Stema e Spanjës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Spanjës

Stema e Spanjës është adoptuar nga 5 tetori të vitit 1981 nga mbreti i Spanjës (Felipe VI). Kjo stemë duket poashtu në flamuri i Spanjës.

Pëshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në stemën e Spanjës është një stemë, mbrenda stemës janë katër figura. Lartë në anën e djathtë duket një kështjellë me ngjyrë të verdhë, në anën e majtë është luanë me ngjyrë vjollce, në kokën e tij ka një kurorë, kthetrat e luanit dhe gjuha ka me ngjyrë të kuqe. Poshtë në anë e djathtë ka disa vija me ngjyrë të verdhë dhe me të kuqe. Në anën e majtë është një mburojë me formë të zinxhiritë me ngjyrë të verdhë, poshtë është një lule. Jashtë mburoje janë dy shtylla me dy shirita me ngjyrë të kuqe, në shirita shkruhen "PLVS" dhe "VLTRA". Në shtylla janë dy kurora, mbi shtylla dhe mburojës është një kurorë me një kryq lartë.

Diktatura e gjeneralit Franco[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stema gjatë kohës së Spanjës nacinaliste
(1938-1945).
Stema e Spanjës
(1945-1977).
Stema gjatë ndryshimit së Spanjës
(1977-1981).

Variantet nga institucionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Senati Kongresi Këshilli i shtetit Këshilli gjyqësor Simboli gjyqësor
Policia shtetërore Shërbimi për mbikëqyrje Trupi i përfaqësuesit ligjorë të shtetit Këshilli i juristëve Këshilli i juristëve të qytetit

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]