Rajonet e Malit të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rajonet e Malit të Zi
Regioni Crne Gore
Statistical regions of Montenegro.svg
KategoriaStatistical regions
VendiMontenegro
Numri3 regions
Popullsia146,784 (Coastal region) - 279,419 (Central region)
Sipërfaqja1,591 km2 (Coastal region) – 8,399 km2 (Northern region)
NënndarjetMunicipality

Rajonet e Malit të Zi janë përcaktuar, që nga viti 2011, me Ligjin për Zhvillimin RajonalMalit të Zi (Zakon o regionalnom razvoju).[1] Rajonet, siç përcaktohet me ligj, përafërsisht korrespondojnë me ndarjen informale dhe bisedore të Malit të Zi, e përdorur shpesh nga mediat dhe qytetarët malazezë.

Rajonet nuk janë ndarje administrative në vetvete; ato përdoren për qëllime statistikore dhe analitike, për të ndihmuar në krijimin e planit për një zhvillim më uniform ekonomik të Malit të Zi. Ky përkufizim zyrtar i rajoneve të Malit të Zi është një nga shumë përkufizimet që janë në përdorim të përditshëm në vend. Megjithatë, kjo ndarje në tre rajone është më e përhapura:

Lista[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Zona Popullatë Komuna. Harta
Rajoni Qendror 4.917 km2 2065 km2 (Nikshiq)501 km2 (Danilovgrad)
279,419 187,085 (Podgoricë)12,096 (Tuzi)5 Central Region of Montenegro.svg
Rajoni Bregdetar 1.591 km2 598 km2 (Bar)46 km2 (Tivat)146,784 42,068 (Bar)14,110 (Tivat)6 Coastal Region of Montenegro.svg
Rajoni Verior 8399 km2 1,346 km2 (Pljevlja)173 km2 (Petnjica)195,991 46,081 (Bijelo Polje)Shavniku 2,947 ( Šavnik )13 Northern Region of Montenegro.svg

Rajoni Qendror[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nënrajonet e spikatura fisnore, historike dhe gjeografike në rajonin qendror janë: Nikshiqi ( Župa, Rudine), Golija, Banjani, Grahovo, Krivošije, Brda (Piperi, Rovca, Bratonozhiqi, Kuči, Bjelopavlivaći, Zelopavlići, dhe Lipper, Skenderija, Malesija, Mali i Zi i Vjetër ( Pješivci, Çevo, Cuce, Bjelice, Njegushi, Fusha e Cetinjes, Ceklin, Komani, Zagaraç, Lješani dhe Rijeka ).

Bashkia Zona Popullatë Shumica etnike Gjuha mbizotëruese Feja mbizotëruese
km² Rendit Total Rendit
Cetinje 899 3 16757 4 malazeze malazeze Ortodokse Lindore
Danilovgrad 501 4 17678 3 malazeze serb Ortodokse Lindore
Nikshiq 2065 1 72,824 2 malazeze serb Ortodokse Lindore
Podgorica 1,399 2 187,085 1 malazeze malazeze Ortodokse Lindore
Tuzi 236 5 12,096 5 shqiptare shqiptare Katolicizmi Romak

Rajoni Bregdetar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nënrajonet e spikatura fisnore, historike dhe gjeografike të rajonit statistikor bregdetar janë: Gjiri i Kotorrit, Grbalj, riviera e Budvës, Pobori, Brajići, Maine, Pashtroviqi, Spič, Crmnica, Bari, Mrkojevići, Ulqini, Riviera e Krajinës dhe Kraja.

Bashkia Zona Popullatë Shumica etnike Gjuha mbizotëruese Feja mbizotëruese
km² Rendit Total Rendit
Bar 598 1 42,368 1 malazeze malazeze Ortodokse Lindore
Budva 122 5 19,170 5 malazeze serb Ortodokse Lindore
Herceg Novi 235 4 30,992 2 serb serb Ortodokse Lindore
Kotorrit 335 2 22799 3 malazeze serb Ortodokse Lindore
Tivat 46 6 14,111 6 malazeze serb Ortodokse Lindore
Ulqini 255 3 20265 4 shqiptare shqiptare Islami sunit

Rajoni Verior[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nënrajonet e spikatura fisnore, historike dhe gjeografike të rajonit statistikor verior janë: Drobnjak (Uskoci, Jezera, Šaranci ), Zatarje, Pljevlja, Piva, Brda ( Moraça (e sipërme dhe e Poshtme), Vasojevići ), Polja, Kolashin (i sipërm dhe i Poshtëm), Sanxhaku i jugut, Plava dhe Gusinja, Bihori (i Sipërm dhe i Poshtëm), Polimlje dhe Potarje .

Bashkia Zona Popullatë Shumica etnike Gjuha mbizotëruese Feja mbizotëruese
km² Rendit Total Rendit
Andrijevica 283 12 5117 10 serb serb Ortodokse Lindore
Berane 544 6 28,305 3 serb serb Ortodokse Lindore
Bijelo Polje 924 2 46676 1 serb serb Ortodokse Lindore
Gusinje 486 8 13,108 6 boshnjak boshnjake Islami sunit
Kolashin 897 3 8420 8 malazeze serb Ortodokse Lindore
Mojkovac 367 11 8669 7 malazeze serb Ortodokse Lindore
Petnjica 173 13 6686 9 boshnjak boshnjake Islami sunit
Plav 486 7 13,549 5 boshnjak boshnjake Islami sunit
Plužine 854 4 3286 12 serb serb Ortodokse Lindore
Pljevlja 1,346 1 31,060 2 serb serb Ortodokse Lindore
Rozhaje 432 10 23,312 4 boshnjak boshnjake Islami sunit
Šavnik 553 5 2077 13 malazeze serb Ortodokse Lindore
Zhabljak 445 9 3599 11 malazeze serb Ortodokse Lindore

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Draft of Regional Development Law" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2 janar 2020. Marrë më 26 tetor 2022. - Montenegrin only