Pompon Mela

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Pompon Mela (Pomponii Melae) jetoi në shekullin e I-rë. Të dhënat mbi datën e lindjen apo vdekjes së gjeografit romak nga Tingetera e Spanjës, deri më tani nuk janë të njohura. Dihet se Mela ka jetuar e punuar në gjysmën e parë të shekullit të parë. Nga vepra e tij është ruajtur deri në ditët tona vetëm vepra me karakter gjeografik "Chorographia". Sipas studiuesve, Korografia e Melës është vepra më e vjetër gjeografike e ruajtur në gjuhën latine. Siç duket ky autor veprën e tij nuk e ka përfunduar, pasi që vetë ai shkruan se e kishte për qëllim përmbledhjen e atij materiali në një formë më të plotë.

Si do që të jetë, në veprën e tij Mela na jep disa përshkrime interesante për Ilirinë dhe Epirin e asaj kohe.

Tituj të veprave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burim i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]