Jump to content

Përlepi (Deçan)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Prejlep
Arrnjet
Fshat
{{{postal_code_type}}}
51000

Prejlep, shkruar edhe si Prejlep është një vendbanim në komunën e Deçan, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Arrnjet.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prejardhja e emrit të fshat Prejlep nuk është e qartë. Fshatrat për rredh janë Drenoc, Prekolluk, Carrabreg i Epërm, Carrabreg i Poshtëm, Irzniq, Rastavicë dhë Baballoq.

Prejlep, shtrihet për rrethe lumit te Lloqanit dhe afër rrugës magjistrale Pejë-Gjakovë, me lartësi mesatare detare prej 367-500 metrash. Përlepi gjendet mes gjërsisë gjeografike 42,22 shkallë dhe gjatsisë gjeografike prej 20,26 shakallë. Në drejtim të këtij fshati gravitojnë fshatrat e Vokshit (Drenoc, Pobërgjë etj.) si the fshatra të tjera siç janë Carrabregu, Rastavica, Prokulluku, duke u shtri rreze Alpeve Shqiptare. Përlepi karakterizohet me klimë të mesme kontinentale të modifikuar me komponente të klimës mesdhetare. Vera është e nxehtë dhe e thatë. Temperatura mesatare e muajt korrik është 21 C , kurse gjatë dimrit - janar është minus 11 C . Burimet e ujrave që vinë nga kurorat e maleve nga gropa e Erenikut dhe nga Alpet Shqiptare te ashtuquajtura Bjeshket e Nemura, formojnë rrjedhat sipërfaqsore të ujërave në fshatin Prejlep. Të gjitha perrojet e këtij territori derdhen në lumin Erenik, i cili derdhet në lumin Drini i Bardhë afër Urës së Fshejtë. Edhe pse fusha e prejlepit shumë pjellore është dhe një rendësi shume të madhe për ekonomin e këtij fshati, karakterizohet me një mungese shumë të madhe ujore në sezonin verorë. Kryesisht ujitja e fushës bëhet nga ana e puseve të ndryshme që gjinden në këtë vend.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prejlep është i banuar nga dhjetë mbiemra dhe katër fisë. Fisi më i madh është fisi Thaç, me pesë mbiemra nga të cilët janë me prejardhje nga Vokshi, janë: Lokaj, Mazrekaj, Tolaj, Latifaj, Hulaj dhe Kukalajt. Familjet të tjera jo nga fisi Thaç janë Shehaj, Qufaj dhe Zogaj. Ndërsa nga fisi Krasniqi janë Dabiqaj, mendohet se banuesit e parë të këtij fshati janë mbiemri Dabiqaj, Shehaj dhe Qufaj.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]