Sezoni 1952 në Formula Një

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Formula 11952
Kampion:

Sezoni i kaluar - Sezoni i ardhshëm
Gara kampionale 8
Piloti kampion Alberto Ascari
Ekipi kampion Ferrari
Koment:
Përdorimi i stampës

Kampionati botërorë në Formula 1 për vitin 1952 ishte kampionati i 3të i organizuar nga FIA. Ky kampionati filloi më 18 maj dhe zgjati gjer më 7 shtator duke përfshirë në vete 8 (tetë) gara kampionale.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pikët në gara iu dhan 5 mbaruesve të garave edhe atë:8, 6, 4, 3, dhe 2, kurse 1 iu dha pilotit për xhiro më të shpejtë. Vetem katë nga tetë rezultatete më të mira u llogaritën në këtë sezon. Në vitin 1952, tëgjitha garat kampionale u zhvilluan sipas rregullave të Formula 2.

Përbledhja e sezonit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nr. Gara Data Qarku Piloti fitues Ekipi fitues Gomat
1 Zvicra F1 Zvicra - 1952 18 maj Bremgarten Piero Taruffi Ferrari P
2 Stampa:Country data the United States (1912-1959) F1 Indianapolis 500 - 1952 30 maj Indianapolis Troy Ruttman Kuzma-Offenhauser F
3 Belgjika F1 Belgjika - 1952 22 qershor Spa-Francorchamps Alberto Ascari Ferrari P
4 Franca F1 Franca - 1952 6 korrik Rouen-Les-Essarts Alberto Ascari Ferrari P
5 Anglia F1 Anglia - 1952 19 korrik Silverstone Alberto Ascari Ferrari P
6 Gjermania F1 Gjermania - 1952 3 gusht Nürburgring Alberto Ascari Ferrari E
7 Netherlands F1 Holanda - 1952 17 gusht Zandvoort Alberto Ascari Ferrari P
8 Italia F1 Italia - 1952 7 shtator Monza Alberto Ascari Ferrari P

Radhitja përfundimtare e pilotëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pozita Piloti Numri Vendi Pikë Fitore Podiume Pol pozita
1 Alberto Ascari 12 Italia Italia 36 (53.5) 6 6 5
2 Giuseppe Farina 10 Italia Italia 24 (27) 4 2
3 Piero Taruffi 14 Italia Italia 22 1 3
4 Mike Hawthorn 42 Britania e Madhe Britania e Madhe 10 1
5 Rudi Fischer 18 Zvicra Zvicra 10 2
6 Robert Manzon 2  Franca 9 1
7 Troy Ruttman 98 SHBA 8 1 1
8 Luigi Villoresi 16 Italia Italia 8 2
9 José Froilán González 26 Argjentina Argjentina 6.5 1
10 Jean Behra 6  Franca 6 1
11 Jim Rathmann 59 SHBA 6 1
12 Sam Hanks 18 SHBA 4 1
13 Dennis Poore 30 Britania e Madhe Britania e Madhe 3
14 Duane Carter 1 SHBA 3
15 Ken Wharton 40 Britania e Madhe Britania e Madhe 3
16 Alan Brown 38 Britania e Madhe Britania e Madhe 2
17 Felice Bonetto 22 Italia Italia 2
18 Eric Thompson 5 Britania e Madhe Britania e Madhe 2
19 Art Cross 33 SHBA 2
20 Paul Frere 14 Belgjika Belgjika 2
21 Maurice Trintignant 4  Franca 2
22 Bill Vukovich 26 SHBA 1
23 Peter Hirt 20 Zvicra Zvicra
24 Peter Collins 54 Britania e Madhe Britania e Madhe
25 Paul Pietsch 127 Gjermania Gjermania
26 Yves Giraud Cabantous 24  Franca
27 Lance Macklin 52 Britania e Madhe Britania e Madhe
28 Ken Downing 22 Britania e Madhe Britania e Madhe
29 Marcel Balsa 110 Britania e Madhe Britania e Madhe
30 Manny Ayulo 8 SHBA
31 Josef Peters 129 Gjermania Gjermania
32 Kenneth McAlpine 28 Britania e Madhe Britania e Madhe
33 Louis Rosier 62  Franca
34 Peter Whitehead 68 Britania e Madhe Britania e Madhe
35 Rudolf Krause 136 Gjermania Gjermania
36 Jimmy Bryan 77 SHBA
37 Willi Heeks 123 Gjermania Gjermania
38 Toulo de Graffenried 60 Zvicra Zvicra
39 Johnny McDowell 31 SHBA
40 Tony Gaze 56 Australia Australia
41 Tony Bettenhausen 27 SHBA
42 Toni Ulmen 125 Gjermania Gjermania
43 Theo Helfrich 122 Gjermania Gjermania
44 Stirling Moss 32 Britania e Madhe Britania e Madhe 1
45 Tony Crook 23 Britania e Madhe Britania e Madhe
46 Rudolf Schoeller 118 Zvicra Zvicra
47 Philippe Étancelin 28  Franca
48 Roy Salvadori 14 Britania e Madhe Britania e Madhe
49 Roger Laurent 119 Britania e Madhe Britania e Madhe
50 Rodger Ward 34 SHBA
51 Robin Montgomerie-Charrington 40 Britania e Madhe Britania e Madhe
52 Robert O'Brien 44 SHBA
53 Reg Parnell 8 Britania e Madhe Britania e Madhe
54 Prince Bira 26 Thailand Tailanda
55 Piero Dusio 44 Italia Italia
56 Piero Carini 104 Italia Italia
57 Spider Webb 48 SHBA
58 Bob Sweikert 73 SHBA
59 Eddie Johnson 81 SHBA
60 Duncan Hamilton 28 Britania e Madhe Britania e Madhe
61 Duke Nalon 36 SHBA
62 Dries van der Lof 30 Stampa:NET
63 David Murray 7 Britania e Madhe Britania e Madhe
64 Cliff Griffith 22 SHBA
65 Chuck Stevenson 16 SHBA
66 Chico Landi 48  Brazili
67 Chet Miller 21 SHBA
68 Eitel Cantoni 50 Uruguaji Uruguaji
69 Bobby Ball 55 SHBA
70 Alberto Crespo 58 Argjentina Argjentina
71 Bob Scott 93 SHBA
72 Bill Schindler 7 SHBA
73 Bill Aston 64 Britania e Madhe Britania e Madhe
74 Bernd Nacke 130 Gjermania Gjermania
75 Andy Linden 57 SHBA
76 Andre Simon 8  Franca
77 Adolf Brudes 126 Gjermania Gjermania
78 Joe James 14 SHBA
79 Johnny Claes 113 Belgjika Belgjika
80 Charles de Tornaco 70 Belgjika Belgjika
81 Gino Bianco 46  Brazili
82 Johnnie Parsons 5 SHBA
83 Jim Rigsby 29 SHBA
84 Jimmy Reece 37 SHBA
85 Jan Flinterman 20 Stampa:NET
86 Jack McGrath 4 SHBA
87 Henry Banks 2 SHBA
88 Helmut Niedermayr 124 Gjermania Gjermania
89 Harry Schell 33 SHBA
90 Hans Stuck 20 Gjermania Gjermania
91 Elie Bayol 34  Franca
92 Graham Whitehead 1 Britania e Madhe Britania e Madhe
93 George Fonder 65 SHBA
94 George Connor 54 SHBA
95 George Abecassis 16 Britania e Madhe Britania e Madhe
96 Gene Hartley 67 SHBA
97 Fritz Riess 121 Gjermania Gjermania
98 Fred Agabashian 28 SHBA 1
99 Franco Rol 24 Italia Italia
100 Franco Comotti 38 Italia Italia
101 Ernst Klodwig 135 Gjermania Gjermania
102 Eric Brandon 36 Britania e Madhe Britania e Madhe
103 Hans Klenk 128 Gjermania Gjermania

Pikët e arritura dhe të marra parasysh në kampionat jan të paraqituramë sipër, kurse ato në kllapa jan të arritura në gjat gjith vitit.

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

FORMULA NJË PËR VITIN 1952
Garat Zvicra | Indianapolis 500 | Belgjika | Franca | Anglia | Gjermania | Holanda | Italia
Pilotët Ascari | Farina | Taruffi | Hawthorn | Fischer | Manzon | Ruttman | Villoresi | González | Behra | Rathmann | Hanks | Poore | Carter | Wharton | Brown | Bonetto | Thompson | Cross | Frerev | Trintignant | Vukovich | Hirt | Collins | Pietschv | Cabantous | Macklin | Downing | Balsa | Ayulo | Peters | McAlpine | Rosier | Whitehead | Krause | Bryan | Heeks | Graffenried | McDowell | Gaze | Bettenhausen | Ulmen | Helfrich | Moss | Crook | Schoeller | Étancelin | Salvadori | Laurent | Ward | Charrington | O'Brien | Parnell | Bira | Dusio | Carini | Webb | Sweikert | Johnson | Hamilton | Nalon | Lof | Murray | Griffith | Stevenson | Landi | Miller | Cantoni | Ball | Crespo | Scott | Schindler | Aston | Nacke | Linden | Simon | Brudes | James | Claes | Tornaco | Bianco | Parsons | Rigsby | Reece | Flinterman | McGrath | Banks | Niedermayr | Schell | Stuck | Bayol | Whitehead | Fonder | Connor | Abecassis | Hartley | Riess | Agabashian | Rol | Comotti | Klodwig | Brandon | Klenk
Konstruktorët Ferrari | Gordini | Frazer-Nash-Bristol | Cooper-Bristol | Maserati-Platé | Simca-Gordini-Gordini | Maserati-Platé | HWM-Alta | AFM-Kuchen | Veritas-BMW | Simca-Gordini-Simca