Stema e Suedisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Stema e Suedisë (suedisht: Sveriges riksvapen) ka dy versione; versioni i madh dhe versioni i vogël.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Versioni i madh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Versioni i madh

Versioni i madh ishte adoptuar nga mbreti Karl Gustaf XVI më 17 nëntor 1905.

Mburoja e kaltër, mbrenda mburojes janë gjashtë kurora, tre kurora lartë në anën e majtë, ndërsa tre kurora poshtë në anën e djathtë. Dy luanë të verdhë. Poashtu mbrenda mburojës gjendet një kryq i verdhë dhe një mburojë i vogël. Mbrenda mburojës së vogël ka një shqiponjë të verdhe, një vazo, dhe tre kulla të bardha. Mbi mburojën e madh është një kurorë me kryq. Dhe jashtë janë dy luanë me ngjyrë të verdhë.


Versioni i vogël[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Versioni i vogël

Ky version ishte adoptuar nga parlamenti suedez. Poashtu ushtria suedeze e ka stemën të njëjtë me këtë version, ndryshimi me versionin e vogël është se ushtria e ka një shpatë vertikalisht.

Familja mbretërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stema Bartës
Karl XVI Gustaf (mbreti i Suedisë)
Mbretëresha Silvia (mbretëresha e Suedisë)
Viktoria (Princeshë në Suedi)
Daniel (Princ i Suedisë)
Princesha Estelle
Princi Carl Philips
Princesha Madeleine
Princesha Leonore
Princi Nikolas

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]