Regjimenti Shqiptar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Në vitin 1737 mbreti Karl Borbon i Napolit krijoi një korpus elitar të ushtrisë së tij me luftëtarë shqiptarë dhe në 1807, pas marrjes së Korfuzit, Napoleon Bonaparti krijoi aty një trupë me rekrutë shqiptarë nga Epiri, të famshmin “Régiment Albanais” (Regjimenti Shqiptar). Kolonel Minot, komandanti i "Regjimentit Shqiptar" pati emëruar si kapitenë batalioni kryesisht krerët e klaneve Souliote te cilet gezonin respektin e ushtareve. Midis tyre ishin: Tussa Zervas, George Dracos, Giotis Danglis, Panos Succos, Nastullis Panomaras, Kitsos Palaskas, Kitsos Paschos. Fotos Tzavellas (sherbeu edhe nen ruset), Veicos Zervas.[1]

  1. ^ Boppe Auguste, Le Régiment Albanais (1807-1814), Berger-Levrault & Cie, Paris, 1902. p. 11.