Lista e shteteve dhe rajoneve shqiptare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kjo është një list e shteteve dhe rajoneve shqiptare nëpër histori, shpesh herë të emëruara Troje Shqiptare. Në listë bëjnë pjesë shtete dhe rajone ku shqiptarët ishin shumicë ablolute, ku termet Shqipëri dhe shqipëtar janë zyrtarë, kushtetues dhe titullar, ku gjuha shqipe është zyrtare dhe që ka pasur një klasë udhëheqëse shqiptare ose një dinasti shqiptare.

Entitetet politike historike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

██ Shtet me shumicë shqiptare dhe i udhëhequr nga Shqiptarët. ██ Pjesë e një shteti tjetër ku Shqiptarët janë shumicë absolute, plurale ose pakicë signifikante. ██ Pjesë e një shteti tjetër e udhëhequr në nivel autonom nga Shqiptarët. ██ Mandat i një organizate ndërkombëtare e udhëhequr në nivel autonom nga Shqiptarët. ██ Shtet i udhëhequr nga një dinasti shqiptare. ██ Pjesë e një shteti tjetër e udhëhequr nga një dinasti shqiptare.

Koha e vjetër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Vitet Territorri Shënime
Mbretëria e Dardanisë shek IV-I p.e.s Kosovë, Serbi, Maqedoni
Mbretëria e Enkelejve shek IV-335 p.e.s Shqipëri, Maqedoni, Mali i Zi
Mbretëria e Taulantëve 335-231 p.e.s Shqipëri, Maqedoni, Mali i Zi
Epiri 330-167 p.e.s Shqipëri, Greqi
Mbretëria e Ardianëve 231-168 p.e.s Shqipëri, Maqedoni, Mali i Zi, Kroaci, Bosnje dhe Hercegovinë

Mesjeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Vitet Territorri Shënime
Flag of the Principality of Arber.JPG Principata e Arbrit 1190–1255 Shqipëri
Arms of Jean dAnjou.svg Mbretëria e Shqipërisë 1272–1368 Shqipëri Territor i Mbretërisë së Siçilisë
Flag of Muzakaj.jpg Principata e Muzakajve 1335–1417 Shqipëri
Principata e Vlorës dhe Kaninës 1346–1417 Shqipëri
Coat of arms of the Despotate of Arta.jpg Despotati i Angelokastronit dhe Lepantonit 1358–1374 Greqi
Coat of arms of the Despotate of Arta.jpg Despotati i Artës 1358–1416 Greqi
Coat of arms of the Thopia.jpg Principata e Topiajve 1368–1392 Shqipëri
Ottoman flag.svg Sanxhaku i Shqipërisë 1385–1466 Shqipëri, Greqi, Mali i Zi Sanxhak i Perandorisë Osmane
Principata e Gjirokastrës 1386–1418 Shqipëri, Greqi
Principata e Dukagjinit 1387–1479 Shqipëri
Coa Kastrioti Family.svg Principata e Kastriotëve 1389–1444 Shqipëri
Flag of Most Serene Republic of Venice.svg Shqipëria veneciane 1420–1797 Mali i Zi Posesion i Republikës së Venedikut
Coa Kastrioti Family.svg Lidhja e Lezhës 1444–1450 Shqipëri, Maqedoni, Mali i Zi

Koha moderne e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Vitet Territorri Shënime
Pashallëku i Shkodrës 1757–1831 Shqipëri, Kosovë, Mali i Zi, Maqedoni Shtet autonom i Perandorisë Osmane
Pashallëku i Beratit 1774–1809 Shqipëri Shtet autonom i Perandorisë Osmane
Pashallëku i Janinës 1788–1822 Greqi, Shqipëri Shtet autonom i Perandorisë Osmane
Flag of Egypt (1844-1867).svg Elajeti i Egjiptit 1866–1867 Egjipt, Eritre, Etiopi, Xhibuti, Izrael, Palestinë, Jordani,Liban, Libi, Arabi Saudite, Sudan i Jugut, Sudan, Siri, Somali, Turqi, Jemen Elajet i Perandorisë Osmane, i udhëhequr nga dinastia shqiptare e Muhamed Alisë
Flag of Muhammad Ali.svg Kedivati i Egjiptit 1867–1914 Egjipt, Libi, Sudan i Jugut, Sudan Vasal autonom i Perandorisë Osmane, i udhëhequr nga dinastia shqiptare e Muhamed Alisë
Vilajeti i Shkodrës 1867–1913 Shqipëri, Mali i Zi Vilajet i Perandorisë Osmane
Vilajeti i Janinës 1867–1913 Greqi, Shqipëri Vilajet i Perandorisë Osmane
Lidhja e Prizrenit 1877–1881 Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Greqi, Serbi, Mali i Zi
Vilajeti i Kosovës 1877–1913 Kosovë, Mali i Zi, Serbi, Shqipëri, Maqedoni Vilajet i Perandorisë Osmane
Vilajeti i Manastirit 1874–1877

1879–1912

Shqipëri, Maqedoni, Greqi, Kosovë Vilajet i Perandorisë Osmane
Lidhja e Pejës 1899-1900 Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Greqi, Serbi, Mali i Zi

1912-1944[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Vitet Territorri Shënime
Flag of Albanian Provisional Government (1912-1914).svg Shteti Shqiptar 1912–1914 Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Greqi, Serbi, Mali i Zi
Essad Pasha's flag.svg Republika e Shqipërisë së Mesme 1913–1914 Shqipëri
Albania 1914 Flag.svg Principata e Shqipnis 1914–1917 Shqipëri
Flag of Egypt (1882-1922).svg Sulltanati i Egjiptit 1914–1922 Egjipt, Sudan, Sudan i Jugut Protektorat i Mbretërisë së Bashkuar, i udhëhequr nga dinastia shqiptare e Muhamed Alisë
Flag of Koritsa.svg Republika Autonome e Korçës 1916–1920 Shqipëri Protektorat i Francës
Al-1918.png Republika Shqiptare 1917–1920 Shqipëri Protektorat i Mbretërisë së Italisë
Albania 1914 Flag.svg Principata e Shqipnis 1920–1925 Shqipëri
Flag of Mirdita Republic.svg Republika e Mirditës 1921 Shqipëri
Flag of Egypt (1922–1958).svg Mbretëria e Egjiptit 1922–1953 Egjipt, Sudan, Sudan i Jugut E udhëhequr nga dinastia shqiptare e Muhamed Alisë.
Flag of Albania 1926.svg Republika Shqiptare 1925–1928 Shqipëri De facto protektorat i Mbretërisë së Italisë
Flag Kingdom Of Albania.svg Mbretëria Shqiptare 1928–1939 Shqipëri De facto protektorat i Mbretërisë së Italisë
Flag of Albania (1939).svg Mbretëria Shqiptare 1939–1943 Shqipëri, Mali i Zi, Kosovë, Serbi, Maqedoni Protektorat dhe varësi e Mbretërisë së Italisë
Flag of German occupied Albania.svg Mbretëria Shqiptare 1943-1944 Shqipëri, Mali i Zi, Kosovë, Serbi, Maqedoni Shtet marionetë e Gjermanisë Naziste

Prej 1944[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Vitet Territorri Shënime
Flag of Albania (1944-1946).svg Qeveria Demokratike e Shqipërisë 1944–1946 Shqipëri
Flag of Albania 1946.svg Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë 1946–1992 Shqipëri
Flag of the Socialist Republic of Serbia.svg Krahina Socialiste Autonome e Kosovës 1946–1992 Kosovë Krahinë autonome e Jugosllavisë
Flag of Albania.svg Republika e Kosovës 1990–2000 Kosovë
Flag of Serbia and Montenegro.svg Krahina Autonome e Kosovës dhe Metohisë 1992–2006 Kosovë Krahinë autonome e Serbisë si pjesë e Bashkimit Shtetëror të Serbisë dhe Malit të Zi.
Flag of the United Nations.svg UNMIK 1999–2008 Kosovë Protektorat i Organizatës së Kombeve të Bashkuara.
Flag of Serbia.svg Krahina Autonome e Kosovës dhe Metohisë 2006–2008 Kosovë Krahinë autonome e Serbisë.

Entitetet politike të sotme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

██ Shtet me shumicë shqiptare dhe i udhëhequr nga Shqipëtarët. ██ Shteti tjetër ku Shqipëtarët janë popull minoritarë.

Emri Shënime
Flag of Albania.svg Republika e Shqipërisë
Flag of Kosovo.svg Republika e Kosovës Shqiptarët janë popull kushtetues, udhëheqës dhe shumicë. Gjuha shqipe është zyrtare.
Flag of Montenegro.svg Mali i Zi Shqiptarët janë minoritet, ndërsa gjuha shqipe është gjuhë e njohur rajonale.
Flag of Serbia.svg Serbia Shqiptarët janë minoritet, ndërsa gjuha shqipe është gjuhë e njohur rajonale.
Flag of Macedonia.svg Republika e Maqedonisë Shqiptarët janë minoritet, ndërsa gjuha shqipe është gjuhë zyrtare.
Flag of Greece.svg Greqia Shqiptarët janë minoritet, zyrtarisht i panjohur.
Flag of Italy.svg Italia Shqiptarët janë minoritet, ndërsa gjuha shqipe dhe arbërishtja janë gjuhë të njohura minoritare.
Flag of Croatia.svg Kroacia Shqiptarët janë minoritet, ndërsa gjuha shqipe është gjuhë e njohur minoritare.

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]