Jump to content

Fakulteti i Pedagogjisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fakulteti i Pedagogjisë i njohur dikur me emrin Kolegji Pedagogjik ndërsa në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, shkollë edukimi (ose kolegji arsimor ; ed school ) është një njësi akademike brenda një universiteti që i kushtohet studimeve të fushës së pedagogjisë por edhe të arsimit në përgjithësi. Kjo e dyta sot konsiderohet se është një degë ndërdisiplinore e shkencave sociale që përfshin sociologjinë, psikologjinë, gjuhësinë, ekonominë, shkencat politike, politikën publike, historinë, etj, dhe ku që të gjitha zbatohen në temën e arsimit fillor, të mesëm dhe të lartë. Në SHBA konsiderohet se ka rreth 1206 shkolla, kolegje dhe departamente të studimeve arsimit dhe ato ekzistojnë në 78 përqind të të gjitha universiteteve dhe kolegjeve. [1] Sipas Qendrës Kombëtare për Statistikat e Arsimit, 176,572 individëve iu dhanë diploma master në arsim nga institucionet që japin diploma në Shtetet e Bashkuara në vitet 2006–2007. Numri i diplomave master të dhëna është rritur jashtëzakonisht që nga vitet 1990 dhe përbën një nga fushat e disiplinës që jep numrin më të madh të diplomave master në Shtetet e Bashkuara. [2]

Fakultetet e Pedagogjisë janë historikisht të rrënjosura në shkollat normale të shekullit të 19-të. Pas Luftës Civile, universitetet filluan të përfshijnë mësimin në pedagogji, duke konkurruar me shkollat normale në përgatitjen e mësuesve. Teachers College, Columbia University është institucioni më i vjetër i arsimit pasuniversitar në Shtetet e Bashkuara, themeluar në vitin 1887. Pedagogjia dhe psikologjia, të cilat më parë konsideroheshin si nëngrupe të filozofisë, fituan statusin e disiplinave legjitime akademike kolegjiale falë William James dhe John Dewey . Deri në vitin 1900, shumica e universiteteve kishin disa udhëzime formale në pedagogji. [3] Për një kohë të gjatë përgatitja profesionale e mësuesve, kurrikula dhe mësimdhënia mbetën oferta thelbësore e shkollave të arsimit. 

Nga vitet 1930, shkollat e larta të pedagogjisë filluan të aftsojnë administratorë arsimorë si drejtorë e mbikëqyrës, si dhe specialistë të tillë, si këshilltarë udhëzues për shkollat fillore dhe të mesme.

Shumë të diplomuar të shkollave dhe kolegjeve të pedagogjisë përfshihen në politikat arsimore. Çështje të tilla si barazia, cilësia e mësuesve dhe vlerësimi i arsimit janë bërë fokusi i shumë shkollave të pedagogjisë. Çështja e aksesit të barabartë në arsim, veçanërisht duke u fokusuar në komunitetet me të ardhura të ulëta, pakicë dhe emigrantë, është thelbësore për shumë fusha të kërkimit në fushën e arsimit. [4] [5]

Llojet e programeve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në mënyrë tipike, një fakultet ose shkollë pedagogjike ofron programe të bazuara në hulumtime që çojnë në diploma master i arteve (MA), Master i Edukimit (MEd), Doktor i Filozofisë (PhD), Doktor i Edukimit (EdD) ose Specialist Arsimor (EdS), gjithashtu. si programe profesionale të edukimit të mësuesve që çojnë në diploma Master of Arts (MA), Master of Education (MEd), ose Master of Arts in Teaching (MAT). Shkollat e arsimit ofrojnë gjithashtu programe certifikimi ose licencimi të mësuesve për studentët universitarë. Në përgjithësi shkollat e arsimit kanë programe të diplomuar që lidhen me përgatitjen e mësuesve, kurrikulën dhe udhëzimin (ose kurrikulën dhe mësimdhënien), politikat publike dhe arsimin dhe administrimin arsimor. Përveç kësaj, disa shkolla të arsimit ofrojnë programe në këshillimin shkollor dhe psikologjinë e këshillimit .

Personalitete të shquara

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  1. ^ Levine, A. (2007). Educating researchers. New York: Education Schools Project.
  2. ^ Digest of Education Statistics - National Center for Education Statistics Web Site. Accessed on December 4, 2009.
  3. ^ David B. Tyack, Turning points in American educational history (1967), pp. 415-416
  4. ^ Labaree, David F. (1 shkurt 2005). "Progressivism, schools and schools of education: An American romance" (PDF). Paedagogica Historica. Routledge. 41 (1–2): 275–288. doi:10.1080/0030923042000335583. ISSN 1477-674X. Marrë më 28 prill 2013. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Deborah J. Stipek (2007). "Message from the Dean". Marrë më 2007-03-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)