Konçuli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Stampa:Vendbanim në Serbi Konçul (serbisht: Кончуљ/Končulj) është fshat në komunën e Bujanocit, Serbi përgjat rrjedhës së lumit Morava pran kufirit me Kosovën.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fshati është i vendosur pran grykës ku Lumi Morava e Binçës kalon në anamoravë, Konçuli është lugin kodrinore dhe mbuluar nga gurora të mëdha, teritori i Bujanocit është i njohur për rritjen e Konopit deri në vitet 90-jeta.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Konçul jetojnë 1761 banorë, nga fshati Konçul jan larguar shumica e banorëve pas luftës të fundit që u zhvillua ndërmjet Kosovës dhe Serbies, Konçuli numëron një numër normal të banorëve që jetojn në mërgim, një ashtu numron edhe një numër të madhë që jan larguar drejt Komunës të Gjilanit, Kamenices dhe Prishtinës.

viti nr. i popullsisë Grafiku
1948 666
1953 1027
1961 1185
1971 1219
1981 1343
1991 1278
2002 1761

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekonomia e fshatit kryesisht përbëhet nga tregëtia.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konçuli deri në vitet e 80-jeta ishte pjesë e Republikës të Kosovës dhe ishte si fshat i komunës të Serbies, por me ndryshimet e shpeshta të vijës administrative Kosovës dhe Serbi autoritetet e atëherëshme të Jugosllavis që kryhesoej nga Serbia vendosën të ndryshojn kufirin dhe Konçuli të ishte pjesë e komunës të Bujanocit dhe me atë të kalonte në pjesë të Serbies.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]