Revolucioni industrial

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Revolucioni Industrial)
Jump to navigation Jump to search
Iron and Coal, 1855–60, nga William Bell Scott

Revolucioni industrial është emri që historianët dhe ekonomistët i vendosin një periudhe historike të ekzistencës njerëzore që u karakterizua nga ndryshime të shpejta dhe të mëdha në mënyrën e bërjes së gjërave. Ndryshimi thelbësor kishte të bënte me tranzicionin nga punishte të vogla në fabrika më të mëdha ku punonin një numër më i madh njerëzish ku krijohej një numër më i madh produktesh dhe që shitej me një çmim më të vogël.

Fillimet[redakto | redakto tekstin burimor]

Fillimet e revolucionit industrial datojnë rreth vitit 1760-të ndërsa si përfundim konsiderohen vitet 1820-1840.

Etimologji[redakto | redakto tekstin burimor]

Të dhënat e para të termit "revolucionit industrial" duket se ka qenë në një letër nga 6 korrik 1799 shkruar nga i dërguari francez Louis-Guillaume Otto, duke njoftuar se Franca kishte hyrë në garë për të industrialise. Në e tij 1976 Keywords librit: një fjalor të Kulturës dhe Shoqërisë, Raymond Williams thotë në hyrje për Industrinë: Ideja e një rendi të ri shoqëror të bazuar në ndryshim të madh industrial ishte i qartë në Southey dhe Owen, midis 1811 dhe 1818, dhe ishte nënkuptuar si në fillim si Blake në Vitet 1790 e hershme dhe Wordsworth në kapërcyell të shekullit të 19. Termi Revolucioni industrial zbatohet për ndryshimet teknologjike po bëhen më të zakonshme nga 1830 në fund, si në përshkrimin Jérôme-Adolphe Blanqui në 1837 e la Révolution industrielle. Friedrich Engels në gjendjen e klasës punëtore në Angli në 1844 foli për një "revolucionit industrial, një revolucion i cili në të njëjtën kohë ndryshoi tërë shoqërisë civile". Megjithatë, edhe pse Engelsi shkruante në vitet 1840, libri i tij nuk ishte përkthyer në gjuhën angleze deri në fund të 1800, dhe shprehja e tij nuk ka hyrë gjuhën e përditshme deri atëherë. Kredia për popullarizimin e afatit mund të jepet për Arnold Toynbee, të cilit 1881 ligjërata dha një llogari të detajuar të termit. Disa historianë, të tilla si John Clapham dhe Nicholas Mjeshtëri, kanë argumentuar se ndryshimet ekonomike dhe sociale ndodhur gradualisht dhe revolucioni termi është i gabuar. Kjo është ende një subjekt i një debati midis historianëve.

Përmirësimi i kushteve të jetesës[redakto | redakto tekstin burimor]

Impakti kryesor i revolucionit industrial ishte në rritjen e standardeve të tjetesës së njerëzve.

Zhvillime të rëndësishme teknologjike[redakto | redakto tekstin burimor]

Fillimi i revolucionit industrial është i lidhur ngushtë me një numër të vogël të risive, duke filluar në gjysmën e dytë të shekullit të 18-të. Nga 1830 fitimet në vijim ishin bërë në teknologji të rëndësishme:

Tekstile - Mekanizuar tjerrje pambuku mundësuar nga me avull ose ujë rritur shumë prodhimin e një punëtori. Fuqia e tezgjah rritur prodhimin e një punëtori me një faktor prej mbi 40. xhin pambuku rritur produktivitetin e heqjes farë nga pambuku me një faktor prej 50. fitimeve të mëdha në produktivitet edhe ka ndodhur në tjerrje dhe thurje leshi dhe liri, por ata ishin të jo aq i madh sa në pambuk. Fuqia avull - Efikasiteti i motorëve me avull është rritur në mënyrë që ata kanë përdorur në mes të një të pestës dhe një të dhjetën sa më shumë lëndë djegëse. Përshtatja e motorëve stacionare avull në lëvizje rrotulluese bërë ato të përshtatshme për përdorime industriale. Motori i lartë presion të kishte një pushtet të lartë në raport peshë, duke e bërë atë të përshtatshme për transportin. Fuqia avulli iu nënshtrua një zgjerim të shpejtë pas 1800. Hekur marrje - Zëvendësimi i koksit për qymyr ulur në masë të madhe koston e karburantit për gizës dhe prodhimin hekur i farkëtuar. Duke përdorur koks lejuar edhe furra të mëdha shpërthim, duke rezultuar në ekonomitë e shkallës. Gize defekt cilindër është përdorur më parë në 1760. Ajo u përmirësua më vonë duke e bërë atë duke vepruar dyfishtë, e cila lejohet temperatura të larta furre. Procesi puddling prodhuar një hekur klasën strukturor në një kosto më të ulët se sa trillojnë stolira. Mulli kodrina ishte pesëmbëdhjetë herë më shpejt se goditje me çekan hekurt. Shpërthim Hot (1828) u rritën në masë të madhe efikasitetin e karburantit në prodhimin e hekurit në dekadat e ardhshme. Prodhimin e tekstilit Artikulli kryesor: prodhimit të tekstilit gjatë revolucionit industrial Në fund të shekujve 18 17 dhe në fillim të qeveria britanike miratoi një seri prej basme Veprat për të mbrojtur industrinë vendase leshi nga rritje shumat e pëlhure pambuku të importuara nga India. Kërkesa për strukturën më të rënda u prit nga një industri vendase bazuar rreth Lancashire se prodhuar fryrë, një leckë me prish lirit dhe ind pambuku. Liri është përdorur për prish sepse rrota pe pambuk nuk kanë forcë të mjaftueshme, por përzierje rezulton nuk ishte aq i butë si pambuk 100% dhe ishte më e vështirë për të qep.

Në prag të revolucionit industrial, tjerrje dhe thurje janë bërë në familje, për konsum të brendshëm dhe si një industri vilë nën-vënë jashtë sistemit. Herë pas here puna ishte bërë në punëtorinë e një qëndistari master. Nën-vënë jashtë sistemit, punëtorët në shtëpi me bazë të prodhuara në bazë të kontratës për shitësit shitës, të cilët shpesh furnizuar materialet e papërpunuara. Në sezonin off gratë, zakonisht gratë e fermerëve, bëri tjerrje dhe burrat bëri endje. Përdorimi rrota tjerrje ajo mori diku nga katër deri në tetë spinners për të furnizuar një Weaver vekut. Anijes fluturues patentuar në 1733 nga John Kay, me një numër të përmirësimeve të mëvonshme, duke përfshirë një e rëndësishme në 1747, dyfishuar prodhimin e një qëndistari, përkeqësimin e disekuilibrit midis tjerrje dhe thurje. Ai u bë i përdorur gjerësisht rreth Lancashire pas 1760, kur djali i Gjonit, Robert, shpikur kuti rënie.

Shënime dhe referenca[redakto | redakto tekstin burimor]