Lista e shteteve sipas Indeksit të Zhvillimit Njerëzor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Harta e botës duke treguar Indeksin e Zhvillimit Njerëzor (të bazuar në të dhënat e vitit 213, i publikuar në 24 korrik, 2014).[1]
██ 0.900 dhe më lartë ██ 0.850–0.899 ██ 0.800–0.849 ██ 0.750–0.799 ██ 0.700–0.749 ██ 0.650–0.699 ██ 0.600–0.649 ██ 0.550–0.599 ██ 0.500–0.549 ██ 0.450–0.499 ██ 0.400–0.449 ██ 0.350–0.399 ██ 0.349 dhe më poshtë ██ Të dhëna të padisponuara
Harta botëror që tregon kategoritë e Indeksit të Zhvillimit Njerëzor sipas shteteve (të bazuar në të dhënat e vitit 213, i publikuar në 24 korrik, 2014).[1]
██ Shum lartë ██ Lartë ██ Mesatar ██ Poshtë ██ Të dhëna të padisponuara

Kjo është një listë e të gjitha shteteve sipas Indeksit të Zhvillimit Njerëzor si pjesë e "Raportit të Zhvillimit Njerëzor"Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillimin. Raporti i fundit u lëshua më 24 korrik 2014 dhe është hartuar në bazë të vlerësimeve për vitin 2013 [1].

Lista e plotë e shteteve

  • rritje = në rritje.
  • = i qëndrueshëm.
  • Rënie = në rrënie.

Zhvillim njerëzor shumë të lartë

Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[1] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[1]
1 Norvegjia Norvegjia 0.944 rritje 0.001
2 Australia Australia 0.933 rritje 0.002
3 flamuri Zvicra 0.917 rritje 0.001
4 Holanda Holanda 0.915
5 Flag of United States.svg SHBA 0.914 rritje 0.002
6 Gjermania Gjermania 0.911
7 Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re 0.910 rritje 0.002
8 Flag of Canada.svg Kanadaja 0.902 rritje 0.001
9 rritje (3) Singapori Singapori 0.901 rritje 0.003
10 Danimarka Danimarka 0.900
11 Rënie (3) flamuri Irlanda 0.899 Rënie 0.002
12 Rënie (1) Suedia Suedia 0.898 rritje 0.001
13 Islanda Islanda 0.895 rritje 0.002
14 Britania e Madhe Britania e Madhe 0.892 rritje 0.002
15 Hong Kongu Hong Kongu 0.891 rritje 0.002
15 rritje (1) Flag of South Korea.svg Korea Jugore 0.891 rritje 0.003
17 Rënie (1) Japonia Japonia 0.890 rritje 0.002
18 Rënie (2) Lihtenshtajni Lihtenshtajni 0.889 rritje 0.001
19 Izraeli Izraeli 0.888 rritje 0.002
20 Franca Franca 0.884
21 Austria Austria 0.881 rritje 0.001
21 Belgjika Belgjika 0.881 rritje 0.001
21 Luksemburgu Luksemburgu 0.881 rritje 0.001
24 Finlanda Finlanda 0.879
25 Flag of Slovenia.svg Sllovenia 0.874

Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[1] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[1]
26 Italia Italia 0.872
27 Spanja Spanja 0.869
28 Republika Çeke Republika Çeke 0.861
29 Greqia Greqia 0.853 Rënie 0.001
30 Flag of Brunei.svg Brunei 0.852
31 flamuri Katari 0.851 rritje 0.001
32 Qipro Qipro 0.845 Rënie 0.003
33 Estonia Estonia 0.840 rritje 0.001
34 Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudite 0.836 rritje 0.003
35 rritje (1) Lituania Lituania 0.834 rritje 0.003
35 Rënie (1) Polonia Polonia 0.834 rritje 0.001
37 Andora Andorra 0.830
37 rritje (1) Sllovakia Sllovakia 0.830 rritje 0.001
39 Malta Malta 0.829 rritje 0.002
40 Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe 0.827 rritje 0.002
41 rritje (1) Flag of Chile.svg Kili 0.822 rritje 0.003
41 Portugalia Portugalia 0.822
43 Hungaria Hungaria 0.818 rritje 0.001
44 Bahraini Bahraini 0.815 rritje 0.002
44 Kuba Kuba 0.815 rritje 0.002
46 Rënie (2) Flag of Kuwait.svg Kuvajti 0.814 rritje 0.001
47 Kroacia Kroacia 0.812
48 Flag of Latvia.svg Letonia 0.810 rritje 0.002
49 Argjentina Argjentina 0.808 rritje 0.002

Zhvillim njerëzor të lartë

Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[1] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[1]
50 rritje (2) Flag of Uruguay.svg Uruguai 0.790 rritje 0.003
51 Bahamas Bahamet 0.789 rritje 0.001
51 rritje (1) Mali i Zi Mali i Zi 0.789 rritje 0.002
53 rritje (1) Bjellorusia Bjellorusia 0.786 rritje 0.001
54 rritje (1) Rumania Rumania 0.785 rritje 0.003
55 Rënie (5) Flag of Libya.svg Libia 0.784 Rënie 0.005
56 Omani Omani 0.783 rritje 0.002
57 Rusia Rusia 0.778 rritje 0.001
58 Bullgaria Bullgaria 0.777 rritje 0.001
59 Rënie (1) Barbados Barbados 0.776
60 Palau Palau 0.775 rritje 0.002
61 Rënie (1) Antigua dhe Barbuda Antigua dhe Barbuda 0.774 rritje 0.001
62 Malajzia Malajzia 0.773 rritje 0.003
63 flamuri Mauritiusi 0.771 rritje 0.002
64 Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidadi dhe Tobago 0.766 rritje 0.001
65 Flag of Lebanon.svg Libani 0.765 rritje 0.001
65 rritje (2) Panama Panama 0.765 rritje 0.004
67 Rënie (1) Flag of Venezuela.svg Venezuela 0.764 rritje 0.001
68 Rënie (1) flamuri Kosta Rika 0.763 rritje 0.002
69 Turqia Turqia 0.759 rritje 0.003
70 Flag of Kazakhstan.svg Kazakistani 0.757 rritje 0.002
71 Rënie (1) Flag of Mexico.svg Meksika 0.756 rritje 0.001
71 Rënie (1) Sejshellet Sejshellet 0.756 rritje 0.001
73 bandiera Saint Kits dhe Nevis 0.750 rritje 0.001
73 rritje (2) Sri Lanka Sri Lanka 0.750 rritje 0.005
75 Rënie (2) Irani Irani 0.749
76 Rënie (1) Azerbajxhani Azerbajxhani 0.747 rritje 0.002

Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[1] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[1]
77 Flag of Jordan.svg Jordania 0.745 rritje 0.001
77 rritje (1) Serbia Serbia 0.745 rritje 0.002
79 rritje (1) Flag of Brazil.svg Brazili 0.744 rritje 0.002
79 rritje (2) Gjeorgjia Gjeorgjia 0.744 rritje 0.003
79 Rënie (1) flamuri Grenada 0.744 rritje 0.001
82 Peru Peru 0.737 rritje 0.003
83 Ukraina Ukraina 0.734 rritje 0.001
84 Belize Belize 0.732 rritje 0.001
84 rritje (1) Maqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut 0.732 rritje 0.002
86 Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina 0.731 rritje 0.002
87 Armenia Armenia 0.730 rritje 0.002
88 flamuri Fixhi 0.724 rritje 0.002
89 Flag of Thailand.svg Tailanda 0.722 rritje 0.002
90 Tunizia Tunizia 0.721 rritje 0.002
91 rritje (2) Kina Kina 0.719 rritje 0.004
91 Flamuri Shën Vincenti dhe Grenadinet 0.719 rritje 0.002
93 Algjeria Algjeria 0.717 rritje 0.002
93 Rënie (1) Flamuri Dominika 0.717 rritje 0.001
95 rritje (2) Shqipëria Shqipëria 0.716 rritje 0.002
96 Rënie (3) flamuri Xhamajka 0.715
97 Rënie (4) bandiera Shën Lucia 0.714 Rënie 0.001
98 Flag of Colombia.svg Kolumbia 0.711 rritje 0.003
98 Flag of Ecuador.svg Ekuadori 0.711 rritje 0.003
100 rritje (1) bandiera Surinami 0.705 rritje 0.003
100 Tonga Tonga 0.705 rritje 0.001
Bota 0.702 rritje 0.002
102 Flamuri Republika Dominikane 0.700 rritje 0.002

Zhvillim njerëzor mesatar

Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[1] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[1]
103 flamuri Maldivet 0.698 rritje 0.003
103 rritje (3) Mongolia Mongolia 0.698 rritje 0.006
103 rritje (1) Flamuri Turkmenistani 0.698 rritje 0.005
106 Rënie (2) Samoa Samoa 0.694 rritje 0.001
107 Flag of Palestine.svg Palestina 0.686 rritje 0.003
108 Flag of Indonesia.svg Indonezia 0.684 rritje 0.003
109 Rënie (1) flamuri Bocvana 0.683 rritje 0.002
110 Rënie (2) Flag of Egypt.svg Egjipti 0.682 rritje 0.001
111 Flamuri Paraguai 0.676 rritje 0.006
112 Rënie (1) flamuri Gaboni 0.674 rritje 0.004
113 Flamuri Bolivia 0.667 rritje 0.004
114 rritje (2) Moldavia Moldavia 0.663 rritje 0.006
115 flamuri El Salvador 0.662 rritje 0.002
116 Uzbekistani Uzbekistani 0.661 rritje 0.004
117 rritje (1) Filipinet Filipinet 0.660 rritje 0.004
118 rritje (1) flamuri Afrika jugore 0.658 rritje 0.004
118 Rënie (4) Flag of the United Arab Republic.svg Siria 0.658 Rënie 0.027
120 Iraku Iraku 0.642 rritje 0.001
121 Flamuri Guajana 0.638 rritje 0.003
121 Vietnami Vietnami 0.638 rritje 0.003
123 Rënie (2) flamuri Kepi i Gjelbër 0.636 rritje 0.001

Rank Country HDI
2014 estimates for 2013
[1]
Change in rank from previous year[1] 2014 estimates for 2013
[1]
Change from previous year
[1]
124 flamuri Federata Mikroneziane 0.630 rritje 0.001
125 Flag of Guatemala.svg Guatemala 0.628 rritje 0.002
125 rritje (1) flamuri Kirgistani 0.628 rritje 0.007
127 flamuri Namibia 0.626 rritje 0.004
128 rritje (1) Timori Lindor Timori Lindor 0.620 rritje 0.004
129  Honduras 0.617 rritje 0.001
129 rritje (2) Flag of Morocco.svg Maroku 0.617 rritje 0.003
131 Rënie (3) Vanuatu Vanuatu 0.616 Rënie 0.001
132 Flag of Nicaragua.svg Nikaragua 0.614 rritje 0.003
133 flamuri Kiribati 0.607 rritje 0.001
133 rritje (1) Taxhikistani Taxhikistani 0.607 rritje 0.004
135 India India 0.586 rritje 0.003
136 flamuri Butani 0.584 rritje 0.004
136 rritje (1) Kamboxhia Kamboxhia 0.584 rritje 0.005
138 Flag of Ghana.svg Gana 0.573 rritje 0.002
139 flamuri Laosi 0.569 rritje 0.004
140 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Republika Demokratike e Kongos 0.564 rritje 0.003
141 rritje (2) Flag of Zambia.svg Zambia 0.561 rritje 0.007
142 rritje (1) Bangladeshi Bangladeshi 0.558 rritje 0.004
142 Rënie (1) Sao Tome dhe Principe Sao Tome dhe Principe 0.558 rritje 0.002
144 Rënie (3) flamuri Guinea Ekuatoriale 0.556

Zhvillim njerëzor të ulët

Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[1] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[1]
145 Nepali Nepali 0.540 rritje 0.003
146 Flag of Pakistan.svg Pakistani 0.537 rritje 0.002
147 Kenia Kenia 0.535 rritje 0.004
148 Suazilendi Suazilendi 0.530 rritje 0.001
149 Angola Angola 0.526 rritje 0.002
150 Birmania Birmania 0.524 rritje 0.004
151 Ruanda Ruanda 0.506 rritje 0.004
152 Flag of Cameroon.svg Kameruni 0.504 rritje 0.003
152 rritje (1) Flag of Nigeria.svg Nigeria 0.504 rritje 0.004
154 Flamuri Jemeni 0.500 rritje 0.001
155 flamuri Madagaskari 0.498 rritje 0.002
156 rritje (4) Flag of Zimbabwe.svg Zimbabveja 0.492 rritje 0.008
157 Rënie (1) flamuri Papua Guinea e Re 0.491 rritje 0.001
157 Ishujt Solomon Ishujt Solomon 0.491 rritje 0.002
159 Rënie (1) flamuri Komoros 0.488 rritje 0.002
159 rritje (1) Tanzania Tanzania 0.488 rritje 0.004
161 Rënie (2) flamuri Mauritania 0.487 rritje 0.002
162 rritje (1) flamuri Lesoto 0.486 rritje 0.005
163 Rënie (3) Senegali Senegali 0.485 rritje 0.001
164 Flag of Uganda.svg Uganda 0.484 rritje 0.004
165 Benini Benini 0.476 rritje 0.003
166 flamuri Sudani 0.473 rritje 0.001

Rank Shteti Indeksi i ZH. NJ
2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi në rënditje nga viti i kaluar[1] 2014 vlerësimet për vitin 2013
[1]
Ndryshimi nga viti i kaluar
[1]
166 rritje (1) flamuri Togo 0.473 rritje 0.003
168 Flag of Haiti.svg Haiti 0.471 rritje 0.002
169 Afganistani Afganistani 0.468 rritje 0.002
170 flamuri Xhibuti 0.467 rritje 0.002
171 Bregu i Fildishtë Bregu i Fildishtë 0.452 rritje 0.004
172 flamuri Gambia 0.441 rritje 0.003
173 Etiopia Etiopia 0.435 rritje 0.006
174 flamuri Malavi 0.414 rritje 0.003
175 flamuri Liberia 0.412 rritje 0.005
176 Flag of Mali.svg Mali 0.407 rritje 0.001
177 flamuri Guinea-Bissau 0.396
178 rritje (1) Flag of Mozambique.svg Mozambiku 0.393 rritje 0.004
179 Rënie (1) Flag of Guinea.svg Guineja 0.392 rritje 0.001
180 Flag of Burundi.svg Burundi 0.389 rritje 0.003
181 Burkina Faso Burkina Faso 0.388 rritje 0.003
182 flamuri Eritrea 0.381 rritje 0.001
183 rritje (1) flamuri Sierra Leone 0.374 rritje 0.006
184 Rënie (1) flamuri Çadi 0.372 rritje 0.002
185 flamuri Republika e Afrikës Qendrore 0.341 Rënie 0.024
186 rritje (1) Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Republika Demokratike e Kongos 0.338 rritje 0.005
187 Rënie (1) flamuri Nigeri 0.337 rritje 0.002

Lista e shteteve sipas kontinentit

Afrika

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të larta

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të lartë njerëzor
1 Flag of Libya.svg Libia 0.784
2 flamuri Mauritiusi 0.771
3 Sejshellet Sejshellet 0.756
4 Tunizia Tunizia 0.721
5 Algjeria Algjeria 0.717
Zhvillim mesatar njerëzor
6 flamuri Bocvana 0.683
7 Flag of Egypt.svg Egjipti 0.682
8 flamuri Gaboni 0.674
9 flamuri Afrika jugore 0.658
10 flamuri Kepi i Gjelbër 0.636

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 flamuri Nigeri 0.337
2 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Republika Demokratike e Kongos 0.338
3 flamuri Republika e Afrikës Qendrore 0.341
4 flamuri Çadi 0.372
5 flamuri Sierra Leone 0.374
6 flamuri Eritrea 0.381
7 Burkina Faso Burkina Faso 0.388
8 Flag of Burundi.svg Burundi 0.389
9 Flag of Guinea.svg Guineja 0.392
10 Flag of Mozambique.svg Mozambiku 0.393

Amerika, Veriore

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të larta

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Flag of United States.svg SHBA 0.914
2 Flag of Canada.svg Kanadaja 0.902
3 Kuba Kuba 0.815
Zhvillim të lartë njerëzor
4 Bahamas Bahamet 0.789
5 Barbados Barbados 0.776
6 Antigua dhe Barbuda Antigua dhe Barbuda 0.774
7 Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidadi dhe Tobago 0.766
8 Panama Panama 0.765
9 flamuri Kosta Rika 0.763
10 Flag of Mexico.svg Meksika 0.756

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 Flag of Haiti.svg Haiti 0.471
Zhvillim mesatar njerëzor
2 Flag of Nicaragua.svg Nikaragua 0.614
3  Honduras 0.617
4 Flag of Guatemala.svg Guatemala 0.628
5 flamuri El Salvador 0.662
Zhvillim të lartë njerëzor
6 Flamuri Republika Dominikane 0.700
7 bandiera Shën Lucia 0.714
8 flamuri Xhamajka 0.715
9 Flamuri Dominika 0.717
10 Flamuri Shën Vincenti dhe Grenadinet 0.719

Amerika, Jugore

6 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të larta

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Flag of Chile.svg Kili 0.822
2 Argjentina Argjentina 0.808
Zhvillim të lartë njerëzor
3 Flag of Uruguay.svg Uruguai 0.790
4 Flag of Venezuela.svg Venezuela 0.764
5 Flag of Brazil.svg Brazili 0.744
6 Peru Peru 0.737

6 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim mesatar njerëzor
1 Flamuri Guajana 0.638
2 Flamuri Bolivia 0.667
3 Flamuri Paraguai 0.676
Zhvillim të lartë njerëzor
4 bandiera Surinami 0.700
5 Flag of Ecuador.svg Ekuadori 0.711
5 Flag of Colombia.svg Kolumbia 0.711

Azia

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të larta

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Singapori Singapori 0.901
2 Hong Kongu Hong Kongu 0.891
2 Flag of South Korea.svg Korea Jugore 0.891
4 Japonia Japonia 0.890
5 Izraeli Izraeli 0.888
6 Flag of Brunei.svg Brunei 0.852
7 flamuri Katari 0.851
8 Qipro Qipro 0.845
9 Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudite 0.836
10 Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe 0.827

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 Afganistani Afganistani 0.468
2 Flamuri Jemeni 0.500
3 Birmania Birmania 0.524
4 Flag of Pakistan.svg Pakistani 0.537
5 Nepali Nepali 0.540
Zhvillim mesatar njerëzor
6 Bangladeshi Bangladeshi 0.558
7 flamuri Laosi 0.569
8 flamuri Butani 0.584
8 Kamboxhia Kamboxhia 0.584
10 India India 0.586

Evropa

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të larta

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Norvegjia Norvegjia 0.944
2 flamuri Zvicra 0.917
3 Holanda Holanda 0.915
4 Gjermania Gjermania 0.911
5 Danimarka Danimarka 0.900
6 flamuri Irlanda 0.899
7 Suedia Suedia 0.898
8 Islanda Islanda 0.895
9 Britania e Madhe Britania e Madhe 0.892
10 Lihtenshtajni Lihtenshtajni 0.889

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim mesatar njerëzor
1 Moldavia Moldavia 0.663
Zhvillim të lartë njerëzor
2 Shqipëria Shqipëria 0.716
3 Armenia Armenia 0.730
4 Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina 0.731
5 Maqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut 0.732
6 Ukraina Ukraina 0.734
7 Gjeorgjia Gjeorgjia 0.744
8 Serbia Serbia 0.745
9 Azerbajxhani Azerbajxhani 0.747
10 Flag of Kazakhstan.svg Kazakistani 0.757

Oqeania

6 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të larta

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Australia Australia 0.933
2 Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re 0.910
Zhvillim të lartë njerëzor
3 Palau Palau 0.775
4 flamuri Fixhi 0.724
5 Tonga Tonga 0.705
Zhvillim mesatar njerëzor
6 Samoa Samoa 0.694

5 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 Ishujt Solomon Ishujt Solomon 0.491
1 flamuri Papua Guinea e Re 0.491
Zhvillim mesatar njerëzor
3 flamuri Kiribati 0.607
4 Vanuatu Vanuatu 0.616
5 flamuri Federata Mikroneziane 0.630

Lista e shteteve sipas rajonit jo-kontinental

Liga Arabe

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 flamuri Katari 0.851
2 Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudite 0.836
3 Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe 0.827
4 Bahraini Bahraini 0.815
5 Flag of Kuwait.svg Kuvajti 0.814
Zhvillim të lartë njerëzor
6 Flag of Libya.svg Libia 0.784
7 Omani Omani 0.783
8 Flag of Lebanon.svg Libani 0.765
9 Flag of Jordan.svg Jordania 0.745
10 Tunizia Tunizia 0.721

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 flamuri Xhibuti 0.467
2 flamuri Sudani 0.473
3 flamuri Mauritania 0.487
4 flamuri Komoros 0.488
5 Flamuri Jemeni 0.500
Zhvillim mesatar njerëzor
6 Flag of Morocco.svg Maroku 0.617
7 Iraku Iraku 0.642
8 Flag of Egypt.svg Egjipti 0.682
9 Flag of Palestine.svg Palestina 0.686
Zhvillim të lartë njerëzor
10 Algjeria Algjeria 0.717

Komonuelthi i Kombeve

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Australia Australia 0.933
2 Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re 0.910
3 Flag of Canada.svg Kanadaja 0.902
4 Singapori Singapori 0.901
5 Britania e Madhe Britania e Madhe 0.892
6 Flag of Brunei.svg Brunei 0.852
7 Qipro Qipro 0.845
8 Malta Malta 0.829
Zhvillim të lartë njerëzor
9 Bahamas Bahamet 0.789
10 Barbados Barbados 0.776

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 flamuri Sierra Leone 0.374
2 Flag of Mozambique.svg Mozambiku 0.393
3 flamuri Malavi 0.414
4 Flag of Uganda.svg Uganda 0.484
5 Tanzania Tanzania 0.488
6 Ishujt Solomon Ishujt Solomon 0.491
6 flamuri Papua Guinea e Re 0.491
7 Flag of Nigeria.svg Nigeria 0.504
7 Flag of Cameroon.svg Kameruni 0.504
8 Ruanda Ruanda 0.506
9 Suazilendi Suazilendi 0.530
10 Kenia Kenia 0.535

Këshilli i Evropës

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Norvegjia Norvegjia 0.944
2 flamuri Zvicra 0.917
3 Holanda Holanda 0.915
4 Gjermania Gjermania 0.911
5 Danimarka Danimarka 0.900
6 flamuri Irlanda 0.899
7 Suedia Suedia 0.898
8 Islanda Islanda 0.895
9 Britania e Madhe Britania e Madhe 0.892
10 Lihtenshtajni Lihtenshtajni 0.889

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim mesatar njerëzor
1 Moldavia Moldavia 0.663
Zhvillim të lartë njerëzor
2 Shqipëria Shqipëria 0.716
3 Armenia Armenia 0.730
4 Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina 0.731
5 Maqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut 0.732
6 Ukraina Ukraina 0.734
7 Gjeorgjia Gjeorgjia 0.744
8 Serbia Serbia 0.769
9 Azerbajxhani Azerbajxhani 0.747
10 Turqia Turqia 0.759

Azia lindore dhe Paqësori

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Australia Australia 0.933
2 Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re 0.910
3 Singapori Singapori 0.901
4 Hong Kongu Hong Kongu 0.891
4 Flag of South Korea.svg Korea Jugore 0.891
6 Japonia Japonia 0.890
7 Flag of Brunei.svg Brunei 0.852
Zhvillim të lartë njerëzor
8 Palau Palau 0.775
9 Malajzia Malajzia 0.773
10 flamuri Fixhi 0.724

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 flamuri Papua Guinea e Re 0.491
1 Ishujt Solomon Ishujt Solomon 0.491
3 Birmania Birmania 0.524
Zhvillim mesatar njerëzor
4 flamuri Laosi 0.569
5 Kamboxhia Kamboxhia 0.584
6 flamuri Kiribati 0.607
7 Vanuatu Vanuatu 0.616
8 Timori Lindor Timori Lindor 0.620
9 flamuri Federata Mikroneziane 0.630
10 Vietnami Vietnami 0.638

Bashkimi Evropian

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Holanda Holanda 0.915
2 Gjermania Gjermania 0.911
3 Danimarka Danimarka 0.900
4 flamuri Irlanda 0.899
5 Suedia Suedia 0.898
6 Britania e Madhe Britania e Madhe 0.892
7 Franca Franca 0.884
8 Austria Austria 0.881
8 Belgjika Belgjika 0.881
8 Luksemburgu Luksemburgu 0.881

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të lartë njerëzor
1 Bullgaria Bullgaria 0.777
2 Rumania Rumania 0.785
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
3 Flag of Latvia.svg Letonia 0.810
4 Kroacia Kroacia 0.812
5 Hungaria Hungaria 0.818
6 Portugalia Portugalia 0.822
7 Malta Malta 0.829
8 Sllovakia Sllovakia 0.830
9 Polonia Polonia 0.834
9 Lituania Lituania 0.834

Amerika Latine

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Flag of Chile.svg Kili 0.822
2 Kuba Kuba 0.815
3 Argjentina Argjentina 0.808
Zhvillim të lartë njerëzor
4 Flag of Uruguay.svg Uruguai 0.790
5 Panama Panama 0.765
6 Flag of Venezuela.svg Venezuela 0.764
7 flamuri Kosta Rika 0.763
8 Flag of Mexico.svg Meksika 0.756
9 Flag of Brazil.svg Brazili 0.744
10 Peru Peru 0.737

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 Flag of Haiti.svg Haiti 0.471
Zhvillim mesatar njerëzor
2 Flag of Nicaragua.svg Nikaragua 0.614
3  Honduras 0.617
4 Flag of Guatemala.svg Guatemala 0.628
5 flamuri El Salvador 0.662
6 Flamuri Bolivia 0.667
7 Flamuri Paraguai 0.676
Zhvillim të lartë njerëzor
8 Flamuri Republika Dominikane 0.700
9 Flag of Colombia.svg Kolumbia 0.711
9 Flag of Ecuador.svg Ekuadori 0.711

Lindja e Mesme dhe Afrika Veriore

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Izraeli Izraeli 0.888
2 flamuri Katari 0.851
3 Qipro Qipro 0.845
4 Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudite 0.836
5 Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe 0.827
6 Bahraini Bahraini 0.815
7 Flag of Kuwait.svg Kuvajti 0.814
Zhvillim të lartë njerëzor
8 Flag of Libya.svg Libia 0.784
9 Omani Omani 0.783
10 Flag of Lebanon.svg Libani 0.765

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 flamuri Xhibuti 0.467
2 flamuri Sudani 0.473
3 flamuri Mauritania 0.487
4 Flamuri Jemeni 0.500
Zhvillim mesatar njerëzor
5 Iraku Iraku 0.642
6 Flag of the United Arab Republic.svg Siria 0.658
7 Flag of Egypt.svg Egjipti 0.682
8 Flag of Palestine.svg Palestina 0.686
Zhvillim të lartë njerëzor
9 Algjeria Algjeria 0.717
10 Tunizia Tunizia 0.721

Organizata e Traktatit të Atlantikut Verior

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Norvegjia Norvegjia 0.944
2 Holanda Holanda 0.915
3 Flag of United States.svg SHBA 0.914
4 Gjermania Gjermania 0.911
5 Flag of Canada.svg Kanadaja 0.902
6 Danimarka Danimarka 0.900
7 Islanda Islanda 0.895
8 Britania e Madhe Britania e Madhe 0.892
9 Franca Franca 0.884
10 Belgjika Belgjika 0.881
10 Luksemburgu Luksemburgu 0.881

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të lartë njerëzor
1 Shqipëria Shqipëria 0.716
2 Turqia Turqia 0.759
3 Bullgaria Bullgaria 0.777
4 Rumania Rumania 0.785
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
5 Kroacia Kroacia 0.812
6 Hungaria Hungaria 0.818
7 Portugalia Portugalia 0.822
8 Sllovakia Sllovakia 0.830
9 Polonia Polonia 0.834
9 Lituania Lituania 0.834
10 Estonia Estonia 0.840

Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Norvegjia Norvegjia 0.944
2 Australia Australia 0.933
3 flamuri Zvicra 0.917
4 Holanda Holanda 0.915
5 Flag of United States.svg SHBA 0.914
6 Gjermania Gjermania 0.911
7 Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re 0.910
8 Flag of Canada.svg Kanadaja 0.902
9 Danimarka Danimarka 0.900
10 flamuri Irlanda 0.899

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të lartë njerëzor
1 Flag of Mexico.svg Meksika 0.756
2 Turqia Turqia 0.759
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
3 Hungaria Hungaria 0.818
4 Portugalia Portugalia 0.822
4 Flag of Chile.svg Kili 0.822
6 Sllovakia Sllovakia 0.830
7 Polonia Polonia 0.834
8 Estonia Estonia 0.840
9 Greqia Greqia 0.853
10 Republika Çeke Republika Çeke 0.861

Organizata e Shteteve Eksportuese të Naftës

6 highest Indeksi i ZH. NJs

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 flamuri Katari 0.851
2 Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudite 0.836
3 Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe 0.827
4 Flag of Kuwait.svg Kuvajti 0.814
Zhvillim të lartë njerëzor
5 Flag of Libya.svg Libia 0.784
6 Flag of Venezuela.svg Venezuela 0.764

6 lowest Indeksi i ZH. NJs

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 Flag of Nigeria.svg Nigeria 0.504
2 Angola Angola 0.526
Zhvillim mesatar njerëzor
3 Iraku Iraku 0.642
Zhvillim të lartë njerëzor
4 Flag of Ecuador.svg Ekuadori 0.711
5 Algjeria Algjeria 0.717
6 Irani Irani 0.749

Shoqata e Azisë së Jugut për Bashkëpunimin Rajonal

4 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të lartë njerëzor
1 Sri Lanka Sri Lanka 0.750
Zhvillim mesatar njerëzor
2 flamuri Maldivet 0.698
3 India India 0.586
4 flamuri Butani 0.584

4 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim të ulët njerëzor
1 Afganistani Afganistani 0.468
2 Flag of Pakistan.svg Pakistani 0.537
3 Nepali Nepali 0.540
Zhvillim mesatar njerëzor
4 Bangladeshi Bangladeshi 0.558

Evropa Perëndimore

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Norvegjia Norvegjia 0.944
2 flamuri Zvicra 0.917
3 Holanda Holanda 0.915
4 Gjermania Gjermania 0.911
5 Danimarka Danimarka 0.900
6 flamuri Irlanda 0.899
7 Suedia Suedia 0.898
8 Islanda Islanda 0.895
9 Britania e Madhe Britania e Madhe 0.892
10 Lihtenshtajni Lihtenshtajni 0.889

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Portugalia Portugalia 0.822
2 Malta Malta 0.829
3 Andora Andorra 0.830
4 Qipro Qipro 0.845
5 Greqia Greqia 0.853
6 Spanja Spanja 0.869
7 Italia Italia 0.872
8 Finlanda Finlanda 0.879
9 Luksemburgu Luksemburgu 0.881
9 Belgjika Belgjika 0.881

Evropa Lindore dhe Ballkani

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të lartë

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim shumë të lartë njerëzor
1 Flag of Slovenia.svg Sllovenia 0.874
2 Republika Çeke Republika Çeke 0.861
3 Greqia Greqia 0.853
4 Qipro Qipro 0.845
5 Estonia Estonia 0.840
6 Lituania Lituania 0.834
6 Polonia Polonia 0.834
8 Sllovakia Sllovakia 0.830
9 Hungaria Hungaria 0.818
10 Kroacia Kroacia 0.812

10 shtete me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor më të ulët

Rënditja Shteti Indeksi i ZH. NJ
Vlerësimet e reja të 2014, për vitin 2013
Zhvillim mesatar njerëzor
1 Moldavia Moldavia 0.663
Zhvillim të lartë njerëzor
2 Shqipëria Shqipëria 0.716
3 Armenia Armenia 0.730
4 Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina 0.731
5 Maqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut 0.732
6 Ukraina Ukraina 0.734
7 Gjeorgjia Gjeorgjia 0.744
8 Serbia Serbia 0.769
9 Azerbajxhani Azerbajxhani 0.747
10 Turqia Turqia 0.759

Referimet

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai "Human Development Report 2014 – "Sustaining Human Progress: Reducing Vulnerabilities and Building Resilience"". HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. Marrë më 25 korrik 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme