Gjeografia e Ish Republikës Jugosllave e Maqedonisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Padlock.svg
Redaktimi i nga përdoruesit e paregjistruar apo përdoruesit e rinj është çaktivizuar.
Përdoruesit e tillë mund të diskutojnë. Për ndryshime bëni kërkesë për lirim, hyni ose hapni një llogari.
redaktoni hartën


Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë ndodhet në pjesën juglindore të Evropës, kufizohet me Kosovën, Serbinë dhe Greqinë, Shqipërinë e Bullgarinë. Sipërfaqja e përgjithshme e IRJ Maqedonisë është 25,713 km2, ky shtet shtrihet në koordinatat gjeografike 41 50 V, 22 00 L ku 24,856 km2 të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 477 km2 ujë.

Vija kufitare të IRJM-ës është 25,333 km e gjatë dhe e ndanë atë me Kosovën 110 km, Serbinë 111 km (kufiri Kosovë - Serbi dhe Mali i Zi - Maqedonia ende nuk është i përcaktuar), Bullgarinë 148 km, Greqinë 246 km dhe me Shqipërinë 151 km.

Liqeni i Ohrit nga Sateliti

Relievi

Pjesa më e madhe e relievit është terren i vrazhdë, përpos luginës së Vardarit këtë e zbusin edhe rrethina e liqeneve të mëdha. Pika më e ultë e relievit gjendet përgjatë bregut të lumit Vardar (50m) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 2,764 metrave në vendin e quajtur Maja e Korabit, (maqedonishtja: Golem Korab).

Klima

Klima e këtij shteti është e ngjashme me të Mesdheut, e nxehtë me vera të thata e dimra të ftohta me reshje dëbore të mëdha.

Hidrografia

Vegjetacioni

Pasuritë natyrore

Si pasuri natyrore të këtij vendi llogariten: hekuri i cilësisë së ultë, bakri, zhiva, zinku, kromi, magnesiumi, nikeli, ari, argjendi, asbesti, gjipsi, pylltaria si dhe toka e punueshme .