Jump to content

Stema e Bullgarisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Bullgarisë

Stema e Bullgarisë përbëhet nga një luan i artë i kurorëzuar i shfrenuar mbi një mburojë të kuqe të errët; mbi mburojë është kurora historike bullgare. Mburoja mbështetet nga dy luanë të artë të kurorëzuar të shfrenuar; poshtë mburojës ka një ndarje në formën e degëve të lisit dhe shiritave të bardhë me të shkruar moton kombëtare "Bashkimi bën fuqinë".

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stema aktuale e Bullgarisë u miratua në vitin 1997. Stemat e tanishme janë një version paksa i ridizajnuar i stemës së Bullgarisë nga periudha 1927–1946. Këto stema bazoheshin në një formë të ngjashme të mëparshme, të përdorur fillimisht nga Car Ferdinand I (1887–1918) si stemë e sundimtarit të tij personal.[1] Emblema e mëparshme, e cila kombinonte luanin tradicional të arit të shfrenuar me modelin e stemës së Bashkimit Sovjetik, u braktis që kur sundimi komunist përfundoi në vend në vitin 1989. Kushtetuta e re e Bullgarisë, e miratuar në vitin 1991, përshkruan stemën bullgare si më poshtë:

Art. 164. Stema e Republikës së Bullgarisë do të përshkruajë një luan ari të shfrenuar mbi një mburojë të errët gulesh.[2]

Për shumë vite, marrëveshja për dizajnin e stemës ishte një burim polemikash të mëdha në qeverinë bullgare, pasi palë të ndryshme debatuan për elementët e dizajnit. Dizajni përfundimtar u legjitimua në Ligjin për stemën e Republikës së Bullgarisë të 4 gushtit 1997:

Stema e Republikës së Bullgarisë

Art. 1. Stema e Republikës së Bullgarisë është simbol shtetëror që shpreh pavarësinë dhe sovranitetin e popullit dhe shtetit bullgar.

Art. 2. (1) Stema e Republikës së Bullgarisë do të jetë një luan i shfrenuar me kurorë të artë në një fushë të kuqe të errët në formën e një mburoje. Mbi mburojë do të ketë një kurorë të madhe që fillimisht ishin kurorat e carëve bullgarë (d.m.th. perandorëve) të shtetit të Dytë Bullgar me pesë kryqe dhe një kryq tjetër mbi kurorë. Mburoja do të mbështetet nga dy luanë të shfrenuar me kurorë të artë, të kthyer drejt mburojës nga anët heraldike djathtas dhe majtas. Ata do të qëndrojnë mbi dy degë lisi të kryqëzuara me fruta. Poshtë mburojës, mbi një brez të bardhë të vendosur mbi degët e lisit me një buzë trengjyrëshe, do të shkruhet me shkronja të arta "Bashkimi bën fuqinë".

(2) Imazhi grafik dhe me ngjyra e stemës sipas shtojcave është pjesë e pandashme e këtij ligji.

Art. 3. (1) Stema e Republikës së Bullgarisë do të paraqitet në vulën shtetërore në mënyrë të përcaktuar me ligj për vulën shtetërore.

(2) Paraqitja e stemës së Republikës së Bullgarisë në vende të tjera, si dhe riprodhimi i elementeve të stemës në stema, medalje përkujtimore etj. lejohet vetëm me akt të Këshillit të Ministrave.[3]

Stema historike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Royal heraldry of the Third Bulgarian State" (në anglisht). Bulgarian Heraldry and Vexillology Society. Marrë më 2006-12-28.
  2. ^ "Constitution of the Republic of Bulgaria" (në anglisht). National Assembly of the Republic of Bulgaria. Arkivuar nga origjinali më 2010-11-10. Marrë më 2006-12-28.
  3. ^ "Ligji për stemën e Republikës së Bullgarisë" (në anglisht). Asambleja Kombëtare e Republikës së Bullgarisë. Marrë më 2006-12-28.
  4. ^ Hubert-herald.nl: Bulgaria - "After the abolition of the People's Republic in 1990 a provisional emblem came into use which was about the same as before but from which the socialist star and the data were removed."