Jump to content

Lista e vendeve sipas numrit të personelit ushtarak dhe paraushtarak

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shtetet sipas numrit të ushtarëve aktivë (2009)

Kjo është një listë e vendeve sipas numrit të personelit ushtarak dhe paraushtarak. Ajo përfshin ushtarakët të sponsorizuar nga çdo lloj vendi.

Lista[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista konsiston në kolona të cilat mund të renditen duke klikuar:

 • Emrat e vendeve, të shoqëruar me flamurin e tyre kombëtar.
 • Numri i personelit ushtarak në detyrë në kohë të plotë në ushtri.
 • Numri i personelit ushtarak në rezervë që nuk janë normalisht nën armë por thirren kur është e nevojshme.
 • Numri i personelit në forcat paraushtarake, njësi të armatosura që nuk konsiderohen pjesë e forcave ushtarake formale.
 • Numri total i personelit ushtarak dhe paraushtarak, dhe shkalla për njëmijë banorë.

Këto shifra janë të përafërta pasi forcat ushtarake janë në ndryshim konstant.

Shumë prej 182 vendet e listuara këtu, sidomos ato me numrin më të lartë të personelit total, si dy Koretë dhe Vietnami, përfshijnë një numër të madh me paraushtarakë, civilë dhe policë në personelin e tyre rezervëi. Shumë vende, si India, Italia, Japonia dhe Kina, kanë vetëm vullnetarë në forcat e tyre të armatosura; ndërkohë të tjerët, si Mauritiusu dhe Panamaja, nuk kanë ushtri kombëtare, por vetëm forca paraushtarake.

Flamuri Shteti Ushtria Aktive Ushtria Rezervë Paraushtarakë Totali Totali për 1000 banorë Aktivë për 1000 banorë
Flamuri Afganistani[1] 200.000 0 0 200.000 6,4 6.4
Flamuri Republika e Afrikës Qendrore[2] 2.150 0 1.000 3.150 0,7 0.5
Flamuri Algjeria[3] 147.000 150.000 187.200 484.200 14,2 4.3
Flamuri Angola[4] 107.000 0 0 107.000 8,4 8.4
Flamuri Antigua dhe Barbuda[5] 170 75 0 245 2,9 2
Flamuri Arabia Saudite[6] 233.500 0 15.500 249.000 8,7 8.1
Flamuri Argjentina[7] 130.263 419.737 31.240 581.240 14,5 3.2
Flamuri Armenia[8] 46.684 210.000 4.748 261.432 88,1 15.7
Flamuri Australia[9][10] 59,023 21,850 0 80,873 0 0
Flamuri Austria[11] 27.300 195.000 9.400 231.700 28,2 3.3
Flamuri Azerbajxhani[12] 66.940 300.000 15.000 381.940 46,4 8.1
Flamuri Bahamet[13] 860 0 0 860 2,8 2.8
Flamuri Bahreini[14] 8.200 0 11.260 19.460 26,7 11.3
Flamuri Bangladeshi[15] 157.053 0 63.900 220.953 1,4 1
Flamuri Barbadosi[13] 610 430 0 1.040 3,7 2.1
Flamuri Bjellorusia[16] 72.940 289.500 110.000 472.440 49 7.6
Flamuri Belgjika[17] 38.452 2.040 0 40.492 3,9 3.7
Flamuri Beliza[18] 1.050 700 0 1.750 5,7 3.4
Flamuri Benini[19] 4.750 0 2.500 7.250 0,8 0.5
Flamuri Butani[20][21] 8,000 0 1,000 9 12,7 11.3
Flamuri Bolivia[22] 46.100 0 37.100 83.200 8,5 4.7
Flamuri Bosnja dhe Hercegovina[23] 11.099 0 0 11.099 2,4 2.4
Flamuri Botsuana[24] 9.000 0 1.500 10.500 5,3 4.5
Flamuri Brazili[25][a] 327.710 1.340.000 395.000 2.062.710 10,4 1.6
Flamuri Brunei[27] 7.000 700 2.250 9.950 25,6 18
Flamuri Bullgaria[28] 34.975 302.500 34.000 371.475 51,6 4.9
Flamuri Burkina Faso[29] 11.200 0 250 11.450 0,7 0.7
Flamuri Birmania[30] 406.000 0 107.250 513.250 10,7 8.4
Flamuri Bregu i Fildishtë[31] 17.050 10.000 1.500 28.550 1,4 0.8
Flamuri Burundi[32] 20.000 0 31.050 51.050 5,4 2.1
Flamuri Çadi[33] 25.350 0 9.500 34.850 3,4 2.5
Flamuri Çekia[34] 17.932 0 10.988 28.920 2,8 1.8
Flamuri Danimarka[35] 26.585 53.507 0 80.092 14,6 4.8
Flamuri Xhibuti[36] 12.000 2.000 2.450 16.450 17,8 13
Flamuri Republika Dominikane[37] 49.910 0 15.000 64.910 6,7 5.2
Flamuri Ekuadori[38] 57.983 118.000 400 176.383 12,1 4
Flamuri Egjipt[39] 468.500 479.000 397.000 1.344.500 17 5.9
Flamuri Salvadori[40] 15.500 9.900 17.000 42.400 5,9 2.2
Flamuri Guinea Ekuatoriale[41] 1.320 0 2.000 3.320 5,2 2.1
Flamuri Eritrea[42] 201.750 120.000 0 321.750 52,9 33.1
Flamuri Estonia[43] 4.750 25.000 10.766 40.516 31,2 3.7
Flamuri Etiopia[44] 138.000 0 0 138.000 1,6 1.6
Flamuri Fixhi[45] 3.500 6.000 0 9.500 10,1 3.7
Flamuri Finlanda[46][b] 36.479 357.000 7.550 401.029 76,4 6.9
Flamuri Franca[47][c] 352.771 70.300 46.390 469.461 7,3 5.5
Flamuri Gaboni[48] 4.700 0 2.000 6.700 4,4 3.1
Flamuri Gambia[49] 800 0 0 800 0,4 0.4
Flamuri Gjeorgjia[50][51][52][53] 37,461 70,000 576 683,461 0,2 0
Flamuri Gjermania[54][55][56] 182,927 144,000 0 326,927 0 0
Flamuri Gana[57] 15.500 0 0 15.500 0,6 0.6
Flamuri Greqia[58][59] 177.600 280.000 4.000 461.600 42,7 16.4
Flamuri Guatemala[60] 15.212 63.863 18.536 97.611 7,4 1.1
Flamuri Guinea[61] 12.300 0 7.000 19.300 1,9 1.2
Flamuri Guinea-Bisau[62] 4.450 0 2.000 6.450 4,2 2.9
Flamuri Guajana[63] 1.100 670 1.500 3.270 4,3 1.5
Flamuri Haiti[64] 0 0 2.000 2.000 0,2 0
Flamuri Hondurasi[65] 12.000 60.000 8.000 80.000 10,2 1.5
Flamuri Hungaria[66] 29.450 44.000 12.000 85.450 8,6 3
Flamuri Islanda[67] 0 0 130 130 0,4 0
Flamuri India[68][d] 1.325.000 2.142.821 1.300.586 4.768.407 3,9 1.1
Flamuri Indonezia[69] 302.000 400.000 280.000 982.000 4,1 1.3
Flamuri Irani[70][71][e] 523.000 350.000 1.510.000 2.383.000 35,9 7.9
Flamuri Iraku[72] 271,400 0 0 271,4 0 0
Flamuri Irlanda[73] 10.460 14.875 0 25.335 5,5 2.3
Flamuri Izraeli[74] 176.500 445.000 7.650 629.150 79,2 22.2
Flamuri Italia[75][f] 293.202 41.867 142.933 478.002 8,2 5
Flamuri Japonia[76] 230.300 41.800 12.250 284.350 2,2 1.8
Flamuri Jemeni[77] 66.700 0 71.200 137.900 6 2.9
Flamuri Jordania[78] 100.500 65.000 10.000 175.500 28 16
Flamuri Kazakistani[79] 49.000 0 31.500 80.500 5,2 3.2
Flamuri Kamboxhia[80] 124.300 0 67.000 191.300 13,2 8.6
Flamuri Kameruni[81] 14.100 0 9.000 23.100 1,2 0.7
Flamuri Kanadaja[82] 68.250 55.150 4.554 127.954 3,8 2[83]
Flamuri Kepi i Gjelbër[84] 1.200 0 0 1.200 2,8 2.8
Flamuri Kenia[85] 24.120 0 5.000 29.120 0,7 0.6
Flamuri Kosova[86][87][88] 2.800 800 0 3.600 2,1 1.6
Flamuri Kili[89] 60.560 40.000 41.500 142.060 8,6 3.6
Flamuri Kina[90] 2.285.000 800.000 1.500.000 4.585.000 3,4 1.7[91][92]
Flamuri Kolumbia[93] 285.220 61.900 144.097 491.217 11,2 6.5
Flamuri Kosta Rika[94] 0 0 9.800 9.800 2,3 0
Flamuri RD e Kongos[95] 151.251 0 1.400 152.651 2,2 2.2
Flamuri Kroacia[96] 18.600 21.000 3.000 42.600 9,5 4.1
Flamuri Kuba[97][g] 49.000 1.159.000 26.500 1.234.500 107,8 4.3
Flamuri Kuvajti[98] 15.500 23.700 7.100 46.300 17,2 5.8
Flamuri Kirgistani[99] 10.900 0 9.500 20.400 3,8 2
Flamuri Laosi[100] 29.100 0 100.000 129.100 18,9 4.3
Flamuri Letonia[101][h] 5.745 10.866 0 16.611 7,4 2.6
Flamuri Libani[102] 59.100 232.635 20.000 311.735 77,6 14.7
Flamuri Lesoto[103] 2.000 0 0 2.000 0,9 0.9
Flamuri Liberia[104] 2.400 0 0 2.400 0,7 0.7
Flamuri Libia[105][i] 76.000 40.000 0 116.000 18,3 12
Flamuri Lituania[106] 8.850 6.700 14.600 30.150 8,5 2.5
Flamuri Luksemburgu[107] 900 0 612 1.512 3,1 1.8
Flamuri Madagaskari[108] 13.500 0 8.100 21.600 1 0.7
Flamuri Malavi[109] 5.300 0 1.500 6.800 0,5 0.4
Flamuri Malajzia[110][j] 109.000 296.300 24.600 429.900 16,7 4.2
Flamuri Mali[111] 7.350 0 7.800 15.150 1,1 0.5
Flamuri Malta[112] 1.954 167 0 2.121 5,2 4.8
Flamuri Maqedonia[113] 8.000 4.850 0 12.850 6,2 3.9
Flamuri Mauritania[114] 15.870 0 5.000 20.870 6,7 5.1
Flamuri Mauritiusi[115] 0 0 2.000 2.000 1,6 0
Flamuri Meksika[116] 267.506 39.899 36.500 343.905 3,1 2.4
Flamuri Moldavia[117] 5.998 66.000 2.379 74.377 17,2 1.4
Flamuri Monako[118][119][120] 0 0 263 263 7,3 0
Flamuri Mongolia[121] 10.000 137.000 7.200 154.200 50,7 3.3
Flamuri Mali i Zi[122] 3.127 0 10.100 13.227 19,7 4.7
Flamuri Maroku[123] 195.800 150.000 50.000 395.800 12,7 6.3
Flamuri Mozambiku[124] 11.200 0 0 11.200 0,5 0.5
Flamuri Namibia[125] 9.200 0 6.000 15.200 7,2 4.4
Flamuri Nepali[126] 95.753 0 62.000 157.753 5,5 3.4
Flamuri Holanda[127] 61.302 3.339 3.000 67.641 4 3.7
Flamuri Zelanda e Re[128] 9.702 2.249 0 11.951 2,8 2.3
Flamuri Nikaragua[129] 12.000 0 0 12.000 2 2
Flamuri Nigeri[130] 5.300 0 5.400 10.700 0,7 0.3
Flamuri Nigeria[131] 80.000 0 82.000 162.000 1,1 0.5
Flamuri Koreja e Veriut[132][k] 1.106.000 8.200.000 189.000 9.495.000 386,7 45
Flamuri Norvegjia[133] 24.025 45.250 0 69.275 14,9 5.2
Flamuri Omani[134] 42.600 0 4.400 47.000 13,8 12.5
Flamuri Pakistani[135][136] 617.000 513.000 304.000 1.434.000 8,2 3.5
Flamuri Palestina[137][l] 0 0 56.000 56.000 14 0
Flamuri Panamaja[138] 0 0 12.000 12.000 3,6 0
Flamuri Papua Guinea e Re[139] 3.100 0 0 3.100 0,5 0.5
Flamuri Paraguaji[140] 10.650 164.500 14.800 189.950 27,2 1.5
Flamuri Peru[141][m] 114.000 195.000 77.000 386.000 13,1 3.9
Flamuri Filipinet[142][n] 200.000 171.000 40.500 411.500 4,2 2
Flamuri Polonia[143][144] 120.000 515.000 28.000 663.000 17,2 3.1
Flamuri Portugalia[145] 43.330 210.900 47.700 301.930 28,2 4
Flamuri Katari[146] 11.800 0 0 11.800 13,4 13.4
Flamuri Qipro[147] 10.050 50.000 750 60.800 56 9.3
Flamuri Kongo[148] 10.000 0 2.000 12.000 3 2.5
Flamuri Rumania[149] 73.350 45.000 79.900 198.250 8,9 3.3
Flamuri Rusia[150][o] 1.040.000 2.035.000 449,000 3.075.449 21,5 7.3
Flamuri Ruanda[151] 33.000 0 2.000 35.000 3,3 3.1
Flamuri Shën Kits dhe Nevis[152][p] 70 130 119 319 6.218,3 1364.5
Flamuri Sao Tome dhe Principe[153][154] 600 0 0 600 3,3 3.3
Flamuri Senegali[155] 13.620 0 5.000 18.620 1,4 1
Flamuri Serbia[156][157] 40.000 50.171 0 90.171 12,2 5.4
Flamuri Sejshellet[158] 200 0 450 650 7,4 2.3
Flamuri Shqipëria[159] 14.295 0 500 14.795 4,1 3.9
Flamuri Siera Leone[160] 10.500 0 0 10.500 2 2
Flamuri Singapori[161][q] 72.500 356.500 93.800 522.800 112,2 15.6
Flamuri Sllovakia[162] 16.531 0 0 16.531 3 3
Flamuri Sllovenia[163] 7.200 3.800 4.500 15.500 7,7 3.6
Flamuri Somalia[164] 45,000 18,000 0 63 0 0
Flamuri Afrika e Jugut[165] 62.082 15.071 12.382 89.535 1,8 1.3
Flamuri Koreja e Jugut[166][r] 687.000 1.000.000 3.500.000 5.187.000 103,6 13.7
Flamuri Osetia e Jugut[167][168] 2.500 16.000 0 18.500 256,9 34.7
Flamuri Spanja[169] 128.013 319.000 80.210 527.223 11,2 2.7
Flamuri Sri Lanka[170][s] 160.900 35.900 62.200 259.000 12,1 7.5
Flamuri Sudani[170][t] 109.300 85.000 17.500 211.800 5,2 2.7
Flamuri Surinami[171] 1.840 0 0 1.840 3,8 3.8
Flamuri Suazilendi[172][173][174][u] 3.000 0 644 3.644 3,1 2.5
Flamuri Suedia[175][v] 13.050 20.000 800 33.850 3,7 1.4
Flamuri Zvicra[176] 22.059 174.071 80.000 276.130 36,3 2.9
Flamuri Siria[177] 325.000 314.000 108.000 747.000 34,3 14.9
Flamuri Taivani[178] 290.000 1.657.000 17.000 1.964.000 85,5 12.6
Flamuri Taxhikistani[179] 8.800 0 7.500 16.300 2,2 1.2
Flamuri Tanzania[180] 27.000 80.000 1.400 108.400 2,6 0.7
Flamuri Tailanda[181][182][w] 305.860 245.000 113.700 664.560 10,1 4.6
Flamuri Timori Lindor[183] 1.332 0 0 1.332 1,3 1.3
Flamuri Tonga[184][185] 220 280 0 500 4,5 2
Flamuri Togo[186] 8.550 0 750 9.300 1,5 1.4
Flamuri Trinidadi dhe Tobakoja[187] 4.063 0 0 4.063 3,3 3.3
Flamuri Tunizia[188] 35.800 0 12.000 47.800 4,6 3.4
Flamuri Turqia[189] 664.060 378.700 152.200 1.194.960 15,8 8.8
Flamuri Turkmenistani[190] 22.000 0 0 22.000 4,5 4.5
Flamuri Uganda[191] 45.000 0 1.800 46.800 1,4 1.4
Flamuri Ukraina[192] 129.925 1.000.000 84.900 1.214.825 26,6 2.8
Flamuri Emiratet e Bashkuara Arabe[193] 51.000 0 0 51.000 10,6 10.6
Flamuri Mbretëria e Bashkuar[194][195][196] 197.780 212.400 0 410.180 6,7 3.2
Flamuri SHBA[x][197][198][199][200] 1.429.995 850.880 11.035 2.291.910 7,3 4.5
Flamuri Uruguaji[201] 24.621 0 920 25.541 7,3 7
Flamuri Uzbekistani[202] 67.000 0 20.000 87.000 3,2 2.4
Flamuri Vanuatu[203] 0 0 300 300 1,3 0
Flamuri Venezuela[204] 115.000 8.000 0 123.000 4,6 4.3
Flamuri Vietnami[205][y] 455.000 5.000.000 40.000 5.495.000 62 5.1
Flamuri Xhamajka[206] 2.830 953 0 3.783 1,3 1
Flamuri Zambia[207] 15.100 3.000 1.400 19.500 1,6 1.3
Flamuri Zimbabveja[208] 29.000 0 21.800 50.800 4,5 2.5

Nuk janë përfshirë në këtë listë ushtritë e Abkazisë, Nagorno-Karabakh, Qipros Veriore dhe San Marinos.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ paraushtarakë activities in Brazil are forbidden by the Brazilian Federal Constitution.[26]
 2. ^ Personeli rezervë i Finlandës përfshin 11,500 paraushtarakë nga Roja Kufitare e Finlandës.
 3. ^ Personeli aktiv i Francës përfshin Xhandarmërinë Kombëtare.
 4. ^ Personeli rezervë i Indisë përfshin 987,821 paraushtarakë nga Roja e Brendshme dhe Mbrojtja Civile.
 5. ^ Personeli rezervë i Iranit përfshin Basij, një milici paraushtarake me rreth 12.6 millionë anëtarë (përfshin gra dhe fëmijë), të cilët pas mobilizimit mund të arrijnë 1,000,000 njerëz të aftë për të luftuar.
 6. ^ Personeli aktiv i Italisë përfshin Karabinierët.
 7. ^ Personeli rezervë i Kubës përfshin edhe 1,120,000 paraushtarakë nga Ushtria Punëtore e Rinisë, Mbrojtja Civile dhe Trupat e Milicisë Territoriale.
 8. ^ Personeli rezervë i Letonisë përfshin 10,866 paraushtarakë nga Garda Kombëtare Letoneze.
 9. ^ Numrat e Libisë datojnë para Luftës Civile në Libi.
 10. ^ Personeli rezervë i Malajzisë përfshin 244,700 paraushtarakë nga Trupat Vullnetare Popullore.
 11. ^ Personeli rezervë i Koresë së Veriut përfshin 3,500,000 paraushtarakë nga Garda e Kuqe Punëtore-Fshatare.
 12. ^ Personeli i Palestinës përfshin organizata nën Drejtorinë e Policisë.
 13. ^ Personeli rezervë i Perusë përfshin 7,000 paraushtarakë nga Ronda Campesina.
 14. ^ Personeli rezervë i Filipineve përfshin 40,000 paraushtarakë nga Njësitë Qytetare.
 15. ^ Potenciali i personelit rezervë të Rusisë mund të shkojë deri në 20 millionë.
 16. ^ Personeli paraushtarak i Shën Kits dhe Nevis përfshin 119 anëtarë të Tupave të Kadetëve.
 17. ^ Personeli rezervë i Singaporit përfshin 44,000 paraushtarakë nga Forcat e Policisë dhe Mbrojtja Civile.
 18. ^ Personeli rezervë i Koresë së Jugut përfshin 3,500,000 paraushtarakë nga Forcat Rezervë Kombëtare.
 19. ^ Personeli rezervë i Sri Lankës përfshin 30,400 paraushtarakë nga Shërbimi Policor.
 20. ^ Personeli rezervë i Sudanit përfshin 85,000 paraushtarakë nga Forcat Mbrojtëse Popullore.
 21. ^ Personeli paraushtarak i Suazilendit përfshin 644 oficerë nga Policia Mbretërore.
 22. ^ Personeli rezervë i Suedisë përfshin 42,000 paraushtarakë nga Roja Shtëpiake.
 23. ^ Personeli rezervë i Tailandës përfshin 45,000 paraushtarakë nga Trupat Vullnetare Kombëtare të Sigurisë.
 24. ^ Personeli paraushtarak i SHBA nuk përfshin rreth 800,000 oficerë policie nën varësi të institucioneve lokale, shtetërore, dhe federale.
 25. ^ Personeli rezervë i Vietnamit përfshin 5,000,000 paraushtarakë nga Siguria Publike Popullore dhe Mbrojtja Civile.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Blenkin, Max (28 qershor 2012). "Afghan National Army a work in progress". The Australian. Marrë më 2013-05-25. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ IISS 2010, pp. 299–300
 3. ^ IISS 2010, pp. 245–246
 4. ^ IISS 2010, pp. 294–295
 5. ^ IISS 2010, p. 64
 6. ^ IISS 2010, pp. 269–272
 7. ^ IISS 2010, pp. 64–67
 8. ^ IISS 2010, pp. 174–175
 9. ^ IISS 2010, pp. 394–396
 10. ^ Walker, Jamie (24 prill 2010). "Young Australians heed army's call". The Australian. Sydney. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ IISS 2010, pp. 175–176
 12. ^ IISS 2010, pp. 176–177
 13. ^ a b IISS 2010, p. 67
 14. ^ IISS 2010, pp. 246–247
 15. ^ IISS 2010, pp. 357–359
 16. ^ IISS 2010, pp. 177–179
 17. ^ IISS 2010, pp. 120–121
 18. ^ IISS 2010, pp. 67–68
 19. ^ IISS 2010, p. 295
 20. ^ "Countries at the Crossroads: Bhutan". Freedom House. 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ "Bhutan". International Business Publications, USA. 2002. fq. 83. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ IISS 2010, pp. 68–69
 23. ^ IISS 2010, pp. 179–180
 24. ^ IISS 2010, pp. 295–296
 25. ^ IISS 2010, pp. 69–72
 26. ^ Brazilian Federal Constitution, Article 5, Section XVII
 27. ^ IISS 2010, p. 397
 28. ^ IISS 2010, pp. 121–123
 29. ^ IISS 2010, pp. 296–297
 30. ^ IISS 2010, pp. 420–421
 31. ^ IISS 2010, pp. 302–303
 32. ^ IISS 2010, pp. 297–298
 33. ^ IISS 2010, pp. 300–301
 34. ^ IISS 2010, pp. 125–126
 35. ^ IISS 2010, pp. 126–128
 36. ^ IISS 2011, p. 305
 37. ^ IISS 2010, pp. 79–80
 38. ^ IISS 2010, pp. 80–82
 39. ^ IISS 2010, pp. 248–251
 40. ^ IISS 2010, pp. 82–83
 41. ^ IISS 2010, p. 306
 42. ^ IISS 2010, pp. 306–307
 43. ^ IISS 2010, pp. 128–129
 44. ^ IISS 2010, pp. 307–308
 45. ^ IISS 2010, p. 405
 46. ^ IISS 2010, pp. 182–184
 47. ^ IISS 2010, pp. 129–134
 48. ^ IISS 2010, pp. 308–309
 49. ^ IISS 2010, p. 309
 50. ^ "Kopje e arkivuar" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 5 shkurt 2013. Marrë më 10 tetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 51. ^ Civil.Ge | Concept of New rezervë Forces Discussed
 52. ^ Civil.Ge | Saakashvili Speaks of rezervë Troops
 53. ^ "Georgia redesigns rezervë troops : By Ia Natsvlishvili : Georgia Today on the Web". Arkivuar nga origjinali më 1 janar 2014. Marrë më 10 tetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 54. ^ IISS 2010, pp. 134
 55. ^ "Die Stärke der Streitkräfte". Bundesministerium der Verteidigung. Marrë më 24 shtator 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 56. ^ "Send in the rezervës". Armed Forces Journal. Arkivuar nga origjinali më 5 shkurt 2013. Marrë më 29 dhjetor 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 57. ^ IISS 2010, pp. 309–310
 58. ^ IISS 2010, pp. 137–140
 59. ^ Global Firepower article on Greece[lidhje e vdekur]
 60. ^ IISS 2010, pp. 83–84
 61. ^ IISS 2010, pp. 310–311
 62. ^ IISS 2010, pp. 311–312
 63. ^ IISS 2010, pp. 84–85
 64. ^ IISS 2010, p. 85
 65. ^ IISS 2010, pp. 85–86
 66. ^ IISS 2010, pp. 140–141
 67. ^ IISS 2010, p. 141
 68. ^ IISS 2010, pp. 359–364
 69. ^ IISS 2010, pp. 405–408
 70. ^ IISS 2010, pp. 251–253
 71. ^ Iran's Basij Force Number - The Mainstay Of Domestic Security, By Hossein Aryan, RFERL, 7 December 2008
 72. ^ "Shifting the Balance: Iran vs. Iraq in 2003 and 2013" (PDF). Center for Strategic and International Studies. 22 maj 2013. fq. 119/127. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 28 shtator 2013. Marrë më 10 tetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 73. ^ IISS 2010, pp. 185–186
 74. ^ "Army Air Defense" (PDF). Institute for National Security Studies. 5 gusht 2012. fq. 11. Marrë më 3 korrik 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 75. ^ IISS 2010, pp. 141–145
 76. ^ IISS 2010, pp. 408–411
 77. ^ IISS 2010, pp. 276–278
 78. ^ IISS 2010, pp. 257–259
 79. ^ IISS 2010, pp. 364–365
 80. ^ IISS 2010, pp. 397–398
 81. ^ IISS 2010, pp. 298–299
 82. ^ IISS 2010, pp. 28–31
 83. ^ "DND/CF | Backgrounder | Recruiting and Retention in the Canadian Forces". Forces.gc.ca. Arkivuar nga origjinali më 15 tetor 2011. Marrë më 2012-04-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 84. ^ IISS 2010, p. 299
 85. ^ IISS 2010, pp. 312–313
 86. ^ "Kosovo's security force launched". BBC News. 21 janar 2009. Marrë më 19 dhjetor 2011. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 87. ^ "Kosovo: Security or militarisation?". B92. 21 janar 2011. Arkivuar nga origjinali më 26 dhjetor 2018. Marrë më 19 dhjetor 2011. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 88. ^ "Bush OKs supplying arms to Kosovo". AFP. 19 mars 2008. Arkivuar nga origjinali më 24 mars 2008. Marrë më 19 dhjetor 2011. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 89. ^ IISS 2010, pp. 72–74
 90. ^ IISS 2010, pp. 398–404
 91. ^ "ushtria Strength of China". Globalfirepower.com. 2012-01-24. Marrë më 2012-04-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 92. ^ John Pike (2011-07-28). "People's Armed Police - Chinese Intelligence Agencies". Globalsecurity.org. Marrë më 2012-04-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 93. ^ IISS 2010, pp. 74–77
 94. ^ IISS 2010, p. 77
 95. ^ IISS 2010, pp. 303–304
 96. ^ IISS 2010, pp. 123–125
 97. ^ IISS 2010, pp. 78–79
 98. ^ IISS 2010, pp. 259–260
 99. ^ IISS 2010, pp. 365–366
 100. ^ IISS 2010, p. 416
 101. ^ IISS 2010, pp. 145–146
 102. ^ IISS 2010, pp. 260–262
 103. ^ IISS 2010, p. 313
 104. ^ IISS 2010, pp. 313–314
 105. ^ IISS 2010, pp. 262–263
 106. ^ IISS 2010, pp. 146–147
 107. ^ IISS 2010, pp. 147–148
 108. ^ IISS 2010, pp. 314–315
 109. ^ IISS 2010, p. 315
 110. ^ IISS 2010, pp. 415–419
 111. ^ IISS 2010, pp. 315–316
 112. ^ IISS 2010, pp. 187–188
 113. ^ IISS 2010, pp. 186–187
 114. ^ IISS 2010, pp. 263–264
 115. ^ IISS 2010, pp. 316–317
 116. ^ IISS 2010, pp. 87–89
 117. ^ IISS 2010, pp. 188–189
 118. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 6 dhjetor 2013. Marrë më 10 tetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 119. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 22 korrik 2011. Marrë më 10 tetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 120. ^ Compagnie des Carabiniers du Prince / Département de l'Intérieur / Le Gouvernement / Gouvernement et Institutions / Portail du Gouvernement - Monaco
 121. ^ IISS 2010, pp. 419–420
 122. ^ IISS 2010, p. 189
 123. ^ IISS 2010, pp. 264–266
 124. ^ IISS 2010, p. 317
 125. ^ IISS 2010, p. 318
 126. ^ IISS 2010, p. 366
 127. ^ IISS 2010, pp. 148–150 Stampa:Request quote
 128. ^ IISS 2010, pp. 421–422
 129. ^ IISS 2010, pp. 89–90
 130. ^ IISS 2010, p. 319
 131. ^ IISS 2010, pp. 319–321
 132. ^ IISS 2010, pp. 411–413
 133. ^ IISS 2010, pp. 150–152
 134. ^ IISS 2010, pp. 266–268
 135. ^ IISS 2010, pp. 367–370
 136. ^ John Pike (13 gusht 1973). "Army Air Defense". Globalsecurity.org. Marrë më 7 dhjetor 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 137. ^ IISS 2010, p. 268
 138. ^ IISS 2010, p. 90
 139. ^ IISS 2010, pp. 422–423
 140. ^ IISS 2010, pp. 90–92
 141. ^ IISS 2010, pp. 92–94
 142. ^ IISS 2010, pp. 423–424
 143. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura IISS2010
 144. ^ "..:: Ministerstwo Obrony Narodowej - serwis internetowy :: Kadry ::." Polish ushtria. Marrë më 22 shkurt 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)(in polish)
 145. ^ IISS 2010, pp. 155–157
 146. ^ IISS 2010, pp. 268–269
 147. ^ IISS 2010, pp. 180–181
 148. ^ IISS 2010, pp. 301–302
 149. ^ IISS 2010, pp. 157–158
 150. ^ IISS 2010, pp. 222–232
 151. ^ IISS 2010, pp. 321–322
 152. ^ "Dion Phillips: In The Matter Of The St Kitts And Nevis Defence Force". Cavehill.uwi.edu. Marrë më 2012-04-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 153. ^ http://www.med.navy.mil/sites/nhrc/dhapp/vendireports/Documents/yearly07/saotome07.pdf[lidhje e vdekur]
 154. ^ http://www.lusotopie.sciencespobordeaux.fr/seibert96.pdf
 155. ^ IISS 2010, pp. 322–323
 156. ^ "Serbian Defense Ministry press conference". Arkivuar nga origjinali më 5 gusht 2012. Marrë më 3 shtator 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 157. ^ IISS 2010, pp. 190–191
 158. ^ IISS 2010, p. 323
 159. ^ IISS 2010, pp. 119–120
 160. ^ IISS 2010, pp. 323–324
 161. ^ IISS 2010, pp. 424–427
 162. ^ IISS 2010, pp. 158–159
 163. ^ IISS 2010, pp. 159–160
 164. ^ "SomaliaReport: TFG Corruption: An Exclusive Report". Arkivuar nga origjinali më 26 prill 2013. Marrë më 10 tetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 165. ^ IISS 2010, pp. 325–326
 166. ^ IISS 2010, pp. 413–416
 167. ^ What will be the outcome of the Georgian-Ossetian war? | Features, Opinion & Analysis | RIA Novosti
 168. ^ http://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA509113
 169. ^ IISS 2010, pp. 160–164
 170. ^ a b IISS 2010, pp. 370–371
 171. ^ IISS 2010, pp. 94–95
 172. ^ "Swaziland Overview - import, annual, system, power, policy, Ethnic groups, Languages, Armed forces". Nationsencyclopedia.com. 1968-09-24. Marrë më 2012-04-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 173. ^ "IRIN Africa | SWAZILAND: Opposition to ushtria spending grows | Swaziland | Economy | Governance | Security". Irinnews.org. 2011-11-29. Marrë më 2012-04-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 174. ^ "Brief History". Gov.sz. 1907-04-08. Arkivuar nga origjinali më 26 dhjetor 2018. Marrë më 2012-04-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 175. ^ IISS 2010, pp. 192–193
 176. ^ IISS 2010, pp. 194–195
 177. ^ IISS 2010, pp. 272–273
 178. ^ IISS 2010, pp. 427–429
 179. ^ IISS 2010, pp. 371–372
 180. ^ IISS 2010, pp. 328–329
 181. ^ IISS 2010, pp. 429–432
 182. ^ Bangkok Post[lidhje e vdekur]
 183. ^ IISS 2010, p. 432
 184. ^ Tonga (10/31/11)
 185. ^ Warships square off in Pacific feud - national | Stuff.co.nz
 186. ^ IISS 2010, pp. 329–330
 187. ^ IISS 2010, p. 95
 188. ^ IISS 2010, pp. 274–275
 189. ^ "General Staff of the Turkish Armed Forces". Arkivuar nga origjinali më 3 nëntor 2013. Marrë më 10 tetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 190. ^ IISS 2010, pp. 372–373
 191. ^ IISS 2010, pp. 330–331
 192. ^ IISS 2010, pp. 195–197
 193. ^ IISS 2010, pp. 275–276
 194. ^ IISS 2010, pp. 168–173
 195. ^ Search Results
 196. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 20 nëntor 2012. Marrë më 10 tetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 197. ^ IISS 2010, pp. 31
 198. ^ http://siadapp.dmdc.osd.mil/personnel/ushtria/ms0.pdf[lidhje e vdekur]
 199. ^ "H.R. 4310 (112th): National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2013". GovTrack. 112th United States Congress. Arkivuar nga origjinali më 10 qershor 2020. Marrë më 29 mars 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 200. ^ "USA QuickFacts from the US Census Bureau". Quickfacts.census.gov. Arkivuar nga origjinali më 10 mars 2001. Marrë më 2012-04-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 201. ^ IISS 2010, pp. 95–97
 202. ^ IISS 2010, p. 373
 203. ^ "Vanuatu". Freedom House. Marrë më 2012-04-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 204. ^ IISS 2010, pp. 97–99
 205. ^ IISS 2010, pp. 432–434
 206. ^ IISS 2010, pp. 86–87
 207. ^ IISS 2010, pp. 331–332
 208. ^ IISS 2010, pp. 332–333

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]