Pylli i Amazones

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Nga Flavio Hima from Albania

Stampa:Infobox forest Amazon rainforest ( portugalisht : Floresta Amazônica ose Amazônia ; spanjisht: Selva Amazónica , Amazonía ose zakonisht Amazonia ; Frëngjisht ; Holandez ), i njohur gjithashtu në gjuhën angleze si Amazonia ose Jungle Amazonia , është një pyll i gjelbër me lëng në Amazon biome që mbulon pjesën më të madhe të Amazon basenit të Amerikës së Jugut . Ky pellg përfshin 7,000,000 square kilometre (2,700,000 sq mi) , nga të cilat 5,500,000 square kilometre (2,100,000 sq mi) janë të mbuluara nga rainforest . Ky rajon përfshin territorin që i përket nëntë kombeve. Pjesa më e madhe e pyjeve gjendet në Brazil , me 60% të pyjeve të shiut, ndjekur nga Peru me 13%, Kolumbi me 10% dhe me sasi të vogla në Venezuelë , Ekuador , Bolivi , Guajana , Suriname dhe Guajana Franceze . Shtetet ose departamentet në katër vende përmbajnë " Amazonas " në emrat e tyre. Amazon përfaqëson më shumë se gjysmën e pyjeve të mbetura të planetit, [1] dhe përfshin traktin më të madh dhe më të biodiversitetit të pyjeve tropikale në botë, me rreth 390 miliardë pemë individuale të ndara në 16,000 lloje. [2]

Etimologji[redakto | përpunoni burim]

Emri Amazon thuhet të lindë nga një luftë Francisco de Orellana luftoi me Tapuyas dhe fiseve të tjera. Gratë e fisit luftuan së bashku me burrat, siç ishte rasti i tyre. [3] Orellana rrjedh nga emri Amazonas nga amazona e mitologjisë greke , e përshkruar nga Herodoti dhe Diodorus . [3]

Historia[redakto | përpunoni burim]

Natyrore[redakto | përpunoni burim]

Pamje ajrore e Amazon , pranë Manaus

Rainforest gjasa formuar gjatë epokës Eocene . U shfaq pas një reduktimi global të temperaturave tropikale kur Oqeani Atlantik u zgjerua mjaftueshëm për të siguruar një klimë të ngrohtë dhe të lagët në pellgun e Amazonës. Rainforest ka qenë në ekzistencën për të paktën 55 milion vjet, dhe pjesa më e madhe e rajonit ka mbetur pa savanë të tipit biomes të paktën deri në moshën akull aktuale , kur klima ishte e thata dhe Savanna më e përhapur. [4] [5]

Pas ngjarjes së zhdukjes së kretak-Paleogjenit , zhdukja e dinosaurëve dhe klima e lagësht mund të ketë lejuar që rainforest tropikale të përhapet në të gjithë kontinentin. Nga 66-34   Mya , rainforest shtrihet deri në jug deri në 45 ° . Ndryshimet klimatike gjatë 34 milion viteve të fundit kanë lejuar që rajonet e savanës të zgjerohen në tropikët. Gjatë Oligocenit , për shembull, rainforest shtriu një grup relativisht të ngushtë. Ajo u zgjerua përsëri gjatë Miocenit të Mesëm , pastaj u tërhoq në një formim kryesisht në brendësi në maksimumin e fundit akullnajor . [6] Megjithatë, rainforest ende arriti të lulëzojë gjatë këtyre periudhave akullnajore , duke lejuar mbijetesën dhe evoluimin e një diversiteti të gjerë speciesh. [7]

Pamje ajrore e Amazon rainforest.

Gjatë gjysmës së Eocenit , besohet se pellgu i kullimit të Amazonës ishte ndarë përgjatë mesit të kontinentit nga Purus Arch . Uji në anën lindore shkonte drejt Atlantikut, ndërsa në ujërat perëndimore rrjedh drejt Paqësorit në të gjithë pellgun e Amazonas . Ndërsa malet e Andeve u ngritën, megjithatë, u krijua një pellg i madh që rrethoi një liqen; i njohur tani si Pellgut Solimões . Brenda 5-10 të fundit   milion vjet, ky ujë akumulues shpërtheu përmes Purus Arch, duke u bashkuar me rrjedhën e Lindjes drejt Atlantikut. [8] [9]

Ekzistojnë dëshmi se ka pasur ndryshime të rëndësishme në vegjetacionin e Amazon rainforest gjatë 21,000 viteve të fundit përmes Maksimumit të Fundit të Glacialit (LGM) dhe deglaciimit të mëvonshëm. Analizat e depozitave të sedimenteve nga Amazon paleolakes basenit dhe nga Amazon Fan tregojnë se reshjet në pellg gjatë LGM ishte më e ulët se për momentin, dhe kjo ishte pothuajse me siguri lidhur me mbuluar me lagështi të lagur me bimësi tropikale në basenit. [10] Megjithatë, ka debat rreth asaj se sa e gjerë ishte kjo reduktim. Disa shkencëtarë argumentojnë se rainforest u reduktua në refugia të vogla të izoluara të ndara nga pyjet e hapura dhe grassland; [11] shkencëtarë të tjerë argumentojnë se rainforest mbetur kryesisht paprekur, por zgjeruar më pak në veri, jug dhe lindje se është parë sot. [12] Ky debat është provuar të jetë i vështirë për t'u zgjidhur, sepse kufizimet praktike të punës në rainforest nënkuptojnë se marrja e mostrave të të dhënave është anashkaluar nga qendra e pellgut të Amazonit dhe të dy shpjegimet mbështeten në mënyrë të arsyeshme nga të dhënat në dispozicion.

Pluhrat nga Shkretetira e Saharase ne Amazona[redakto | përpunoni burim]

Më shumë se 56% e pluhurit që mbillen në pyllin e Amazonës vjen nga depresioni i Bodélé në Çadin e veriut në shkretëtirën e Saharasë . Pluhur përmban fosfor , i rëndësishëm për rritjen e bimëve. Pema vjetore e Saharës zëvendëson sasinë e njëjtë të fosforit të larë çdo vit në tokën e Amazonës nga shirat dhe përmbytjet. [13] Deri në 50 milion ton pluhur Sahara në vit po lulëzojnë në të gjithë Oqeanin Atlantik . [14] [15] NASA Video [1] .

Sateliti CALIPSO i NASA-s ka matur sasinë e pluhurit të transportuar nga era nga Sahara në Amazon: mesatarisht 182 milionë tonë pluhur janë nxjerrë nga Sahara çdo vit, në 15 gradë gjerësi perëndimore, mbi 1,600 mile (2,600 km) mbi Oqeanin Atlantik (disa pluhur bien në Atlantik), pastaj në 35 gradë gjatësi perëndimore në bregun lindor të Amerikës së Jugut, 27.7 milion ton (15%) e pluhurit bien mbi pellgun Amazon, 132 milion ton pluhur mbeten në ajër, 43 milionë tonë pluhur janë të fryrë nga era dhe bien në Detin e Karaibeve, e kaluara 75 gradë gjerësi perëndimore. [16]

CALIPSO përdor një gjetës lazer për të skanuar atmosferën e Tokës për shpërndarjen vertikale të pluhurit dhe aerosoleve të tjera. CALIPSO rregullisht ndjek gjurmët e pluhurit Sahara-Amazon. CALIPSO ka matur variacionet në sasinë e pluhurit të transportuar - një rënie prej 86 përqind midis sasisë më të lartë të pluhurit të transportuar në vitin 2007 dhe më të ulëtit në vitin 2011.

Një mundësi që shkakton variacion është Sahel , një rrip i tokës gjysmë të thatë në kufirin jugor të Saharës. Kur sasia e shiut në Sahel është më e lartë, vëllimi i pluhurit është më i ulët. Reshjet më të larta mund të rritin më shumë bimësinë në Sahel, duke lënë më pak rërë të ekspozuar ndaj erërave për t'u fryrë. [17]

Aktiviteti njerëzor[redakto | përpunoni burim]

Anëtarët e një fisi të pakontrolluar të hasur në shtetin brazilianAkrës në vitin 2009.

Bazuar në prova arkeologjike nga një gërmim në Caverna da Pedra Pintada , banorët e njeriut u vendosën së pari në rajonin Amazon, të paktën 11.200 vjet më parë. [18] Zhvillimi i mëvonshëm çoi në vendbanimet e para-prehistorike përgjatë periferisë së pyllit nga AD 1250, gjë që shkaktoi ndryshime në mbulimin e pyjeve . [19]

Gjeoglyphs në tokë të shpyllëzuar në Amazon rainforest, Acre.

Për një kohë të gjatë, mendohej se rainforest Amazon ishte vetëm ndonjëherë populluar pak, pasi ishte e pamundur për të mbështetur një popullsi të madhe përmes bujqësisë dhënë tokës të varfër. Arkeologu Betty Meggers ishte një përkrahës i shquar i kësaj ideje, siç përshkruhet në librin e saj Amazonia: Njeriu dhe kultura në një parajsë të falsifikuar . Ajo pohoi se një densitet popullsie prej 0.2 inhabitants per square kilometre (0.52/sq mi) është maksimumi që mund të mbrohet në rainforest përmes gjuetisë, me bujqësinë e nevojshme për të pritur një popullsi më të madhe. [20] Megjithatë, gjetjet antropologjike të kohëve të fundit kanë sugjeruar se rajoni ishte në fakt i populluar dendur. Rreth 5 milionë njerëz mund të kenë jetuar në rajonin e Amazon në vitin 1500, të ndara midis vendbanimeve të dendura bregdetare, siç është ajo në Marajo dhe banorëve të brendshëm. [21] Deri në vitin 1900, popullsia kishte rënë në 1 milion dhe në fillim të viteve 1980 ishte më pak se 200,000. [21]

Europian i parë që udhëtoi gjatësinë e lumit Amazon ishte Francisco de Orellana në 1542. [22] Historitë e panatyrshme të BBC-së paraqesin dëshmi se Orellana, në vend që të ekzagjeronte pretendimet e tij siç mendohej më parë, ishte e saktë në vëzhgimet e tij se një qytetërim kompleks po lulëzonte përgjatë Amazonit në vitet 1540. Besohet se qytetërimi më vonë u shkatërrua nga përhapja e sëmundjeve nga Evropa, të tilla si lisi . [23]

Që nga viti 1970, të shumta geoglyphs janë zbuluar në tokën shpyllëzuar takim në mes të AD 1-1250, çuar më tej pretendimet rreth para-kolumbian qytetërimeve. [24] [25] Ondemar Dias është akredituar me zbulimin e parë të geoglyphs në 1977, dhe Alceu Ranzi është kredituar për të çuar përpara zbulimin e tyre pas fluturimit mbi Acre . [23] [26] Historitë e panatyrshme të BBC-së paraqitën dëshmi se rainforest Amazon, në vend se të ishte një shkretëtirë e pacenuar, është formuar nga njeriu për të paktën 11,000 vjet nëpërmjet praktikave të tilla si kopshtari pyjor dhe preta terren . [23] Preta Terra është gjetur mbi zonat e mëdha në pyll Amazon; dhe tani është pranuar gjerësisht si një produkt i menaxhimit të tokës indigjene. Zhvillimi i kësaj toke pjellore lejoi bujqësinë dhe silvikulturën në mjedisin e mëparshëm armiqësor; që do të thotë se pjesë të mëdha të Amazon rainforest ndoshta janë rezultat i shekujve të menaxhimit njerëzor, në vend se të natyrshme ndodhin siç është menduar më parë. [27] Në rajonin e fisit Xingu , mbetjet e disa prej këtyre vendbanimeve të mëdha në mes të pyjeve Amazonës u gjetën në vitin 2003 nga Michael Heckenberger dhe kolegët e Universitetit të Floridës . Mes tyre ishin dëshmitë e rrugëve, urave dhe plazheve të mëdha. [28] Më 3 shtator 1989, Varig Flight 254 u rrëzua në Amazon, duke vrarë 13 nga 54 njerëzit në bord. [29] Më 26 shtator 2006, Gol Transportes Aéreos Flight 1907 , një Boeing 737-800, u përplas me një trashëgimtar Legacy 600 mbi amazon. Avion jetësor u ul në mënyrë të sigurtë, por fluturimi 1907 humbi kontrollin, u ndërpre në mes të ajrit dhe u rrëzua në amazon, duke vrarë të gjithë 154 vetë në bord. [30]

Biodiversiteti[redakto | përpunoni burim]

Shpyllezimi kërcënon shumë specie të bretkosave pemë, të cilat janë shumë të ndjeshme ndaj ndryshimeve mjedisore (foto: bretkocë gjethe gjigante )
Shafran i kuq , i cili është indigjen ndaj tropikëve amerikanë.

Pyjet tropikale të lagura janë bioma më e pasur e llojeve, dhe pyjet tropikale në Amerikë janë vazhdimisht më shumë specie të pasura sesa pyjet e lagura në Afrikë dhe Azi. [31] Si trakti më i madh i rainforest tropikale në Amerikë, rainforests Amazonian kanë biodiversitetit të pashembullt. Një në dhjetë lloje të njohura në botë jeton në Amazon rainforest. [32] Kjo përbën mbledhjen më të madhe të bimëve të gjalla dhe specieve të kafshëvebotë .

Rajoni është shtëpi për rreth 2.5   milion lloje insektesh , [33] dhjetëra mijëra bimë, dhe rreth 2,000 zogj dhe gjitarë . Deri më sot, në rajon janë klasifikuar shkencërisht më së paku 40,000 specie bimore, 2,200 peshq , [34] 1,294 zogj, 427 gjitarë, 428 amfibë dhe 378 zvarranikë. [35] Një në pesë prej të gjitha llojeve të shpendëve gjenden në rainforest Amazon, dhe një në pesë lloje të peshkut jetojnë në lumenj dhe përrenj Amazonian. Shkencëtarët kanë përshkruar në mes 96,660 dhe 128,843 lloje jovertebrorë vetëm në Brazil . [36]

Biodiversiteti i specieve bimore është më i larti në Tokë me një studim të vitit 2001 që gjen një kilometër katror katror (62   hektarë) e pyllit ekuadoriane mbështet më shumë se 1.100 specie të drurit. [37] Një studim i vitit 1999 zbuloi se një katror katror (247 akra) i Amazon rainforest mund të përmbajë rreth 90.790 ton bimë të gjalla. Biomasa mesatare e bimëve vlerësohet në 356   ±   47 ton për hektar. [38] Deri më tani, rreth 438,000 specie bimësh me interes ekonomik dhe social janë regjistruar në rajon, me shumë më tepër mbetje për t'u zbuluar ose kataloguar. [39] Numri i përgjithshëm i llojeve të drunjëve në rajon vlerësohet në 16,000. [2]

Një gjigant, liana bundled në Brazilin perëndimor

Sipërfaqja e gjetheve të gjelbra të bimëve dhe pemëve në rainforest varion nga rreth 25% si rezultat i ndryshimeve sezonale. Lë të zgjerohet gjatë sezonit të thatë kur rrezet e diellit janë në maksimum, pastaj i nënshtrohen abscisimit në sezonin e lagësht me re. Këto ndryshime sigurojnë një ekuilibër të karbonit ndërmjet fotosintezës dhe frymëmarrjes. [40]

Amazona përmban disa specie që mund të përbëjnë një rrezik. Ndër krijesat më të mëdha grabitqare janë kaimani i zi , jaguari , puma dhe anakonda . Në lumin, ngjalat elektrike mund të prodhojnë një goditje elektrike që mund të trullos ose të vrasë, ndërsa piranha është e njohur për të kafshuar dhe plagosur njerëzit. [41] Llojet e ndryshme të bretkosave me shigjetë helmojnë sekretin e toksinave alkaloide lipofilike përmes mishit të tyre. Ekzistojnë gjithashtu parazite të shumta dhe vektorë të sëmundjes. Shkop Vampire banojnë në rainforest dhe mund të përhapin virusin e tërbimit . [42] Malaria , ethet e verdha dhe ethet e dengutit gjithashtu mund të kontraktohen në rajonin e Amazon.

Shpyllëzimi[redakto | përpunoni burim]

Shpyllëzimi në shtetin Maranhao të Brazilit, 2016

Shpyllëzimi është shndërrimi i zonave pyjore në zonat jo të pyllëzuara. Burimet kryesore të shpyllëzimit në Amazon janë zgjidhja njerëzore dhe zhvillimi i tokës. [43] Para fillimit të viteve 1960, qasja në brendësi të pyjeve ishte shumë e kufizuar, dhe pylli mbeti i paprekur. [44] Fermat e krijuara gjatë viteve 1960 u bazuan në kultivimin e kulture dhe metodën e prerjes dhe djegies . Megjithatë, kolonistët nuk ishin në gjendje të menaxhonin fushat e tyre dhe të korrat për shkak të humbjes së pjellorisë së tokës dhe invadimit të farërave të këqija. [45] Tokat në Amazon janë produktive për një periudhë të shkurtër kohe, kështu që fermerët vazhdimisht lëvizin në zona të reja dhe pastrojnë më shumë tokë. [45] Këto praktika bujqësore çuan në shpyllëzimin dhe shkaktuan dëme të mëdha mjedisore. [46] Shpyllëzimi është i konsiderueshëm dhe zonat e pastruara nga pyjet janë të dukshme për syrin e lirë nga hapësira e jashtme.

Në vitet 1970, ndërtimi filloi në autostradën Trans Amazonian . Kjo autostradë përbënte një kërcënim të madh për Pyllin e Amazonas. [47] Autostrada ende nuk ka përfunduar, duke kufizuar dëmet mjedisore.

Mes viteve 1991 dhe 2000, zona e përgjithshme e pyjeve të humbura në Amazon u rrit nga 415,000 to 587,000 square kilometre (160,000 to 227,000 sq mi), me shumicën e pyjeve të humbura duke u bërë kullota për kafshët. [48] Shtatëdhjetë për qind e tokës së pyllëzuar më parë në Amazon, dhe 91% e tokës që janë shpyllëzuar që nga viti 1970, janë përdorur për kullota të bagëtive. [49] [50] Aktualisht, Brazili është prodhuesi i dytë më i madh botëror i sojeve pas Shteteve të Bashkuara. Hulumtimet e reja megjithatë, të kryera nga Leydimere Oliveira et al., Kanë treguar se më shumë rainforest është regjistruar në Amazon, aq më pak reshje arrin zonën dhe kështu më të ulët jepnin për hektar bëhet. Pra, përkundër perceptimit popullor, nuk ka pasur përparësi ekonomike për Brazilin nga prerjet e zonave të pyjeve të shiut dhe konvertimin e tyre në fusha pastorale. [51]

Nevojat e fermerëve të sojeve janë përdorur për të justifikuar shumë nga projektet e transportit të diskutueshme që aktualisht janë duke u zhvilluar në Amazon. Dy autostrada e parë hapën me sukses rainforest dhe çuan në rritjen e zgjidhjes dhe shpyllëzimit. Norma mesatare vjetore e shpyllëzimit nga 2000 në 200 ishte 18% më e lartë se në pesë vitet e mëparshme. [52] Megjithëse shpyllëzimi ka rënë ndjeshëm në Amazonë braziliane midis viteve 2004 dhe 2014, ka patur një rritje deri në ditët e sotme. [53]

Që nga zbulimi i rezervuarëve të lëndëve djegëse fosile në rainforest Amazon, aktiviteti i shpimit të naftës është rritur në mënyrë të vazhdueshme, duke u rritur në Amazonun Perëndimor në vitet 1970 dhe duke sjellë një bum tjetër shpimi në vitet 2000. [54] Ndërsa kompanitë e naftës duhet të krijojnë operacionet e tyre duke hapur rrugë nëpër pyje, të cilat shpesh kontribuojnë në shpyllëzimin në rajon. [55]


Konservimi dhe ndryshimi i klimës[redakto | përpunoni burim]

Rainforest Amazon

Ambientalistët janë të shqetësuar për humbjen e biodiversitetit që do të rezultojë nga shkatërrimi i pyjeve , si dhe lirimi i karbonit që gjendet brenda vegjetacionit, gjë që mund të përshpejtojë ngrohjen globale . Pyjet Amazonian me gjelbërim të përjetshëm përbëjnë rreth 10% të produktivitetit primar tokësor në botë dhe 10% të dyqaneve të karbonit në ekosisteme [56] - të rendit prej 1.1   ×   10 11 ton metrikë karboni. [57] Pyjet amazoniane vlerësohen të kenë akumuluar 0.62   ±   0.37 ton karbon për hektar në vit midis 1975 dhe 1996. [57]

Një model kompjuterik i ndryshimeve klimatike të ardhshme të shkaktuara nga emetimet e gazrave serrë tregon se rainforest Amazon mund të bëhet i paqëndrueshëm në kushtet e reshjeve të reshjeve të ashpra dhe temperaturave të rritura, duke çuar në një humbje pothuajse të plotë të mbulimit të pellgut të shiut në basen deri në vitin 2100. [58] [59] [60] [59] Megjithatë, simulimet e ndryshimit të klimës së basenit të Amazonit në shumë modele të ndryshme nuk janë konsistente në vlerësimin e tyre për ndonjë përgjigje të reshjeve, duke filluar nga rritjet e dobëta në ulje të forta. [61] Rezultati tregon se rainforest mund të kërcënohet edhe pse shekulli i 21 nga ndryshimet klimatike përveç shpyllëzimit.

Në vitin 1989, ambientalisti CM Peters dhe dy kolegë thanë se ka stimul ekonomik si dhe biologjik për të mbrojtur rainforest. Një hektar në Amazon është llogaritur të ketë një vlerë prej $ 6820 nëse pyll i paprekur është korrur në mënyrë të qëndrueshme për fruta dhe lëndë drusore; $ 1000 nëse është e qartë për drurin komercial (jo korrur në mënyrë të qëndrueshme); ose 148 dollarë, nëse përdoren si kullota për kafshët. [62]

Ndërsa territoret indigjene vazhdojnë të shkatërrohen nga shpyllëzimi dhe ekokidi , siç janë Amazona peruane [63] komunitetet e reshjeve të reshjeve të popujve indigjenë vazhdojnë të zhduken, ndërsa të tjerët, si Urarina vazhdojnë të luftojnë për të luftuar për mbijetesën e tyre kulturore dhe fatin e tyre territoret pyjore. Ndërkohë, marrëdhënia midis primateve jo-njerëzore në jetesën dhe simbolizmin e popujve të Amerikës Jugore në ultësirën indigjene, ka fituar vëmendje më të madhe, siç kanë bërë edhe etno-biologjia dhe përpjekjet për ruajtjen e komunitetit .

Nga viti 2002 deri në vitin 2006, toka e konservuar në pyjet e Amazonës është pothuajse trefishuar dhe normat e shpyllëzimit kanë rënë deri në 60%. Rreth 1,000,000 square kilometre (250,000,000 acre) janë vënë në një lloj ruajtjeje, e cila shton deri në një sasi të tanishme prej 1,730,000 square kilometre (430,000,000 acre) . [64]


Një studim i vitit 2009 zbuloi se një 4° C rritja e temperaturave globale deri në 2100 do të vriste 85% të pyjeve të Amazonit, ndërsa një rritje e temperaturës prej 3   ° C do të vriste rreth 75% të Amazon. [65]

Deforestation në rajonin Amazon rainforest kanë ndikim negativ në klimën lokale. Kjo ishte një nga arsyet kryesore që shkaktojnë Thatësirat e rënda të 2014-2015 në Brazil [66] [67] Kjo është për shkak se lagështia nga pyjet është e rëndësishme për reshjet në Brazil , Paraguaj , Argjentinë . Gjysma e reshjeve në zonën e Amazonës prodhohet nga pyjet. [68]

Ndjesia në distancë[redakto | përpunoni burim]

Ky imazh zbulon se si pylli dhe atmosfera bashkëveprojnë për të krijuar një shtresë uniforme të reve të kokumit .

Përdorimi i ndjen remotely dhënave është duke u përmirësuar në mënyrë dramatike njohurive të basenit Amazon ruajtësve. Duke pasur parasysh objektivitetin dhe uljen e kostove të analizës së mbulimit të tokës me bazë satelitore, duket e mundshme që teknologjia e largët ndijimit do të jetë një pjesë integrale e vlerësimit të shkallës dhe dëmtimit të shpyllëzimit në pellg. [69] Për më tepër, ndjesia e largët është mënyra më e mirë dhe ndoshta vetëm e mundshme për të studiuar Amazon në një shkallë të madhe. [70]

Përdorimi i ndjeshmërisë së largët për ruajtjen e Amazonës po përdoret gjithashtu nga fiset indigjene të pellgut për të mbrojtur tokat e tyre fisnore nga interesat komerciale. Përdorimi i pajisjeve dhe programeve GPS me dorë si Google Earth , anëtarët e fisit Trio, të cilët jetojnë në rainforests e Surinamit jugor, përshkruajnë tokat e tyre stërgjyshore për të ndihmuar në forcimin e pretendimeve të tyre territoriale. [71] Aktualisht, shumica e fiseve në Amazon nuk kanë kufij të përcaktuar qartë, duke e bërë më të lehtë për sipërmarrjet komerciale të targetojnë territoret e tyre.

Për të përcaktuar me saktësi biomasën e Amazon dhe emetimet pasuese të karbonit, klasifikimi i fazave të rritjes së pemëve në pjesë të ndryshme të pyllit është vendimtar. Në vitin 2006, Tatiana Kuplich organizoi pemët e Amazonës në katër kategori: (1) pyll i pjekur, (2) pyll rigjenerues [më pak se tre vjet], (3) pyll rigjenerues [nga tre deri në pesë vjet të rilindjes], dhe 4) rigjenerimi i pyjeve [njëmbëdhjetë deri në tetëmbëdhjetë vjet të zhvillimit të vazhdueshëm]. [72] Hulumtuesi përdori një kombinim të radarit të hapjes sintetike (SAR) dhe Thematic Mapper (TM) për të vendosur në mënyrë të saktë pjesët e ndryshme të Amazonit në një nga katër klasifikimet.

Ndikimi i thatësirës së Amazon në shekullin e 21-të[redakto | përpunoni burim]

Në vitin 2005, pjesët e basenit të Amazonit përjetuan thatësira më të keq në njëqind vjet [73] dhe kishte indikacione se 2006 mund të ketë qenë viti i dytë i njëpasnjëshëm i thatësirës. [74] Një artikull i 23 korrikut 2006 në gazetën britanike The Independent raportoi rezultatet e Qendrës së Hulumtimit të Hullit të Boshtit , duke treguar se pylli në formën e tanishme mund të mbijetonte vetëm tre vjet të thatësirës. [75] [76] Shkencëtarët në Institutin Kombëtar të Kërkimeve Amazoniane të Brazilit argumentuan në artikullin se kjo përgjigje ndaj thatësirës, së bashku me efektet e shpyllëzimit në klimën rajonale, po e shtyjnë rainforest drejt një " pika kthese " ku do të fillonte të humbiste në mënyrë të pakthyeshme. Ai arriti në përfundimin se pylli është në prag të shndërrimitsavan ose shkretëtirë , me pasoja katastrofike për klimën e botës.

Sipas Fondit Botëror për Natyrën , kombinimi i ndryshimeve klimatike dhe shpyllëzimi rritë efektin e tharjes së pemëve të ngordhura që karburanton zjarret në pyje . [77]

Në vitin 2010, Pylli i Amazonas pati një tjetër thatësirë të rëndë, në disa mënyra më ekstreme sesa thatësira e vitit 2005. Rajoni i prekur ishte përafërsisht 1,160,000 square mile (3,000,000 km2) të pyjeve të shiut, krahasuar me 734,000 square mile (1,900,000 km2) në vitin 2005. Thatësira e vitit 2010 kishte tre epicentra ku vdiq bimësia, ndërsa në vitin 2005, thatësira u fokusua në pjesën jugperëndimore. Gjetjet janë botuar në revistën Science. Në një vit tipik, Amazon absorbon 1.5 gigatons dioksid karboni; gjatë vitit 2005 u liruan 5 gigatona dhe në vitin 2010 u liruan 8 gigatona. [78] [79] Thatësira të tjera të rënda kanë ndodhur në vitin 2010, 2015 dhe 2016. [80]

Shiko gjithashtu[redakto | përpunoni burim]

Referencat[redakto | përpunoni burim]

 1. ^ "WNF: Places: Amazon". Marrë më 4 June 2016. 
 2. ^ a b "Field Museum scientists estimate 16,000 tree species in the Amazon". Field Museum. 17 October 2013. Marrë më 18 October 2013. 
 3. ^ a b Taylor, Isaac (1898). Names and Their Histories: A Handbook of Historical Geography and Topographical Nomenclature. London: Rivingtons.  978-0-559-29668-0. Marrë më October 12, 2008. 
 4. ^ Morley, Robert J. (2000). Origin and Evolution of Tropical Rain Forests. Wiley.  978-0-471-98326-2. 
 5. ^ Burnham, Robyn J.; Johnson, Kirk R. (2004). "South American palaeobotany and the origins of neotropical rainforests". Philosophical Transactions of the Royal Society. 359 (1450): 1595–1610. :10.1098/rstb.2004.1531.  1693437Nuk kërkohet regjistrim.  15519975. 
 6. ^ Maslin, Mark; Malhi, Yadvinder; Phillips, Oliver; Cowling, Sharon (2005). "New views on an old forest: assessing the longevity, resilience and future of the Amazon rainforest" (PDF). Transactions of the Institute of British Geographers. 30 (4): 477–499. :10.1111/j.1475-5661.2005.00181.x. Arkivuar nga origjinali (PDF) më October 1, 2008. Marrë më September 25, 2008. 
 7. ^ Malhi, Yadvinder; Phillips, Oliver (2005). Tropical Forests & Global Atmospheric Change. Oxford University Press.  978-0-19-856706-6. 
 8. ^ Costa, João Batista Sena; Bemerguy, Ruth Léa; Hasui, Yociteru; Borges, Maurício da Silva (2001). "Tectonics and paleogeography along the Amazon river". Journal of South American Earth Sciences. 14 (4): 335–347. :2001JSAES..14..335C. :10.1016/S0895-9811(01)00025-6. 
 9. ^ Milani, Edison José; Zalán, Pedro Victor (1999). "An outline of the geology and petroleum systems of the Paleozoic interior basins of South America" (PDF). Episodes. 22 (3): 199–205. Arkivuar nga origjinali (PDF) më October 1, 2008. Marrë më September 25, 2008. 
 10. ^ Colinvaux, Paul A.; Oliveira, Paulo E. De (2000). "Palaeoecology and climate of the Amazon basin during the last glacial cycle". Journal of Quaternary Science. 15 (4): 347–356. :2000JQS....15..347C. :10.1002/1099-1417(200005)15:4<347::AID-JQS537>3.0.CO;2-A. 
 11. ^ Van Der Hammen, Thomas; Hooghiemstra, Henry (2000). "Neogene and Quaternary history of vegetation, climate, and plant diversity in Amazonia". Quaternary Science Reviews. 19 (8): 725. :2000QSRv...19..725V.  10.1.1.536.519Nuk kërkohet regjistrim. :10.1016/S0277-3791(99)00024-4. 
 12. ^ Colinvaux, P.A.; De Oliveira, P.E.; Bush, M.B. (January 2000). "Amazonian and neotropical plant communities on glacial time-scales: The failure of the aridity and refuge hypotheses". Quaternary Science Reviews. 19 (1–5): 141–169. :2000QSRv...19..141C. :10.1016/S0277-3791(99)00059-1. 
 13. ^ Yu, Hongbin (2015). "The fertilizing role of African dust in the Amazon rainforest: A first multiyear assessment based on data from Cloud-Aerosol Lidar and Infrared Pathfinder Satellite Observations". Geophysical Research Letters. 42 (6): 1984–1991. :2015GeoRL..42.1984Y. :10.1002/2015GL063040. 
 14. ^ " Pluhuri për shpërthim ". EurekAlert! . AAAS. 28 dhjetor 2006. URL-ja e qasur 2006-12-29.
 15. ^ Koren, Ilan; etj. (2006). "The Bodélé depression: a single spot in the Sahara that provides most of the mineral dust to the Amazon forest (abstract)". Environmental Research Letters. 1 (1): 014005. :2006ERL.....1a4005K. :10.1088/1748-9326/1/1/014005. Marrë më 2007-01-01. 
 16. ^ NASA 2015-02-22 Sateliti i NASA zbulon Sa Saucaran Pluhuri ushqen Bimët Amazon
 17. ^ "Desert Dust Feeds Amazon Forests – NASA Science". nasa.gov. 
 18. ^ Roosevelt, A.C.; da Costa, M. Lima; Machado, C. Lopes; Michab, M.; Mercier, N.; Valladas, H.; Feathers, J.; Barnett, W.; da Silveira, M. Imazio (April 19, 1996). "Paleoindian Cave Dwellers in the Amazon: The Peopling of the Americas". Science. 272 (5260): 373–384. :1996Sci...272..373R. :10.1126/science.272.5260.373. 
 19. ^ Heckenberger, Michael J.; Kuikuro, Afukaka; Kuikuro, Urissapá Tabata; Russell, J. Christian; Schmidt, Morgan; Fausto, Carlos; Franchetto, Bruna (September 19, 2003). "Amazonia 1492: Pristine Forest or Cultural Parkland?". Science. 301 (5640): 1710–1714. :2003Sci...301.1710H. :10.1126/science.1086112.  14500979. 
 20. ^ Meggers, Betty J. (December 19, 2003). "Revisiting Amazonia Circa 1492". Science. 302 (5653): 2067–2070. :10.1126/science.302.5653.2067b.  14684803. 
 21. ^ a b Chris C. Park (2003). Tropical Rainforests. Routledge. f. 108.  978-0-415-06239-8. 
 22. ^ Smith, A (1994). Explorers of the Amazon. Chicago: University of Chicago Press.  978-0-226-76337-8. 
 23. ^ a b c "Unnatural Histories – Amazon". BBC Four. 
 24. ^ Simon Romero (January 14, 2012). "Once Hidden by Forest, Carvings in Land Attest to Amazon's Lost World". The New York Times. 
 25. ^ Martti Pärssinen; Denise Schaan; Alceu Ranzi (2009). "Pre-Columbian geometric earthworks in the upper Purús: a complex society in western Amazonia". Antiquity. 83 (322): 1084–1095. :10.1017/s0003598x00099373. 
 26. ^ Junior, Gonçalo (October 2008). "Amazonia lost and found". Pesquisa (ed.220). Arkivuar nga origjinali më 12 gusht 2014. 
 27. ^ The influence of human alteration has been generally underestimated, reports Darna L. Dufour: "Much of what has been considered natural forest in Amazonia is probably the result of hundreds of years of human use and management." "Use of Tropical Rainforests by Native Amazonians," BioScience 40, no. 9 (October 1990):658. For an example of how such peoples integrated planting into their nomadic lifestyles, see Rival, Laura (1993). "The Growth of Family Trees: Understanding Huaorani Perceptions of the Forest". Man. 28 (4): 635–652. :10.2307/2803990.  2803990. 
 28. ^ Burim bosh (ndihmë) 
 29. ^ https://aviation-safety.net/database/record.php?id=19890903-0
 30. ^ https://aviation-safety.net/database/record.php?id=20060929-0
 31. ^ Turner, I.M. 2001. The ecology of trees in the tropical rain forest. Cambridge University Press, Cambridge. ISBN 0-521-80183-4
 32. ^ "Amazon Rainforest, Amazon Plants, Amazon River Animals". World Wide Fund for Nature. Arkivuar nga origjinali më May 17, 2008. Marrë më May 6, 2008. 
 33. ^ "Photos / Pictures of the Amazon Rainforest". Travel.mongabay.com. Arkivuar nga origjinali më December 17, 2008. Marrë më December 18, 2008. 
 34. ^ James S. Albert; Roberto E. Reis (March 8, 2011). Historical Biogeography of Neotropical Freshwater Fishes. University of California Press. f. 308. Arkivuar nga origjinali më June 30, 2011. Marrë më June 28, 2011. 
 35. ^ Da Silva; Jose Maria Cardoso; etj. (2005). "The Fate of the Amazonian Areas of Endemism". Conservation Biology. 19 (3): 689–694. :10.1111/j.1523-1739.2005.00705.x. 
 36. ^ Lewinsohn, Thomas M.; Paulo Inácio Prado (June 2005). "How Many Species Are There in Brazil?". Conservation Biology. 19 (3): 619–624. :10.1111/j.1523-1739.2005.00680.x. 
 37. ^ Wright, S. Joseph (October 12, 2001). "Plant diversity in tropical forests: a review of mechanisms of species coexistence". Oecologia. 130 (1): 1–14. :2002Oecol.130....1W. :10.1007/s004420100809.  28547014. 
 38. ^ Laurance, William F.; Fearnside, Philip M.; Laurance, Susan G.; Delamonica, Patricia; Lovejoy, Thomas E.; Rankin-de Merona, Judy M.; Chambers, Jeffrey Q.; Gascon, Claude (June 14, 1999). "Relationship between soils and Amazon forest biomass: a landscape-scale study". Forest Ecology and Management. 118 (1–3): 127–138. :10.1016/S0378-1127(98)00494-0. 
 39. ^ "Amazon Rainforest". South AmericaTravel Guide. Arkivuar nga origjinali më August 12, 2008. Marrë më August 19, 2008. 
 40. ^ Mynenia, Ranga B.; etj. (March 13, 2007). "Large seasonal swings in leaf area of Amazon rainforests". Proceedings of the National Academy of Sciences. 104 (12): 4820–4823. :2007PNAS..104.4820M. :10.1073/pnas.0611338104.  1820882Nuk kërkohet regjistrim.  17360360. 
 41. ^ "Piranha 'less deadly than feared'". BBC News. July 2, 2007. Arkivuar nga origjinali më July 7, 2007. Marrë më July 2, 2007. 
 42. ^ da Rosa; Elizabeth S. T.; etj. (August 2006). "Bat-transmitted Human Rabies Outbreaks, Brazilian Amazon". Emerging Infectious Diseases. 12 (8): 1197–1202. :10.3201/eid1708.050929.  3291204Nuk kërkohet regjistrim.  16965697. 
 43. ^ Various (2001). Bierregaard, Richard, red. Lessons from Amazonia: The Ecology and Conservation of a Fragmented Forest. Yale University Press.  978-0-300-08483-2. 
 44. ^ Kirby, Kathryn R.; Laurance, William F.; Albernaz, Ana K.; Schroth, Götz; Fearnside, Philip M.; Bergen, Scott; M. Venticinque, Eduardo; Costa, Carlos da (2006). "The future of deforestation in the Brazilian Amazon" (PDF). Futures. 38 (4): 432–453.  10.1.1.573.1317Nuk kërkohet regjistrim. :10.1016/j.futures.2005.07.011. 
 45. ^ a b Watkins dhe Griffiths, J. (2000). Shkatërrimi i Pyjeve dhe Bujqësia e Qëndrueshme në Amazonën Braziliane: një përmbledhje e Letërsisë (Disertacioni i Doktoraturës, The University of Reading, 2000). Disertacion Abstracts International, 15-17
 46. ^ Williams, M. (2006). Deforesting the Earth: From Prehistory to Global Crisis (bot. Abridged). Chicago: The University of Chicago Press.  978-0-226-89947-3. 
 47. ^ "Impacts and Causes of Deforestation in the Amazon Basin". kanat.jsc.vsc.edu. 
 48. ^ Qendra për Hulumtime Ndërkombëtare Pyjore (CIFOR) (2004)
 49. ^ Steinfeld, Henning; Gerber, Pierre; Wassenaar, T.D.; Castel, Vincent (2006). Livestock's Long Shadow: Environmental Issues and Options. Food and Agriculture Organization of the United Nations.  978-92-5-105571-7. Arkivuar nga origjinali më July 26, 2008. Marrë më August 19, 2008. 
 50. ^ Margulis, Sergio (2004). Causes of Deforestation of the Brazilian Amazon (PDF). World Bank Working Paper No. 22. Washington, DC: The World Bank.  978-0-8213-5691-3. Arkivuar (PDF) nga origjinali më September 10, 2008. Marrë më September 4, 2008. 
 51. ^ Research paper of Leydimere Oliveira on the amazon Error in webarchive template: Check |url= value. Empty.
 52. ^ Barreto, P.; Souza Jr. C.; Noguerón, R.; Anderson, A. & Salomão, R. 2006. Human Pressure on the Brazilian Amazon Forests[lidhje e thyer]. Imazon. Retrieved September 28, 2006. (The Imazon web site contains many resources relating to the Brazilian Amazonia.)
 53. ^ "INPE: Estimativas Anuais desde 1988 até 2009". inpe.br. 
 54. ^ "Oil Drilling Contaminated Western Amazon". livesciences.com. 
 55. ^ "Oil and Gas Extraction in the Amazon". wwf.panda.org. 
 56. ^ Melillo, J.M.; McGuire, A.D.; Kicklighter, D.W.; Moore III, B.; Vörösmarty, C.J.; Schloss, A.L. (May 20, 1993). "Global climate change and terrestrial net primary production". Nature. 363 (6426): 234–240. :1993Natur.363..234M. :10.1038/363234a0. 
 57. ^ a b Tian, H.; Melillo, J.M.; Kicklighter, D.W.; McGuire, A.D.; Helfrich III, J.; Moore III, B.; Vörösmarty, C.J. (July 2000). "Climatic and biotic controls on annual carbon storage in Amazonian ecosystems". Global Ecology and Biogeography. 9 (4): 315–335. :10.1046/j.1365-2699.2000.00198.x. 
 58. ^ Cox, Betts, Jones, Spall dhe Totterdell. 2000. "Përshpejtimi i ngrohjes globale për shkak të reagimeve të ciklit të karbonit në një model të klimës së bashkuar" . Natyra , 9 nëntor 2000. (kërkohet abonimi)
 59. ^ a b Radford, T. 2002. "Bota mund të jetë duke u ngrohur edhe më shpejt" . Ruajtësi .
 60. ^ Cox, Betts, Jones, Spall dhe Totterdell. 2000. "Përshpejtimi i ngrohjes globale për shkak të reagimeve të ciklit të karbonit në një model të klimës së bashkuar" . Natyra , 9 nëntor 2000. (kërkohet abonimi)
 61. ^ Houghton, J.T. et al. 2001. "Climate Change 2001: The Scientific Basis" Error in webarchive template: Check |url= value. Empty.. Intergovernmental Panel on Climate Change.
 62. ^ Peters, C.M.; Gentry, A.H.; Mendelsohn, R. O. (1989). "Valuation of an Amazonian forest". Nature. 339 (6227): 656–657. :1989Natur.339..655P. :10.1038/339655a0. 
 63. ^ Dekani, Bartolomeu. (2003) Fuqia shtetërore dhe popujt indigjenë në amazonë peruan: një dekadë e humbur, 1990-2000. Në Politikën e Etnicitetit Popujt Indigjenë në Shtetet Latino Amerikane David Maybury-Lewis , Ed. Harvard University Press
 64. ^ Cormier, L. (April 16, 2006). "A Preliminary Review of Neotropical Primates in the Subsistence and Symbolism of Indigenous Lowland South American Peoples". Ecological and Environmental Anthropology. 2 (1): 14–32. Arkivuar nga origjinali më December 21, 2008. Marrë më September 4, 2008. 
 65. ^ David Adam (2009-03-11). "Amazon could shrink by 85% due to climate change, scientists say". the Guardian. 
 66. ^ Watts, Jonathan (2017-11-28). "The Amazon effect: how deforestation is starving São Paulo of water". The Guardian. Marrë më 8 November 2018. 
 67. ^ Verchot, Louis (2015-01-29). "The science is clear: Forest loss behind Brazil's drought". Center for International Forestry Research (CIFOR). Marrë më 8 November 2018. 
 68. ^ E. Lovejoy, Thomas; Nobre, Carlos (2018-02-21). "Amazon Tipping Point". Science Advances. 4 (2): eaat2340. :2018SciA....4.2340L. :10.1126/sciadv.aat2340.  5821491Nuk kërkohet regjistrim.  29492460. 
 69. ^ Wynne, R.H.; Joseph, K.A.; Browder, J.O.; Summers, P.M. (2007). "A Preliminary Review of Neotropical Primates in the Subsistence and Symbolism of Indigenous Lowland South American Peoples". International Journal of Remote Sensing. 28 (6): 1299–1315. :2007IJRS...28.1299W. :10.1080/01431160600928609. Arkivuar nga origjinali më December 21, 2008. Marrë më September 4, 2008. 
 70. ^ Asner, Gregory P.; Knapp, David E.; Cooper, Amanda N.; Bustamante, Mercedes M.C.; Olander, Lydia P. (June 2005). "Ecosystem Structure throughout the Brazilian Amazon from Landsat Observations and Automated Spectral Unmixing". Earth Interactions. 9 (1): 1–31. :2005EaInt...9g...1A. :10.1175/EI134.1. 
 71. ^ Isaacson, Andy. 2007. Me ndihmën e GPS, fiset amazoniane rimarrin pyjet shiut. Wired 15.11: https://www.wired.com/science/planetearth/magazine/15-11/ps_amazon
 72. ^ Kuplich, Tatiana M. (October 2006). "Classifying regenerating forest stages in Amazônia using remotely sensed images and a neural network". Forest Ecology and Management. 234 (1–3): 1–9. :10.1016/j.foreco.2006.05.066. 
 73. ^ "Amazon Drought Worst in 100 Years". www.ens-newswire.com. 
 74. ^ Thatësira kërcënon pishinën e Amazon - Kushtet ekstreme të ndjerë për vitin e dytë , Paul Brown, The Guardian , 16 Korrik 2006. Marrë 23 Gusht 2014
 75. ^ "Amazon rainforest 'could become a desert'" Error in webarchive template: Check |url= value. Empty., The Independent, July 23, 2006. Retrieved September 28, 2006.
 76. ^ "Dying Forest: Një vit për të shpëtuar Amazon" , The Independent , 23 korrik 2006. Marrë 23 gusht 2014.
 77. ^ "Klima ndryshon një kërcënim për Amazon rainforest, paralajmëron WWF" , World Wide Fund për Natyrën , 22 mars 2006. Marrë 23 gusht 2014.
 78. ^ 2010 Sasia e thatësirës Amazon: 8 Gt ekstra CO2 , Rolf Schuttenhelm, Bits Of Science , 4 shkurt 2011. Marrë nga 23 gusht 2014
 79. ^ "Thatësira Amazon" e rëndë "në 2010, duke ngritur frikën e ngrohjes" , BBC News, 3 shkurt 2011. Marrë nga 23 gusht 2014
 80. ^ Abraham, John (August 3, 2017). "Study finds human influence in the Amazon's third 1-in-100 year drought since 2005". the Guardian. 

Leximi më tej[redakto | përpunoni burim]

 • Bunker, SG (1985) Nënhvillimi i Amazon: nxjerrja, shkëmbimi i pabarabartë dhe dështimi i shtetit modern . Universiteti i Illinois Press.
 • Cleary, David. (2000) "Drejt një Historiku Mjedisor të Amazonit: Prej historisë deri në shekullin e nëntëmbëdhjetë". Studimi i Kërkimeve të Amerikës Latine 36: 2, 64-96
 • Dean, Warren . (1976) Rio Claro: Një sistem bimësh të plantacioneve, 1820-1920 . Stanford University Press.
 • Dean, Warren. (1997) Brazili dhe lufta për gome: një studim në historinë mjedisore . Cambridge University Press.
 • Hecht, Susanna dhe Alexander Cockburn (1990). Fati i Pyllit: Zhvilluesit, shkatërruesit dhe mbrojtësit e Amazonës . Nju Jork: Harper Përvjetor.
 • Hochstetler, K. dhe M. Keck (2007) Greening Brazil: aktivizmi mjedisor në shtetin dhe shoqërinë . Duke University Press.
 • Revkin, A. (1990) Sezoni i Djegur: Vrasja e Chico Mendes dhe Lufta për Amazon Rain Forest . Houghton Mifflin.
 • Wade, Lizzie. (2015). " Dronët dhe satelitët kanë humbur qytetërimet në vende të pamundura ". Shkenca (Shoqata Amerikane për Avancimin e Shkencës) , doi:10.1126/science.aaa7864
 • Weinstein, Barbara (1983) Bumi i gomës Amazon 1850-1920. Stanford University Press.
 • Sheil, D.; Wunder, S. (2002). "The value of tropical forest to local communities: complications, caveats, and cautions". Conservation Ecology. 6 (2): 9. :10.5751/ES-00458-060209.