Jump to content

Gjuha gjermane e pansilvanisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjermanishtja e Pansilvanisë
Shpërndarja e gjuhës gjermane të Pensilvanisë në Shtetet e Bashkuara. Qarqet blu janë 20 qarqet me përqindjen më të lartë të Penna. Folësit gjermanë, qarqet e kuqe janë 20 qarqet me numrin më të madh të penës. Folës gjermanë. (Qarqet e purpurta janë të dyja të kuqe dhe blu
Folës amtare
130,000 (regjistrimi 1995–2010) në 350,000 (2012) (L2 folës: reth 3,000)
Familje gjuhësore
Kodet gjuhësore
ISO 639-3pdc
Glottologpenn1240
ELPPennsylvania German

Pensilvania gjermane (Deitsch, Pennsylvania Deitsch, Pennsilfaanisch Deitsch, dëgjoni ; shpesh quhet Pennsylvania Dutch nga jo-gjuhëtarë) është një shumëllojshmëri e gjermanishes qendrore perëndimore folur nga Amishët e Vjetër, Menonitët e Vjetër dhe të tjerë pasardhës/emigrant të gjermanisë në states e Bashkuara dhe Kanada, e lidhur ngushtë me Dialektet Palatine. Ka ndoshta më shumë se 300,000 folës vendas në Pennsylvani, dhe 29.9% aktualisht pretendojnë se prindërit e tyre janë gjerman.

Tradicionalisht ka qenë dialekti i holandezëve të Pensilvanisë, pasardhës të imigrantëve të shekullit të 17-të dhe në fillim të shekullit të 18-të në Pensilvani, Merilënd, Virxhinia dhe Karolinën e Veriut nga Gjermania jugore, Franca Lindore (Alsace dhe Lorraine) dhe Zvicra. Megjithëse për shumë, termi "Pennsylvania Dutch" shpesh merret për t'iu referuar grupeve Amish dhe të lidhura me Rendit të Vjetër, termi nuk duhet të nënkuptojë një lidhje me ndonjë grup të caktuar fetar.

Në këtë kontekst, fjala "holandeze" nuk i referohet popullit holandez ose pasardhësve të tyre. Historikisht, është pranuar si "holandishtja" në Pensilvani holandeze është një korrupsion ose "interpretim folklorik" i gjuhës gjermane të Pensilvanisë (gjermanishtja e ulët ose gjuha e Plautdietsch) Deitsch.[1][2] Një teori alternative është se është lënë pas një kuptimi arkaik të fjalës angleze "holandeze"; krahasoni gjermanët gjermanë (gjermanisht), hollandezët (gjermanisht), dietat ('holandisht'), të cilat dikur i referoheshin çdo populli që flet në një gjuhë gjermane kontinentale jo periferike në kontinentin evropian.

Folës të dialektit sot kryesisht janë gjetur në Pensilvani, Ohio, Indiana, dhe të tjera Midwestern shtetet e Shteteve të Bashkuara, dhe në OntarioKanada. Historikisht, dialekti gjithashtu është folur në disa rajone të tjera ku përdorimi i tij ka as masë të madhe ose plotësisht të venitur. Praktika e Pensilvanisë gjermane si një gjuhë e rrugës në zonat urbane të Pensilvanisë (të tilla si Allentown, të Lexuarit, Lancaster, dhe Jork) ishte në rënie me ardhjen e shekullit të 20-të, ndërsa në zonat rurale është vazhduar në përdorim të gjerë përmes Luftës së dytë Botërore. Që nga ajo kohë, përdorimi i saj ka rënë në masë të madhe.

Origjina Evropiane

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Zona ku Rini Franconian është folur. 1 Hessian, 2 Palatinate Gjermane 3 Lorena Franconian

Paraardhësit e Pensilvanisë, gjermanisht folës të ardhur nga pjesë të ndryshme të jugperëndimit të Evropës, kryesisht Palatinate, por duke përfshirë edhe të elektoratin e Palatinateve (gjermanisht Kurpfalz), Duchy e Baden, Suabia, Württemberg, Alsace (gjermanisht Elsass), gjermanisht Lorena, dhe Zvicër. Shumica prej tyre foli Rini Franconian, sidomos Palatinan dhe në një shkallë më të vogël Alemannic, dhe besohet se në brezat e parë pas ardhësit ardhur këto dialekte të shkrirë.[nevojitet citimi] Rezultati i atij dialekti nivelizimin është dialekti shumë afër lindore dialekte të Palatinian, sidomos rurale dialekte rreth Mannheim/Ludwigshafen.

Disa menonite të Amerikës Veriore dhe Jugore me prejardhje holandeze dhe prusiane flasin atë që në të vërtetë është një dialekt i Gjermanishtes së ulët, një formë e gjuhës së Plautdietsch[3]. Gjermanihtja e ulët dhe gjermanishtja e lartë (gjermanishtja standarde) dallojnë shumë dhe nuk janë të kuptueshme reciprokisht, ashtu si edhe Pensilvanishtja gjermane dhe gjuha Plautdietsch.. Për shembull, komunitetet Mennonite në Belize flasin një formë gjermane të ulët ose të Plautdietsch, siç bëjnë mbi 300,000 menonite ruse në Amerikën Latine, si dhe disa në Manitoba dhe Saskatchewan të Kanadasë.[4][5] Mexicanët gjerman në Meksikë përfshijnë disa që kishin jetuar më parë në Waterloo County, Ontario ose në Lancaster County, Pensilvani dhe ky grup mund të flasë ende Pennsylvania Dutch.[6][7][8]

Moderne Palatine Gjermane

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur individët nga rajoni i Palatinës (Pfalz) të Gjermanisë ndeshen me folësit e Pensilvanisë gjermane sot, biseda shpesh është e mundur në një shkallë të kufizuar. Ka shumë ngjashmëri midis dialektit gjerman që është folur ende në këtë pjesë të vogël të Gjermanisë jugperëndimore dhe Pensilvanis gjermane. Ka rreth 2,400,000 gjermanë në rajonin metropolitan Rhine-Neckar (një rajon pothuajse identik me Palatinatin historik) që flet Palatinate gjermane, dialektin specifik gjerman nga i cili rrjedh kryesisht "Pensilvania gjermane".[9]

Të shkruarit në gjermanishten e Pensilvanisë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjermanishtja e Pansilvanise ka qenë kryesisht një dialekt i folur gjatë gjithë historisë së tij, me shumë pak nga folësit e tij duke bërë shumë përpjekje për ta lexuar apo shkruar atë. Shkrimi në Pensilvani mund të jetë një detyrë e vështirë dhe nuk ka standarde të drejtshkrimit për dialektin. Aktualisht ekzistojnë dy modele parësore, konkurruese, të cilat sisteme të shumta ortografike (dmth., Drejtshkrim) janë bazuar mbi individët që përpiqen të shkruajnë në dialektin gjerman të Pensilvanisë. Një 'shkollë' priret të ndjekë rregullat e ortografisë amerikane angleze, të tjera rregullat e ortografisë standarde gjermane. Zgjedhja e sistemit të shkrimit nuk ka për qëllim të nënkuptojë ndonjë ndryshim në shqiptimin. Për krahasim, një përkthim në gjermanishten e pansivlanise, duke përdorur dy sisteme të ndryshme të drejtshkrimit, të Lutjes së Zotit, siç gjendet në Librin Anglican të Lutjes së Përbashkët, është paraqitur më poshtë. (Shënim: Versioni gjerman i Lutjes së Zotit që ka gjasa të përdoret nga gjermanët e Pensilvanisë do të ishte nxjerrë në shumicën e rasteve nga përkthimi i Martin Luterit të Dhiatës së Re.)

Shqip

(PKK)

Shkrim i sistemit 1

(Shqip-bazuar)

Shkrim sistemit 2

(Gjermanisht-bazuar)

Moderne Palatinate Gjermane Moderne Gjermane

(afër përkthim)

Moderne Gjermane

(standardet e të shprehurit)

Ati ynë, që je në qiell, Unsah Faddah im Himmel, Unser Vadder im Himmel, Unser Vadder im Himmel Unser Vater im Himmel, Vater Unser im Himmel,
U shenjtëroftë emri yt. dei nohma humbje heilich sei, dei Naame humbje heilich sei, Dei Emër të shitur heilich sei, Deinen Namen lass heilig qasja, geheiligt werde dein Emrin,
Ardhtë mbretëria jote. Dei Rajhut humbje kumma. Dei Rajhut humbje komme. Dei Rajhut të shitur kumme, Dein Rajhut lass kommen. Dein Rajhut komme.
U bëftë vullneti yt, Dei vilë humbje gedu sei, Dei Wille humbje gedu sei, Dei Wille shitur gschehe Deinen Willen lass getan qasja, Dein Wille geschehe,
në tokë si në qiell. uf di eaht vi im Himmel. uff vdesin Erd wie im Himmel. uf de Erd wie im Himmel. auf der Erde wie im Himmel. wie im Himmel, kështu që auf Erden.
Na jep sot bukën tonë të përditshme. Unsah tayklich broht gebb uns heit, Unser deeglich Brot gebb uns heit, Geb uns heit zv Brot, u mer de Daach brauchen, Unser täglich Brot mib uns sot, Unser tägliches Brot mib uns sot,
Dhe na i fal shkeljet tona; Un fagebb unsah shulda, Un vergebb unser Schulde, Un vergeb uns unser Schuld Und vergib unsere Schulden, Und vergib uns unsere Schuld,
si i falim ata që mëkaton kundër nesh. vi miah dee fagevva kosovës uns shuldich sinn. wie mir të vdes vergewwe nu uns schuldich sinn. wie mir denne vergewwe, mjerë një uns schuldich worre mëkat. wie wir denen vergeben, vdesin uns schuldig sind. wie dhe wir vergeben unseren Schuldigern.
Dhe të na çojnë jo në tundim Un fiah uns naett në di fasuchung, Un fiehr uns neto në vdesin Versuchung, Un fiehr uns nit në Versuchung, Und führe uns nicht në vdesin Versuchung, Und führe uns nicht në Versuchung,
por na çliro nga i ligu. avvah hald uns fu jam eevila. awwer hald uns vum ewile. awwer rett uns vum Beese. aber halte uns nga Üblen [shpellës fier, ngastra toke]. sondern erlöse uns von dem Bösen.
Sepse jotja është mbretëria, dhe fuqia Fa dei është es Rajhut, di marrje ryshfeti, Fer dei është es Rajhut, vdesin marrje Ryshfeti, Dir gheert xho es Rajhut, vdesin Kraft, Denn Dein ist das Rajhut, vdesin Kraft Denn Dein ist das Rajhut, und die Kraft
dhe lavdia, përjetë. un di hallichkeit në ayvichkeit. un vdes Hallichkeit në Ewichkeit. un vdes Herrlichkeit në Ewichkeit. und die Herrlichkeit në Ewigkeit. und die Herrlichkeit në Ewigkeit.
Amen. Amen. Amen. Amen. Amen. Amen.

Që nga viti 1997, gazeta gjermane e Pensilvanisë Hiwwe wie Driwwe[10] lejon autorët e dialekteve (prej të cilëve ende janë rreth 100) që të botojnë poezinë dhe prozën gjermane të Pensilvanisë. Hiwwe wie Driwwe u themelua nga Michael Werner. Është botuar dy herë në vit (2.400 kopje për botim) - që nga viti 2013 në bashkëpunim me Qendrën Gjermane të Trashëgimisë Kulturore të Pensilvanisë në Universitetin Kutztown. Që nga viti 2002, gazeta është botuar në internet dhe në shtyp.

Në vitin 2006, shtëpia botuese gjermane "Edition Tintenfaß" filloi të shkruante libra në Pensilvani gjermanisht.

Në vitin 2014, Dëshmitarët e Jehovait filluan të botonin literaturë në Pensilvani gjermane.[11]

Krahasimi me Standardin gjerman

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pensilvania gjermane reflekton origjinën e folësve të hershëm nga rajonet përgjatë lumit të sipërm të Rhein në Rheinland, Württemberg, Baden, Saarland, Zvicër dhe Elsass / Alsace. Pensilvania gjermane tingëllon shumë si dialekti suabian dhe almanik i këtyre rajoneve.Gjuha alemnniko-gjermane (gjermanisht Alemannisch) është shumë i gjallë në formën zvicerane të gjermanishtes.

Pjesa më e madhe e Pensilvanisë Dallimi gjerman i standardeve gjermane mund të përmblidhet si i përbërë nga një strukturë gramatikore e thjeshtuar, disa zanore dhe ndërrime konsonante që ndodhin me një shkallë të drejtë rregullshmërie, si dhe një shumëllojshmëri dallimesh leksikorë. Ndikimi i anglishtes amerikane në gramatikë, fjalor dhe shqiptim është gjithashtu domethënës.

Si në Standarde gjermane, Pennsylvania gjermane përdor tre gjinive (mashkullore, femërore dhe asnjëjës). Përemrat inflect për katër raste, si në Standarde gjermane, por nominative dhe accusative artikuj dhe mbiemër mbaresa janë të njëjtë, p.sh., "der" në Pensilvani gjermane nuk bëhet "den" në accusative, si ajo ka në gjermanishtja e Lartë. Si në të tjera të Jugut gjerman dhe të gjermanisë Perëndimore dialekte, genitive shpesh është zëvendësuar nga një e veçantë e ndërtimit e përdorur dative dhe përemri pronor: "njeriu i qenve" bëhet "em Mann sei Hund" (fjalë për fjalë: "njeriu qeni i tij"). Në shumicën e rajoneve, e dative ka qenë gradualisht zëvendësohet nga accusative, në mënyrë që "em Mann sei Hund" (njeriu qen), për shembull, ka shpesh bëhet "der Mann sei Hund". Adjectival mbaresa të ekzistojnë, por janë disi të thjeshtuar në krahasim me Standarde gjermane. Si në të gjitha të tjera të Jugut gjermane dialekte, kohën e kaluar në përgjithësi është e shprehur duke përdorur të përsosur: "Secila bin ins Feld glaafe" (unë u zhvillua në këtë fushë), më shumë se sa thjeshtë të kaluarës ("Secila lief ins Feld"). Përdorimi i subjunctive, ndërsa ajo ekziston, është më e kufizuar se në Standarde gjermane.[nevojitet citimi]

Disa Pennsylvania gjermane grammars janë botuar gjatë viteve. Dy shembuj janë Një Gramatikë të Thjeshtë të Pensilvanisë holandez nga J. William Frey dhe Një Pennsylvania gjermane Lexues dhe Gramatikën nga Konti C. Haag.

Lista e mëposhtme duket për të përdorur IPA simbole të përfaqësojnë tingujt e përdorur në Standarde gjermane (në të majtë), me një shigjetë duke treguar një tingull të gjetur të jetë në kohët e saj në Pennsylvania gjermane ekuivalente. Pas secilës nga këto të hyra është një shembull i një lidhje në fjalë nga Standarde gjermane, një herë me një shigjetë duke treguar saj moderne Pennsylvania gjermane homologe.

 • /œ/ > /ɛ/ Shembull: Köpfe > Kepp
 • /øː/ > /eː/ Shembull: schön > schee
 • /ʏ/ > /ɪ/ Shembull: dünn > dinn
 • /yː/ > /iː/ Shembull: Kühe > Kieh
 • /aː/ > /oː/ (në disa fjalë) Shembull: schlafen > schloofe
 • /aʊ/ nga e Mesme e Lartë gjermane /oʊ/ > /ɔː/ Shembull: auch > aa
 • /aʊ/ nga e Mesme e Lartë gjermane /uː/ > /aʊ/ Shembull: Bauer > Bauer
 • /ɔɪ/ > /aɪ/ Shembull: neu > nei
 • /o/ > /ʌ/ Shembull: Bodde (kat) është duke e theksuar disi si Amerikan gjalpë, por pa përfundimtar ⟨. Në të kundërt, e para zanorja e Budder (gjalpë) vjersha me Amerikan mori
 • fundit /iː/ që korrespondon me gjerman /ə/ në pozicion që është mbajtur nga Mesëm të Lartë gjermane /yː/ > /iː/ (në disa folës të vetëm, dhe në përgjithësi vetëm me femërore dhe në numrin shumës mbaresa): eine gute Frau (E mesme e Lartë gjermane: eine gutiu Frouwe) > e guudi Fraa

Bashkëtingëllore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • /b/ > /v/ or /wː/, depending whether the preceding vowel is short or long (only when between vowels, not in initial or final position) (English: /b/ > /v/). Example: Kübel > Kiwwel
 • /ɡ/ > /j/ (mostly in some words following /r/ plus a vowel). Example: morgen > morje. For speakers with an Americanized ⟨ (/ɹ/) sound, the /j/ can disappear.
 • /ɡ/ often becomes silent between vowels. Example: sagen > saage. Since the letter ⟨ has been retained by so many past writers, this sound was presumably pronounced as a /ɣ/ before it disappeared.
 • /k/ > /ɡ/ (when followed by consonants such as /l/ and /ɹ/). Example: klein > glee
 • final /n/ generally disappears, including in infinitives. Example: waschen [ˈva.ʃən] > Vase [ˈva.ʃə]
 • /p/ > /b/ in many words. Example: putzen [ˈpʰuːt.tsən] > budse [ˈbuːd.sə]
 • /pf/ > /p/. Example: Pfarrer [ˈpfaː.rər] > Parrer [ˈpaː.rər]
 • final /r/ after a vowel is even more strongly vocalized than in modern High German, so that Budder is pronounced *Buddah. It often disappears entirely from both spelling and pronunciation, as in Herz > Haaz.
 • /r/ in all other positions was originally rolled (/r/), except for with some Amish, who tended to gutturalize it as in modern High German. Today most speakers have migrated to have an American /ɹ/, at least in part.
 • /s/ > /ʃ/ before /p/ or /t/, even at the end of a word. Example: bist > bischt
 • /s/ in all other locations is never voiced (always like the first ⟨ in the English Susie, never like the second)
 • /t/ > /d/, especially initially and when followed by /r/ or a vowel. Example: tot [ˈtʰoːd] > dod [ˈdoːd]; Butter > Budder
 • w is for many speakers a rounded sound midway between a German and English ⟨. This does not apply to German /b/ sounds that become ⟨ and ⟨, which tend to be a true German ⟨. Other speakers use a German ⟨ more consistently.
 • final /ts/ > /s/ with some speakers. Example: Holz' [ˈhoːlts] > [ˈhoːls]

Lancaster Qarkut, Pennsylvania, nuk kanë qenë të shumta ndërrime të tjera që mund të bëjë tyre Pennsylvania gjermane veçanërisht e vështirë për bashkëkohore të Lartë gjermanisht folës për të kuptuar. Një fjalë në fillim të ⟨ në përgjithësi bëhet ⟨ (e cila është më e lehtë të theksuar), në mënyrë që gjerman gesund > gsund > tsund dhe gjermane gesagt > gsaat > tsaat. Po kështu, gjermanisht gescheid > gscheid > tscheid (si në qoftë se ajo u anglisht *chite). Gjermane zurück > zrick > tsrick (pikërisht si në anglisht Amerikan mashtrim , por me një shtesë ⟨). Ky ndryshim është mjaft e zakonshme me gjermane fëmijët të mësuarit për të flasin.

E zbutur ⟨ pas guttural bashkëtingëllore e ka të përzier me guttural ⟨ gjeneratat e mëparshme dhe gjithashtu u kthye në një Amerikan ⟨, në mënyrë që gjerman gewesen > gwest > grest dhe gjermane geschwind > gschwind > tschrind (të folur si *trint do të jetë në anglisht Amerikan). Këto ndryshime në shqiptim, e kombinuar me zhdukjen e përgjithshme të declensions siç është përshkruar më lart, të rezultojë në një formë të dialektin që ka evoluar disi nga të hershme të saj në Pennsylvania origjinën gati 300 vjet më parë, ndërsa ende duke qenë më e lehtë për të kuptuar nga gjermanisht dialektin e folësit të Rhineland-Palatinate fushë.

Miratimi i fjalorit të gjuhës angleze

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njerëzit nga Gjermaninë jugore, lindore të Francës dhe Zvicrës, prej të cilit Pennsylvania kulturës gjermane dhe dialektin dolën, ka filluar të mbërrijnë në Amerikë në fund të 17-të dhe në fillim të 18 shekuj para fillimit të Revolucionit Industrial.[nevojitet citimi] Në një masë më të kufizuar, kjo është gjithashtu e vërtetë për një valë të dytë të imigracionit në mesin e shekullit të 19-të, e cila ka ardhur nga rajone të njëjta, por u vendos më shpesh në Ohio, Indiana dhe pjesë të tjera të Midwest.[nevojitet citimi] Kështu, një të tërë industriale fjalorin që kanë të bëjnë me energjinë elektrike, makineri dhe bujqësinë moderne zbaton natyrisht ka qenë i huazuar nga anglishtja. Për Pennsylvania gjermanisht folës të cilët punojnë në një tregtisë moderne ose në një industrial mjedisit, kjo potencialisht mund të rrisë sfidë për mbajtjen në gjuhën e tyre amtare.

Të shumta fjalë angleze kanë qenë të huazuar dhe përshtatur për përdorim në Pensilvani gjermane që nga viti i parë brezat të Pensilvanisë gjermane banesës së juglindore në Pensilvani. Shembuj të gjuhës angleze kredisë fjalë, të cilat janë relativisht të zakonshme janë "bast" (Secila bast, du kannscht Deitsch schwetze = vë bast që ju mund të flisni Pennsylvania gjermane), "të varet" (Es dependt en wennig, waer du bischt = varet disi në të cilët jeni); "tschaepp" për "chap" ose "djalë"; dhe "tschumbe" për "të hidhen". Sot, shumë folës do të përdorë Pennsylvania gjermane fjalë për më të vogla numerals dhe anglisht për më të mëdha dhe më të ndërlikuara numrat, si $27,599.

Pensilvanisë, Holandeze, Anglisht

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në të kundërtën, edhe pse shumë ndër më herët brezat e Pensilvanisë, Gjermanët do të mund të flasin anglisht, ata ishin të njohur për të folur me një të fortë dhe të veçantë theks. Të tilla Pensilvanisë, holandeze, anglisht ende mund të jetë ndonjëherë dëgjuar për këtë ditë. Edhe pse këtë më së fundi është shpikur termi është duke u përdorur në kontekstin e këtij dhe artikuj të lidhura për të përshkruar këtë Pennsylvania gjermane-ndikuar në anglisht, ajo ka qenë tradicionalisht i referohet si "Dutchy" ose "Dutchified" anglisht.

Pensilvanisë gjermane, e cila tani është në vitin e saj të katërt të shekullit në të Amerikës së Veriut të tokës, ka pasur më shumë se 250,000 folës në vitin 2012. Ajo është zhvendosur qendër të tij në Perëndim me rreth 160,000 folësit në Ohio, Indiana, e Wisconsin, Iowa dhe të tjera Midwest shteteve. Ka edhe një të vogël, por në rritje numri i Pensilvanisë gjermane folësit e Sipërme Barton Creek dhe Springfield në Belize mesin e Vjetër Qëllim Mennonites e Noeut Hoover grup. Dialektin është ende përdoret në masë të caktuar nga Vjetër Qëllim Mennonites në pjesën veriore të Rajonale Komuna e Waterloo në Ontario, Kanada.[12]

Përderisa folësit, pa një Anabaptist sfond në përgjithësi nuk kalojnë dialektin për fëmijët e tyre sot, të Vjetër e Rendit Amish dhe kali-dhe-buggy Vjetër Qëllim Mennonites bërë këtë në gjeneratë dhe nuk ka shenja se kjo praktikë do të përfundojë në të ardhmen. Nuk janë vetëm dy makinë Anabaptist grupet të cilët e kanë ruajtur dialektin: E Vjetër Beachy Amish[13] dhe Kauffman Amish Mennonites, i quajtur edhe Gjumi Predikues Kishat.[14] Edhe pse Amish dhe të Vjetra Mënyrë që Mennonites ishin fillimisht një grup pakice brenda Pennsylvania gjermanisht-folëse të popullsisë, sot ata përbëjnë shumicën dërrmuese. Sipas sociologu John A. Hostetler, më pak se 10 për qind e origjinale Pennsylvania gjermane popullsisë ishte Amish ose Mennonite.[nevojitet citimi]

Pensilvanisë gjermane Gjemb "Ne ende e flasin gjuhën amtare"

Ka pasur përpjekje për të çuar përpara përdorimit të dialektit . Kutztown Universiteti ofron një komplet të vogla program në Pensilvani Studimeve gjermane. Ky program përfshin dy plotë semestrave të Pensilvanisë dhe gjermanisht të saj. Në viti shkollor 2007-2008, klasat që janë të mësuara nga Profesor Edward Quinter. Në 2008-2009, Profesor Robert Lusch shërbyer si instruktor.

Që nga viti 2005, Pennsylvania Gjermanët kanë qenë duke punuar në një Pennsylvania gjermane version të Wikipedia-s.

Sipas një dijetar, "sot, pothuajse të gjithë Amish janë funksionalisht të dygjuhësh në Pensilvani holandez dhe anglisht; megjithatë, sfera e përdorimit janë të ndjeshëm e ndarë. Pensilvanisë holandez dominon në shumicën në grupin e cilësimet, të tilla si tavolinën e ngrënies dhe duke predikuar në shërbesat e kishës. Në të kundërt, në anglisht është përdorur për shumicën e të lexuarit dhe të shkruarit. Anglishtja është gjithashtu medium i mbajtjes së mësimit në shkolla dhe që përdoret në transaksionet e biznesit dhe shpesh, nga mirësjellja, në situata që përfshijnë ndërveprimin me jo-Amish. Më në fund, Amish lexuar lutjet dhe të këndojnë në Standarde, ose më të Lartë, gjermanisht (Hoch Deitsch) në shërbesat e kishës. Dalluese përdorimin e tri gjuhëve të ndryshme shërben si një i fuqishëm transportues të Amish identitetit."[15] edhe Pse "gjuha angleze është duke u përdorur në më shumë dhe më shumë situata," megjithatë Pennsylvania holandez është "një nga një grusht i gjuhëve të pakicave në Shtetet e Bashkuara që nuk është e rrezikuar as të mbështetur nga të vazhdueshme ardhjeve të emigrantëve."[16]

Për shkak se ajo është një e izoluar dialektin dhe pothuajse të gjithë folësit vendas janë të integruara në anglisht, kërcënimi më i madh për dialektin është gradual kalbja e tradicionale të fjalorit, e cila më pastaj është zëvendësuar me gjuhën angleze kredisë fjalë apo fjalët e të korruptuar nga anglishtja.

Kryetarja e popullsisë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Sektare folësit e Pensilvanisë gjermane në vitin 2015[17]
Grupi i Popullsia
Amish* 278,805
Vjetër Qëllim Wenger Mennonites 22,610
Vjetër Qëllim Mennonites e Ontarios 6,500
Stauffer Mennonites 4,260
Tampico Amish Mennonites 3,260
Hoover Mennonites 1,815
Vjetër Qëllim David Martin Mennonites 1,760
Ortodokse Mennonites 1,580
Vjetër Qëllim Reidenbach Mennonites 740
Amish Mennonites (Midwest Beachy) 705
Gjithsej 322,035
* Përfshin të gjitha Amish kalë dhe buggy grupeve
përveç folësit e Alemannic dialekte
(Suisse gjermane dhe Alsatian gjermane).

Në Shtetet e Bashkuara, shumica e Vjetër Qëllim Amish dhe më të "kalë dhe buggy" të Vjetër Qëllim Mennonite grupeve të flasin Pennsylvania gjermane. Megjithatë, ekzistojnë përjashtime. Ka disa Vjetër Qëllim Amish komuniteteve (veçanërisht në Indiana) ku Suisse gjermane, një formë e Zvicrës gjermane dhe Alsatian, nuk Pennsylvania gjerman, jeni duke folur. Përveç kësaj, në anglisht është pothuajse tërësisht e zëvendësoi Pennsylvania gjermane në mesin e Vjetër Qëllim Mennonites e Virxhinias. Grupe të tjera fetare në mesin e të cilëve anëtarë të Pensilvanisë gjermane dialektin do të kishte qenë dikur mbizotëruese, përfshijnë: Lutheran dhe gjermane Reformuar bashkësitë e Pensilvanisë gjermane sfond, Schwenkfelders, dhe Schwarzenau (gjermanisht Pagëzori) Vëllezërit.[18] Derisa mjaft kohët e fundit, të folurit e Pensilvanisë gjermane kishte absolutisht asnjë konotacione fetare.

Në Ontario, Kanada, të Vjetër e Rendit Amish, më të Vjetër Qëllim Mennonites, dhe më të vogla xhepat e të tjerëve (pavarësisht nga përkatësia fetare) flet Pennsylvania gjermane. Ka, megjithatë, shumë më pak folësit e Pensilvanisë gjermane në Kanada se në Shtetet e Bashkuara.

Ka edhe përpjekjet që bëhen në disa komunitete të mësonin dialektin në një klasë vendosjen; megjithatë, si çdo vit që kalon, gjithnjë e më pak në këto veçanti komunitetet e flasin dialektin. Nuk është ende një javor në radio program në dialektin e të cilëve publiku është i përbërë kryesisht nga këto grupe të ndryshme, dhe shumë Lutheran dhe Reformuar bashkësitë në Pensilvani që dikur përdorur gjermane kanë një vit shërbimi në Pensilvani gjermane. Të tjera jo-native speakers e dialektit të përfshijë të gjithë personat që rregullisht të bëjnë biznes me native speakers.[nevojitet citimi]

Në mesin e tyre, në Mënyrë që të Vjetër Amish popullsisë ishte ndoshta rreth 227,000 në vitin 2008. Përveç kësaj, në Mënyrë që të Vjetër Mennonite popullsisë, një përqindje të konsiderueshme e cila është Pennsylvania gjermanisht-folëse, numrat e disa dhjetëra mijëra. Ka edhe mijëra të tjera Mennonites të cilët e flasin dialektin, si dhe mijëra më të vjetër Pennsylvania gjermane folësit e jo-Amish dhe jo-Mennonite sfond. E Grundsau Shtëpizë, e cila është një organizatë në juglindje të Pensilvanisë e Pensilvanisë, gjermanisht folës, është thënë se kanë 6,000 anëtarë. Prandaj, një vlerësim të drejtë e kryetarit të popullsisë sot mund të afrohet 300,000, edhe pse shumë, duke përfshirë edhe disa botime akademike, mund të raportojë shumë numra më të ulët, të painformuar e atyre të ndryshme kryetarit grupe.

Nuk ka formale statistikave në madhësinë e Amish popullsisë, dhe më të cilët flasin Pennsylvania gjermane në Kanadeze dhe AMERIKANE regjistrimet do të raportojnë se ata flasin gjermanisht, pasi kjo është më afër opsionit në dispozicion. Pensilvanisë gjermane është raportuar sipas përkatësisë etnike në vitin 2000 regjistrimit.[19]

Në Mario Paes'libri Gjuhë

popullore poezi në dialektin (me të konsiderueshme anglisht ndikim në formën e loanwords) është shtypur:

Lirisht të përkthyera (në kryesore nga J. Cooper) si:

Pas lidhjeve, janë dy shembuj të folur Pennsylvania gjermane: "Vdesin mudder schprooch" (gjuha amtare)[20] dhe "Bisht du en Krishtit gebore?" (Jeni të lindur si të Krishterë?).[21] shembull Më shumë të folur Pennsylvania gjermane mund të gjenden në faqen e "American Gjuhë - kombi ynë është shumë gjuhë online" të Universitetit të Wisconsin.[22]

Një shembull i një Pennsylvania gjermane këngë është "Ibm Vadder të okb-së Mudder sinn Deitsch" (babai dhe nëna janë gjermanisht), këtu kënduar nga John Schmid.[23]

Në kulturën popullore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zyra karakter Dwight Schrute dhe familjen e tij, duke përfshirë dhe kushëriri i tij Mose, janë shpesh të përmendura për të folësit e Pensilvanisë gjermane. Edhe pse Schrute punon në mbajtësi i zyrës, ai gjithashtu zotëron dhe operon një Amish-style beet fermë dhe shpesh alludes të familjes së tij të gjatë Pennsylvania gjermane trashëgimisë.

Portokalli është e Re Zi karakter Leanne Taylor dhe familja janë paraqitur duke folur Pennsylvania holandez në rikujtimit treguar saj Amish sfond para se të përfundojnë në ambiente të mbyllura.

 1. ^ Hostetler, John A. (1993), Amish Society, The Johns Hopkins University Press, Baltimore, p. 241
 2. ^ http://www.omniglot.com/writing/pennsylvaniagerman.htm
 3. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 25 prill 2021. Marrë më 27 nëntor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 4. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 28 nëntor 2017. Marrë më 27 nëntor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 5. ^ https://books.google.com/books?id=-fYQjwmOafoC&pg=PA65&lpg=PA65&dq=Pennsylvania+German+in+belize+mennonites&source=bl&ots=OIbIqtBjFh&sig=kov28ZZ1A2CaUlT8Q9wB2Q4gvFg&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwi2usfB7u_TAhVLJsAKHUDFAXUQ6AEIfzAT#v=onepage&q=Pennsylvania%20German%20in%20belize%20mennonites&f=false
 6. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 7 maj 2017. Marrë më 27 nëntor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 7. ^ https://www.masthof.com/products/pennsylvania-mennonites-in-mexico
 8. ^ http://www.mexconnect.com/articles/630-the-mennonites-a-dutch-heritage-in-mexico
 9. ^ Buffington, Alfred F.; Preston A. Barba (1965) [1954]. A Pennsylvania German Grammar (Revised ed.). Allentown, PA, USA: Schlecter's. pp. 137–145.
 10. ^ Werner, Michael (ed.) Hiwwe wie Driwwe.http://hiwwewiedriwwe.wordpress.com/
 11. ^ "Online Bichah es Dich Helft di Bivvel Shtodya".
 12. ^ http://gameo.org/index.php?title=Maple_View_North_Mennonite_Meetinghouse_(Alma,_Ontario,_Canada)
 13. ^ Midwest Beachy Amish Mennonite Church at Global Anabaptist Mennonite Encyclopedia Online
 14. ^ Donald B. Kraybill: Concise Encyclopedia of Amish, Brethren, Hutterites and Mennonites, Baltimore, 2010, page 239.
 15. ^ An Amish Paradox: Diversity and Change in the World's Largest Amish Community by Charles E. Hurst and David L. McConnell. The Johns Hopkins University Press: 2010. ISBN 0-8018-9398-4 pg 15-16
 16. ^ An Amish Paradox: Diversity and Change in the World's Largest Amish Community by Charles E. Hurst and David L. McConnell. The Johns Hopkins University Press: 2010. ISBN 0-8018-9398-4 pg 15
 17. ^ Simon J. Bronner, Joshua R. Brown (eds.): Pennsylvania Germans: An Interpretive Encyclopedia, Baltimore, 2017, page 109.
 18. ^ Reed, Frank L. (3 mars 2013). "Pennsylvania "Dutch"". Biblical Brethren Fellowship. Marrë më 17 dhjetor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ US Census Bureau, Ancestry: 2000, Census 2000 Brief C2KBR-35
 20. ^ "Die mudder schprooch" at youtube.com
 21. ^ Worte des Lebens - Pennsylvania Dutch: Bisht du en Christ gebore? at globalrecordings.net
 22. ^ Pennsylvania Dutch Arkivuar 21 shtator 2008 tek Wayback Machine at http://csumc.wisc.edu.
 23. ^ Mei Vadder un Mudder sinn Deitsch at youtube.com.

Për lexim të mëtejshëm

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Keiser, Steven Hartman. Pensilvanisë, gjermane dhe në Amerikane Midwest (Duke University Press, 2012), 197 pp. online rishikimi

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Organizatat

Pensilvanisë Gjermane

Informacione të mëtejshme