Jump to content

Stema e Danimarkës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e DanimarkaStema e Danimarkës është me tre luanë me kurora, me 9 zemra të kuqe, me mburojë të artë. Historikisht mburoja e Shtëpisë së Estridsen i cili u pajis prej mbretërve të Danimarkë midis 1047 dhe 1412. Dizajni i tanishëm u paraqit më 1819. Prej vitit 1819, ka pasur kompleks mbretëror së Danimarkës (kongevåben) i cili u nda prej mburojës kombëtare (rigsvåben).

Dizajni i tanishëm ishte adoptuar në 1819 gjatë mbretërisë së mbretit Frederick VI i cili i vendosi nëntë zemra dhe luanë blu. Kurora ë bazuar në kurorën e Kristianit VI. Shenja është identike me mburojën e Estonisë.