Jump to content

Popujt dravidianë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 Popujt Dravidianë ose dravidë janë një mbietnicitet etnogjuhësor i përbërë nga shumë grupe të dallueshme etnolinguistike vendase në Azinë Jugore (kryesisht Indi ). Ata flasin gjuhët dravidiane, të cilat kanë një total prej rreth 250 milionë folësish amtarë. [1] Dravidët përbëjnë shumicën e popullsisë së Indisë Jugore dhe Sri Lankës Veriore . [2]

Dravidianët
Shpërndarja
gjeografike
Azia Jugore dhe pjesë të Azisë Juglindore, kryesisht India Jugore dhe Sri Lanka
Klasifikimi gjuhësorNjë nga familjet parësore të gjuhëve të botës
ProtogjuhëProto-Dravidian
Nënndarjet
 • Veriore
 • Qendrore
 • Jugore
ISO 639-2 / 5dra
Linguasphere49 = (phylozone)
Glottologdrav1251
Shpërndarja e grupeve te gjuhëve dravidiane:
Popujt dravidë
Folësit dravidë në Azinë Jugore
Popullsia e përgjithshme
përaf. 250 milionë
Gjuhët
Gjuhët dravidiane
Fetë
Mbizotëron Hinduzmi, Feja popullore dravidiane dhe të tjera: Xhainizmi, Budizmi, Islami, Krishtërimi, Judaizmi

Ato gjenden gjithashtu në pjesë të tjera të Indisë, Pakistanit, Afganistanit, [3] Bangladeshit, [4] Maldive, Nepalit, [5] dhe Butanit . [6] Dhe janë shtetasSingapor, Mauritius, Malajzi, Francë, Afrikën e Jugut, Myanmar, Afrikën Lindore, Karaibe dhe Emiratet e Bashkuara Arabe përmes migrimit të fundit.

Proto-Dravidishtja mund të jetë folur në qytetërimin e Indit, duke sugjeruar një "datë tentative të proto-dravidishtes rreth fillimit të mijëvjeçarit të tretë pes", [7] pas së cilës ajo u degëzua në gjuhë të ndryshme dravidiane. [8] Dravidiani I jugor (përfshirë para-tamilen ) dhe dravidian i jugut II (përfshirë para- telugun ) u ndanë rreth shekullit të njëmbëdhjetë pes, me degët e tjera kryesore që u ndanë në të njëjtën kohë. [7]

Origjina e Dravidianëve është një "subjekt shumë kompleks kërkimi dhe debati". [9] Ata konsiderohen si vendas në nënkontinentin Indian, [10] [11] [12] por mund të kenë rrënjë më të thella para-neolitike nga Azia Perëndimore, veçanërisht nga rrafshnalta iraniane . [13] [14] [15] [16] [17] Origjina e tyre shpesh shihet si e lidhur me qytetërimin e Luginës së Indit, [9] [17] [16] prandaj njerëzit dhe gjuha u përhapën në lindje dhe në jug pas rënies së qytetërimit të Luginës së Indit në fillim të mijëvjeçarit të dytë pes, [18] [19] disa propozojnë jo shumë kohë përpara ardhjes së folësve indo-arianë, [20] me të cilët ata ndërvepruan intensivisht. [21] Gjenetikisht, njerëzit e lashtë të Luginës së Indit përbëheshin nga një prejardhje kryesisht "iraniane" e gjuetarëve-mbledhësve (ose fermerëve), me shkallë të ndryshme prejardhjeje nga grupet vendore të gjuetarë-mbledhësve. Folësit e sotëm dravidë shfaqin një përbërje të ngjashme gjenetike, por gjithashtu mbajnë një pjesë të vogël të prejardhjes së Barinjve të Stepave Perëndimore dhe mund të kenë gjithashtu kontribute shtesë nga grupet vendore të gjuetarë-mbledhësve. [22] [23] [24]

Shekulli i tretë p.e.s e tutje pa zhvillimin e shumë perandorive të mëdha në Indinë e Jugut si Pandya, Chola, Chera, Pallava, Satavahana, Chalukya, Kakatiya dhe Rashtrakuta . Esnafet mesjetare të Indisë së Jugut dhe organizatat tregtare si "Ayyavole e Karnatakës dhe Manigramamit" luajtën një rol të rëndësishëm në tregtinë e Azisë Juglindore [25] dhe në indianizimin kulturor të rajonit.

Arti pamor dravidian dominohet nga arkitektura e stilizuar e tempujve në qendrat kryesore dhe prodhimi i imazheve në skulptura prej guri dhe bronzi. Skulptura që daton nga periudha Çola është bërë e dukshme si një simbol i hinduizmit . Tempulli Sri Ranganathaswamy i vendosur në shtetin Indian të Tamil Nadusë konsiderohet shpesh si tempulli hindu më i madh funksional në botë. Tempulli është ndërtuar në stilin dravidian dhe zë një sipërfaqe prej 156 hektarësh (631,000 m 2 ). [26]

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Origjina e fjalës sanskrite drāviḍa është tamile . [27] Në Prakrit, fjalë të tilla si "Damela", "Dameda", "Dhamila" dhe "Damila", të cilat më vonë evoluan nga "Tamila", mund të ishin përdorur për të treguar një identitet etnik. [28] Në traditën sanskrite, fjala drāviḍa përdorej gjithashtu për të treguar rajonin gjeografik të Indisë Jugore. [29] Dëshmia epigrafike të një grupi etnik të quajtur si i tillë gjenden në Indinë e lashtë dhe Sri Lanka, ku një numër mbishkrimesh kanë dalë në dritë të dhëna nga shekulli II pes, duke përmendur personat Damela ose Dameda . [28] Mbishkrimi i Hathigumpha-ës i sundimtarit Kalinga Kharavela i referohet një T(ra)mira samghata (Konfederata e sundimtarëve tamilë) e datuar në vitin 150 pes. Ai gjithashtu përmend se lidhja e mbretërive tamile kishte ekzistuar për 113 vjet deri në atë kohë. [28] Në Amaravati në Andhra Pradeshin e sotëm ka një mbishkrim që i referohet një Dhamila-vaniya (tregtar tamil) që i referohet shekullit të 3-të të erës sonë. [28] Një mbishkrim tjetër i rreth të njëjtës kohë në Nagarjunakondës duket se i referohet një Damile. Një mbishkrim i tretë në Shpellat Kanheri i referohet një Dhamila-gharini (shtëpiakeje tamile). Në tregimin budist Xhataka të njohur si Akiti Jataka përmendet Damila-rattha (dinastia Tamile).

Grupet etnike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupet më të mëdha etnike dravidiane janë Telugu nga Andhra Pradesh dhe Telangana, Tamilët nga Tamil Nadu, Sri Lanka, Malajzia dhe Singapori, Kannadigat nga Karnataka, Malajalët nga Kerala dhe njerëzit Tulu nga Karnataka.

Gjuhët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pema e gjuhës dravidiane

Familja e gjuhëve dravidiane është një nga më të vjetrat në botë. Gjashtë gjuhë njihen aktualisht nga India si gjuhë klasike dhe katër prej tyre janë gjuhët dravidiane: Tamile, Telugu, Kanada dhe Malajalame.

Gjuhët më të zakonshme dravidiane janë telugu (తెలుగు), tamilisht (தமிழ்), kannada (ಕನ್ನಡ), malajalamisht (മലയാലയാളം), brahui (براہوئی), tulu (തുളു), Gondi dhe Coorg . Ekzistojnë tre nëngrupe brenda familjes së gjuhëve dravidiane: Verior, Qendror dhe Jugor, që përputhen në pjesën më të madhe me rajonet përkatëse në nënkontinentin Indian.

Ndikimi gramatikor dravidian në strukturën dhe sintaksën e gjuhëve indo-ariane konsiderohet shumë më i madh se ndikimi gramatikor indo-arian në dravidianen. Disa gjuhëtarë e shpjegojnë këtë anomali duke argumentuar se indo-ariani i mesëm dhe indo-ariani i ri u ndërtuan mbi një nënshtresë dravidiane. [30] Ekzistojnë gjithashtu qindra fjalë huazimi dravidiane në gjuhët indo-ariane dhe anasjelltas.

Sipas David McAlpin dhe hipotezës së tij Elamo-Dravidiane, gjuhët dravidiane u sollën në Indi nga imigrimi në Indi nga Elami (të mos ngatërrohet me Eelamin ), që ndodhet në Iranin e sotëm jugperëndimor. [14] [31] Në vitet 1990, Renfrew dhe Cavalli-Sforza gjithashtu kanë argumentuar se Proto-Dravidishtja u soll në Indi nga fermerë nga pjesa iraniane e Gjysmëhënës Pjellore, [13] [32] [33] por së fundmi Heggerty dhe Renfrew vuri në dukje se "analiza e McAlpin për të dhënat gjuhësore, dhe kështu pretendimet e tij, mbeten larg nga ortodoksia", duke shtuar se Fuller nuk gjen asnjë lidhje të gjuhës dravidiane me gjuhët e tjera, dhe kështu supozon se është vendase në Indi. [34] Renfrew dhe Bahn arrijnë në përfundimin se disa skenarë janë në përputhje me të dhënat dhe se "juria gjuhësore është ende shumë jashtë". [34]

Si një proto-gjuhë, gjuha proto-dravidiane nuk është e vërtetuar në të dhënat historike. Konceptimi i saj modern bazohet vetëm në rindërtim. Sugjerohet se gjuha flitej në mijëvjeçarin e IV para Krishtit dhe filloi të shpërbëhej në degë të ndryshme rreth mijëvjeçarit të 3-të para Krishtit. [8] Sipas Krishnamurtit, proto-dravidishtja mund të jetë folur në qytetërimin e Indit, duke sugjeruar një "datë spekulative të proto-dravidishtes rreth fillimit të mijëvjeçarit të tretë". [7] Krishnamurti më tej thotë se Dravidja e Jugut I (përfshirë para-Tamilishten) dhe Dravidja e Jugut II (përfshirë para-Telugun) u ndanë rreth shekullit të njëmbëdhjetë pes, me degët e tjera kryesore që u ndanë afërsisht në të njëjtën kohë. [7]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vajza që vallëzon, një skulpturë prehistorike prej bronzi e bërë afërsisht në vitin 2500 pes në qytetin e qytetërimit të Luginës IndMohenxho-daros .

Origjina e dravidëve është një "subjekt shumë i ndërlikuar kërkimi dhe debati". [9] Ata konsiderohen si vendas/indigjenë në nënkontinentin Indian, [10] [11] [12] por mund të kenë rrënjë më të thella para-neolitike nga Azia Perëndimore, veçanërisht nga rrafshnalta iraniane . [14] [15] [16] [17] Studimet mbi historinë demografike dhe arkeogjenetike të Azisë Jugore sugjerojnë se dravidianët e hershëm u formuan nga një ngjarje përzierjeje midis gjuetarë-mbledhësve kryesisht neolitikë ose para-neolitikë dhe/ose fermerëve nga Rrafshnalta iraniane, që ndajnë prejardhjen e thellë me "fermerët iranianë neolitikë" dhe vendet e tjera perëndimore. Euroazianë, dhe gjuetarë-mbledhës autoktonë të Azisë Jugore (të njohur edhe si "Aziatikët e Lashtë Jugore" AASI), të lidhur larg me Andamanezët dhe Euroazianët e tjerë Lindorë . Ekzistojnë dy skenarë për origjinën dhe përhapjen e Dravidianëve. Ose një origjinë nga rajoni i Luginës së Indit, i cili bazohet në të dhëna gjenetike, si dhe në prova arkeologjike dhe gjuhësore, në të cilat proto-dravidishtja u përhap nga popujt e QLS, ose nga grupet para-Indus të gadishullit lindor të Indisë, që do të ishte në përputhje me fjalorin për florën dhe faunën e gadishullit të Indisë. Dëshmitë në rritje mbështesin një migrim të Proto-Dravidëve nga malet e Zagrosit në drejtim të lindjes në dhe në të gjithë Azinë Jugore. Ky migrim, i vlerësuar në shek. 10,000 pes, formon përbërësin dominues të prejardhjes së shumicës së aziatikëve jugorë modernë dhe shpesh lidhet me përhapjen e gjuhëve dravidiane. [23] [18] [22] [35] [36] [37] [38]

Megjithëse në kohët moderne folësit e gjuhëve të ndryshme dravidiane kanë zënë kryesisht pjesën jugore të Indisë, folësit dravidë duhet të kenë qenë të përhapur në të gjithë nënkontinentin Indian përpara migrimit indo-arian në nënkontinent. [21] Sipas Horen Tudu, "shumë studiues akademikë janë përpjekur t'i lidhin Dravidianët me mbetjet e qytetërimit të madh të Luginës së Indit, që ndodhet në Indinë Veriperëndimore... por [i] është thjesht spekulim se Dravidianët janë pasuesit e vendosjes së refugjatëve të QLI në Indinë Jugore dhe Qendrore”. [9] Studiuesi më i shquar që bën pretendime të tilla është Asko Parpola, [17] i cili bëri kërkime të gjera mbi shkrimet QLI. [17] [16] Popullsia Brahui e BaloçistanitPakistan është marrë nga disa si e njëvlershmja gjuhësore e një popullsie relikte, ndoshta duke treguar se gjuhët dravidiane ishin më parë shumë më të përhapura dhe u zëvendësuan nga gjuhët indo-ariane të ardhura. [39] Në ditët e sotme, Tamilët, Malajalët, Telugët dhe Kannadigët përbëjnë rreth 20% të popullsisë së Indisë. [40]

Qytetërimi i Luginës së Indus[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vula e Pashupatit nga qytetërimi i Luginës së Indit
Identifikimi Dravidian[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qytetërimi i Luginës së Indit (2,600–1,900 pes) i vendosur në veriperëndim të nënkontinentit Indian nganjëherë identifikohet si dravidian. [41] [37] Tashmë në vitin 1924, kur shpalli zbulimin e QLI-së, John Marshall deklaroi se (një nga) gjuhët mund të kenë qenë dravidike. [42] Ngjashmëritë kulturore dhe gjuhësore janë cituar nga studiuesit Henry Heras, Kamil Zvelebil, Asko Parpola dhe Iravatham Mahadevan si dëshmi e fortë për një origjinë proto-dravidiane të qytetërimit të lashtë të Luginës së Indit. [43] [44] Zbulimi në Tamil Nadu i një kelti prej guri të neolitit të vonë (fillimi i mijëvjeçarit të 2-të para Krishtit, d.m.th. rënia pas datimit të Harapit) i shënuar me shenja Indi, është konsideruar nga disa si domethënës për identifikimin Dravidian. [45]

Juri Knorozov supozoi se simbolet përfaqësojnë një shkrim logosilabik dhe sugjeroi, bazuar në analizën kompjuterike, një gjuhë dravidiane aglutinative si kandidati më i mundshëm për gjuhën themelore. [46] Sugjerimit të Knorozovit i parapriu puna e Henry Heras, i cili sugjeroi disa lexime të shenjave bazuar në një supozim proto-dravidian. [47]

Rënia, migrimi dhe dravidianizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Paleoklimatologët besojnë se rënia e qytetërimit të Luginës së Indit dhe migrimi drejt lindjes gjatë periudhës së vonë harapane ishte për shkak të ndryshimit të klimës në rajon, me një thatësirë të gjatë 200-vjeçare që ishte faktori kryesor. [19] [48] [49] Qytetërimi i Luginës së Indit dukej se humbi ngadalë kohezionin e tij urban dhe qytetet e tyre u braktisën gradualisht gjatë periudhës së vonë harapane, të ndjekur nga migrimet drejt lindjes përpara migrimit indo-arian në nënkontinentin Indian. [19]

Procesi i ndikimeve post-harapan/dravidiane në Indinë jugore është quajtur paraprakisht "Dravidianizim", [20] dhe është pasqyruar në përzierjen post-Harappan të IVC-së dhe njerëzve të lashtë të Indisë Jugore. [18] Megjithatë, sipas Krishnamurtit, gjuhët dravidiane mund të kenë arritur në Indinë jugore përpara migrimeve indo-ariane. [21]

Ndërveprimet dravidiane dhe indo-ariane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nënshtresa dravidiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuha dravidiane ndikoi në gjuhët indo-ariane. Gjuhët dravidiane tregojnë huazim të gjerë leksikor (fjalor), por vetëm disa tipare të huazimit strukturor (qoftë fonologjik ose gramatikor) nga indo-ariane, ndërsa indo-ariane tregon më shumë huazime strukturore sesa leksikore nga gjuhët dravidiane. [21] Shumë prej këtyre veçorive janë tashmë të pranishme në gjuhën më të vjetër të njohur indo-ariane, në gjuhën e Rigvedës (rreth 1500 pes), e cila përfshin gjithashtu mbi një duzinë fjalë të huazuara nga dravidishtja. Dëshmia gjuhësore për ndikimin dravidian bëhet më e fortë ndërsa kalojmë nga Samhitat poshtë nëpër veprat e mëvonshme Vedike dhe në literaturën klasike post-Vedike. [50] Kjo përfaqëson një bashkim të hershëm fetar dhe kulturor [51] ose sintezë [52] midis dravidianëve të lashtë dhe indo-arianëve. [53] [51] [54] [55]

Sipas Mallory, ka rreth tridhjetë deri në dyzet fjalë huazimi dravidiane në Rig Veda . [56] Disa nga ato për të cilat etimologjitë dravidiane janë të sigurta përfshijnë ಕುಲಾಯ kulāya "fole", ಕುಲ್ಫ, kulpha "kyçi i këmbës", ದಂಡ daṇḍa "shkop", ಕುಲ kula "shpat", ಬಿಲ bila "i zbrazët", ಖಲ khala "lëmë". [57] Ndërsa J. Bloch dhe M. Witzel besojnë se indo-arianët u zhvendosën në një zonë tashmë dravidisht-folëse pasi pjesët më të vjetra të Rig Vedës ishin krijuar tashmë. [58]

Tregtia dhe ndikimi mesjetar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Esnafet mesjetare Tamile dhe organizatat tregtare si Ayyavole dhe Manigramam luajtën një rol të rëndësishëm në tregtinë e Azisë Juglindore. [25] Tregtarët dhe udhëheqësit fetarë udhëtuan në Azinë Juglindore dhe luajtën një rol të rëndësishëm në indianizimin kulturor të rajonit. Shkrimet e zhvilluara në vend si shkrimi Grantha dhe Pallava nxitën zhvillimin e shumë shkrimeve vendase si Khmer, Javaneze Kawi, Baybayin dhe Thai .

Kultura Dravidiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Besimi fetar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Feja e lashtë dravidiane përbëhej nga një formë feje animiste dhe jo-vedike, e cila mund të ketë ndikuar tek tekstet agama, vedike dhe jo-vedike [59] të cilat datojnë pas teksteve Vedike. [60] Agamas janë shkrime të shenjta tamile dhe sanskrite që përbëjnë kryesisht metodat e ndërtimit të tempullit dhe krijimit të murtit, mjetet e adhurimit të hyjnive, doktrinat filozofike, praktikat medituese, arritjen e dëshirave të gjashtëfishta dhe katër lloje joga. [61] Adhurimi i hyjnive të fshatit, si dhe i florës dhe faunës së shenjtë në hinduizëm njihet si një mbijetesë e fesë Dravidiane para-Vedike. [62] Hinduizmi mund të konsiderohet si një bashkim fetar dhe kulturor [51]ose sintezë [52] midis dravidianëve të lashtë dhe indo-arianëve, dhe elementëve të tjerë vendorë. [53] [51] [54] [55]

I urti Agastya, babai i letërsisë Tamile

Veprat e lashta gramatikore tamile Tolkappiyam, dhjetë antologjitë Pattuppāṭṭu dhe tetë antologjitë Eṭṭuttokai hedhin dritë mbi fenë e hershme të lashtë dravidiane. Murugani (i njohur gjithashtu si Seyyon) u lavdërua si perëndia e kuqe e ulur në pallua blu, e cila është gjithnjë e re dhe e shkëlqyer, si perëndia e preferuar e Tamilëve . [63] Shiva shihej gjithashtu si Zoti suprem. [63] Ikonografia e hershme e Muruganit [64] dhe Shivës [65] [66] [67] dhe lidhja e tyre me florën dhe faunën vendase shkon prapa në qytetërimin e Luginës së Indit. [68] [69] Peizazhi Sangam u klasifikua në pesë kategori, thinais, bazuar në disponimin, stinën dhe tokën. Tolkappiyam përmend se secili prej këtyre thinai kishte një hyjni të lidhur si Seyyon në Kurinji (kodra), ThirumaalMullai (pyje) dhe KotravaiMarutham (rrafshnalta) dhe Wanji-koNeithal (brigje dhe dete). Zotat e tjerë të përmendur ishin Mayyon dhe Vaali, të identifikuara tani me Krishna dhe Balarama, të cilët janë të gjithë hyjnitë kryesore në hinduizëm sot. Ky përfaqëson një bashkim të hershëm fetar dhe kulturor [51] ose sintezë [52] midis dravidëve të lashtë dhe indo-arianëve, e cila u bë më e dukshme me kalimin e kohës me ikonografinë e shenjtë, traditat, filozofinë, florën dhe faunën që vazhduan të influenconin dhe formojnë qytetërimin indian. [53] [51] [54] [55]

Tempulli Meenakshi Amman, kushtuar perëndeshës Meenakshi, hyjnisë tutelare të qytetit Madurai

Gjatë gjithë Tamilakamit, një mbret konsiderohej si hyjnor nga natyra dhe kishte rëndësi fetare. [70] Mbreti ishte 'përfaqësuesi i Zotit në tokë' dhe jetonte në një "koyil", që do të thotë "banesa e një perëndie". Fjala moderne tamile për tempull është koil (tamil: கோயில்). Adhurimi ritual iu bë edhe mbretërve. [71] [72] Fjalë moderne për perëndinë si "kō" ( "mbret"), "iṟai" ( இறை "perandor") dhe "āṇḍavar" ( ஆண்டவன் "pushtues") tani i referohen kryesisht perëndive. Këta elementë u përfshinë më vonë në hinduizëm si martesa legjendare e Shivës me mbretëreshën Mīnātchi që sundoi Madurain ose Wanji-ko, një zot që më vonë u bashkua nën Indrën . [73] Tolkappiyar i referohet Tre Mbretërve të Kurorëzuar si "Tre të lavdëruarit nga Parajsa", (tamil: வாண்புகழ் மூவர் , Vāṉpukaḻ Mūvar). [74] Në Indinë Jugore që flet dravidianisht, koncepti i mbretërimit hyjnor çoi në marrjen e roleve kryesore nga shteti dhe tempulli. [75]

Midis Dravidianëve të hershëm, praktika e ngritjes së gurëve përkujtimor, Natukal dhe Viragal, ishte shfaqur dhe vazhdoi për një kohë mjaft të gjatë pas epokës Sangam, deri në shekullin e 16-të. [76] Ishte zakon që njerëzit që kërkonin fitoren në luftë të adhuronin këta gurë heronj për t'i bekuar me fitore . [77]

Arkitektura dhe arti pamor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nataraxha, shembulli i bronzit të Perandorisë Chola është bërë i dukshëm si një simbol i hinduizmit .
Paraqitja tipike e arkitekturës së tempullit dravidian, shekulli i 9-të pas Krishtit

Tekstet Mayamata dhe Manasara shilpa që vlerësohen të jenë në qarkullim nga shekulli 5-7 pas Krishtit, janë udhërrëfyes mbi stilin dravidian të projektimit, ndërtimit, skulpturës dhe teknikës së mobilierisë Vastu Shastra . [78] Isanasivagurudeva paddhati është një tekst tjetër nga shekulli i 9-të që përshkruan artin e ndërtimit në Indi në Indinë jugore dhe qendrore. [79] [80] Në Indinë veriore, Brihat-samhita nga Varāhamihira është manuali i lashtë sanskritisht i cituar gjerësisht nga shekulli i 6-të që përshkruan projektimin dhe ndërtimin e tempujve hindu të stilit Nagara . [81] [82] [83] Arkitektura dhe simbolika tradicionale dravidiane bazohen gjithashtu në Agama. Agamat nuk janë me origjinë jo Vedike [59] dhe janë datuar ose si tekste post-Vedike [60] ose si kompozime para-Vedike. [84] Agamat janë një koleksion i shkrimeve të shenjta tamile dhe sanskrite që përbëjnë kryesisht metodat e ndërtimit të tempullit dhe krijimit të murtit, mjetet e adhurimit të hyjnive, doktrinat filozofike, praktikat medituese, arritjen e dëshirave të gjashtëfishta dhe katër lloje joga. [61]

Teatër, vallëzim dhe muzikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një balerin Kuchipudi .

Dëshmia letrare e formës tradicionale të teatrit, vallëzimit dhe muzikës daton në shekullin e III pes. [85] Veprat e lashta letrare, të tilla si Cilappatikaram, përshkruajnë një sistem muzikor . [85] Kultura teatrale lulëzoi gjatë epokës së hershme Sangam. Traditat e vallëzimit teatror kanë një histori të gjatë dhe të larmishme, origjina e së cilës mund të gjurmohet pothuajse dy mijëvjeçarë në format e teatrit të vallëzimit si Kotukotti, Kaapaalam dhe Pandarangam, të cilat përmenden në një antologji të lashtë poezish të titulluar Kaliththokai . [86] Format e vallëzimit si Bharatanatyam bazohen në format më të vjetra të vallëzimit në tempull të njohura si Catir Kacceri, siç praktikohet nga kurtizanet dhe një klasë e grave të njohura si Devadasis . [87]

Muzika karnatike e ka origjinën në rajonin Dravidian. Me ndikimin në rritje të muzikës persiane dhe sufiste në muzikën indiane, një dallim i qartë në stil u shfaq që nga shekulli i 12-të e tutje. Shumë vepra letrare u kompozuan në stilin karnatik dhe shpejt u përhap gjerësisht në rajonet Dravidiane.

Secila nga gjuhët kryesore dravidiane ka industrinë e saj të filmit si Kollywood (Tamil), Tollywood (Telugu), Sandalwood (Kanada), Mollywood (Malajalame). Kollywood dhe Tollywood prodhojnë shumicën e filmave në Indi. [88]

 1. ^ Steever, S.B., red. (2019). The Dravidian languages (bot. 2nd). Routledge. fq. 1. doi:10.4324/9781315722580. ISBN 9781315722580. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Eelam Tamils of Sri Lanka". Minority rights (në anglisht). 2023-10-16.
 3. ^ Louis, Rosenblatt; Steever, Sanford B. (15 prill 2015). The Dravidian Languages. Routledge. fq. 388. ISBN 978-1-136-91164-4. Marrë më 18 tetor 2016. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 4. ^ Razaul Karim Faquire (2010). "Language situation in Bangladesh". The Dhaka University Studies. 67 (2): 7. ISSN 1562-7195. OCLC 11674036. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Dhangar Oraon in Nepal". Dhangar Oraon people of Nepal speak Kurukh, also Kurux, Oraon or Uranw, as their native language. Which is a Dravidian language {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "ORAON OF BHUTAN". Oraon people of Bhutan speak Kurukh as their native language. Which is a Dravidian language {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ a b c d Krishnamurti 2003.
 8. ^ a b History and Archaeology, Volume 1, Issues 1–2 p.234, Department of Ancient History, Culture, and Archaeology, University of Allahabad
 9. ^ a b c d Tudu 2008, p. 400
 10. ^ a b Avari, Burjor (2007). Ancient India: A History of the Indian Sub-Continent from C. 7000 BC to AD 1200. Routledge. fq. 13. ISBN 978-1-134-25162-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ a b Masica, Colin P. (1989). The Indo-Aryan Languages. Cambridge University Press. fq. 39. ISBN 978-0-521-29944-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ a b Kopstein, Jeffrey; Lichbach, Mark Irving (2005). Comparative Politics: Interests, Identities, and Institutions in a Changing Global Order (bot. 2nd). Cambridge University. fq. 345. ISBN 978-0-521-84316-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ a b Cavalli-Sforza, Menozzi & Piazza 1994.
 14. ^ a b c Kumar, Dhavendra (2004). Genetic Disorders of the Indian Subcontinent. Springer. fq. 6. ISBN 978-1-4020-1215-0. Marrë më 25 nëntor 2008. ... The analysis of two Y chromosome variants, Hgr9 and Hgr3 provides interesting data (Quintan-Murci et al., 2001). Microsatellite variation of Hgr9 among Iranians, Pakistanis and Indians indicate an expansion of populations to around 9000 YBP in Iran and then to 6,000 YBP in India. This migration originated in what was historically termed Elam in south-west Iran to the Indus valley, and may have been associated with the spread of Dravidian languages from south-west Iran (Quintan-Murci et al., 2001). ... {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 15. ^ a b Kivisild 1999.
 16. ^ a b c d Parpola 2015.
 17. ^ a b c d e Samuel 2008.
 18. ^ a b c Narasimhan et al. 2018.
 19. ^ a b c Marris, Emma (3 mars 2014). "200-Year Drought Doomed Indus Valley Civilization". Nature. doi:10.1038/nature.2014.14800 – nëpërmjet Scientific American. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "scientificamerican.com" defined multiple times with different content
 20. ^ a b Razab Khan, The Dravidianization of India
 21. ^ a b c d Krishnamurti, Bhadriraju (8 korrik 2015). "Dravidian languages". Encyclopædia Britannica. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "britannicaOnline" defined multiple times with different content
 22. ^ a b Reich et al. 2009.
 23. ^ a b Narasimhan et al. 2019.
 24. ^ Narasimhan, Vagheesh M.; Patterson, Nick; Moorjani, Priya; Rohland, Nadin; Bernardos, Rebecca; Mallick, Swapan; Lazaridis, Iosif; Nakatsuka, Nathan; Olalde, Iñigo; Lipson, Mark; Kim, Alexander M.; Olivieri, Luca M.; Coppa, Alfredo; Vidale, Massimo; Mallory, James (2019-09-06). "The formation of human populations in South and Central Asia". Science (në anglisht). 365 (6457): eaat7487. doi:10.1126/science.aat7487. ISSN 0036-8075. PMC 6822619. PMID 31488661.
 25. ^ a b Angela Schottenhammer, The Emporium of the World: Maritime Quanzhou, 1000–1400, p.293
 26. ^ "Tiruvarangam Divya Desam". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ Shulman, David. Tamil. Harvard University Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ a b c d Indrapala, K The Evolution of an ethnic identity: The Tamils of Sri Lanka, pp.155–156
 29. ^ Zvelebil 1990
 30. ^ Krishnamurti 2003
 31. ^ David McAlpin, "Toward Proto-Elamo-Dravidian", Language vol. 50 no. 1 (1974); David McAlpin: "Elamite and Dravidian, Further Evidence of Relationships", Current Anthropology vol. 16 no. 1 (1975); David McAlpin: "Linguistic prehistory: the Dravidian situation", in Madhav M. Deshpande and Peter Edwin Hook: Aryan and Non-Aryan in India, Center for South and Southeast Asian Studies, University of Michigan, Ann Arbor (1979); David McAlpin, "Proto-Elamo-Dravidian: The Evidence and its Implications", Transactions of the American Philosophical Society vol. 71 pt. 3, (1981)
 32. ^ Namita Mukherjee; Almut Nebel; Ariella Oppenheim; Partha P. Majumder (dhjetor 2001), "High-resolution analysis of Y-chromosomal polymorphisms reveals signatures of population movements from central and western Asia into India", Journal of Genetics, vëll. 80 no. 3, fq. 125–35, doi:10.1007/BF02717908, PMID 11988631, ... More recently, about 15,000–10,000 years before present (ybp), when agriculture developed in the Fertile Crescent region that extends from Israel through northern Syria to western Iran, there was another eastward wave of human migration (Cavalli-Sforza et al., 1994; Renfrew 1987), a part of which also appears to have entered India. This wave has been postulated to have brought the Dravidian languages into India (Renfrew 1987). Subsequently, the Indo-European (Aryan) language family was introduced into India about 4,000 ybp ... {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 33. ^ Derenko 2013.
 34. ^ a b Heggarty, Paul; Renfrew, Collin (2014), "South and Island Southeast Asia; Languages", përmbledhur nga Renfrew, Colin; Bahn (red.), The Cambridge World Prehistory, Cambridge University Press, ISBN 9781107647756 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ Shinde, Vasant; Narasimhan, Vagheesh; Rohland, Nadin; Mallick, Swapan; Mah, Matthew; Lipson, Mark; Nakatsuka, Nathan; Adamski, Nicole; Broomandkoshbacht, Nasreen; Ferry, Matthew; Lawson, Ann Marie; Michel, Megan; Oppenheimer, Jonas; Stewardson, Kristin; Jadhav, Nilesh (2019-10-17). "An Ancient Harappan Genome Lacks Ancestry from Steppe Pastoralists or Iranian Farmers". Cell. 179 (3): 729–735.e10. doi:10.1016/j.cell.2019.08.048. ISSN 0092-8674. PMC 6800651. PMID 31495572. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Broushaki, Farnaz; Thomas, Mark G; Link, Vivian; López, Saioa; van Dorp, Lucy; Kirsanow, Karola; Hofmanová, Zuzana; Diekmann, Yoan; Cassidy, Lara M.; Díez-del-Molino, David; Kousathanas, Athanasios; Sell, Christian; Robson, Harry K.; Martiniano, Rui; Blöcher, Jens (2016-07-29). "Early Neolithic genomes from the eastern Fertile Crescent". Science. 353 (6298): 499–503. Bibcode:2016Sci...353..499B. doi:10.1126/science.aaf7943. ISSN 0036-8075. PMC 5113750. PMID 27417496. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Lay summary in: "Prehistoric genomes from the world's first farmers in the Zagros mountains reveal different Neolithic ancestry for Europeans and South Asians". ScienceDaily. Marrë më 20 qershor 2023. The research team found that the Iranian genomes represent the main ancestors of modern-day South Asians. ...the Zagros people of the Neolithic eastern Fertile Crescent that are ancestral to most modern South Asians... {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 37. ^ a b Ansumali Mukhopadhyay, Bahata (2021-08-03). "Ancestral Dravidian languages in Indus Civilization: ultraconserved Dravidian tooth-word reveals deep linguistic ancestry and supports genetics". Humanities and Social Sciences Communications (në anglisht). 8 (1): 1–14. doi:10.1057/s41599-021-00868-w. ISSN 2662-9992. Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Ansumali Mukhopadhyay 1–14" defined multiple times with different content
 38. ^ Kanthimathi, S.; Vijaya, M.; Ramesh, A. (gusht 2008). "Genetic study of Dravidian castes of Tamil Nadu". Journal of Genetics. 87 (2): 175–179. doi:10.1007/s12041-008-0027-1. PMID 18776648. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 39. ^ Mallory 1989: "There are still remnant northern Dravidian languages including Brahui ... The most obvious explanation of this situation is that the Dravidian languages once occupied nearly all of the Indian subcontinent and it is the intrusion of Indo-Aryans that engulfed them in northern India leaving but a few isolated enclaves. This is further supported by the fact that Dravidian loan words begin to appear in Sanskrit literature from its very beginning."
 40. ^ T.R. Sesha Iyengar. Dravidian India. fq. 21. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 41. ^ Mahadevan, Iravatham (6 maj 2006). "Stone celts in Harappa". Harappa. Arkivuar nga origjinali më 4 shtator 2006. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 42. ^ Saju, M. T. (5 tetor 2018). "Pot route could have linked Indus & Vaigai". The Times of India. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 43. ^ Rahman, Tariq. "Peoples and languages in pre-Islamic Indus valley". Arkivuar nga origjinali më 9 maj 2008. Marrë më 20 nëntor 2008. most scholars have taken the 'Dravidian hypothesis' seriously {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 44. ^ Cole, Jennifer (2006). "The Sindhi language" (PDF). përmbledhur nga Brown, K. (red.). Encyclopedia of Language and Linguistics. Vëll. 11 (bot. 2nd). Elsevier. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 6 janar 2007. Harappan language ... prevailing theory indicates Dravidian origins {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 45. ^ Subramanian, T. S. (1 maj 2006). "Significance of Mayiladuthurai find". The Hindu. Arkivuar nga origjinali më 30 prill 2008. Marrë më 9 gusht 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Adresë e papërshtatshme (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 46. ^ Knorozov 1965, p. 117
 47. ^ Heras 1953, p. 138
 48. ^ Keys, David (2 mars 2014). "How climate change ended world's first great civilisations". The Independent. London. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 49. ^ Sinha, Kounteya (28 shkurt 2014). "Climate change caused Indus Valley civilization collapse". The Times of India. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 50. ^ Krishnamurti 2003
 51. ^ a b c d e f Lockard 2007.
 52. ^ a b c Hiltebeitel 2007.
 53. ^ a b c Tiwari 2002.
 54. ^ a b c Zimmer 1951.
 55. ^ a b c Larson 1995.
 56. ^ Mallory, J. P.; Adams, D. Q. (1997). Encyclopedia of Indo-European Culture. Taylor & Francis. fq. 308. ISBN 9781884964985. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 57. ^ Zvelebil 1990.
 58. ^ Bryant, Edwin (2001). "Linguistic Substrata in Sanskrit Texts". The Quest for the Origins of Vedic Culture: The Indo-Aryan Migration Debate. Oxford: Oxford University Press. fq. 76–107. ISBN 978-0-19-513777-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 59. ^ a b Mudumby Narasimhachary (Ed) (1976). Āgamaprāmāṇya of Yāmunācārya, Issue 160 of Gaekwad's Oriental Series. Oriental Institute, Maharaja Sayajirao University of Baroda.
 60. ^ a b Tripath, S. M. (2001). Psycho-Religious Studies Of Man, Mind And Nature. Global Vision Publishing House. fq. 54–. ISBN 978-81-87746-04-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ a b Grimes, John A. (1996). A Concise Dictionary of Indian Philosophy: Sanskrit Terms Defined in English (bot. New and Revised). State University of New York Press. ISBN 978-0-7914-3068-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 62. ^ The Modern review: Volume 28; Volume 28. Prabasi Press Private, Ltd. 1920. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 63. ^ a b Sinha, Kanchan (1979). Kārttikeya in Indian art and literature. Delhi: Sundeep Prakashan. OCLC 644105825. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 64. ^ Mahadevan, Iravatham (2006). A Note on the Muruku Sign of the Indus Script in light of the Mayiladuthurai Stone Axe Discovery. harappa.com. Arkivuar nga origjinali më 4 shtator 2006. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 65. ^ Ranbir Vohra (2000). The Making of India: A Historical Survey. M.E. Sharpe. fq. 15. ISBN 9780765607119. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 66. ^ Bongard-Levin, Grigorii Maksimovich (1985). Ancient Indian Civilization. Arnold-Heinemann. fq. 45. OCLC 12667676. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 67. ^ Steven Rosen, Graham M. Schweig (2006). Essential Hinduism. Greenwood Publishing Group. fq. 45. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 68. ^ Basham 1967, p. 27
 69. ^ Frederick J. Simoons (1998). Plants of life, plants of death. fq. 363. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 70. ^ Harman, William P. (1992). The sacred marriage of a Hindu goddess. Motilal Banarsidass. fq. 6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 71. ^ Anand, Mulk Raj (1980). Splendours of Tamil Nadu. Marg Publications. ISBN 9780391025240. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 72. ^ Chopra, Pran Nath (1979). History of South India. S. Chand. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 73. ^ Bate, Bernard (2009). Tamil oratory and the Dravidian aesthetic: democratic practice in south India. Columbia University Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 74. ^ Kiruṭṭin̲an̲, A. (2000). Tamil culture: religion, culture, and literature. Bharatiya Kala Prakashan. fq. 17. OCLC 603890991. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 75. ^ Embree, Ainslie Thomas (1988). Encyclopedia of Asian history: Volume 1. Scribner. ISBN 9780684188980. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 76. ^ Shashi, S.S. (1996). Encyclopaedia Indica: India, Pakistan, Bangladesh: Volume 100. Anmol Publications. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 77. ^ Subramanium, N. (1980). Śaṅgam polity: the administration and social life of the Śaṅgam Tamils. Ennes Publications. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 78. ^ Tillotson, G. H. R. (1997). Svastika Mansion: A Silpa-Sastra in the 1930s. South Asian Studies, 13(1), pp 87–97
 79. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura stellakramrisch76
 80. ^ Sastri, Ganapati (1920). Īśānaśivagurudeva paddhati. Trivandrum Sanskrit Series. OCLC 71801033. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 81. ^ Meister, Michael W. (1983). "Geometry and Measure in Indian Temple Plans: Rectangular Temples". Artibus Asiae. 44 (4): 266–296. doi:10.2307/3249613. JSTOR 3249613. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 82. ^ Elgood, Heather (2000). Hinduism and the Religious Arts. Bloomsbury Academic. fq. 121–125. ISBN 978-0304707393. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 83. ^ Kern, H., red. (1865). The Brhat Sanhita of Varaha-mihara (PDF). Calcutta: The Asiatic Society of Bengal. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 84. ^ Nagalingam, Pathmarajah (2009). The Religion of the Agamas. Siddhanta Publications.
 85. ^ a b Nijenhuis, Emmie te (1974), Indian Music: History and Structure, Leiden: Brill, ISBN 978-90-04-03978-0 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) at pp. 4–5
 86. ^ Vaittiyaliṅkan̲, Ce (1977). Fine Arts and Crafts in Pattu-p-pāṭṭu and Eṭṭu-t-tokai. Annamalai University. fq. 162. OCLC 4804957. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 87. ^ Leslie, Julia. Roles and rituals for Hindu women, pp.149–152
 88. ^ "Tamil leads as India tops film production". The Times of India. 22 dhjetor 2013. Marrë më 5 gusht 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)