Jump to content

Ekonomia e Gjeorgjisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pasuritë natyrore janë të rëndësishme për ekonominë e Gjeorgjisë. Në radhë të parë përmenden burimet e manganit në Çitaurë. Në sipërfaqen prej 140 km katrorë janë vlerësuar rezervat në 250 milion tonë. Në Tkibuli dhe Tkvarçeli është zbuluar thëngjilli. Rezervat në lokalitetin e parë llogariten në 80 milion tonë, e në të dytin 250 milion tonë. Në sasi të vogël shfrytëzohet edhe nafta (100 000 tonë) dhe gazi natyror (45 milion m³).

Në strukturën e industrisë së Gjeorgjisë industria ushqimore merr pjesë me 50 % dhe industria e lehtë me 20 % të vlerës së prodhimaisë. Industria e rëndë është përfaqësuar vetëm me 30 %. Industria e makinave është orientuar në at të automobilave (Kutaisi), lokomotivave (Tbilisi), anijeve (Batum). Përveq këtyre, është zhvilluar elektroindustria në Tbilisi, e instrumenteve dhe e makinave bujqësore në Kutaisi dhe metalurgjia në Rustavë.

Në saje të thëngjillit dhe gazit natyror është zhvilluar industria kimike në Rustavë dhe Tbilisi. Industria ushqimore është më e përhapura gati në të gjitha viset e vendit. Ajo është shumëdegëshe dhe numerikisht më e madhe në saje të lëndëve të para nga bujqësia. Ndër më të rëndësishmet është përpunimi i çajit, i verës, i pemëve, i perimeve dhe i duhanit. Gjeorgjia jep 97 % të prodhimtarisë së çajit të vendeve të Kaukazit. Prej degëve të tjera industriale të përmendim at të tekstilit që është lokalizuar në qendrat e mëdha urbane. Ndër më të rëndësishmet është përpunimi i çajit, i verës, i pemëve, i perimeve dhe i duhanit.

Bujqësia e Gjeorgjisë dallohet me strukturën e kulturave bujqësore. Çaji, perimet jugore, hardhia, janë ato kultura që bujqësinë e Gjeorgjisë e bëjnë të veçantë. Sidomos kultura e çajit ka tendencë të rritjes së përhershme të sipërfaqeve me këtë kulturë. Derisa në vitin 1913 me çaj kishte 1000 ha, sot në plantacionet e kësaj kulture janë më se 56.000 ha. Prodhimtaria vjetore e çajit arrin 77 000 tonë, e pemëve 565.000 tonë, e misrit 225 000 tonë, e grurit 128 000 tonë etj.

Të ardhurat e përgjithshme nacionale të realizuara nga bujqësia në vitin 1998 ishin 38 % e ato nga industria 19 %.

 • 1. Bank “Republic”
 • 2. Bank “Tbilbusinessbank”
 • 3. Bank “Kavkasioni”
 • 4. “Bank Credit”
 • 5. “Tetri Bank”
 • 6. “TBC bank”
 • 7. “Bank of Georgia”
 • 8. “People's Bank of Georgia”
 • 9. “Georgian Bank”
 • 10.“Gamabank”
 • 11.“Intellectbank”
 • 12. “Bazisbank”
 • 13. “Post bank of Georgia”
 • 14. “Tbiluniversalbank”
 • 15. “United Georgian Bank”
 • 16. “Bank Cartu”
 • 17. Emporiki Bank - Georgia S.A.”
 • 18. “Procreditbank” (Microfinance Bank of Georgia)
 • 19. “Agro-business bank of Georgia”
 • 20. “Silk Route”
 • 21. “Investbank”
 • 22. “Ziraat Bank of the Republic of Turkey” Tbilisi branch
 • 23. “Caucasus development bank” Tbilisi branch
 Commons: Ekonomia e Gjeorgjisë – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale