Helmshtet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Helmstedt (ne gjuhen e ultgjermane  Helmstidde) Helmshteti eshte nje qytet me qarke dhe rrethine administrative në Saksonin e Ulët (Gjermani) dhe një komune e  pavarur. Ajo është e vendosur në mes të malit  Elm dhe Lappwald, rreth 36 km në Lindje të Braunschweig dhe rreth 45 km në Perëndim të Magdeburg , në kufirin për të Saksonisë-Anhalt.

Gjatë viteve të divizionit gjerman, ishte këtu në magjistralja 2 , pjesa kryesore e kalimit të kufirit (kalimi kufitar  Helmstedt) midis Republikës Federale të Gjermanisë dhe Republika Demokratike gjermane Perëndimor dhe Terminus e një prej rrugëve transit në Perëndim-Berlin. Varëse si një stacion kufitar  ishte stacioni i Helmstedt.

Helmstedt ka objekte, të cilat deri në kohën e periudhes romake. Të nxjerrë në pah shembuj nga Rilindja periudhe , si dhe rreth 400 profesorëve dhe gjysmë-timbered shtëpi nga 16. dhe 17. Shekulli.

Ish -qyteti Universitar dhe  Hanseatike qëndron në mes të Parkut të natyrës dhe malit elm dhe lap. Qyteti është gjithashtu një anëtare e kulturor të qyteteve të "Reja Hanseatike".

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendndodhja Gjeografike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

pjesa e vjeter e qytetit helmshtet

Qarku i qytetit Helmstedt është i vendosur në zonë kalimtare midis maleve Harc dhe fushave te ulta te gjermanise se Veriut . në një lavaman (Helmstedter Mulde) midis vargjeve malore të Elmit  (rreth 10 km në Perëndim) dhe malit lapp, qe kufizohet direkt në zonën e qytetit 

Territori i Qytetit  mbulon një sipërfaqe prej 46,97 km2 dhe ka shtrirje te zgjeruer me lagjet ne drejtim Veri-Jug ne masë prej më shumë se nëntë kilometra dhe tetë kilometra në drejtim Perëndim-Lindje .Qendra e Qytetit pershkruhet si koder  E brendshme të qytetit  dhe informacionet per lartesi në disa raste ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme. Në qendër të zonës është pika më e ulët në 123 m mbi MSL (pikë Albrecht rrugë), pika më e lartë në 144 m mbi MSL (pikë owl kullë). Në gjithë qytetin zonë është më e larta në lartësi të bötsch malit 171.6 m mbi MSL, pika më e ulët e qytetit është e vendosur në 114.1 metra mbi MSL (pikë mulli-gara).

Gjeografikisht Helmstedti  shtrihet në 52° 13' Veri gjerësi (matja pikë bashkisë) dhe 11° ne  Lindje, gjatësi, dhe shtrihet në të njëjtën gjerësi gjeografike si Amsterdam dhe Varshava  dhe në të njëjtën gjatësi si Erfurt dhe Augsburg. 11. Gjatësia shkon direkt në Portalin perendimor te  manastirit të Marienberg , nga zona e qytetit.

Në një drejtim të akrepave të orës, duke filluar në Veri-Lindje Qyteti Helmstedt  kufizohet në vijim me Walbeck, Beendorf, Morsleben, Marienborn, Harbke (Sachsen-Anhalt qarkut Börde), Büddenstedt, Frellstedt, Süpplingen, süpplingen kështjellën dhe në Veri të Mariental (të gjitha në qarkun e Helmstedtit).

Qytetet e medha Më të afërt jane Braunshvajgu (rreth 36 km në Perëndim), Wolfsburg (rreth 30 km në Veri-Perëndim) dhe Magdeburg (rreth 45 km në Lindje). Kryeqyteti i saksonis te ulët  është Hanoveri i vendosur ne largesi rreth 90 km në drejtim te Perendimit.

Pershkruarja e Qytetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Helmstedt është i ndarë në katër pjesë të qytetit. Thelbi qytetit mbulon zonën e tradicionale të qytetit të vjetër dhe vendbanimet fqinje zona te reja,qe u krijuan  kryesisht pas luftës së Dytë botërore . Në këtë rreth jetojne rreth 21.100 banorë. Dy fshatra Barmke (rreth 820 banorë) dhe Emmerstedt (përafërsisht 2270 banorë) shtrihen afer  4.5 km ose një milje në Veri-Perëndim te qendres se qytetit dhe në vitin 1974, gjate nje reforme territoriale iu bashkuan qytetit Helmstedt. Në shekullin e 19-të. u vendosen midis malit Lapp(rreth 150 Banore)Dhe aty tash eshte venbanimi Bad Helmstedt qe gjindet 3,5km ne Lindje prej qendres se qytetit.

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti i Helmstedt është e vendosur në kuadër të butë Latitudes, në zonë të tranzicionit në mes oqeanike dhe kontinentale fusha. E temperatura mesatare vjetore është 8.9 °C. reshjet vjetore mesatare është 608 mm. Ngrohta muajve korrik dhe gusht me një mesatare prej 17.6 °C ose 17.3 °C dhe coldest janar dhe shkurt me një 0.3 °C dhe 0.8 °C në të mesme. Më të reshjeve bie në qershor, me një mesatare prej 76 mm, më e ulëta në tetor dhe në shkurt, me një mesatare prej 39 mm. Gjatë gjithë vitit, rreth 1370 orë e diell regjistruar, ku në qershor me 6.2 orë në ditë e më e diellit është për t'u pritur.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lübbe gurë në Helmstedt

Historia e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Helmstedt dhe rrethinat janë të pasura në vende të tjera arkeologjike. Gjurmet e njerëz të pranishëm gjatë gërmimet në hapura hedhur kafe minierat e qymyrit gjenden. Të gjithë Helmstedt minierat e qarkut të qarkut ka vazhduar me loess, edhe një jetë kulturore të kufirit. Ndërsa në pjellore Loess tokave tashmë fshatare kulturat e kishte vendosur, jetonin në Veri të Helmstedt në zonat me më pak kualitet të tokës, mes të epokës së gurit gjuetarëve dhe mbledhësve. Më të vjetra të vendbanimeve, të themeluar nga bujqit e periudha Neolitike në 6. Mijëvjeçarit B. C., E parë bujqësore të kulturës në Veri të loess kufitare u shënua nga e saj të veçantë qeramike në Formën e hinkë beakers. Këta njerëz të varrosur të vdekurit e tyre në gur të madh varret. Të njohur janë edhe lübbe gurë në Perëndim të Helmstedt nga 4. Mijëvjeçarit B. C., si dhe gur të madh varret në süpplingen kalaja dhe Groß Steinum.

Mesjeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Colorized pamje e Qytetit nga Helmstedti në 1654, pas nje gdhendje ne Baker  nga Matthäus Merian

Helmstedt zhvilluar në afërsi të Benedictine Abbey e Shën Ludgeri, ndoshta rreth vitit 800, si një mision të qelizave të Ludger, i pari Episkop i Münster, u themelua. Ka pasur gjithmonë një lidhje të ngushtë në manastir (sot një qarkun e Essen), që nga mesi i 12. Shekulli është gjithashtu i dokumentuar. Më e vjetra politike ndarjen e Rajonit shkon përsëri në fillim të mesjetës për të rretheve. Rajoni i Helmstedt ishte pjesë e Derlingau dhe Nordthüringgau. Gjatë mesjetës zëvendësoi qarqeve dhe të rretheve. Rreth Perandori Lothar III e süpplingen kështjella ra, përreth Helmstedter zotërimeve të Guelphs. Deri në vitin 1490, ishin Abbots të manastirit-Ludgeri qytetit të mëdhenjtë e Helmstedt, atëherë të drejtat tuaja për Krerët e Braunschweig-Lüneburg për të lindur.

Helmstedt ishte si Helmonstede Herë të parë në një dokument të mbretit Otto I. , në vitin 952 përmendur. Securitised qytetit të drejtat për Helmstedt në vitin 1247, Abbot e dokumentuar.

Në gjermanisht fronin mosmarrëveshje mes Guelphs dhe Hohenstaufen ishte qyteti fillim të Vitit të 1199/1200 e trupave të Magdeburg Kryepeshkopi Ludolf dhe mbreti Philipp të Suabia ishte pothuajse tërësisht e shkatërruar. Pas rindërtimit të fortifications e qytetit rritet, në mënyrë që një rrethimi në vitin 1279, gjatë Cambridge shoku trashëgiminë e kontesteve në mes të bijve e të të ndjerit Kreu Albrecht, Grand qëndrim do të mbahet. Pas vitit gjatë luftës ishte si një ndërmjetëse midis palëve ndërluftuese, kur të punësuar Abbot e Otto II. në vitin 1288, në jo më tej të sqaruar rrethanat e aplikuar Helmstedter qytetarët e vrarë. Ajo ishte atëherë rreth qytetit dhe të qytetarëve të saj, Perandoria e imponuar, e parë në 1290 nga mbreti Rudolf I. iu hoq autonomia.

shtepia kulle-burre ne Helmstedt

Për shkak të saj i përshtatshëm i trafikut vend mes rrugët e tregtisë së Lüneburg-Halberstadt dhe Braunschweig-Magdeburg-Helmstedt zhvilluar në një fazë të hershme në një mënyrë të rëndësishëm të tregtisë. Mes 1426 dhe në 1518 ishte një anëtarësim në Ligën e qyteteve të Hanseatike të Ligës, edhe pse më të vogla anëtare.

Krishterizimi dhe Reformimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në misionin rreth vitit 800 manastiri i Shën Ludgeri në Helmstedt. E themeluar si një zgjatim të manastirit në Essen, rezistenca e Shën Ludger e Abbey e Reformacionit, dhe ishte për një kohë të gjatë vetëm Kisha Katolike në Rajon. Në 1530, e gjetur në Stephani Kishës në Helmstedt e parë Ungjillore predikimi në vend. E Reformave të vazhdueshme në qytetin e Helmstedt kundër rezistencës së manastirit të Ludger e Abbey dhe të Katolike Duke Heinrich , ku, ndër të tjera, manastiri djegur. Tokës përreth mbetur Katolike. Vetëm Duke Jul çoi direkt për të qeveria e tij të pushtimit të 1568 në vendin e Brunswick, dhe kështu edhe në zonën e më vonë qarkut të Helmstedt, Reformacionit.

Universiteti I Helmstedt[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Juleum risi e ish-Universiteti i

Në Universitet e Akademi Julia , ishte nga Kreu Jul më 15. Tetor 1576 dhuruar; biri i tij Heinrich Jul ishte i pari rektori. Universiteti ka formuar jetën e 1576 të 1810 në qytet, tani anëtar i Hanseatike Ligën e kishte bërë. Krerët e kap dijetarëve si humanist Georg Calixt, të madh bashkimin e teologë, këtu është një shkollë e filozofisë themeluar, universale studiues Herman Conring, doktor i mjekësisë, të teologjisë, filozofisë, dhe një avokat në të njëjtën kohë, ose e famshme italiane, Giordano Bruno, doktrina e Koperniku përfaqësuar dhe kjo eshte arsyeja pse vite më vonë në Romë në një rrezik, përfundoi në Universitetin e Helmstedt. Në e tij 1741 botoi në mbarë botën[1] njohur kujtimet, tregon të Perandorisë gjermane, numërimit dhe më vonë fushën Marshall, Georg Ludwig Albrecht von Rantzau e tij spektakolare përvoja si një Student në Helmstedt[2].

Universiteti ndikuar në zhvillimin e qytetit pothuajse 234 vjet. Nga Ansambli i Universitetit ndërtesa me Juleum si ndërtesa kryesore është një arkitektonike festë për sytë. Ndryshime thelbësore ndodhën gjatë "franceze periudhë" nga 1806 për 1813. Jérôme Bonaparte, vëllai i Napoleonit, sundonte në Mbretërinë e Westphalia, e cila gjithashtu Helmstedt, i përkiste. Në komandën e tij, nga 10. Dhjetor 1809, operacionet e Universitetit pas përfundimit të semestrit dimëror 1. Mund të 1810 finale. Ndërhyrja nga një numër i rëndësishëm i Universitetit palë, duke përfshirë këtu teologjinë Profesor Henke, ishin të pasuksesshme.

Nga shekulli 19. deri ne  Republikën e Weimarit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në sheshin e tregut me  shtepi ne qytetin e vjetër  në vitin 1891

Mbylljen e Helmstedter Universitetit në 1810, ishte një e madhe ekonomike dhe kulturore pengesë për qytetin. Edhe pse arriti në vitet në vijim, një shkollë të mirë të sistemit të vendosë që të Helmstedt përtej kufijve të vendit si një "shkollë e qytetit" është bërë i njohur (i famshëm studentët e lokale të shkollës së mesme u u. një. , Hoffmann von Fallersleben, dhe vëllezërit Adolf dhe Bruno Heusinger), humbja e rëndësisë ishte, megjithatë, jo të krejtësisht të ndaluar atë.

Një akt administrativ në Duchy e Braunschweig është përdorur në përputhje 1. Janar, 1833, Ducal qarkut Drejtoria e Helmstedt ishte e themeluar, e cila përbëhet nga Zyrat e Helmstedt, Schöningen, Königslutter, Vorsfelde dhe Calvörde aksioneve. Zyrën e qarkut marrë vendin e tij në këtë ditë të ndërtimit të zonën kufitare Muzeu (Villa Heinemann) në Helmstedt.

Nga 1814 deri të paktën vitit 1846 gjetur vetëm për notonin në shkallë të vogël nën mbikëqyrjen e policisë gjatë muajve të verës në Kurhaus Gesundbrunnen (në Lauterbrunnen luginën) lojërave të fatit në vend.

E parë ekonomike shofer për qytetin me hapjen e hekurudhave rrugë Helmstedt-Jerxheim në vitin 1858, dhe në veçanti Hekurudhor link për në rrugë të Braunschweig-Helmstedt-Magdeburg në vitin 1872. Me formimin e Perandorisë gjermane në vitin 1871 dhe të mëvonshme të zhvillimit industrial të vendit është gjithashtu një rritje të nevojës për burime të energjisë është i lidhur, kështu që për dekada të tëra, në Helmstedt minierat e qarkut dhe përreth financuar nga thëngjilli ngjyrë kafe në Duka e collieries, tani gjithnjë e më shumë në kërkesa. Në vitin 1872 shitet Duka Wilhelm të prodhimit të saj në faqet e për 6 milion Goldmark për një konsorciumit të bankave nga të cilat Braunschweigische qymyr-miniera LTD (BKB). Kjo kompani, me seli në Helmstedt, e detyruan thëngjilli ngjyrë kafe-të minierave dhe thëngjill të energjisë elektrike dhe formë gjatë shumë dekadave, me ditët e fermerëve në mbyllje të peizazhit dhe të punësimit struktura e Helmstedt minierat e qarkut të popullsisë. Në 1874, ajo ishte me "bar, neutrale Bush" e parë e hapur gropë e mi në operacion.

Gjatë luftës së Parë botërore, mbeti në Helmstedt, për shkak të saj vend Qendror në Rajhun gjerman e menjëhershme të armiqësive të kursehen. Përveç kufizimet e shtypit dhe lirinë e shprehjes, ndikimi i luftës në furnizimin me ushqime, si dhe të energjisë elektrike rationing. Në kontakt të drejtpërdrejtë me të huaj ushtarë erdhi në Helmstedter popullsisë vetëm me të burgosurit e luftës ruse-polake policëve, pasi në banjo Helmstedter udhëtim në nivel lokal Gesundbrunnen , një i burgosur i luftës kampi ka qenë ngritur. Pas disfatës së Perandorisë gjermane, qyteti 626 regjistruar në luftën e rënë qytetarëve.[3] Në periudhën e pas-luftës, trazirave të nëntorit 1918 ishte edhe në Helmstedt, një punëtorëve dhe të kuqe ushtrisë deputetëve u formua. E Spartacists, shkaktoi një grevë të Përgjithshme në të sapo-themeluar të lirë shtetërore, e Braunschweig ishte më 15. Prill 1919 në Helmstedt nga Freikorps Maercker ("vendi gjuetarët") me forcë të armëve të luftuar. Ajo erdhi në qytetin e disa të ashpër Luftën midis Spartacists dhe vend-gjuetarët pa-trupat e viktimave në mesin e qytetarëve të kërkuar.

Inflacioni dhe papunësia në Weimar Republikës takuar edhe me Helmstedt minierat e qarkut të popullsisë e vështirë. Në vitin 1927 krijuar zyrën për punësim në Helmstedt, raportoi në janar të vitit 1933, një i ri për nivelin e lartë të papunësisë në Qarkun.

Nacional socializmi dhe lufta e Dytë botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Automjete te pare AMERIKANE të blinduara në 12. Prill 1945 në Helmstedt

Marrjes nën kontroll të pushtetit nga nacional socialistëve në Rajhun gjerman çuar në Helmstedt të njëjtin qark të mediave dhe autoriteteve e strukturave. Tashmë në vitin 1933 ka qenë e para trazirave kundër relativisht të vogël të komunitetit Hebre të qytetit. 17. Gusht 1936 ishte pjesë e Braunschweig-Helmstedt, në Perandorinë e autostradës 6 (tani Federal highway 2) dhe përfunduar ura (u. a., e puseve milo dhe Masch milo) të trafikut të ndodhë. Planet për të autostradës janë, megjithatë, në masë të madhe para dorëzimin e pushtetit nacional-socialistëve të zhvilluara.

Me shpërthimin e luftës së Dytë botërore, ishin gjithashtu të jetës urbane, të rëndësishme kufizime të imponuara. Sulmeve ajrore të mbetur Helmstedt nuk e kurseu. Në 2. Janar 1944 u rrëzua aleate sulmuesit mbi të Këqija Helmstedt dhe dëmtuar në spital. Më të ashpër bombardimin e qytetit u zhvillua në 20. Shkurt 1944, në kuadër të "Big Javë". Sepse aktual objektiv të Halberstadt nën retë ishte për sulmuesit jo për të identifikuar, ishte në Helmstedt si fallback të synuar (target të mundësive") është përzgjedhur. Në këtë kohë, ka pasur disa të rëndësishëm të luftës forca të blinduara të zotërimeve të Emmer Norderstedt rrugës në Helmstedt si dhe një airbase gjermane të forcave ajrore në afërsi të Mariental-Horst. 58 B-24 Bomber i hodhi në mes të 13.23 a.m. dhe 13.27 në bombë ngarkesës, ku 126 persona vdiqën.[4] Veçanërisht të prekura ishin të ndërtimit për postin e rrugëve, një pjesë e Vogël në Mur dhe në urë hekurudhore mbi Magdeburger rrugës. Gjithashtu, në zonën e Elzweges, Henke rrugë, Vorsfelder rrugë dhe shkolla e rrugë ka pasur dëme të konsiderueshme.

Në Mars të vitit 1944, ishte afër kamp përqendrimi ndërtuar (shpesh edhe si kamp përqendrimi Helmstedt-ndërtuar ) të ngritur në disa mijëra të burgosur për prodhimin e aeroplanëve e gjermane të Rajhut nga 1933 në vitin 1945, në tunele nëntokësore kishte për të punuar. E logjistikës të këtij satelitore kampi ishte pjesërisht direkt nëpërmjet Helmstedt.

Në mesditë orë e 12. Prill 1945, ishte qyteti i Helmstedt në Perëndim për të pasur rrugë 1 (sot Federale rrugor 1) avancimin Amerikane tanke shoqatat, me ndërmjetësimin e ish - NSDAP-kryetari Curt Turner dhe të tjera të qytetit, përfaqësues të pa luftuar.

Qytet me kufirin ne midis te Gjermanise[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas përfundimit të luftës së Dytë botërore ishte Helmstedt në Britanike zonën e okupimit. Në 5. Qershor 1945 takeovers të Britanike të pushtimit të forcave në kontrollin e qytetit dhe duke i zëvendësuar ato Amerikane njësive. Në përputhje me dispozitat e Potsdam konferenca përfundoi, Sovjetik zonën e okupimit përtej ish-Brunswick-Prussian kufitare dhe në afërsi të Qarkut të qytetit të Helmstedt. Fillimisht raportohet në rrethin që i përkasin exclave e Calvörde ishte në Sovjetik Zonës. Tashmë në 1. Korrik 1945 ishte caktuar pikën e kontrollit në rrugë; stacioni hekurudhor, Helmstedt ishte një kufitare të stacionit, fillimisht, vetëm aleate transit të trafikut të Berlinit ka qenë i vendosur. Gjatë Berlin Bllokadë në mes të qershorit 1948 dhe mund të vitit 1949, erdhi e këtij trafiku, megjithatë, në një Qëndrim të plotë. Në vitet në vijim, ishte kryesore të ngarkesës së transit të trafikut në mes të Perëndimit, Gjermania dhe Berlin, për shkak të afërsisë gjeografike në Perëndim të Berlinit përmes postbllok Helmstedt vendosur.

Pas themelimit të RDGJ , në tetor 1949, ishte Zgjerimi i kufijve fortifications e gjermanisë Lindore anën shtyrë përpara, në mënyrë që qyteti i Helmstedt qasjen e saj Lindore të zonës përreth humbur. Një përjashtim është formuar për një kohë brenda në sytë e qytetit të termocentralit në Harbke, e cila tani është në zonën kufitare të RDGJ ishte një ndër-kufitare me energji. Këtu ishin punonjësit e gjermanisë Perëndimore Brunswick minierat e qymyrit AG (BKB), si dhe në kufirin kafe minierat e qymyrit të bëjnë punën e tyre. Pas termocentralin në Harbke, në vitin 1952, si një shtet në pronësi të ndërmarrjes së RDGJ shtetëzuan dhe kufizojnë në këtë fushë është tërësisht i mbyllur, kishte qenë, ishte furnizimi me energji elektrike Helmstedts nga 1954 përmes sapo ndërtuar termocentralin Offleben.

Shpërndarë emigracionit nga ish-gjermane territoret në Lindje dhe rrjedha e refugjatëve nga Sovjetik zonën e okupimit pas luftës së Dytë botërore e la popullsia e qytetit është rritur me hapa të mëdhenj. Postuar Helmstedt para luftës, rreth 18,000 banorë, ishin në mesin e viteve 1950, vetëm turpërohet prej 30,000 banorëve të regjistruar. Kjo rritja e popullsisë ishte për shkak të gjerë të zhvillimit të re rezidenciale dhe komerciale fusha. Si rezultat i dekadave të ekzistuese periferike vend në brenda-gjermane kufitare, qyteti i humbur në kohë në mënyrë të qëndrueshme të popullsisë.

Në vitin 1973, ishte në Jug të qytetit, opencast mi Helmstedt, me mendje të hapur, shumë vite thëngjilli ngjyrë kafe në vit, por edhe në mënyrë direkte, ngjitur me peisazhin e imazhit të qytetit në formë.

Ri-bashkimi dhe pranimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kufirit monument "La voûte des rrjeta" në Helmstedt

Si në 9. Në nëntor të vitit 1989, të kthehet në RDGJ ka filluar, kjo pati një ndikim të drejtpërdrejtë në më të ulët Saksone kufitare qytetin e Helmstedt. Tashmë në natën e 10. Nëntor kaloi shumë qytetarët e RDGJ, të kalimit të kufirit Helmstedt-Marienborn. Në ditët në vijim, qyteti përjetoi një e papritur nxitojnë të vizitorëve Lindore fqinjët. Deri në fund të vitit 1989, pothuajse të gjithë janë bërë për dekada të tëra nga të brendshme të gjermanisë kufitare bllokuan rrugën lidhjet nga ana e RDGJ kufitare trupat e hapur përsëri, kështu që, për shembull, për të Harbke, Morsleben ose ndërtuar. Tashmë para hyrjes në fuqi të monetar, ekonomik dhe social të Bashkimit midis dy Shtete gjermane, në mesin e 1990 përbënin në të dy anët e kontrollit të personave. Me ribashkimin gjerman në 3. Tetor 1990 humbur Helmstedt më në fund, rolin e largëta kufitare të qytetit, dhe u përballur me sfida të reja. Një numër i konsiderueshëm i gjermanisë Lindore Emigrantët e bërë qytetin e popullsisë në afat të shkurtër në rritje. Me eliminimin e gjermanisë Perëndimore zonal të kufirit zhvillimi, ndërsa shteti subsidisation e rajoneve fqinje në Saksonisë-Anhalt, u ngrit e qarkut të qytetit të reja të konkurrencës në aspektin komercial, vendbanimet dhe tregjet. Qyteti i Helmstedt provuar këtë zhvillim nëpërmjet krijimit të një Lindore buzë të qytetit të kundërta në zona tregtare ("Magdeburger Berg") për të luftuar dhe për investime në infrastrukturë për të apeluar për të fituar.

Në qershor të vitit 1992, 12. Ditën e saksonia e ulët në Helmstedt për të festohet. Rolin e veçantë të qytetit gjatë gjermane ndarja ishte në vitin 1994, në zonën kufitare në Muzeun e hapur. Që nga viti 1995, çdo vit, Helmstedter Universitetit ditë .

Gjatë ndarjes, e krijuar në kafe-të thëngjillitopencast mi Helmstedt u themelua në vitin 2002 mbyllur. Në vend të saj, që nga viti 2006, në rreth 2030, një mandat katër-katror-kilometra të madhe të liqenit me të përshtatshme vlera kohë të lirë, si Lappwaldsee (të mëparshme emri i projektit Helmstedt-Harbke-liqeni) shumë ngadalë me tokë uji mbush.

Në vitin 2005, shtrirje fundit i unazes unaza mund të jetë lëshuar për të Helmstedt për trafikun.

Origjina e emrit.[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vjetër emrat e vendit janë të 802 Helmonstedi, 952 Helmonstedi, në fund të 10. Shekulli Helmonstedi, 10./11. Shekulli Helmonstedi, 1012 Helmanstidi të 1050 Helmunstedi, 1119 Helmonstede, 1126-1133 Helmenstad të 1150 Helmenstide të 1150 Helmenstad, 1159 Helmonstat, 1162 përkrenare staden, 1176 Helmenstide, 1178-1179 Helmestedunum, 1182 Helmenstad, 1189 Helmenstat, 1192 Helmenstad, 1195 Helmenstat, 1202 Helmenstad dhe 1203 Heilminstede.

Në bazë të fjalës është "qytetet". Emri i dhënë është ndoshta për shkak të topografisë së embossed vend. Ka ascents dhe descents brenda qytetit core, dhe kështu ka gjasa të jetë lidhje me "kel" ("zgjatet"). Helmstedt ndoshta do të thotë "vendi i një sondazh në faqen e një Shpat".[5]

Bashkimi i komunave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

nga i 1. Në Mars te  vitit 1974, bashkohen komunat Barmke dhe Emmerstedt përfshirë.[6]

Historia postale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Postar historianë supozojnë se në Helmstedt tashmë që 1665, është një zyrë postare të aksioneve. Në kohën e Mbretërisë së Westphalia (1807-1813) qyteti i përkiste Département Oker me kryeqytetin e Braunschweig. E qarkut ishin qytetet e Braunschweig, Helmstedt, Hildesheim, dhe Goslar.[7]

Për zhvillimin e sektorit postar në Helmstedt shih: post rrugë Braunschweig-Helmstedt-Magdeburg.

Popullsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fetë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica dërrmuese e popullsisë, të orientuar, që është qyteti më i themelimit të Krishterë, doktrinën e besimit. Helmstedt të qëndrojë për shumë shekuj nën ndikimin e fortë e përreth manastireve (manastiri i Ludger e Abbey, manastiri i Marienberg, manastir e Mariental), kulturore dhe fetare në jetën e banorëve të riformuar. Deri në vitin 1490 të ushtruar nga Abbots i fqinje manastiri i Ludgeri sundimin mbi qytet.

E reformacionit e lëvizjes është shumë herët ndjekës në qytet. Tashmë që nga viti 1524 predikimet e murgjit e Lutheran doktrina në Helmstedt[8] , dhe në 1530 ishte në Shën Stephani Kishës së parë Protestante në shërbim të Kishës nga pastor Heinrich kthyer mbajtur.[9] më në Fund, nuk është një Reformë që në Duchy e Braunschweig-Lüneburg, megjithatë, vetëm pas anëtarësimit në fronin e Kreu Jul , në 1568, dhe bashkësitë kishtare të qytetit të Helmstedt konvertuar në Protestantizmin . Vetëm manastiri i Ludger e Abbey dha për doktrinën Katolike.

Sot, të rrëfejë, rreth 49 për qind e popullsisë në Ungjillore-Luterane (2010).[10] ata janë në Ungjillore-Luterane rajonale të Kishës në Braunschweig, të organizuar dhe të përdorin tetë shtëpitë e adhurimit të gjithë qytetin janë: Shën Maria e malit, Shën Stephani, Shën Walpurgis, Shën Michaelis, St. Thomas, Shën Christopher , dhe e Shën Pjetrit në Emmerstedt dhe Kisha e fshatit në Barmke. Rreth 12 përqind e Helmstedter popullsisë kanë një Katolike e përkatësisë fetare (si 2010).[10] ata janë të kishes së Shën Ludger e Kohërave të dioqezës së Hildesheim lidhur me atë.

Hebre banorë që prej vitit 1247 në Helmstedt përmendur, si Abbot e Ludger e Abbey-manastiri si qytet i Zotit të Helmstedt minierat e qarkut të drejtat e një qyteti të përshkruar dhe për Judenjtë e veçanta tatimore, ose mbrojtjen e të holla e shqiptuar.[11] çifutët banorët e qytetit të jetuar në mesjetë, kryesisht në zonën e sotme të Gjeorgjisë rrugë. Kundrejt pagesës prej një të lartë shumën e parave nga Këshilli bashkiak përgjegjës krerët e Kishës të miratuar nga Abbot në vitin 1479 të banuara ndalim për Judenjtë në Helmstedt. E më vonë, përveç kësaj përshkruar Ducal vendbanimin e ban për Judenjtë në tërë Principatën e Braunschweig-Wolfenbüttel, ishte në qytetin e Helmstedt veçanërisht i kufizuar.[12] Vetëm një vit, 1806, ajo ishte ky ndalim kundër rezistencës së Helmstedt minierat e qarkut të Këshillit të qytetit nga francezët marrin pushtet gjatë napoléonischen Epokë të shfuqizohet. Edhe në kohën që ka mbetur, të komunitetit Hebre është shumë e vogël dhe e thyen gjatë kohës së nacional socializmit . Sot e gjen, nuk është e rëndësishme komunitetit Hebre jetën në Helmstedt.

Me rritjen e emigracionit Muslimanë emigrantë (veçanërisht nga Turqia) në vitet 1960 dhe 1970 kanë Islame e komuniteteve fetare në Helmstedt formuar.

E Përgjithshme socio-kulturore Trend, numri i unchurched popullsisë për disa dekada.

Gjuhë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Helmstedt dhe në ngjitur zona përreth është e izoluar, rajonale dialektin e Lindore Ostfälisch folur, një variant i saksonia e ulët , dhe colloquially, gjermanishten e ulët quhet. Me rritjen e mobilitetit dhe dinamikat e migrimit të popullsisë ka ndodhur, veçanërisht në shekullin e 19-të. Shekulli nxjerrje përmes lartë gjermane, e cila, si në afërsi të Braunschweig në një mënyrë shumë të pastër është Forma e folur.

Zhvillimi i popullsisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Numri i banorëve të qytetit të humbur gjatë shekujve për shkak të luftës në konflikte, zi buke dhe sëmundje, varësisht luhatje të konsiderueshme. Në veçanti, plagë-epidemitë e shekullit të 17-të. Shekulli kërkoi një numër të madh të viktimave. Në kohën e tridhjetë vjet të luftës,të rënë për një të tretën e Helmstedt minierat e qarkut të popullsisë për plagën në vitin 1625 të viktimës. Në nëntor të 1625, ishin 295 shtëpi bosh.[13]

Për shkak të rritjes së urbanizimit në Vazhdën e industrializimit në gjysmën e dytë të shekullit të 19. Shekulli u rrit popullsia e qytetit të Helmstedt me hapa të mëdhenj. Një rritje të konsiderueshme të popullsisë u zhvillua menjëherë pas përfundimit të luftës së Dytë botërore, kur numri i banorëve nga refugjatët dhe të shpërndara të emigrimit nga ish-gjermanisë Lindore të territoreve brenda një periudhe të shkurtër kohe, me një të tretën. Për shkak të vendndodhjes së ndër-gjermane kufitare dhe e lidhur negative të zhvillimit ekonomik, qyteti i humbur në kohën mbrapa për banorët. E incorporations të dy rrethet Emmerstedt dhe Barmke në vitin 1974, si dhe Emigrantët e pas gjermane për bashkim në vitin 1990, mund të këtë Trend negativ vetëm në afat të shkurtër për të kompensuar.

Zhvillimi i popullsisë i Helmstedt
midis 1600 dhe 2005
Viti Banorët
1600 3.000
1620 3.115
1639 1.645
1700 3.800
1793 4.321
1830 6.237
1855 6.234
1871 7.783
1900 14.259
Viti Banorët
1919 16.446
Në vitin 1925 17.166
1940 18.349
1945 26.219
1956 29.025
1961 29.543
1964 29.768
1970 27.326
1975 28.095
Viti Banorët
1980 26.718
1989 26.043
1991 26.419
1995 26.434
2000 26.152
2005 25.426
2010 23.937
2011 23.686
2014 23.070

Shënim: shifrat e popullatës janë dhënë sipas fushës përkatëse. Deri në vitin 1830 janë kryesisht vlerësime, pastaj rezultatet e regjistrimit ose më të reja zyrtare përkatëse Zyrat Statistikore ose administratën e qytetit.

Politika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti i Helmstedt i takon shtetëror zgjedhor qark 8 dhe në zgjedhjet e Bundestagut, rreth 52 Helmstedt – Wolfsburg.

Këshilli bashkiak[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Këshillin e qytetit të Helmstedt përbëhet nga 34 Ratsfrauen dhe këshilltarëve. Ky është numër të caktuar për një qytet me një numër të banorëve në mes të 20.001 dhe 25.000 banorë. 34 anëtarët e Këshillit që të jetë një zgjedhje komunale për pesë vjet. Aktuale të mandatit të filluar më 1. Nëntor 2016 dhe përfundon në 31 dhjetor. Tetor 2021.

Votimi në Këshillin bashkiak, kryesore zyrtare të kryetarit të komunës Wittich Schobert (për qind) të votave është gjithashtu kanë të drejtë.

E fundit zgjedhjet komunale treguan rezultatet e mëposhtme:

Parteien und Wählergemeinschaften %

2016

Sitze

2016

%

2011

Sitze

2011

%

2006

Sitze

2006

SPD Sozialdemokratische Partei Deutschlands 35,50 12 40,39 14 36,78 13
CDU Christlich Demokratische Union Deutschlands 34,60 12 35,73 12 32,92 11
GRÜNE Bündnis 90/Die Grünen 7,00 2 8,09 3 4,60 2
NPD Nationaldemokratische Partei Deutschlands 2,40 1 3,53 1 4,60 2
FDP Freie Demokratische Partei 6,10 2 3,47 1 10,00 3
UWG Unabhängige Wählergemeinschaft 3,20 1 2,85 1 3,92 1
Linke Die Linke 3,00 1 2,63 1
AfD Alternative für Deutschland 8,10 3
gesamt 100,0 34 100,0 34 100,0 34
Wahlbeteiligung in % 48,91 49,83 41,60
Helmstedter town hall Velpker Ranor (e ndërtuar në 1904-1906)

Kryetari i komunës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga 1. Nëntor 2011 nga CDU-politikan Wittich Schobert me kohë të plotë të kryetarit të bashkisë së qytetit. Në zgjedhjet e fundit në maj 11. Në shtator të vitit 2011, ai u ul në një zgjedhjeve të drejtpërdrejta me 45,67 % të votave kundër dy konkurrentët. Në votime ishte 49.9 %.[14]

Shtresë e armëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në pjesën e sipërme të qytetit shtresë e armëve është influencë shpirtërore për të Helmstedt nga Shën Ludger . Ai u ulën nën një tërfili-formë arkitekturë harku me kulme të kuqe dhe mbishkrimin "S. LUDGER". Shën veshur me një rrobë të bardhë me të kuqe chasuble. Në dorën e tij të Djathtë ai mban një të Artë crozier. Në të Majtë të tij një librin e Artë dhe një aureolë. Në pjesën e poshtme të stemës është një argjendi kallaj muri me derë të hapur treguar, çfarë në të njëjtën kohë, termi "qytetit" është në pushim. Për ngjyrën e Helmstedt minierat e qarkut shtresë e armëve shield ishte Blu zgjedhur për figura të Shenjtorëve dhe për brickwork të Bardhë. Qyteti i ngjyrave është pra, Blu-dhe-Bardhë. Imazhi i Shën Ludger ishte 25. Mund të 1900 si definitive të stemës së qytetit të Princit Albrecht miratuar, atëherë Regjenti i Duchy e Braunschweig.

Qytetet e partneriteteve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga vitet 1950 Helmstedt  mban miqësi dhe Lidhje me vendet dhe Qytet e tjera të Evropës Perëndimore . Pas rënies së perdes së Hekurt. Keto Aktivitete u zgjeruan ne Evropen Lindore .Aktualisht përbëhet nga këto qytete, një Partneritet zyrtare ndërkombëtare të

Sponsorships[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga viti 1999, qyteti i emrit të kumbari i një transport ajror nga lloji CRJ100LR, flota e Lufthansa CityLine dëgjuar dhe e aeroplanëve e regjistrimit D-ACJJ.[16]

Kultura dhe tërheqjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E saj të ndërtesave historike, e saj të shtrembër, shesheve dhe e vjetër e qytetit përreth fortifications japin Helmstedt dalluese profilin në Braunschweiger Rajon.

Qyteti është një u. një. karakterizohet nga të dyfishtë kishës së Shën Pjetri dhe Shën Pali/Shën Gjoni, një nga më të vjetra të strukturave në Rajon, Shën Felicitas-dhomë e nëndheshme të Kishës së manastirit të Shën Ludger e Kohërave, e Kishës famullitare të Shën Stephani, i manastirit të Shën Maria e malit, kompleksin e ish Universitetit me Aula ndërtimin e Juleum , si dhe një shumëllojshmëri të timbered dhe Profesor në shtëpi.

Si një Helmstedter Profesor i 1755, dhe kuptova se burime kanë rezultuar në Lauterbrunnen luginës, mjekësore ujë, ishte ndërtuar në pyllëzuar rrethinat e qytetit një të sofistikuar Modebad. Burimet janë, edhe pse në ndërkohë tharë, por mbeti në një Park-si peizazhin e një marrëveshjeje me një teatër dhe një Hotel-Restorant, të cilat, deri më sot, Ortsteil e Keqe Helmstedt të çon dhe të shtetit si një vendpushim ishte e njohur. Ajo është e vendosur në mes të Lappwald, e cila është një kufi i pyjeve mes Duchy e Braunschweig, Gjermani, dhe Prusia, në kohët e shkuara,"grabitës kapiten Rose" dhe të tjera të trafikantëve si një vend strehimi.

Helmstedt është gjithashtu një anëtar i në vitet 1980, u ringjall Hanseatike Traditën e jetës dhe kulturën e komunitetit ndërkombëtar qytete të Aleancës,"të Reja Hanse".

Ndërtesat e[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si e shquar monumentet e qytetit u. një. për të thirrur:

 • e Romanesque manastirin e Shën Marie mal me thesar të dhomës dhe Parament seminar. Në vend të seminar për shkollat fillore dhe të mesme të Helmstedt dhe "Helmstedter kori i djemve"
 • Romanesque ndërtesat e manastirit të Shën Ludgeri: dyfishtë kishës së Shën Pjetri dhe Shën Pali / Shën Gjonin Shën Ludgeri Kishës me Shën Felicitas-dhomë e nëndheshme
 • e Türkentor, ish-hyrja e manastirit të Shën Ludger e Abbey
 • e Juleum, sallën e godinës së ish - Helmstedter Universitetit në stil arkitektonik të Weser të Rilindjes me të bibliotekës Universitare dhe të qarkut dhe të Universitetit të Muzeut
 • e në shtëpi stuhi si pjesë e mesjetare fortifications dhe e vetmja e mbetur të portës në Braunschweiger vendit
 • e Gotik Shën-Stephani-Kirche
 • e Romanesque Shën Walpurgis Kishës
 • një shumëllojshmëri e mesjetare, Profesor i shtëpive
 • neo-Gotik town hall
 • bimët e Helmstedter Landwehr me Vëzhgimin kulla në vendet fqinje Lappwald
 • në zonën kufitareMuze
 • në gur të madh varret "lübbe gurë"
 • në Rrethin e Keqe Helmstedt "puset e teatrit"
 • "Ducal gjykatës", një gjysmë-timbered shtëpi nga viti 1567, me të gjerë të formave të bizhuteri
 • Double-kishëz
  Double-kishëz
 • Këmbësore
  Këmbësore
 • Gjysmë-timbered shtëpi
  Gjysmë-timbered shtëpi
 • E Ducal Gjykata E
  E Ducal Gjykata E

Teatër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimteatri në Bad Helmstedt.

E burimit të teatrit, ndodhet rreth 4 km nga qendra e qytetit, në mes të Lappwald në Rrethin e Keqe Helmstedt. Në vitin 1927 ndërtimit është një pasardhës i në 1815, u hap teatri dhe aktualisht përfshin më shumë se 600 ulëse. Luajtur sezonin shtrihet nga muaj shtator deri në prill dhe ofron ndryshimin e ideve, turne të teatrove të listuara.

Muzetë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzeu i zone Kufitare 

Ish Qarkut në shtëpi për të Muzeut dhe në tetor të vitit 2003, si "rrethi i Universitetit Muze" në bodrumin e Juleums hapur Muze shtëpi të përhershme ekspozitë dedikuar për dy tema kryesore: historia e Universitetit të Helmstedt dhe jeta në rrethin e Helmstedt, që 400.000 vjet. Në katin e sipërm të Juleums janë eshtrat e ish-bibliotekës Universitare me aktualisht rreth 35,000 libra për të vizituar.

Si një kujtesë e disa dekadave të ekspozuar vend në qytetin e Helmstedt, në kufirin e RDGJ ishte në vitin 1994, "zonë kufitare Muze", e hapur në informata qendër të historisë së brendshme gjermane kufitare në periudhën nga viti 1945 deri në vitin 1990, në bazë të mallrave dhe të dokumenteve të Kohës së tyre.

"Muzeu Emmerstedt" është e vendosur në homonymous Qarkut, dhe të bujqësisë lokale dhe vepra artizanale të së kaluarës. Përveç kësaj, historia e Emmerstedt treguar.

Sport[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Helmstedt, ka disa klubet sportive që të përqëndrohen në sport. Ajo ka për të u. a., klasike në terren dhe të mbyllura sportive janë ofruar. Për më tepër, nuk janë objekte sportive për peshkim, kalë-hipur dhe rrëshqitje.

E Helmstedter mbrojtur vëllazëria e 1370 e. V. mund të ketë në një klub të historisë së i referohen vitit 1370 dhe është një nga më të traditës-të pasur të klubeve në saksonia e ulët.[17] anëtarët e fortë e klubeve të qytetit janë Helmstedt minierat e qarkut Sportverein 1913 e. V. (HSV), me rreth 2240 nxënëse të klasave të anëtarëve[18] dhe , nga Ana und sportverein Germania Helmstedt nga 1849 e.V. (TSV Germania Helmstedt), me rreth 1670 të anëtarëve.[18]

Sportive dhe të kohës së lirë mundësitë në Helmstedt & a. përdoret për të të jetë:

 • në vitin 1952 u hap në natyrë, pishinë të Waldbad birker pellg në Lappwald
 • e 1976-hapur shtëpie pishinë , Jul-banjo
 • 1980, përfunduar në stadium në makinë, për të futbollit dhe atletikë ngjarjeve, me një kapacitet prej 4500 vende[19]
 • edhe në vitin 1980, u hap në shtëpinë e një qytetari me një Bowling center

Të Rregullt Të Ngjarjeve Të[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas Helmstedter Universitetit të traditës, që nga viti 1995, në çdo rast të mbyllet në kohë për ditën e unitetit gjerman çdo vit, Helmstedter Universitetit ditë . Ligjërata dhe diskutime për të gjitha çështjet e rritjes së bashku e Lindjes dhe Perëndimit janë subjekt publik Helmstedter Universitetit ditëçdo vit nën një temë specifike. Të vjetër të ndërtesës së ish-të Universitetit, Juleum, takim gjermane dhe ndërkombëtare historianë, politikanë, shkrimtarë, etj. për të shkëmbyer mendimet së bashku. Vendi ishte në lidhje me rëndësinë e ish-kufitare të qytetit, gjatë viteve të divizionit gjerman, i zgjedhur.

Në vitin 1983, filloi në Elm-Lappwald drejtë është zakonisht në tre-vjeçare intervali në Helmstedt minierat e qarkut të qytetit të fushë në vend. Kjo rajonale në panairin e sheh veten si një plotësues për në shkallë të gjerë të ngjarjeve në vendet fqinje qytetet e Braunschweig, Wolfsburg dhe Magdeburg. Kjo është kryesisht të vogla dhe të mesme, të cilat në Rajonin e Elm dhe Lappwald. Në vitin 2008, ajo ishte ngjarje e rreth 70,000 vizitorët, shtatë ditët e panairit të frekuentuara.[20]

Që nga mesi i viteve 1970, të bëhet çdo vit në ditën e parë të fundjavës shtator, Helmstedt minierat e qarkut të qytetit të vjetër të festivalit në qendër të qytetit në vend të klubit helmstedt aktualisht/qyteti marketing e. V. është e organizuar. Kjo tre ditë Festival me muzikë Live të programit do të zakonisht me një shitjen e hapur të dielën lokale shitësit e kombinuar.

Ekonomia dhe infrastruktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zhvillimi Ekonomik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kryesore të menaxhimit të Avacon AG

Ekonomike Helmstedt në dekadat e fundit nga zhvillimi i Volkswagen bimëve në Wolfsburg dhe Braunschweigische qymyr-miniera (BKB) embossed. Këto mono strukturore varësia e mbetur deri në kohën e sotme. Krijimi alternative e industrive të tjera ose mundësitë e punësimit që ka ndodhur në të kaluarën, vetëm pamjaftueshme. Duke eliminuar "zonë kufitare" pas gjermane njësi është edhe një subvencion hendek të përmes programit të mbështetjes Aufbau Ost komunitetet përfituese në vendet fqinje Sachsen-Anhalt. Të aftë për trajnim dhe punë prandaj janë në Rajon janë duke u bërë më pak të shpeshta. Përpjekjet e BKB, për të kompensuar të afërt fund të minierat e qymyrit në biznes të ri fushat për të zhvilluar, me Zgjerimin e mbeturinave djegia e biznesit, edhe pse i suksesshëm, ishin në gjendje për të në nivel lokal, por nuk ka ekuivalent të zëvendësimit. Të paktën në fushën e administratës mund të, ndër të tjera, edhe nëpërmjet shkrirjes së një filiali (Interurbane-Zentrale Helmstedt AG) me kompanitë e tjera në grup të këtij Avacon AG , një forcim të lokacionit. Numri i banorëve, është rritur përfshirja e fshatrave të Emmerstedt dhe Barmke, merr në këtë moment. Apartament vende të lira shkalla në disa lagje është në rritje.

E kursimeve, bankatfunksionojnë në vend që nga 1. Janar 2008, e Brunswick Vendit e Bankës së kursimeve të perceptuar në Veri gjermane Landesbank . Tregu i udhëheqjes së Veriut gjermane Landesbank në territorin e ish - Duchy e Braunschweig, Helmstedt kohë i përkiste, është historikisht. Në Helmstedt ka Volksbank Helmstedt karrigen tuaj.

Rezidenciale dhe komerciale rrethe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si në shumë qytete të gjermanisë Perëndimore, një fortë fushën e zhvillimit dhe të ndërtimit të vazhduar me bum ekonomik që nga vitet 1950 në Helmstedt. Në të reja të zonave të banuara, "tulla e malit" në Veri, "garden city" dhe "guri mühlenkamp" (gjerësisht shpesh Brandt, hirit livadhe) në Lindje dhe në perëndim "Elzwegviertel" jeta sot është shumë më tepër se banorët e tradicionale qendër të zonës.

Së vjetër e themeluar biznesin dhe për të shtuar të tokës intensive fermat ishin fushat në të viteve të fundit forcuar në të sapo-krijuar tregtar në skaj të qytetit dhe të vendosur.

Lidhjet e transportit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Helmstedter Stacioni

Transporti hekurudhor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Helmstedt është e vendosur në linja hekurudhore Braunschweig–Magdeburg. Hekurudhor operacionet në Jug të Elms zgjerimin hekurudhor rrugë Wolfenbüttel–Helmstedt ishte në dhjetor të vitit 2007, në Lindje të Schöppenstedt vendosur.

Sot, të mbajtur në hekurudhor të transportit të udhëtarëve, çdo dy orë Interurbanetrenat në linjë Leipzig – Magdeburg – Hanover – Bremen – Oldenburg (– Norddeich Mol) dhe çdo orë rajonale trenat në drejtim të Magdeburg dhe Braunschweig.

Në vitin 2006, morën përsipër lappwald Bahn GmbH , hekurudhor rrugë Helmstedt–bari jetën e gjermane hekurudhor[21] dhe ka investuar 460,000 euro e vet fondet[22], të funksionimit mbi shtator 7. Maj 2009 rinisë.[22] qëllimi i riaktivizimi i rrugës është një lehtësim për rrugën përmes trafikut të rëndë.

Rruga[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Helmstedt është në një 2 Federale autostradës DortmundHanoverMagdeburgBerlin, nëpërmjet tre pikë lidhje Helmstedt, Perëndim (61), Helmstedt qendra (62) dhe Helmstedt Ost (63) është i lidhur. Në perëndim-Lindje drejtim të çon në B1 nga viti 2005 rreth qytetit. E B244 dhe B245a drejtuar nga Veriu dhe Jugu i qytetit. Në familje gjermane në distancë të gjatë me autobustë trafikut Helmstedt në Berlin Linien Autobus me ditore Lidhjet e lidhura.

Transporti Publik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Publik urban të autobusëve të transportit në Helmstedt është i motor të transportit të kompanisë së Braunschweig (KVG) më të madhe, e cila gjithashtu ka një numër të rajonale dhe interurbane lidhjet. Një rrjet on-call kolektive të taksive (- T) është e para për regjistrimin e përdoruesit dhe plotëson shërbimet e autobusëve.

Aeroportet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Agjensite kryesore të aeroportit ndërkombëtar është Hanover-Langenhagen aeroporti në rreth 100 km distancë. Me Braunschweig-Wolfsburg aeroport (rreth 38 km) dhe aeroportin e Magdeburg-Cochstedt (rreth 60 km) janë dy të tjera kombëtare aeroportet në afërsi.

Sherbimet Publike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Helmstedt Shtrojë e mëposhtme objekteve apo institucioneve:

 • Gjykata E Qarkut Helmstedt
 • Zyra E Taksave Në Helmstedt
 • Agjencinë Për Punësim Helmstedt
 • Jobcenter Helmstedt
 • Në Rrethin E Helmstedt
 • Helios Shën Marienberg Klinik Helmstedt

Arsimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Helmstedt është në Traditën e ish-të Universitetit, dhe në periudhën e mëvonshme, si "arsimi qytetit," një vend-emrin domethënës. Sot, nuk janë në Helmstedt, përveç në shkollat e Përgjithshme dhe profesionale dhe trajnimi i institucioneve.

Shkollat

Ka një total prej Helmstedt, gjashtë shkollat fillore, të cilat janë shpërndarë në gjithë qytetin. Shkollat e mesme janë të plotë të shkollës (Giordano-Bruno-gjithëpërfshirës të shkollës), një shkollë të mesme (Luterane shkollës) dhe Realschule (ngarkesës njeri-shkolla e mesme). Dy shkolla të mesme (Gjimnazi në bötsch malit, Gjimnazi Julianum) të qytetit për të përfunduar shkollën e ofruar.

Politike Qendra Për Arsim E Helmstedt
Të tjera arsimore dhe institucione kërkimore

Përveç në shkollat e Përgjithshme, arsimim të mëtutjeshëm objektet janë të vendosura në qytet. Në rrethin e Helmstedt mban një shkollë profesionale, përveç kësaj, nuk ekziston privat profesional Oskar-Kämmer-shkollë. Përveç kësaj, një e qarkut të muzikës në shkollë, si dhe e Qarkut e njerëzve të Kolegjit nga County-operuar. Qarku community College vepron si një degë e Universitetit të Hagen. Për më tepër, Politike qendra për arsim e Helmstedt në një për shumë vite, popullore e shkollës së mesme të arsimit të të rriturve. Që prej vitit 1921 është në qytet një shkollë për mësimin e ndihmës (Wichern-Schule) për promovimin e fëmijëve me probleme në të mësuar. U hap në vitin 1974, si të rinjtë, rekreacioni dhe qendra për arsim (JFBZ), e tij, detyra kryesore në punën me të rinjtë duket, gjithashtu ofron kurse trajnimi për të rinjtë.

Personalitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qytetare nderi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti i Helmstedt në historinë e saj, në mesin e të tjerëve, personat në vijim, me të nderit të shtetësisë dhënë:

 • Carl Adolph Heinrich von Hohnhorst (1850), të qarkut Drejtor (1844-1850)
 • Robert frikacak (1968), ish-kryetari i bashkisë së qytetit të
 • Robert Schaper (1993), qyteti veprimtari studimore dhe kërkimore shkencore dhe anëtar i Këshillit
 • Ilse Moshagen (1995), Anëtar I Këshillit
 • Heinz Niemann (1996), Anëtar I Këshillit
 • Hans-Otto Kieschke (2008), ish-kryetari i bashkisë së qytetit të

Në kllapa vitin e emërimit.

Bijtë dhe bijat e qytetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Henning Hagen (um 1435–1504), deutscher Benediktinermönch und spätmittelalterlicher Historiker. Verfasser der ersten Stadtchronik Helmstedts.
 • Jacob Lucius der Jüngere (1570–1616), Typograph der Universität Helmstedt
 • Johann Angelius Werdenhagen (1581–1652), deutscher Philosoph, Politologe und Diplomat
 • Johann Heinrich Meibom (1590–1655), deutscher Arzt und Professor der Medizin an der Universität Helmstedt
 • Friedrich Ulrich Calixt (1622–1701), evangelischer Theologe
 • Brandan Meibom (1678–1740), Professor der Pathologie, Semiotik und Botanik
 • Johann Bernhard Wiedeburg (1687–1766), Mathematiker und Astronom
 • Paul Gottlieb Werlhof (1699–1767), königlich-hannoverscher Hofarzt und Dichter
 • Justus Henry Christian Helmuth (1745–1825), lutherischer Theologe, Pfarrer und Professor in Philadelphia
 • Anton August Heinrich Lichtenstein (1753–1816), Zoologe und Bibliothekar
 • Wilhelm Julius Ludwig von Schubert (1755–1835), Jurist und Regierungsbeamter
 • Karl Friedrich Häberlin (1756–1808), Jurist
 • Friedrich Theodor von Schubert (1758–1825), Astronom
 • Karl Reinhard (1769–1840), Schriftsteller und Herausgeber des Göttinger Musenalmanachs
 • Wilhelm Benedict von Schirach (1779–1866), Jurist und Publizist
 • Clara Anschel (1780–?), Schriftstellerin und Schauspielerin
 • Johann Christian Friedrich Heyer (1793–1873), erster Missionar, der von Lutheranern in den USA ins Ausland entsandt wurde
 • Georg Fein (1803–1869), Publizist und demokratischer Politiker des Vormärz, Gründer und Organisator von Arbeiterbildungsvereinen
 • Heinrich Ludolf Ahrens (1809–1881), Philologe, Pädagoge
 • Hermann von Heinemann (1812–1871), Finanzrat und Entomologe
 • Victor von Bruns (1812–1883), Mediziner und plastischer Chirurg
 • Karl Georg Bruns (1816–1880), Jurist und Rechtswissenschaftler
 • Carl Wallmann (1816–?), bekannt als „Räuberhauptmann Rose
 • Rudolf Leuckart (1822–1898), Zoologe und Begründer der Parasitologie
 • Otto von Heinemann (1824–1904), Historiker, Direktor der Herzog August Bibliothek in Wolfenbüttel
 • Franz Trinks (1852–1931), Ingenieur und Erfinder
 • Carl August Flügge (1876–1948), sozial engagierter Baptistenpastor
 • Franz Linke (1878–1944), deutscher Geophysiker und Meteorologe
 • Helmut Kramer (* 1930), Jurist und Rechtshistoriker, Richter a. D.
 • Hans Krebs (1898–1945), Offizier und Generalstabschef des Heeres der Wehrmacht
 • Ulrich Immenga (* 1934), deutscher Rechtswissenschaftler mit dem Forschungsschwerpunkt Wirtschaftsrecht
 • Rolf Reinemann (* 1939), Politiker der CDU und Vorsitzender der Senioren-Union in Niedersachsen
 • Eckart Sonnemann (1940–2007), Mathematiker
 • Hans-Hermann Wendhausen (* 1947), Politiker
 • Ulla Zitelmann (* 1942), NDR Fernsehansagerin
 • Frank Bsirske (* 1952), Vorsitzender der Vereinten Dienstleistungsgewerkschaft ver.di
 • Sabine Stamer (* 1956), deutsche Journalistin und Autorin
 • Peter Feldmann (* 1958), Oberbürgermeister (SPD) der Stadt Frankfurt am Main
 • Volker Ratzmann (* 1960), Politiker von Bündnis 90/Die Grünen und Mitglied im Abgeordnetenhaus von Berlin
 • Thomas Viezens (* 1962), Dommusikdirektor in Hildesheim
 • Hartmut Leppin (* 1963), deutscher Althistoriker
 • Olivia Augustinski (* 1964), Schauspielerin
 • Christian Kurts (* 1964), Immunologe und Nephrologe an der Universität Bonn, Gottfried-Wilhelm-Leibniz-Preis der Deutschen Forschungsgemeinschaft 2012
 • Ulrich Rüdiger (* 1966), deutscher Physiker und Rektor der Universität Konstanz
 • Volker Leppin (* 1966), Theologe und Kirchengeschichtler
 • Uwe Ludewig (* 1967), Agrarwissenschaftler und Institutsdirektor an der Universität Hohenheim
 • Rainer Elste (* 1970), Wirtschaftswissenschaftler und Unternehmensberater
 • Wittich Schobert (* 1970), Politiker der CDU, seit 2011 Bürgermeister von Helmstedt
 • Andree Wiedener (* 1970), ehemaliger Fußballspieler, zuletzt aktiv bei Eintracht Frankfurt
 • Benjamin Chatton (* 1980), deutscher Handballspieler und -manager
 • Josefine Paul (* 1982), Politikerin von Bündnis 90/Die Grünen und Abgeordnete im Landtag von Nordrhein-Westfalen
 • Anna-Carina Woitschack (* 1992), Sängerin

Njerëzit të cilët kanë punuar në faqen e[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Ludger (742-809), themelues i manastirit të Shën Ludger e Abbey
 • Jakobi Luci një i Vjetër (1530-1597), Universiteti librin printer të Universitetit të Helmstedt
 • Johannes Caselius (1533-1613), Profesor i filozofisë, retorika dhe etikës në Universitetin e Helmstedt
 • Valentin Schindler (1543-1604), një Profesor në Universitetin e Helmstedt, philologist dhe Orientalist
 • Giordano Bruno (1548-1600), një Profesor në Universitetin e Helmstedt, prifti, Poet dhe filozof
 • Heinrich Meibom (1555-1625), Profesor i poezisë dhe historinë në Universitetin e Helmstedt
 • Korneli Martini (1568-1621), teolog dhe përfaqësuesit e Reformacionit
 • Georg Calixt (1586-1656), Profesor, teolog në Universitetin e Helmstedt
 • Herman Conring (1606-1681), një Profesor në Universitetin e Helmstedt për filozofinë natyrore, mjekësisë dhe të politikave
 • Balthasar Cellarius (1614-1689), mbikëqyrës i Përgjithshëm dhe Profesor në Universitetin e Helmstedt
 • Heinrich Meibom (1638-1700), ishte Profesor i mjekësisë në Universitetin e Helmstedt mbajtur
 • Michael Helwig (1663-1738), një skulptor dhe druri Carver
 • Franc Karl Conradi (1701-1748), gjermanisht ligjore studiues dhe Profesor në Universitetin e Helmstedt
 • Gottfried Ludwig Mencke, më të Vegjël (1712-1762), Profesor i së drejtës, Këshillues dhe assessor e fakultetit juridik të Universitetit të Helmstedt
 • Gottfried Christoph Beireis (1730-1809), mjek gjerman, fizikani dhe kimisti
 • Georg Fein të lartë (1755-1813), nga 1790 të 1808, kryetari i bashkisë së qytetit të Helmstedt, Drejtori i Përgjithshëm i gjendjes së domains në Mbretërinë e Westphalia
 • Georg Friedrich Wilhelm Alers (1811-1891), një gjermane pylltarisë ekspertëve, shkrimtar dhe themelues i Clarabads në të Këqija Helmstedt
 • Fridrih Steinhoff (1899-1983), gjermanisht politikan (SPD) dhe nga 1950 në 1964, kryetari i bashkisë së qytetit të Helmstedt
 • Wilhelm Stuckart (1902-1953), Sekretar shtetëror në Rajhun Ministria e punëve të brendshme dhe u dënua si një luftë penale dhe pjesëmarrës në Wannsee konferencë, dhe më vonë të qytetit të Thesarit të Helmstedt
 • Kuno Klötzer (1922-2011), lojtar dhe trajner që e stërviti për disa vite, ekipit të futbollit të Helmstedter SV
 • Elizabeta Heister-Neumann (b. 1955), ish-saksonia e ulët Ministri i kulturës, nga viti 1992 deri në vitin 2003, në qytetin e Drejtorit të Helmstedt

(shih gjithashtu: lista e personaliteteve të njohura të Universitetit të Helmstedt)

Letërsi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Fridrih gusht Ludewig: historia dhe përshkrimi i qytetit të Helmstedt. Helmstedt, 1821, .
 • Melsene Johansen, Helgard Helmich: Helmstedt. Sutton Verlag, Erfurt të vitit 2004, ISBN 3-89702-758-5
 • Hans-Ehrhard Myller: Helmstedt – historia e një gjermane e qytetit. 2. Ed. 2004
 • Hans Haase: Universiteti I Helmstedt 1576-1810. Bremen/Wolfenbüttel 1976, ISBN 3-87447-052-0
 • Oto Stelzer: Helmstedt, dhe Vendin e Elm (Deutsche Lande – Deutsche Kunst). 2. Edicioni, Mynih/Berlin, 1964
 • Përkrenare të qytetit. Në: Meyers Konversations-Lexikon. 4. Edicioni. Grupi 8, shtëpia botuese e Bibliografike Instituti, Leipzig/Wien, 1885-1892, fq. 368.
 • Georg Ludwig Albrecht von Rantzau (George, Louis, Albert de Rantzow): Mémoires du Comte de Rantzow. Pierre Mortier Në Amsterdam, 1741, Vol. 1 & 2; për herë të parë Përkthimin e Bd. 1 në gjermanisht nga Renate Ricarda Timmermann: kujtimet e numërimit të Rantzau, Thellë-Verlag dërrasë të qytetit në vitin 2015, ISBN 978-3-932651-14-4.

Weblinks[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Individuale dëshmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Georg Ludwig Albrecht von Rantzau: Mémoires du comte de Rantzow, weltweite Katalogisierung
 2. ^ Georg Ludwig Albrecht von Rantzau: Mémoires du comte de Rantzow, Oxford Univ.
 3. ^ Vgl.
 4. ^ Vgl.
 5. ^ Der Ortsnamenforscher auf NDR 1 Niedersachsen, Recherche Jürgen Udolph
 6. ^ Statistisches Bundesamt (Hrsg.
 7. ^ Vgl.
 8. ^ Vgl.
 9. ^ Vgl.
 10. ^ a b Auskunft der Helmstedter Stadtverwaltung vom 20.
 11. ^ vgl.
 12. ^ Vgl.
 13. ^ Wilhelm Havemann: Geschichte der Lande Braunschweig und Lüneburg, Bd. 3, Verlag der Dieterichschen Buchhandlung, Göttingen 1857, S. 75.
 14. ^ Einzelergebnisse der Direktwahlen 2011 in Niedersachsen Arkivuar 26 dhjetor 2014 tek Wayback Machine, abgerufen am 28.
 15. ^ Städtepartnerschaft zwischen Konakli und Helmstedt besiegelt[lidhje e vdekur] Abfrage bei stadt-helmstedt.de (Stand 8.
 16. ^ Canadair Regional Jet „Helmstedt“ auf airfleets.net.
 17. ^ Chronik der Helmstedter Schützenbrüderschaft (Memento vom 19.
 18. ^ a b Mitgliederstand im Jahr 2010.[lidhje e vdekur]
 19. ^ Eckdaten und Bildmaterial des Maschstadions auf www.die-fans.de.
 20. ^ Elm-Lappwald-Messe 2008 bei Braunschweiger-Zeitung Arkivuar 5 mars 2016 tek Wayback Machine.
 21. ^ "Unternehmensgeschichte der Lappwaldbahn GmbH". Arkivuar nga origjinali më 1 mars 2014. Marrë më 26 tetor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ a b Helmstedter Blitz, „Bahnlinie zwischen Helmstedt und Grasleben wurde wiedereröffnet“, Ausgabe vom 13.