Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe 0.827
4 Bahraini Bahraini 0.815
5 Flag of Kuwait.svg Kuvajti 0.814
Zhvillim të lartë njerëzor
6 Flag of Libya.svg Libia 0.784
7 Omani Omani 0.783
8 Flag of Lebanon.svg Libani 0.765
9 Flag of Jordan.svg Jordania 0.745
10 Tunizia Tunizia 0.721

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 flamuri Xhibuti 0.467
2 flamuri Sudani 0.473
3 flamuri Mauritania 0.487
4 flamuri Komoros 0.488
5 Flamuri Jemeni 0.500
Zhvillim mesatar njerëzor
6 Flag of Morocco.svg Maroku 0.617
7 Iraku Iraku 0.642
8 Flag of Egypt.svg Egjipti 0.682
9 Flag of Palestine.svg Palestina 0.686
Zhvillim të lartë njerëzor
10 Algjeria Algjeria 0.717

Komonuelthi i Kombeve

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Australia Australia 0.933
2 Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re 0.910
3 Flag of Canada.svg Kanadaja 0.902
4 Singapori Singapori 0.901
5 Britania e Madhe Britania e Madhe 0.892
6 Flag of Brunei.svg Brunei 0.852
7 Qipro Qipro 0.845
8 Malta Malta 0.829
Zhvillim të lartë njerëzor
9 Bahamas Bahamet 0.789
10 Barbados Barbados 0.776

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 flamuri Sierra Leone 0.374
2 Flag of Mozambique.svg Mozambiku 0.393
3 flamuri Malavi 0.414
4 Flag of Uganda.svg Uganda 0.484
5 Tanzania Tanzania 0.488
6 Ishujt Solomon Ishujt Solomon 0.491
6 flamuri Papua Guinea e Re 0.491
7 Flag of Nigeria.svg Nigeria 0.504
7 Flag of Cameroon.svg Kameruni 0.504
8 Ruanda Ruanda 0.506
9 Suazilendi Suazilendi 0.530
10 Kenia Kenia 0.535

Këshilli i Evropës

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Norvegjia Norvegjia 0.944
2 flamuri Zvicra 0.917
3 Holanda Holanda 0.915
4 Gjermania Gjermania 0.911
5 Danimarka Danimarka 0.900
6 flamuri Irlanda 0.899
7 Suedia Suedia 0.898
8 Islanda Islanda 0.895
9 Britania e Madhe Britania e Madhe 0.892
10 Lihtenshtajni Lihtenshtajni 0.889

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim mesatar njerëzor
1 Moldavia Moldavia 0.663
Zhvillim të lartë njerëzor
2 Shqipëria Shqipëria 0.716
3 Armenia Armenia 0.730
4 Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina 0.731
5 Maqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut 0.732
6 Ukraina Ukraina 0.734
7 Gjeorgjia Gjeorgjia 0.744
8 Serbia Serbia 0.769
9 Azerbajxhani Azerbajxhani 0.747
10 Turqia Turqia 0.759

Azia lindore dhe Paqësori

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Australia Australia 0.933
2 Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re 0.910
3 Singapori Singapori 0.901
4 Hong Kongu Hong Kongu 0.891
4 Flag of South Korea.svg Korea Jugore 0.891
6 Japonia Japonia 0.890
7 Flag of Brunei.svg Brunei 0.852
Zhvillim të lartë njerëzor
8 Palau Palau 0.775
9 Malajzia Malajzia 0.773
10 flamuri Fixhi 0.724

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 flamuri Papua Guinea e Re 0.491
1 Ishujt Solomon Ishujt Solomon 0.491
3 Birmania Birmania 0.524
Zhvillim mesatar njerëzor
4 flamuri Laosi 0.569
5 Kamboxhia Kamboxhia 0.584
6 flamuri Kiribati 0.607
7 Vanuatu Vanuatu 0.616
8 Timori Lindor Timori Lindor 0.620
9 flamuri Federata Mikroneziane 0.630
10 Vietnami Vietnami 0.638

Bashkimi Evropian

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Holanda Holanda 0.915
2 Gjermania Gjermania 0.911
3 Danimarka Danimarka 0.900
4 flamuri Irlanda 0.899
5 Suedia Suedia 0.898
6 Britania e Madhe Britania e Madhe 0.892
7 Franca Franca 0.884
8 Austria Austria 0.881
8 Belgjika Belgjika 0.881
8 Luksemburgu Luksemburgu 0.881

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të lartë njerëzor
1 Bullgaria Bullgaria 0.777
2 Rumania Rumania 0.785
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
3 Flag of Latvia.svg Letonia 0.810
4 Kroacia Kroacia 0.812
5 Hungaria Hungaria 0.818
6 Portugalia Portugalia 0.822
7 Malta Malta 0.829
8 Sllovakia Sllovakia 0.830
9 Polonia Polonia 0.834
9 Lituania Lituania 0.834

Amerika Latine

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Flag of Chile.svg Kili 0.822
2 Kuba Kuba 0.815
3 Argjentina Argjentina 0.808
Zhvillim të lartë njerëzor
4 Flag of Uruguay.svg Uruguai 0.790
5 Panama Panama 0.765
6 Flag of Venezuela.svg Venezuela 0.764
7 flamuri Kosta Rika 0.763
8 Flag of Mexico.svg Meksika 0.756
9 Flag of Brazil.svg Brazili 0.744
10 Peru Peru 0.737

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 Flag of Haiti.svg Haiti 0.471
Zhvillim mesatar njerëzor
2 Flag of Nicaragua.svg Nikaragua 0.614
3  Honduras 0.617
4 Flag of Guatemala.svg Guatemala 0.628
5 flamuri El Salvador 0.662
6 Flamuri Bolivia 0.667
7 Flamuri Paraguai 0.676
Zhvillim të lartë njerëzor
8 Flamuri Republika Dominikane 0.700
9 Flag of Colombia.svg Kolumbia 0.711
9 Flag of Ecuador.svg Ekuadori 0.711

Lindja e Mesme dhe Afrika Veriore

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Izraeli Izraeli 0.888
2 flamuri Katari 0.851
3 Qipro Qipro 0.845
4 Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudite 0.836
5 Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe 0.827
6 Bahraini Bahraini 0.815
7 Flag of Kuwait.svg Kuvajti 0.814
Zhvillim të lartë njerëzor
8 Flag of Libya.svg Libia 0.784
9 Omani Omani 0.783
10 Flag of Lebanon.svg Libani 0.765

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 flamuri Xhibuti 0.467
2 flamuri Sudani 0.473
3 flamuri Mauritania 0.487
4 Flamuri Jemeni 0.500
Zhvillim mesatar njerëzor
5 Iraku Iraku 0.642
6 Flag of the United Arab Republic.svg Siria 0.658
7 Flag of Egypt.svg Egjipti 0.682
8 Flag of Palestine.svg Palestina 0.686
Zhvillim të lartë njerëzor
9 Algjeria Algjeria 0.717
10 Tunizia Tunizia 0.721

Organizata e Traktatit të Atlantikut Verior

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Norvegjia Norvegjia 0.944
2 Holanda Holanda 0.915
3 Flag of United States.svg SHBA 0.914
4 Gjermania Gjermania 0.911
5 Flag of Canada.svg Kanadaja 0.902
6 Danimarka Danimarka 0.900
7 Islanda Islanda 0.895
8 Britania e Madhe Britania e Madhe 0.892
9 Franca Franca 0.884
10 Belgjika Belgjika 0.881
10 Luksemburgu Luksemburgu 0.881

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të lartë njerëzor
1 Shqipëria Shqipëria 0.716
2 Turqia Turqia 0.759
3 Bullgaria Bullgaria 0.777
4 Rumania Rumania 0.785
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
5 Kroacia Kroacia 0.812
6 Hungaria Hungaria 0.818
7 Portugalia Portugalia 0.822
8 Sllovakia Sllovakia 0.830
9 Polonia Polonia 0.834
9 Lituania Lituania 0.834
10 Estonia Estonia 0.840

Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Norvegjia Norvegjia 0.944
2 Australia Australia 0.933
3 flamuri Zvicra 0.917
4 Holanda Holanda 0.915
5 Flag of United States.svg SHBA 0.914
6 Gjermania Gjermania 0.911
7 Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re 0.910
8 Flag of Canada.svg Kanadaja 0.902
9 Danimarka Danimarka 0.900
10 flamuri Irlanda 0.899

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të lartë njerëzor
1 Flag of Mexico.svg Meksika 0.756
2 Turqia Turqia 0.759
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
3 Hungaria Hungaria 0.818
4 Portugalia Portugalia 0.822
4 Flag of Chile.svg Kili 0.822
6 Sllovakia Sllovakia 0.830
7 Polonia Polonia 0.834
8 Estonia Estonia 0.840
9 Greqia Greqia 0.853
10 Republika Çeke Republika Çeke 0.861

Organizata e Shteteve Eksportuese të Naftës

6 highest Indeksi i ZH. NJs

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 flamuri Katari 0.851
2 Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudite 0.836
3 Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe 0.827
4 Flag of Kuwait.svg Kuvajti 0.814
Zhvillim të lartë njerëzor
5 Flag of Libya.svg Libia 0.784
6 Flag of Venezuela.svg Venezuela 0.764

6 lowest Indeksi i ZH. NJs

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 Flag of Nigeria.svg Nigeria 0.504
2 Angola Angola 0.526
Zhvillim mesatar njerëzor
3 Iraku Iraku 0.642
Zhvillim të lartë njerëzor
4 Flag of Ecuador.svg Ekuadori 0.711
5 Algjeria Algjeria 0.717
6 Irani Irani 0.749

Shoqata e Azisë së Jugut për Bashkëpunimin Rajonal

4 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të lartë njerëzor
1 Sri Lanka Sri Lanka 0.750
Zhvillim mesatar njerëzor
2 flamuri Maldivet 0.698
3 India India 0.586
4 flamuri Butani 0.584

4 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 Afganistani Afganistani 0.468
2 Flag of Pakistan.svg Pakistani 0.537
3 Nepali Nepali 0.540
Zhvillim mesatar njerëzor
4 Bangladeshi Bangladeshi 0.558

Evropa Perëndimore

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Norvegjia Norvegjia 0.944
2 flamuri Zvicra 0.917
3 Holanda Holanda 0.915
4 Gjermania Gjermania 0.911
5 Danimarka Danimarka 0.900
6 flamuri Irlanda 0.899
7 Suedia Suedia 0.898
8 Islanda Islanda 0.895
9 Britania e Madhe Britania e Madhe 0.892
10 Lihtenshtajni Lihtenshtajni 0.889

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Portugalia Portugalia 0.822
2 Malta Malta 0.829
3 Andora Andorra 0.830
4 Qipro Qipro 0.845
5 Greqia Greqia 0.853
6 Spanja Spanja 0.869
7 Italia Italia 0.872
8 Finlanda Finlanda 0.879
9 Luksemburgu Luksemburgu 0.881
9 Belgjika Belgjika 0.881

Evropa Lindore dhe Ballkani

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Flag of Slovenia.svg Sllovenia 0.874
2 Republika Çeke Republika Çeke 0.861
3 Greqia Greqia 0.853
4 Qipro Qipro 0.845
5 Estonia Estonia 0.840
6 Lituania Lituania 0.834
6 Polonia Polonia 0.834
8 Sllovakia Sllovakia 0.830
9 Hungaria Hungaria 0.818
10 Kroacia Kroacia 0.812

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim mesatar njerëzor
1 Moldavia Moldavia 0.663
Zhvillim të lartë njerëzor
2 Shqipëria Shqipëria 0.716
3 Armenia Armenia 0.730
4 Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina 0.731
5 Maqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut 0.732
6 Ukraina Ukraina 0.734
7 Gjeorgjia Gjeorgjia 0.744
8 Serbia Serbia 0.769
9 Azerbajxhani Azerbajxhani 0.747
10 Turqia Turqia 0.759

Referimet

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai "Human Development Report 2014 – "Sustaining Human Progress: Reducing Vulnerabilities and Building Resilience"". HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. Marrë më 25 korrik 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme