Jump to content

Ramsesi II

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një lehtësim i Ramses II nga Memfisi që e tregon atë duke kapur armiq: një Nubian, një Libian dhe një Sirian, rreth 1250 pes. Muzeu i Kajros . [5]

Rameses II ( /r æ m ə S i z, R æ m S i z, R æ m zi:z / ; shkruar ndryshe edhe Ramesses ose Ramses, ' Ra është ai që e lindi' ose 'i lindur nga Ra', Koinē Grek rr. 1303 BC - korrik ose gusht 1213; mbretëroi 1279–1213 para Krishtit), i njohur gjithashtu si Ramesses i Madh, ishte faraoni i tretë i Dinastisë së Nëntëmbëdhjetë të Egjiptit. Ai shpesh konsiderohet si faraoni më i madh, më i famshëm dhe më i fuqishëm i Mbretërisë së Re, vetë periudha më e fuqishme e Egjiptit të Lashtë.[6]

Ai njihet si Ozymandias në burimet greke (Koinē Greek),[7] nga pjesa e parë e emrit mbretëror të Ramesses, Usermaatre Setepenre , " Maat of Ra është e fuqishme, e Zgjedhur nga Ra".[8]

Ramesses II udhëhoqi disa ekspedita ushtarake në Levant, duke ripohuar kontrollin e Egjiptit mbi Kanaan. Ai gjithashtu udhëhoqi ekspeditat në jug, në Nubia, të përkujtuara në mbishkrimet në Beit el-Wali dhe Gerf Hussein. Pjesa e hershme e mbretërimit të tij ishte përqendruar në ndërtimin e qyteteve, tempujve dhe monumenteve. Ai themeloi qytetin Pi-Ramesses në deltën e Nilit si kryeqytetin e tij të ri dhe e përdori atë si bazën kryesore për fushatat e tij në Siri. Në moshën 14 vjeç, ai u emërua princ regjent nga babai i tij, Seti I.[6] Ai besohet të ketë marrë fronin në adoleshencën e tij të vonë dhe dihet se ka qeverisur Egjiptin nga 1279 në 1213 para Krishtit.[9] Manetho i atribuon Ramesses II një mbretërim prej 66 vjet e 2 muaj; shumica e egjiptologëve sot besojnë se ai mori fronin më 31 maj 1279 para Krishtit, bazuar në datën e tij të njohur të pranimit të Sezonit III të Korrjes, dita 27.[10] [11] Vlerësimet e moshës së tij në vdekje ndryshojnë; 90 ose 91 konsiderohet më e mundshme.[12] [13] Ramesses II festoi një trembëdhjetë ose katërmbëdhjetë festa të pashembullta Sed (e para që u mbajt pas tridhjetë viteve të mbretërimit të një faraoni, dhe më pas, çdo tre vjet) gjatë mbretërimit të tij - më shumë se çdo faraon tjetër.[14] Me vdekjen e tij, ai u varros në një varr në Luginën e Mbretërve;[15] trupi i tij u zhvendos më vonë në një arkë mbretërore ku u zbulua në 1881, dhe tani është në ekspozim në Muzeun Egjiptian.[16]

Fushatat dhe betejat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ramesses II si fëmijë ( Muzeu i Kajros )

Në fillim të jetës së tij, Ramesses II filloi fushata të shumta për të rivendosur zotërimin e territoreve të mbajtura më parë të humbura nga Nubianët dhe Hittites dhe për të siguruar kufijtë e Egjiptit. Ai ishte gjithashtu përgjegjës për shtypjen e disa revoltave Nubiane dhe kryerjen e një fushate në Libi . Megjithëse Beteja e Kadeshit shpesh mbizotëron në pikëpamjen shkencore të aftësive dhe fuqisë ushtarake të Ramesses II, ai megjithatë gëzoi më shumë se disa fitore të drejta mbi armiqtë e Egjiptit. Gjatë mbretërimit të tij, ushtria egjiptiane vlerësohet të ketë arritur në rreth 100,000 njerëz: një forcë e frikshme që ai e përdori për të forcuar ndikimin egjiptian.[17]

Beteja kundër piratëve të detit Sherden[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin e tij të dytë, Ramesses II mundi vendosmërisht piratët e detit Sherden të cilët po bënin kërdinë përgjatë bregdetit mesdhetar të Egjiptit duke sulmuar anije të ngarkuara me ngarkesa që udhëtonin në rrugët detare për në Egjipt.[18] Njerëzit Sherden ndoshta erdhën nga bregdeti i Jonisë, nga Anatolia Jugperëndimore ose ndoshta, gjithashtu nga ishulli i Sardenjës.[19] [20] [21] Ramesses postoi trupa dhe anije në pikat strategjike përgjatë bregdetit dhe me durim i lejoi piratët të sulmonin gjahun e tyre të perceptuar para se t'i kapnin me mjeshtëri në befasi në një betejë në det dhe t'i kapnin të gjithë në një veprim të vetëm.[22] Një stelë nga Tanis flet për ata që kishin ardhur "në anijet e tyre të luftës nga mesi i detit dhe askush nuk ishte në gjendje të qëndronte para tyre". Ka të ngjarë të ishte një betejë detare diku afër grykës së Nilit, pasi pak më vonë, shumë Sherden shihen midis rojeve të trupit të faraonit ku bien në sy nga helmetat e tyre me brirë që kanë një top që del nga mesi, mburojat e tyre të rrumbullakëta dhe shpata të mëdha Naue II me të cilat ato janë përshkruar në mbishkrimet e Betejës së Kadesh.[23] Në këtë betejë det, së bashku me Sherden, Faraoni gjithashtu mundi Lukka (kkw L', ndoshta njerëzit e njohur më vonë si Lycians ), dhe Šqrsšw ( Shekelesh popuj).

Fushata e parë siriane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Paraardhësit e menjëhershëm të Betejës së Kadeshit ishin fushatat e hershme të Ramesses II në Kanaan. Fushata e tij e parë duket se ka ndodhur në vitin e katërt të mbretërimit të tij dhe u përkujtua nga ngritja e asaj që u bë e para e stelave përkujtimore të Nahr el-Kalb afër këtij tani Bejrut . Mbishkrimi është pothuajse plotësisht i palexueshëm për shkak të motit.

Të dhëna shtesë na tregojnë se ai u detyrua të luftonte një princ kananit, i cili u plagos për vdekje nga një shigjetar egjiptian dhe ushtria e të cilit, më pas, u shpartallua. Ramesses çoi princat e Kanaanit si të burgosur të gjallë në Egjipt. Ramesses pastaj plaçkiti shefat e Aziatikëve në tokat e tyre, duke u kthyer çdo vit në selinë e tij në Riblah për të paguar haraç. Në vitin e katërt të mbretërimit të tij, ai kapi shtetin Hassite vasal të Amurru gjatë fushatës së tij në Siri.[24]

Fushata e dytë siriane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Beteja e Kadeshit në vitin e tij të pestë regnal ishte angazhimi kulmor në një fushatë që Ramesses luftoi në Siri, kundër forcave të ringjallura Hiteite të Muwatallis. Faraoni dëshironte një fitore në Kadesh si për të zgjeruar kufijtë e Egjiptit në Siri, ashtu edhe për të imituar hyrjen triumfale të babait të tij Seti I në qytet vetëm një dekadë apo më parë. Ai gjithashtu ndërtoi kryeqytetin e tij të ri, Pi-Ramesses . Atje ai ndërtoi fabrika për të prodhuar armë, qerre dhe mburoja, gjoja duke prodhuar rreth 1000 armë në një javë, rreth 250 qerre në dy javë dhe 1000 mburoja në një javë e gjysmë. Pas këtyre përgatitjeve, Ramesses u zhvendos për të sulmuar territorin në Levant, i cili i përkiste një armiku më thelbësor se çdo ai që ishte përballur ndonjëherë në luftë: Perandoria Hiteite.[25]

Forcat e Ramesses u kapën në një pritë hitite dhe ishin më të shumtë në Kadesh kur kundërsulmuan dhe shpartalluan hititët, të mbijetuarit e të cilëve braktisën qerret e tyre dhe notuan lumin Orontes për të arritur në muret e sigurta të qytetit. Ramesses, në mënyrë logjistike të paaftë për të mbajtur një rrethim të gjatë, u kthye në Egjipt. [26]

Fushata e tretë siriane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sfera e ndikimit të Egjiptit tani ishte e kufizuar në Kanaan ndërsa Siria ra në duart e Hitejve. Princërit kananitë, me sa duket të inkurajuar nga paaftësia egjiptiane për të imponuar vullnetin e tyre dhe u vërsulën nga Hitejtë, filluan revoltat kundër Egjiptit. Në vitin e shtatë të mbretërimit të tij, Ramesses II u kthye përsëri në Siri. Këtë herë ai u tregua më i suksesshëm kundër armiqve të tij hitit. Gjatë kësaj fushate ai e ndau ushtrinë e tij në dy forca. Një forcë drejtohej nga djali i tij, Amun-her-khepeshef, dhe ajo ndoqi luftëtarët e fiseve uhasu përtej Negev deri në Detin e Vdekur, duke kapur Edom - Seirin . Pastaj marshoi për të kapur Moabin. Forca tjetër, e udhëhequr nga Ramesses, sulmoi Jeruzalemin dhe Jerikon . Edhe ai hyri në Moab, ku u bashkua përsëri me të birin. Ushtria e ribashkuar më pas marshoi në Hesbon, Damask, për në Kumidi dhe, së fundi, rimori Upin (tokën përreth Damaskut), duke rindërtuar sferën e dikurshme të ndikimit të Egjiptit.[27]

Fushatat e mëvonshme në Siri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Riprodhimi me ngjyra i relievit që përshkruan Ramesses II duke sulmuar kështjellën hitite të Dapur

Ramesses zgjati sukseset e tij ushtarake në vitet e tij të tetë dhe të nëntë. Ai kaloi lumin Dog ( Nahr al-Kalb ) dhe shtyu në veri në Amurru. Ushtritë e tij arritën të marshonin deri në veri deri në Dapur,[28] ku ai kishte ngritur një statujë të vetvetes. Faraoni egjiptian kështu u gjend në Amurru veriore, përtej Kadeshit, në Tunip, ku asnjë ushtar egjiptian nuk ishte parë që nga koha e Thutmose III, gati 120 vite më parë. Ai e rrethoi qytetin para se ta kapte. Fitorja e tij u tregua e përkohshme. Në vitin nëntë, Ramesses ngriti një stelë në Beth Shean . Pasi ripohoi fuqinë e tij mbi Kanaanin, Ramesses udhëhoqi ushtrinë e tij në veri. Një stelë kryesisht e palexueshme afër Bejrut, e cila duket se daton në vitin e dytë të mbretit, me siguri u vendos atje në të dhjetë.[29] Shiriti i hollë i territorit i ngulur në mes të Amurru dhe Kadesh nuk e bëri një zotërim të qëndrueshëm. Brenda një viti, ata ishin kthyer në vathët hitite, kështu që Ramesses iu desh të marshonte përsëri kundër Dapur në vitin e tij të dhjetë. Këtë herë ai pretendoi se kishte luftuar betejën pa u shqetësuar as për të veshur korse, deri në dy orë pasi filluan luftimet. Gjashtë djem të rinj të Ramesses, ende të veshur me kyçet e tyre anësore, morën pjesë në këtë pushtim. Ai mori qytete në Retjenu,[30] dhe Tunip në Naharin,[31] regjistruara më vonë në muret e Ramesseum.[32] Ky sukses i dytë në vendndodhje ishte po aq i pakuptimtë sa i pari i tij, pasi asnjë pushtet nuk mund ta mposhtte vendosmërisht tjetrin në betejë.[33]

Të burgosurit e Azisë Perëndimore të Ramses II në Abu Simbel . [34]

Traktati i paqes me hititët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbreti i shkarkuar Hite, Mursili III, iku në Egjipt, vendin e armikut të vendit të tij, pas dështimit të komploteve të tij për të dëbuar xhaxhain e tij nga froni. Ḫattušili III u përgjigj duke kërkuar që Ramesses II të ekstradonte nipin e tij përsëri në Hatti.[35]

Tabletë traktati midis betweenattušili III të Hatti dhe Ramesses II të Egjiptit, në Muzeumet e Arkeologjisë në İstanbul

Kjo kërkesë nxiti një krizë në marrëdhëniet midis Egjiptit dhe Hatti kur Ramesses mohoi çdo njohuri të vendndodhjes së Mursilit në vendin e tij, dhe dy perandoritë iu afruan rrezikshëm luftës. Përfundimisht, në vitin e njëzetenjëtë të mbretërimit të tij (1258) Para Krishtit), Ramesses vendosi të përfundonte një marrëveshje me mbretin e ri hitit, Ḫattušili III, në Kadesh për t'i dhënë fund konfliktit. Dokumenti pasues është traktati më i hershëm i paqes i njohur në historinë botërore.[36]

Traktati i paqes u regjistrua në dy versione, njëri në hieroglifë egjiptianë, tjetri në Akadian, duke përdorur shkrimin kuneiform ; të dy versionet mbijetojnë. Një regjistrim i tillë në gjuhë të dyfishtë është i zakonshëm për shumë traktate të mëvonshme. Ky traktat ndryshon nga të tjerët, në atë që të dy versionet gjuhësore janë formuluar ndryshe. Ndërsa shumica e tekstit është identike, versioni hitit thotë se egjiptianët erdhën duke kërkuar për paqe dhe versioni egjiptian thotë anasjelltas.[37] Traktati iu dha Egjiptianëve në formën e një pllake argjendi dhe ky version "libri xhepi" u mor përsëri në Egjipt dhe u gdhend në tempullin në Karnak.

Traktati u përfundua midis Ramesses II dhe Ḫattušili III në vit 21 i mbretërimit të Ramesses (c. 1258 Para Krishtit).[38] 18 i saj artikujt kërkojnë paqe midis Egjiptit dhe Hatti dhe më pas vazhdojnë të thonë se hyjnitë e tyre përkatëse gjithashtu kërkojnë paqe. Kufijtë nuk përcaktohen në këtë traktat, por mund të nxirren nga dokumente të tjera. Anastasia Një papirus përshkruan Kanaanin gjatë pjesës së fundit të mbretërimit të Ramesses II dhe numëron dhe emërton qytetet bregdetare fenikase nën kontrollin e Egjiptit. Qyteti port i Sumurit, në veri të Byblos, përmendet si qyteti më verior që i përket Egjiptit, duke sugjeruar se ai përmbante një garnizon egjiptian.[39]

Asnjë fushatë tjetër egjiptiane në Kanaan nuk përmendet pas përfundimit të traktatit të paqes. Kufiri verior duket se ka qenë i sigurt dhe i qetë, kështu që sundimi i faraonit ishte i fortë deri në Ramesses Vdekja e II-të dhe rënia e dinastisë.[40] Kur Mbreti i Mira u përpoq të përfshinte Ramesses në një akt armiqësor kundër Hitejve, Egjiptiani u përgjigj se kohët e intrigave në mbështetje të Mursili III, kishte kaluar. Hattusili III shkroi Kadashman-Enlil II, Kassite mbret i Karduniaš ( Babilonisë ) në të njëjtën frymë, duke i kujtuar atij kohën kur babai i tij, Kadashman-Turgu, kishte ofruar për të luftuar Ramesses II, mbreti i Egjiptit. Mbreti hitit inkurajoi babilonasit që të kundërshtonte një armik tjetër, i cili duhet të ketë qenë mbreti i Asirisë, aleatët e të cilit kishin vrarë lajmëtarin e mbretit egjiptian. Tattušili inkurajoi Kadashman-Enlil që t'i vinte në ndihmë dhe të mos lejonte që Asirianët të prisnin lidhjen midis provincës Kanaanite të Egjiptit dhe Mursili. III, aleati i Ramesses.

Ramesses II në karrocën e tij të luftës, duke akuzuar Nubianët
Pjesë e tempullit Gerf Hussein, fillimisht në Nubia

Ramesses II gjithashtu bëri fushatë në jug të kataraktit të parë të Nilit në Nubia. Kur Ramesses ishte rreth 22 vjeç, dy nga bijtë e tij, përfshirë Amun-her-khepeshef, e shoqëruan atë të paktën në një nga ato fushata. Në kohën e Ramesses, Nubia kishte qenë një koloni për 200 vjet, por pushtimi i saj u kujtua në dekorim nga tempujt Ramesses II të ndërtuar në Beit el-Wali[41] (i cili ishte objekt i punës epigrafike nga Instituti Oriental gjatë Fushata e shpëtimit Nubian e viteve 1960),[42] Gerf Hussein dhe Kalabsha në Nubia veriore. Në murin jugor të tempullit Beit el-Wali, Ramesses II është përshkruar duke luftuar kundër Nubianëve në një karrocë lufte, ndërsa dy djemtë e tij të vegjël, Amun-her-khepsef dhe Khaemwaset, janë treguar pas tij, gjithashtu në qerre lufte. . Një mur në një nga tempujt e Ramesses thotë se ai duhej të zhvillonte një betejë me Nubianët pa ndihmë nga ushtarët e tij.

Fushatat në Libi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë mbretërimit të Ramesses II, egjiptianët ishin dukshëm aktivë në një 300 kilometres (190 mi) shtrihen përgjatë bregdetit mesdhetar, të paktën deri në Zawyet Umm El Rakham.[43] Megjithëse ngjarjet e sakta përreth themelimit të kalave dhe fortesave bregdetare nuk janë të qarta, një farë kontrolli politik dhe ushtarak duhet të jetë mbajtur në rajon për të lejuar ndërtimin e tyre.

Nuk ka llogari të hollësishme për ndërmarrjen e veprimeve të mëdha ushtarake të Ramesses II kundër Libianëve, vetëm regjistra të përgjithësuar të pushtimit dhe shkatërrimit të tyre, të cilat mund t'i referohen ose jo referuar ngjarjeve specifike që nuk ishin regjistruar ndryshe. Mund të ndodhë që disa të dhëna, të tilla si Aswan Stele i vitit të tij të 2-të, po kthehen në praninë e Ramesses në fushatat libiane të babait të tij. Ndoshta ishte Seti I ai që arriti këtë kontroll të supozuar mbi rajonin dhe që planifikoi të vendoste sistemin mbrojtës, në një mënyrë të ngjashme me mënyrën se si ai rindërtoi ato në lindje, Rrugët e Horusit nëpër Sinain Verior.

Festivali Sed[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pasi mbretëroi për 30 vite, Ramesses u bashkua me një grup të zgjedhur që përfshinte vetëm një grusht sundimtarësh më jetëgjatë të Egjiptit. Sipas traditës, në vitin e 30-të të mbretërimit të tij Ramesses festoi një jubile të quajtur Festa Sed . Këto u mbajtën për të nderuar dhe përtërirë forcën e faraonit.[44] Vetëm në gjysmën e rrugës që do të ishte një mbretërim 66-vjeçar, Ramesses tashmë kishte eklipsuar të gjithë, përveç disa prej paraardhësve të tij më të mëdhenj në arritjet e tij. Ai kishte sjellë paqe, kishte mbajtur kufijtë egjiptianë dhe kishte ndërtuar monumente të mëdha dhe të shumta në të gjithë perandorinë. Vendi i tij ishte më i begatë dhe më i fuqishëm se sa kishte qenë në gati një shekull.

Festivalet Sed tradicionalisht mbaheshin përsëri çdo tre vjet pas vitit të 30-të; Ramesses II, i cili ndonjëherë i mbante pas dy vitesh, përfundimisht festoi një trembëdhjetë ose katërmbëdhjetë të paparë.[45]

Aktiviteti i ndërtimit dhe monumentet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ramesses II me Amun dhe Mut, Museo Egizio, Torino, Itali

Ramesses ndërtoi gjerësisht në të gjithë Egjiptin dhe Nubia, dhe kartrot e tij shfaqen dukshëm edhe në ndërtesat që ai nuk i ndërtoi.[46] Ka llogaritë e nderit të tij të prerë në gur, statujat, dhe mbetjet e fortesave dhe tempujve -Shumica sidomos Ramesseum në perëndimore Thives dhe tempujt shkëmbore e Abu Simbel. Ai e mbuloi tokën nga DeltaNubia me ndërtesa në një mënyrë që asnjë monark para tij nuk kishte.[47] Ai gjithashtu themeloi një kryeqytet të ri në Delta gjatë mbretërimit të tij, të quajtur Pi-Ramesses. Më parë kishte shërbyer si një pallat veror gjatë mbretërimit të Seti I.[48]

Statuja Kolosale e Ramses II në gjykatën e parë me stil në Luxor

Tempulli i tij përkujtimor, i njohur sot si Ramesseum, ishte vetëm fillimi i fiksimit të faraonit për ndërtimin. Kur ndërtoi, ai ndërtoi në një shkallë ndryshe nga pothuajse çdo gjë më parë. Në vitin e tretë të mbretërimit të tij, Ramesses filloi projektin më ambicioz të ndërtimit pas piramidave, të cilat u ndërtuan pothuajse 1,500 vite më parë. Popullsia u vu në punë duke ndryshuar fytyrën e Egjiptit. Në Tebë, tempujt e lashtë u transformuan, kështu që secili prej tyre reflektoi nderin ndaj Ramesses si një simbol i natyrës së tij të supozuar hyjnore dhe fuqisë. Ramesses vendosi të përjetësohej në gur dhe kështu urdhëroi ndryshime në metodat e përdorura nga muratorët e tij. Reliefet elegante, por të cekëta të faraonëve të mëparshëm u transformuan lehtësisht, dhe kështu imazhet dhe fjalët e tyre mund të zhdukeshin lehtësisht nga pasardhësit e tyre. Ramesses këmbënguli që gdhendjet e tij të gdhendeshin thellë në gur, gjë që i bëri ato jo vetëm më pak të ndjeshme ndaj ndryshimeve të mëvonshme, por gjithashtu i bëri ato më të spikatura në diellin egjiptian, duke pasqyruar marrëdhënien e tij me hyjninë e diellit, Ra.

Ramesses ndërtoi shumë monumente të mëdha, duke përfshirë kompleksin arkeologjik të Abu Simbel, dhe tempullin mortor të njohur si Ramesseum. Ai ndërtoi në një shkallë monumentale për të siguruar që trashëgimia e tij do t'i mbijetonte shkatërrimeve të kohës. Ramesses e përdori artin si një mjet propagande për fitoret e tij mbi të huajt, të cilat janë përshkruar në reliev të shumtë të tempullit. Ramesses II ngritur statujat më kolosale e vetes se çdo faraon tjetër, dhe gjithashtu uzurpuar shumë statuja ekzistuese nga shkruajnë tij cartouche mbi ta.

Pi-Ramesses[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ramesses II zhvendosi kryeqytetin e mbretërisë së tij nga Teba në luginën e Nilit në një vend të ri në Delta lindore. Motivet e tij janë të pasigurta, megjithëse ai ndoshta dëshironte të ishte më afër territoreve të tij në Kanaan dhe Siri. Qyteti i ri i Pi-Ramesses (ose për të dhënë emrin e plotë, Pi -Ramesses Aa-nakhtu, që do të thotë "Fusha e Ramesses, e Madhe në Fitore")[49] ishte e dominuar nga tempuj të mëdhenj dhe pallati i tij i madh i banimit, i kompletuar me kopshtin zoologjik vetanak. Në shekullin e 10-të pas Krishtit, ekzekuti i Biblës, Rabini Saadia Gaon, besonte se vendi biblik i Ramesses duhej të identifikohej me Ain Shams.[50] Për një kohë, gjatë fillimit të shekullit të 20-të, vendi u identifikua gabimisht si ai i Tanis, për shkak të sasisë së statujës dhe materialit tjetër nga Pi-Ramesses të gjetur atje, por tani është njohur që mbetjet Ramesside në Tanis u sollën atje nga diku tjetër, dhe Pi-Ramesses i vërtetë shtrihet rreth 30 km (18.6 mi) në jug, pranë Qantirit modern.[51] Këmbët kolosale të statujës së Ramesses janë pothuajse gjithçka që mbetet mbi tokë sot. Pjesa tjetër është varrosur në fusha.

Ramesseum[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kompleksi tempullor i ndërtuar nga Ramesses II midis Qurna dhe shkretëtirës ka qenë i njohur si Ramesseum që prej datës 19 shekulli. Historiani grek Diodorus Siculus u mrekullua nga tempulli gjigant, tani jo më shumë se disa rrënoja.[52]

I orientuar në veriperëndim dhe juglindje, tempulli u parapri nga dy gjykata. Një shtyllë e madhe qëndronte përpara oborrit të parë, me pallatin mbretëror në të majtë dhe statujën gjigante të mbretit që ngjitej në pjesën e pasme. Vetëm fragmente të bazës dhe bustit kanë mbetur nga statuja syenite e faraonit të fronuar, 17 metres (56 ft) lartë dhe me peshë më shumë se 1,000 tonnes (980 long tons; 1,100 short tons). Skenat e faraonit të madh dhe ushtrisë së tij duke triumfuar mbi forcat hitite që ikin para se Kadesh të përfaqësohet në shtyllë. Mbetjet e oborrit të dytë përfshijnë një pjesë të fasadës së brendshme të shtyllës dhe një pjesë të portikut Osiride në të djathtë. Skenat e luftës dhe prishja e pretenduar e Hitejve në Kadesh përsëriten në mure. Në regjistrat e sipërm, festa dhe nderimi i hyjnisë phallic Min, zot i pjellorisë.

Mbetjet e shpërndara shfaqen përpara statujave të Osiridit

Në anën e kundërt të gjykatës, disa shtylla dhe kolona Osiride që kanë mbetur akoma mund të japin një ide të madhështisë origjinale. Mund të shihen edhe mbetje të shpërndara të dy statujave të mbretit të ulur, njëra në granit rozë dhe tjetra në granit të zi, i cili dikur kishte anën e hyrjes në tempull. Tridhjetë e nëntë nga dyzet e tetë kolonat në sallën e madhe hipostyle (41 × 31 m) qëndrojnë akoma në rreshtat qendrorë. Ato janë zbukuruar me skenat e zakonshme të mbretit përpara perëndive të ndryshme.[53] Një pjesë e tavanit, e zbukuruar me yje të artë në një tokë blu, gjithashtu është ruajtur. Fëmijët e Ramesses shfaqen në procesion në disa mure të mbetura. Shenjtërorja ishte e përbërë nga tre dhoma radhazi, me tetë kolona dhe qelinë tetrastyle. Pjesa e dhomës së parë, me tavanin e zbukuruar me skena astrale, dhe pak mbetje të dhomës së dytë kanë mbetur gjithçka. Depo të mëdha të ndërtuara me tulla balte shtriheshin rreth tempullit.[54] Gjurmët e një shkolle për skribët u gjetën midis rrënojave.[55]

Një tempull i Seti I, prej të cilit asgjë nuk mbetet pranë themeleve, dikur qëndronte në të djathtë të sallës hipostyle.[53]

Abu Simbel[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fasada e Tempullit të Madh në Abu Simbel

Më 1255 Pes, Ramesses dhe mbretëresha e tij Nefertari kishin udhëtuar në Nubia për të përuruar një tempull të ri, të madhin Abu Simbel. Shtë një ego e hedhur në gur; njeriu që e ndërtoi atë synonte jo vetëm të bëhej faraoni më i madh i Egjiptit, por edhe një nga perënditë e tij.[56]

Tempulli i madh i Ramesses II në Abu Simbel u zbulua në 1813 nga orientalisti dhe udhëtari zviceran Johann Ludwig Burckhardt . Një grumbull i madh rëre pothuajse mbuloi plotësisht fasadën dhe statujat e saj kolosale, duke bllokuar hyrjen për katër vjet të tjera. Eksploruesi Paduan Giovanni Battista Belzoni arriti në ambientet e brendshme më 4 gusht 1817.[57]

Monumente të tjera Nubiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si dhe tempujt e Abu Simbel, Ramesses i la monumente të tjera vetes në Nubia. Fushatat e tij të hershme janë ilustruar në muret e Tempullit të Beit el-Wali (tani i zhvendosur në Kalabsha të Re ). Tempuj të tjerë kushtuar Ramesses janë Derr dhe Gerf Hussein (gjithashtu të zhvendosur në Kalabsha të Re).

Statuja kolosale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Statuja kolosale e Ramesses II daton 3,200 vjet dhe u zbulua fillimisht në gjashtë pjesë në një tempull pranë Memphis . Me peshë rreth 83 tonnes (82 long tons; 91 short tons), ai u transportua, rindërtua dhe u ngrit në Sheshin Ramesses në Kajro në 1955. Në gusht 2006, kontraktorët e zhvendosën atë për ta shpëtuar nga tymi i shkarkimit që po shkaktonin përkeqësimin e tij.[58] Vendi i ri është afër Muzeut të Madh Egjiptian.[59]

Varri KV7[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëna e Ramesses II, tani në Muzeun e Kajros

Fillimisht Ramesses II u varros në varrin KV7[60]Luginën e Mbretërve, por për shkak të plaçkitjes, priftërinjtë më vonë e transferuan trupin në një zonë mbajtëse, e mbështjellën përsëri dhe e vendosën brenda varrit të mbretëreshës Ahmose Inhapy.[61] Shtatëdhjetë e dy orë më vonë ajo u zhvendos përsëri, në varrin e kryepriftit Pinedjem II. E gjithë kjo është regjistruar në hieroglifë në lirin që mbulon trupin e arkivolit të Ramesses II.[61] Mamia e tij u zbulua përfundimisht në TT320 brenda një arkivoli të zakonshëm prej druri[62] dhe tani është në Muzeun Kombëtar të Qytetërimit Egjiptian të Kajros (deri më 3 Prill 2021 ishte në Muzeun Egjiptian ).

Mamia e faraonit zbulon një hundë akuiline dhe një nofull të fortë. Qëndron në rreth 1.7 metres (5 ft 7 in).[63] Gaston Maspero, i cili hapi i pari mumjen e Ramesses II, shkruan, "në tempuj ka disa qime të rralla, por në sondazh flokët janë mjaft të trashë, duke formuar flokë të butë dhe të drejtë me gjatësi rreth pesë centimetra. Të bardhë në kohën e vdekjes, dhe ndoshta gështenjë gjatë jetës, ata janë ngjyrosur me një të kuqe të lehtë nga erëzat (këna) të përdorura në balsamimin ... mustaqet dhe mjekra janë të holla. . . Flokët janë të bardha, si ato të kokës dhe vetullave ... lëkura është me ngjyrë kafe tokësore, e ndotur me të zezë ... fytyra e mamit jep një ide të drejtë për fytyrën e mbretit të gjallë."[64] [65]

Në vitin 1975, Maurice Bucaille, një mjek francez, ekzaminoi mumjen në Muzeun e Kajros dhe e gjeti atë në gjendje të keqe. Presidenti francez Valéry Giscard d'Estaing arriti të bindë autoritetet egjiptiane për të dërguar mumjen në Francë për mjekim. Në Shtator 1976, ai u prit në Aeroportin Paris – Le Bourget me nderime të plota ushtarake që i përshtateshin një mbreti, më pas u dërgua në një laborator në Musée de l'Homme.[66] [67] [68]

Mamia e Ramesses së Madh

Mamia u testua forenzikisht nga profesori Pierre-Fernand Ceccaldi, shefi shkencëtar i kriminalistikës në Laboratorin e Identifikimit Penal të Parisit. Profesori Ceccaldi përcaktoi se: "Flokët, të ruajtura në mënyrë të mahnitshme, treguan disa të dhëna plotësuese - veçanërisht në lidhje me pigmentimin: Ramesses II ishte një" cymnotriche leucoderma "me flokë xhenxhefili". Përshkrimi i dhënë këtu i referohet një personi me lëkurë të bukur me flokë xhenxhefili të valëzuar.[69] [70] Inspektimi pasues mikroskopik i rrënjëve të flokëve të Ramesses II vërtetoi se flokët e mbretit fillimisht ishin të kuq, gjë që sugjeron se ai vinte nga një familje e kuqoqeq.[71] [72] Kjo ka më shumë se rëndësi vetëm kozmetike: në Egjiptin e lashtë njerëzit me flokë të kuq shoqëroheshin me hyjninë Set, vrasësin e Osiris dhe emri i babait të Ramesses II, Seti I, do të thotë "ndjekësi i Seth".[73]

Gjatë ekzaminimit, analiza shkencore zbuloi plagë beteje, fraktura të vjetra, artrit dhe qarkullim të dobët.  Artriti i Ramesses II besohet se e ka bërë atë të ecë me një kurriz të përkulur për dekadat e fundit të jetës së tij.[74] Një studim i vitit 2004 përjashtoi spondilitin ankilozues si një shkak të mundshëm dhe propozoi hiperostozën difuze skeletore idiopatike si një alternativë të mundshme,[75] cila u konfirmua nga puna më e fundit.[76] U zbulua një vrimë e rëndësishme në mandibulën e faraonit. Studiuesit vunë re "një absces nga dhëmbët e tij (i cili) ishte mjaft serioz për të shkaktuar vdekjen nga infeksioni, megjithëse kjo nuk mund të përcaktohet me siguri".

Pasi u rrezatua në një përpjekje për të eleminuar kërpudhat dhe insektet, mamaja u kthye nga Parisi në Egjipt në maj 1977.[77]

Në prill 2021 mamia e tij u zhvendos nga Muzeu i Antikiteteve Egjiptiane në Muzeun Kombëtar të Qytetërimit Egjiptian së bashku me ato të 17 mbretërve të tjerë dhe 4 mbretëreshave në një ngjarje të quajtur Parada e Artë e Faraonëve.[78]

Varri i Nefertarit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muri i varrit që përshkruan Nefertarin

Varri i bashkëshortes më të rëndësishme të Ramesses u zbulua nga Ernesto Schiaparelli në 1904.[54] [57] Megjithëse ishte plaçkitur në kohërat antike, varri i Nefertari është jashtëzakonisht i rëndësishëm, sepse dekorimi i tij i mrekullueshëm i pikturimit në mur konsiderohet si një nga arritjet më të mëdha të artit të Egjiptit të lashtë . Një fluturim shkallësh i prerë nga shkëmbi jep mundësinë e paradhomës, e cila është zbukuruar me piktura bazuar në kapitullin shtatëmbëdhjetë të Librit të të Vdekurve . Kjo tavan astronomik përfaqëson qiejt dhe është pikturuar në blu të errët, me një mori yjesh të artë me pesë cepa. Muri lindor i paradhomës ndërpritet nga një hapje e madhe e mbështetur nga përfaqësimi i Osiris në të majtë dhe Anubis në të djathtë; kjo nga ana e tij të çon në dhomën anësore, të zbukuruar me skena oferte, të paraprirë nga një holl në të cilin pikturat paraqesin Nefertari paraqitur perëndive, të cilat e mirëpresin atë. Në murin verior të paradhomës ndodhet shkalla deri në dhomën e varrimit, një dhomë e gjerë katërkëndëshe që mbulon një sipërfaqe prej rreth 90 square metres (970 sq ft), tavani i tij astronomik i mbështetur nga katër shtylla, i zbukuruar plotësisht. Fillimisht, sarkofagu i granitit të kuq të mbretëreshës shtrihej në mes të kësaj dhome. Sipas doktrinave fetare të kohës, pikërisht në këtë dhomë, të cilën egjiptianët e lashtë e quanin Salla e Artë, ndodhi rigjenerimi i të ndjerit. Ky piktogram dekorativ i mureve në dhomën e varrimit nxori frymëzimin nga kapitujt 144 dhe 146 të Librit të të Vdekurve: në gjysmën e majtë të dhomës, ka pjesë nga kapitulli 144 në lidhje me portat dhe dyert e mbretërisë së Osiris, rojet e tyre dhe formulat magjike që duhej të shqiptoheshin nga i ndjeri në mënyrë që të kalonin dyert.

Varri KV5[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1995, Profesori Kent Weeks, udhëheqës i Projektit të Hartësimit Theban, rizbuloi Varrin KV5. Hasshtë provuar të jetë varri më i madh në Luginën e Mbretërve dhe fillimisht përmbante mbetjet e mumifikuara të disa prej 52 të vlerësuar të këtij mbreti djemve. Përafërsisht 150 korridore dhe dhomat e varreve janë vendosur në këtë varr që nga viti 2006 dhe varri mund të përmbajë deri në 200 korridoret dhe dhomat.[79] Besohet se të paktën katër nga djemtë e Ramesses, duke përfshirë Meryatum, Sety, Amun-her-khepeshef (djali i parë i lindur i Ramesses) dhe "Djali Kryesor i Mbretit i Trupit të Tij, Generalissimo Ramesses, të justifikuar" (dmth. I ndjerë) ishin varrosur atje nga mbishkrimet, ostraca ose kavanoza canopike të zbuluara në varr.[80] Joyce Tyldesley shkruan se deri më tani

nuk janë zbuluar varrime të paprekura dhe ka pasur pak mbeturina thelbësore të varrimit: mijëra vazo, figura fanatike ushabti, rruaza, amuleta, fragmente kavanozësh Canopic, arkivole prej druri ... por asnjë sarkofagë, mumje ose raste mumie të paprekura, duke sugjeruar që pjesa më e madhe e varrit mund të ketë qenë e papërdorur. Ato varrime të bëra në KV5 u plaçkitën plotësisht në antikitet, duke lënë pak ose aspak mbetje.[80]

Zbulimet e fundit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në dhjetor 2019, një bust mbretëror me granit të kuq të Ramesses II u zbulua nga një mision arkeologjik egjiptian në fshatin Mit Rahina në Giza. Busti përshkruante Ramesses II të veshur me një paruke me simbolin "Ka" në kokë. Matjet e tij ishin 55 cm (21,65 in) të gjera, 45 cm (17,71 in) të trasha dhe 105 cm (41,33 in) të gjata. Krahas bustit, blloqet e gurit gëlqeror u shfaqën Ramesses II gjatë ritualit fetar Heb-Sed.[81] "Ky zbulim konsiderohet si një nga zbulimet më të rralla arkeologjike. Isshtë statuja e parë ndonjëherë Ka e bërë nga granit që është zbuluar. Statuja e vetme e Ka që është gjetur më parë është bërë prej druri dhe ajo i përket njërit prej mbretërve të dinastisë së 13-të të Egjiptit të lashtë që shfaqet në Muzeun Egjiptian në Sheshin Tahrir ", tha arkeologu Mostafa Waziri.

Vdekja dhe trashëgimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në kohën e vdekjes së tij, rreth 90 vjeç, Ramesses vuante nga probleme të rënda dentare dhe ishte rrënuar nga artriti dhe forcimi i arterieve.[82] Ai e kishte bërë Egjiptin të pasur nga të gjitha furnizimet dhe mirësitë që kishte mbledhur nga perandoritë e tjera. Ai kishte jetuar shumë nga gratë dhe fëmijët e tij dhe kishte lënë memoriale të mëdha në të gjithë Egjiptin. Nëntë faraonë të tjerë morën emrin Ramesses për nder të tij.

Në kulturën popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ramesses është baza për poezinë e Percy Bysshe Shelley "Ozymandias ". Diodorus Siculus jep një mbishkrim në bazën e një prej skulpturave të tij si: " Mbreti i Mbretërve jam unë, Osymandias. Nëse dikush do ta dinte se sa i madh jam dhe ku gënjej, le ta tejkalojë një nga veprat e mia."[83] Kjo është parafrazuar në poezinë e Shelley.

Jeta e Ramesses II ka frymëzuar shumë përfaqësime të trilluara, përfshirë romanet historike të shkrimtarit francez Christian Jacq, seritë Ramsès; romani grafik Watchmen, në të cilin personazhi i Adrian Veidt përdor Ramesses II për të bërë pjesë të frymëzimit për alter-egon e tij, Ozymandias; Romani Mbrëmjet e lashta të Norman Mailer, i cili ka të bëjë kryesisht me jetën e Ramesses II, megjithëse nga perspektiva e egjiptianëve që jetonin gjatë mbretërimit të Ramesses IX; dhe libri Anne Rice The Mummy, or Ramses the Damned (1989), në të cilin Ramesses ishte personazhi kryesor. Në Kronikat Kane Ramesses është një paraardhës i personazheve kryesorë Sadie dhe Carter Kane.

The East Village rock band The Fugs lëshuan këngën e tyre "Ramses II Is Dead, My Love" në albumin e tyre të vitit 1968 It Crawled into My Hand, Honest.

Si faraoni i Eksodit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në argëtim dhe media, Ramesses II është një nga kandidatët më të njohur për Faraonin e Eksodit . Ai është hedhur në këtë rol në romanin e 1944, Tabelat e Ligjit nga Thomas Mann. Megjithëse nuk është një personazh kryesor, Ramesses shfaqet në Joan Grant ' So Moisi Is Lindi, një llogari e personit të parë nga Nebunefer, vëllai i Ramose, i cili jep një pamje të jetës së Ramose nga vdekja e Seti, e mbushur me fuqinë loja, intrigat dhe komplotet e vrasjeve të të dhënave historike, dhe përshkruajnë marrëdhëniet me Bintanath, Tuya, Nefertari dhe Moisiu.

Në film, Ramesses luhet nga Yul Brynner në klasiken Cecil B. DeMille "Dhjetë Urdhërimet" (1956). Këtu Ramesses është portretizuar si një tiran hakmarrës, si dhe antagonisti kryesor i filmit, gjithnjë përbuzës i preferencës së babait të tij për Moisiun mbi "djalin e trupit të tij".[84] Filmi i animuar Princi i Egjiptit (1998) gjithashtu paraqet një përshkrim të Ramesses (shprehur nga Ralph Fiennes ), portretizon vëllain birësues të Moisiut dhe në fund të fundit si horr të filmit me motive thelbësisht të njëjta si në filmin e mëparshëm të vitit 1956. Joel Edgerton luajti Ramesses në filmin Eksodi 2014: Zotat dhe Mbretërit . Sérgio Marone luan Ramesses në serialin brazilian të vitit 2015 Os Dez Mandamentos ( English:)

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime
 1. ^ a b Clayton 1994, p. 146.
 2. ^ a b c Tyldesly 2001, p. xxiv.
 3. ^ "Mortuary temple of Ramesses II at Abydos" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 22 dhjetor 2008. Marrë më 28 tetor 2008.
 4. ^ a b Anneke Bart. "Temples of Ramesses II" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 28 prill 2008. Marrë më 23 prill 2008.
 5. ^ Richardson, Dan (2013). Cairo and the Pyramids (Rough Guides Snapshot Egypt) (në anglisht). Rough Guides UK. fq. 14. ISBN 978-1-4093-3544-3.
 6. ^ a b Putnam (1990)
 7. ^ Diodorus Siculus. "Diodorus Siculus, Bibliotheca Historica, Books I-V, book 1, chapter 47, section 4". www.perseus.tufts.edu. Arkivuar nga origjinali më 6 maj 2011. Marrë më 10 tetor 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Ozymandias". Arkivuar nga origjinali më 13 dhjetor 2007. Marrë më 30 mars 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Rice (1999), p. 165.
 10. ^ von Beckerath (1997), pp. 108, 190
 11. ^ Brand (2000), pp. 302–05
 12. ^ von Beckerath (1997), pp. 108, 190.
 13. ^ Brand (2000), pp. 302–05.
 14. ^ O'Connor & Cline (1998), p. 16.
 15. ^ Christian Leblanc. "Gerard". Arkivuar nga origjinali më 4 dhjetor 2007. Marrë më 23 prill 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Rice (1999), p. 166.
 17. ^ R. Gabriel, The Great Armies of Antiquity, 6.
 18. ^ Grimal (1992), pp. 250–53.
 19. ^ Drews 1995, p. 54: "Already in the 1840s Egyptologists had debated the identity of the "northerners, coming from all lands," who assisted the Libyan King Meryre in his attack upon Merneptah.
 20. ^ Gale, N.H. 2011.
 21. ^ O'Connor & Cline 2003, pp. 112–13.
 22. ^ Tyldesley (2000), p. 53.
 23. ^ "The Naue Type II Sword". Arkivuar nga origjinali më 20 korrik 2008. Marrë më 30 maj 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Grimal (1994), pp. 253 ff.
 25. ^ Tyldesley, Ramesses, p. 68.
 26. ^ 100 Battles, Decisive Battles that Shaped the World, Dougherty, Martin, J., Parragon, pp. 10–11.
 27. ^ Grimal (1992), p. 256.
 28. ^ Kitchen (1996), p. 26.
 29. ^ Kitchen (1979), pp. 223–24.
 30. ^ Kitchen (1996), p. 33
 31. ^ Kitchen (1996), p. 47.
 32. ^ Kitchen (1996), p. 46.
 33. ^ Kitchen (1982), p. 68.
 34. ^ Wilkinson, Toby (2007). The Egyptian World (në anglisht). Routledge. fq. 254–257. ISBN 978-1-136-75376-3.
 35. ^ Kitchen (1982), p. 74.
 36. ^ Grimal, op. cit., p. 256.
 37. ^ Kitchen (1983), pp. 62–64, 73–79.
 38. ^ Grimal (1992), p. 257.
 39. ^ Stieglitz (1991), p. 45.
 40. ^ Kitchen (1982), p. 215.
 41. ^ "Beit el-Wali". University of Chicago. Arkivuar nga origjinali më 6 shtator 2008. Marrë më 21 prill 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ Ricke & Wente (1967)
 43. ^ Geoff Edwards. "Zawiyet Umm el-Rakham". Arkivuar nga origjinali më 13 shtator 2005. Marrë më 7 prill 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ "Sed festival". The Global Egyptian Museum. Arkivuar nga origjinali më 6 shtator 2008. Marrë më 7 prill 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ "Renewal of the kings' Reign : The Sed Heb of Ancient Egypt". Arkivuar nga origjinali më 6 nëntor 2016. Marrë më 5 nëntor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ Amelia Ann Blandford Edwards. "Chapter XV: Rameses the Great". Arkivuar nga origjinali më 13 maj 2008. Marrë më 23 prill 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ Wolfhart Westendorf, Das alte Ägypten, 1969
 48. ^ Kitchen (1982), p. 119.
 49. ^ Kitchen (2003), p. 255.
 50. ^ Saadia Gaon, Judeo-Arabic Translation of Pentateuch (Tafsir), s.v.
 51. ^ Dearman, John Andrew; Graham, Matt Patrick; Miller, James Maxwell, red. (2001). The Land that I Will Show You: Essays on the History and Archaeology of the Ancient Near East in Honour of J. Maxwell Miller. Sheffield Academic Press. "The Geography of the Exodus", by John Van Seters, p. 265. ISBN 978-1-84127-257-3. Arkivuar nga origjinali më 31 mars 2014. Marrë më 27 shkurt 2015. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 52. ^ Diodorus Siculus (1814). The Historical Library of Diodorus the Sicilian. Printed by W. MʻDowall for J. Davis. fq. Ch. 11, p. 33. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 53. ^ a b Guy Lecuyot. "The Ramesseum (Egypt), Recent Archaeological Research" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 29 maj 2008. Marrë më 10 prill 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "ramesseum-2" defined multiple times with different content
 54. ^ a b Skliar (2005).
 55. ^ "À l'école des Scribes" (në frëngjisht). Arkivuar nga origjinali më 23 prill 2008. Marrë më 21 prill 2008.
 56. ^ Kitchen (1982), pp. 64–65.
 57. ^ a b Siliotti (1994).
 58. ^ "Giant Ramses statue gets new home". BBC NEWS. 25 gusht 2006. Arkivuar nga origjinali më 20 korrik 2008. Marrë më 5 korrik 2008. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 59. ^ Hawass, Zahi. "The removal of Ramses II Statue". Arkivuar nga origjinali më 12 mars 2007. Marrë më 17 mars 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 60. ^ "Tomb KV7 (Tomb of Ramesses II)". Madain Project. Arkivuar nga origjinali më 2 maj 2020. Marrë më 2 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ a b Rohl 1995.
 62. ^ "Mummy of Ramesses II". Madain Project. Arkivuar nga origjinali më 6 shtator 2019. Marrë më 6 shtator 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 63. ^ Tyldesley (2000) p. 14.
 64. ^ Romer, John (2003). Valley of the Kings. Castle Books. fq. 184. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 65. ^ Maspero, Gaston (1892). Egyptian Archaeology. Putnam. fq. 76–77. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 66. ^ Farnsworth, Clyde H. (28 shtator 1976). "Paris Mounts Honor Guard For a Mummy". New York Times. fq. 5. Marrë më 31 tetor 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 67. ^ Stephanie Pain. "Ramesses rides again". New Scientist. Arkivuar nga origjinali më 15 gusht 2014. Marrë më 13 dhjetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 68. ^ "Was the great Pharaoh Ramesses II a true redhead?". The University of Manchester. 3 shkurt 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 69. ^ Ceccaldi, Pierre-Fernand (1987). "Recherches sur les momies: Ramsès II". Bulletin de l'Académie de Médecine. 171:1 (1): 119. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 70. ^ "Bulletin de l'Académie nationale de médecine". Gallica. 6 janar 1987. Arkivuar nga origjinali më 15 korrik 2018. Marrë më 15 korrik 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 71. ^ Tyldesley, Joyce (26 prill 2001). Ramesses: Egypt's Greatest Pharaoh (në anglisht). Penguin UK. ISBN 9780141949789.
 72. ^ Bob Brier, Egyptian Mummies: Unravelling the Secrets of an Ancient Art, New York: William Morrow & Co. Inc, 1994, p. 153.
 73. ^ Brier, Egyptian Mummies (1994), pp. 200–01.
 74. ^ Bob Brier, The Encyclopedia of Mummies, Checkmark Books, 1998, p. 153.
 75. ^ Chhem, RK; Schmit, P; Fauré, C (tetor 2004). "Did Ramesses II really have ankylosing spondylitis? A reappraisal". Can Assoc Radiol J. 55 (4): 211–7. PMID 15362343. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 76. ^ Saleem, Sahar N.; Hawass, Zahi (2014). "Brief Report: Ankylosing Spondylitis or Diffuse Idiopathic Skeletal Hyperostosis in Royal Egyptian Mummies of the 18th–20th Dynasties? Computed Tomography and Archaeology Studies". Arthritis & Rheumatology (në anglisht). 66 (12): 3311–3316. doi:10.1002/art.38864. ISSN 2326-5205. PMID 25329920.
 77. ^ "'Cleaned-Up' Mummy Flown Home to Egypt". Los Angeles Times. Associated Press. 11 maj 1977. fq. 20. Marrë më 30 tetor 2019. CAIRO (AP)—The 3,212-year-old mummy of Pharaoh Ramses II was returned from Paris Tuesday, hopefully cured by radiation of 60 types of fungi and two strains of insects. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 78. ^ Parisse, Emmanuel (5 prill 2021). "22 Ancient Pharaohs Have Been Carried Across Cairo in an Epic 'Golden Parade'". ScienceAlert. Marrë më 5 prill 2021. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 79. ^ "Tomb of Ramses II sons". Arkivuar nga origjinali më 27 shkurt 2015. Marrë më 27 shkurt 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 80. ^ a b Tyldesley (2000), pp. 161–62.
 81. ^ "Red Granite Bust of Ramesses II Unearthed in Giza - Archaeology Magazine". www.archaeology.org. Marrë më 2020-09-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 82. ^ "La momie de Ramsès II. Contribution scientifique à l'égyptologie". Arkivuar nga origjinali më 2 qershor 2010. Marrë më 27 shkurt 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 83. ^ RPO Editors. "Percy Bysshe Shelley: Ozymandias". University of Toronto Department of English. University of Toronto Libraries, University of Toronto Press. Arkivuar nga origjinali më 10 tetor 2006. Marrë më 18 shtator 2006. {{cite web}}: |last= ka emër të përgjithshëm (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 84. ^ John Ray. "Ramesses the Great". BBC history. Arkivuar nga origjinali më 16 tetor 2012. Marrë më 30 maj 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)