Jump to content

Stema e Anglisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Anglisë


Stema e Anglisë është me tre luanë të verdhë dhe me mburojë të kuqe prej mbretërve të Anglisë në fund të shekullit 12-të.

Luani është përdorë në shtëpinë e Normandisë në Francë si stemë mbretërore. Mbreti Henry II i Anglisë (1133–1189) e ka përdorë mburojën me luan. Mbreti Richard u thirr si zemra e luanit (1189–1119) kishte stemë e parë me luan me tri koka.

Period Description
Edward III

(1327–1377)

Luani dhe skifteri (attribuohet); Dy luanë, dy engjëjt
Richard II

(1377–1399)

Dy zemra të bardha (attribuohet)
Henry IV

(1399–1413)

Luan dhe antilopë, antilopa dhe mjellmë (attribuohet); Dy engjëjt
Henry V

(1413–1422)

Luan dhe antilopa (attribuohet)
Henry VI

(1422–1461)

Dy antilopa të argjend; luani dhe pantera; antilopa dhe tigri (attribuohet)
Edward IV

(1461–1483)

Luan dhe dem të zi; luan dhe dre të argjend; dy luanë të argjend
Edward V

(1483)

luanë dhe dre të argjend të lidhur
Richard III

(1483–1485)

Luan dhe derr të argjend; dy derra të argjenda; derr të argjend dhe dem të zi
Henry VII

(1485–1509)

Dragoi me ngjyrë të kuqe dhe zagar të argjend; dy zagar të argjend; luan dhe dragoi me ngjyrë të kuqe
Henry VIII

(1509–1547)

Luan dhe dragoi me ngjyrë të kuqe; dragoi të kuqe dhe dem të zi; dragoi i kuq dhe zagar të argjend; dragoi me ngyrë të kuqe
Edward VI

(1547–1553)

Luan dhe dragoi me ngjyrë të kuqe
Mary I

(1553–1554)

Luan dhe dragoi me ngjyrë të kuqe; luan dhe zagar të argjend
Philip and Mary I

(1554–1558)

Shqiponja dhe luani i zi
Elizabeth I

(1558–1603)

Luani, dragoi dhe zagar të argjend
James I

From 1603

Luan me njëbrir të argjend, i armatosur dhe me kurorë, i lidhur midis këmbëve të përparme dhe shpinës.