Florusi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Florusi ka qënë një historian romak në kohën perandorit Trajan (98–117) dhe Hadrian (117–138). Në disa burime ai identifikohet me poetin Publius Annius Florus. Ka trajtuar edhe iliret sidomos taulatët.

Ai përpiloi rreth 120 një skicë të shkurtër të historisë së Romës në dy vëllime (në një numërim tjetër kater libra) von der Gründung der Stadt bis zum Schließen des tempulli i Janusit nga Augustus në vitin 25 para Kr., ku kryesisht mbështetet tek Livius, Sallusti, Lucani, Seneca i vjetri dhe Tacitusi. Vepra Epitoma de Tito Livio bellorum omnium annorum DCC libri duo është shkruar në një stil bombastik dhe retorik, dhe për me tepër si një shkrim lavdërues për madhësinë e Romës, dessen Leben in die vier Abschnitte Kindheit, Jugend, Erwachsenen- und Greisenalter aufgeteilt ist. Shpesh shfaq gabime gjeografike dhe kronologjike, e megjithatë u përdor shumë në mesjetë.

Në dorëshkrim autori jepet me emra të ndryshëm : Iulius Florus, Lucius Annaeus Florus ose thjesht Annaeus Florus. Në bazë të krahasimeve te stilit u barazua me Publius Annius Florus, një poet, Rhetoriker dhe shok i Hadrianit, autor i një dialog për çështje në Virgjili ishte një orator apo poet, nga i cili është ruajtur hyrja.

Botime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Florus : Römische Geschichte. Übersetzt, eingeleitet und kommentiert von Günter Laser. Darmstadt 2005, ISBN 3-534-18122-0.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • J. M. Alonso-Nuñez: Die politische und soziale Ideologie des Geschichtsschreibers Florus. Bonn 1983.
  • Peter Emberger: Catilina und Caesar. Ein historisch-philologischer Kommentar zu Florus (epit. 2,12-13). Hamburg 2005 (= Studien zur Geschichtsforschung des Altertums; Bd. 12), ISBN 3-8300-1981-5.

Weblinks[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Wikisource: Florus – Burime dhe tekste të plota (Latein)

Stampa:Normdaten

Kategorie:vdekur me shek 2. Kategorie:burrë