Jump to content

Lista e pjesëmarrësve në Lidhjen e Prizrenit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pjesëmarrësit e KuvenditLidhjes së Prizrenit është një përmbledhje e listës së deputetëve (të dërguarve) të krahinave, organizatorëve dhe personave të tjerë që kanë qenë në kuvendin e datës 10 qershor 1878 në Prizren. Numri i përgjithshëm i tyre ka qenë 47.

Personat që kanë marrë pjesë në Lidhjen Shqiptare te Prizrenit janë:

A[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

B[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ç[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

D[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas gojdhënave fliter se Lidhja e Parë ose Mbledhja e Parë u mbajt në Lugishtë të Hasit, Prizren

F[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gjeke Gega përfaqësues i Shllakut të Dukagjinit

H[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

I[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

J[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

M[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

O[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

S[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

T[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Y[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Z[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të dhëna tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emërtime të mundëshme:

 • Shqip: Lidhja, Lidhja e Prizrenit, Lidhja Shqiptare, Lidhja Shqiptare në Prizren, Lidhja Shqiptare e Prizrenit, Lidhja Kombëtare, Lidhja e Sigurisë Kombëtare, Lidhja Shqiptare e Sigurisë Kombëtare, Lidhja Kombëtare e Shqipërisë, Besa
 • Anglisht: League of Prizren, Besa, Prizren League, Albanian League,
 • Gjermanisht: Liga von Prizren,
 • Romunisht: Lidhja de la Prizren[1]

Literaturë dhe dokumente[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shqip:
Osmanisht
Anglisht:
 • Stavro, Skendi: The Albanian National Awaking 1878-1912. Princeton, New Jersey 1967. ISBN 0-691-05100-3
 • Public Record Office, London, F. O. 78/2784; F. O. 195/1186, 1367; The British Museum, LondGn, Accounts and Papers (38). 1878 —9, 461—477; Accounts and Papers (38). 1878. LXXXIII. 83, 298—301; Accounts an& Pa-pers (41). 1880. LXXX. 80, 321; Accounts and Papers (43). 1880. LXXXIl. 82, 511—512.
 • E. K o p h o s, Greece and the Eastern Crisis 1875—1878, Thessalonika, 1975, pp. Studia albanica 1, XIV (1977), Tiranë, 1977, faqe 161—167.
Turqisht
Sllavisht
 • Arkivi Historik i Zarës të ashtuquajturat „Geheimakten" të Mëkëmbësisë për Dalmaci, f. 30 (187&-1881).
 • Akademia Nauke SSSR, Moskë, 1965, fq. 320.
 • B. Stulli, Mbansko pitanje 1875—1882, „Aad", Akademia Jugosllave e Shkencave dhe e Arteve 318, Zagreb, 1959, 372, bil, 357.
Gjermanisht
 • Bartl, Peter: Albanien. Vom Mittelalter bis zur Gegenwart. Regensburg 1995. ISBN 3-7917-1451-1
 • Bartl, Peter: Die Albanischen Muslime zur Zeit der nationalen Unabhängigkeitsbewegung (1878-1912). Wiesbaden 1968
 • Bushati, Sander: Die Entstehung des Fürstentums Albanien. Wien 1940
Italisht
 • A. Lorecchio, me titull La Questione albanese (Gatanzaro, 1898),
 • Memorandum degli Albanesi indirizzato a S. E. Lord Beaconfield (Trieste, 1878).

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • ^ a b "Miscarea albanezilor din 1878 a dat semnalul luptei pentru independenta". Arkivuar nga origjinali më 27 shtator 2007. Marrë më 9 shtator 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • ^ Kraja, Mehmet, red. (2018). "Fjalori Enciklopedik i Kosovës". (Encyclopedic Dictionary of Kosova). Vëll. 1. Prishtinë: Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës. fq. 209. ISBN 9789951615846. OCLC 1080379844.
 • ^ Elsie, Robert (2012). A Biographical Dictionary of Albanian History (në anglisht). I.B.Tauris. fq. 46. ISBN 978-1-78076-431-3.
 • ^ (ong.Haxhi Ymer - agimi:Kryetar i Lidhjes së Prizrenit - Skënder Rizaj Arkivuar 27 shtator 2007 tek Wayback Machine