Jump to content

Taciti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Takitusi

Takitusi (Cornelii Taciti, 55-120) ishte një shkrimtar dhe gjykatës romak. Ai kaloi gati gjithë jetën e tij në Romë dhe shkroi një sërë veprash. Ndër veprat më të përmendura të tij janë: "Dialogus de oratoribus" (Dialogu mbi oratorët) një jetëshkrim i Agrikolës; "Germania", vepër me të dhëna të shumta mbi germanët; "Historitë" dhe "Analet".

Nga veprat e fundit, që nga studiuesit llogariten si veprat më të mëdha të tij, deri në ditët tona kanë disa vepra të dëmtuar. Megjithatë nga këto vepra mund të kuptohet se ai kishte zgjedhur një lëndë të gjerë për historinë e Romës me ngjarje ë shumta, nga luftërat gjerë të skandalet e intrigat. skema e këtyre veprave ndjek një rend kronologjik.

Taciti po ashtu në veprat e tij duke përshkruar ngjarjet, tregon edhe për pjesëmarrjen në to të legjioneve dhe të funksionarëve të Ilirikut.

Tituj të veprave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Dialogus de oaratoribus - Dialogu mbi oratorët
  • Germania - Gjermania antike
  • Historiatum - Historitë
  • Anales - Analet

Burim i të dhënave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]