Wikipedia:Kuvendi/Arkivi 5

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Vista-file-manager.png Kjo faqe është një arkiv i diskutimeve të përfunduara. Për pasojë përmbajtja e saj nuk duhet ndryshuar më. Për të diskutuar mbi një temë të kaluar mund të përdoret faqja aktuale e diskutimeve, ku mund të bëhet një shënim që ka lidhje me titullin apo pjesën e diskutimit të këtij arkivi.

Drejtshkrimi i Shqipes

Në rradhë të parë më lejoni t’ju falenderoj në emrin tim për këtë nërmarrje të mrekullueshme për përkthimin dhe pasurimin e Ëikipedias në gjuhën shqipe. Unë sapo u anëtarsova në këtë forum dhe ndoshta shumë nga ju nuk do t’I mirëprisni këto vëretje që do t’ju bëj më poshtë:

Fillimisht, lexova disa nga artikujt që janë përkthyer tashmë në shqip dhe më erdhi keq të vija re që tekstet ishin vetem përkthyer, në një kohë që duhen shqipëruar. Mos harroni që Ëikipedia në 90% të tërësisë së saj ka informacione të mbledhura në mënyrë vetjake nga njerëz të thjeshtë. Kjo bën që vërtetësia e infomacionit të vihet në pikpytje dhe rrjedhimisht një shqipërim I teksteve do të ndihmonte. Pra mos të kemi më shprehje të tilla si: “Mbretëria e Arbërit u thirr në jetë ---- por Mbretëria e Arbërit u themelua)

E dyta, mendoj që duhet të vendosim bashkarisht pa paraqykim dhe vërejte se cilin dialekt do të përdorim në shqip: Atë Geg apo Tosk! Mendoj (pa dashur të ofendoj aspak bashkatdhetarët e mi Geg) që Shqipja Letrare duhet të jetë ajo që duhet të përdoret në mënyrë që të kemi një farë njëtrajtshmërie në tekstet e shqipëraura. Normalisht, kjo do të krijojë probleme për dialektin Geg pasi shumë shprehje të shqipes letrare nuk pasqyrohen ose anasjelltasi. Sidoqoft kjo do mbetet për tu diskutuar.

E treta, në ato tekste që lexova vura re që nuk është treguar aspak respekt për drejtshkrimin e gjuhës shqipe në trajtën dhe KOHËN e duhur. Mos harroni që për tekstet historike koha e gjuhës duhet të jetë në të shkuarën ose të shkuarën e kryer. Në këtë mënyrë edhe lexuesi I tekstit nuk do të vërë duart në kokë kur të lexojë në shqip.

Shpresoj me gjithë zemër të më keni mirëkuptuar në këto që kam shkruar!

Me respekt për të gjithë shqiptarët anëmbanë botës!

Eneid

Tung!

Mirë se erdhe në sq:Wikipedia apo Wikipedia Shqip, nuk ka projekte për gegërisht, toskërisht,arbërisht apo çamërisht (nëse doni mund ta provoni të hapni në ndonjëren prej tyre, ne nuk e kemi ndërment një gjë të tillë). Për këtë temë kemi bisedua edhe më parë. Ju me siguri e keni marrë në fleten e juaj personale dhe në atë të diskutimit, një stamp që ju dëshiron punë të mbarë dhe njëherit ju ndihmon si të inkuadroheni më mirë e më lehtë në këtë projekt. Pasi që të keni mbledhur pakë njohuri me rrjedhen dhe punën këtu edhe mund të kuvendojmë. Ju me siguri që do ta bëni këtë nëse e keni ndërment të kontriboni, nëse e keni në mend vetem të qortoni nuk do të vini më këtu.

Keni plotësisht të drejt por keni harruar diçka, të na jepni shembuj si të arrihet deri te ajo dëshirë që me siguri të gjithë e dëshirojnë. Dëshira jonë është që gjuha e njësur letrare shqipe të jetë e gjallë dhe mbi dialektet e gjuhës shqipe.--Hipi Zhdripi 2006 Shkurt 28 01:00 (UTC)


Upsss! Mos më kuptoni keq, kjo vlenë edhe për fillestarët tjerë. --Hipi Zhdripi 2006 Shkurt 28 01:12 (UTC)

Dan,

Përshëndetje,

Shumë faleminderit për përgjigjen e shpejt që më kthyet pasi e dija që dikush do të më keqkuptonte. Fundja njerëz të gjallë jemi.

Unë nuk propozova që të krijonim projekte për toskërisht, gegërisht, a ku e di unë. Ky është një propozim I juaj, qoftë edhe indirect si pasojë e indinjimit që patët nga mesazhi im I mëparshëm. Do të doja të të bëja të ditur, që unë vetë e kam familjen me pjestarë si nga veri edhe nga jugu dhe nuk jam aspak diskriminues apo përcmues për ndonjë nga dialektet e shqipes. Për mua ato tingëllojnë të gjitha shumë bukur.

Unë nuk kam ardh këtu për të qortuar dikë, por vetëm për të vënë në dukje disa të meta të cilat po të korrigjoheshin do të kishin më shumë ndikim pozitiv. Sidoqoft, karakteri yn prej shqiptari nuk na lejon që të tregohemi gjakftohtë ndaj qortimeve.

FLMN për vënjen në dukje të brengës juaj, po të ishim gjakëftoftë nuk do të ishim shqiptar për këtë edhe dimë si të sillemi me këtë veti.--Hipi Zhdripi 2006 Mars 1 01:26 (UTC)

Mesazhi im I parë ishte që të diskutonim mbi këtë temë, dhe ju, me mirësjellje pak më të madhe, mund të më kishit thënë që kjo temë është hapur dhe më përpara. Më pas unë do kisha bërë edhe propozimet e sugjerimet e mia.

Për të diskutuar në një Kuvend mendojë se duhet ditur rrjedhat në atë Kuvend--Hipi Zhdripi 2006 Mars 1 01:26 (UTC)

Sidoqoft, jam pak I fyer nga toni I përgjigjes tuaj dhe duke I kërkuar falje të tjerëve ju kërkoj që ta mbyllni llogarinë time në Ëikipedia në Shqip pasi për mua do të ishte humbje kohë të bashkpunoja me njerëz si ty.

Më vjen keq, por edhe kjo është veti shqiptare: Të ndihesh i fyer me gabim tëndin.

Me respekt Eneid

Nqs ju me te vertete keni deshire per te ndihmuar (dhe jo vetem me kritika), atehere nuk duhet te dorezoheni aq lehte. Ju jeni i lire - besoj qe te gjithe antaret madje do t'ju ndihmojne dhe do t'ju falenderohen - qe te shkruani udhezues per redaktim. Puna si gjuha qe duhet perdore veq eshte vendose - ajo eshte gjuha letrare shqipe - por nuk do te thote qe te gjithe ketu e shkruajne kete gjuhe pa gabime.
Edhe ndihma e juaj si lektor i drejtperdrejte ne artikuj eshte e mireseardhur. Shpesh ne po shkruajme artikuj me terminologji e cila mungon pothuajse plotesishte ne shqip. Prandaj nuk ja shohim per t'madhe askujt nese ai person i pervjel menget dhe bene korixhime. Cka neve nuk na pelqen eshte bombardimi me kritika dhe pastaj zhdukja tutje. Arianiti
Ju me siguri që do ta bëni këtë nëse e keni ndërment të kontriboni, nëse e keni në mend vetem të qortoni nuk do të vini më këtu. Ju vendoset këtë pjesë të merrni. Koha do të vendosë se kush ka të drejt : Ai që punon apo ai që ik.--Hipi Zhdripi 2006 Shkurt 28 23:39 (UTC)

Upss! Mos më kuptoni keq, do doja të diskutoj edhe më tutje por për fat jam tani duke bërë disa gabime në Personalitete greke. Nëse keni dëshirë mund të më gjeni atje.--Hipi Zhdripi 2006 Mars 1 01:39 (UTC)


Mendoj që ky prezantim I parë me ju ishte një përvojë më vete. Po ashtu jam I mendimit që t’i hedhim pas këto diskutime kohë-humbëse dhe t’i kthehmi punës.

Unë do mundohem që në tekstet që janë të përkthyera tashmë të bëj redaktimin për t’iu përshtatur sa më shumë gjuhës letrare shqipe.

Faleminderit për mirkuptimin!

Eneid

DREJTSHKRIMI I EMRAVE TE HUAJ

Kur keni për të shkruar emrat e personave te huaj, ose qyteteve te huaja, ju lutem do ishte mirë sikur në fillim të shkruanit emrin siç e dëgjojmë ose është në shqip dhe pastaj në kllapa () shënoni emrin siç është në gjuhën angleze ose gjuhën amtare të personit ose shtetit.

Gjithashtu propozoj që lidhja me artikullin shpjegues të emrit të bëhet me emrin në shqip. Në fund të fundit kjo është Wikipedia në SHQIP. Ju lutem shikoni ilustrimin poshtë:


Xhorxh Bush (George W. Bush) lindi më datë ...... etj etj


Shqiperia (Albania) është shtet në Evropën juglindore... etj etj...


Lidhja me shpjegimin duhet të bëhet me emrin SHQIP si me lartë...Gjithashtu emrat e personave fizik (të përveçëm) është e mira të mos jenë në trajtën e shquar kur vihen ne ARTIKULL. Psh.. nuk duhet Xhorxh Bushi ose siç është aktualisht GEORGE BUSH, por Xhorxh Bush.


Mirëpres këshillat tuaja.

Me respekt —Eneid 2006 Mars 4 20:25 (UTC)

Problemi eshte se nuk ka nje menyre standarte per t'i shkruar emrat e huaj ne shqip. P.sh. si shkruhet New Orleans ne shqip? Nju Orlins, Nju Orlini, Nju Orleani, Orleani i Ri, Orlini i Ri, Niu Orlins, etj, etj, etj. Une them eshte me mire artikulli te jete nen emrin origjinal dhe pastaj te kete te pakten nje shqiptim tek paragrafi i pare. Me tej ne artikull mund te perdoret po ai shqiptim. Ndryshe do te kemi probleme ne vendosjen e artikullit. Per trajten ndoshta ke te drejte, por disa artikuj tingellojne me mire ne trajten e pashquar dhe mund te jete me mire te jene te gjithe ne nje trajte ne menyre qe te jete i paramendueshem titulli. Por s'e di cila eshte me mire, si mendojne te tjeret? Dori | Diskuto 2006 Mars 4 20:32 (UTC)
Asnje gjuhe nuk e ka. Sa perqin e folsve te anglishtes dijin me shkru emrin e Cercenies, Taxhikistanit etj.. --Hipi Zhdripi 2006 Mars 5 00:28 (UTC)
Dori bashkohem me ty. Tani që e mendoj në fakt krijon problem shqipërimi. Atëherë të paktën në kllapa le të vihet shqiptimi në shqip dhe në cdo here të përmendet emri në shqip. Artikujt le të jenë në gjuhën origjinale dhe më pas ta bëhet shpjegimi në shqip. Atëherë edhe kjo zgjidh problemi e trajtës së emrit të artikullit. Nëse do jetë në gjuhën origjinale, trajta nuk ka rëndësi. Problemi për mua qëndron në faktin që shumë artikuj janë titulluar në shqip. Psh. GREQIA, ose SERBIA E MALI I ZI. Këto duhet të ndryshohen në emrat përkatës GREECE dhe SERBIA and MONTENEGRO.

Gjithashtu kam një këshillë për të gjithë: Në shqip është gramatikisht gabim të thuash: Eneidi u lind në vitin etj etj..... kjo duhet të jetë : Eneidi lindi në vitin.

Pres komentet tuaja —Eneid 2006 Mars 4 20:43 (UTC)

Serbia dhe Greqia jane mire, se atu në gjuhen shqipe shihen cdokun, Shqiperia nuk nevojitet albania, sepse gjuha ne shqiperi eshte ashtu, kurse shtetet mundem me shkruajt ne gjuhen e atineve, dhe me lene si redirect, New Orleans qysh tha Dori eshte nje p.sh i mire, si Massachussets, Los Anxhelos eshte ne shqip sepse ma i mire emri dhe eshte shum vend i njohur, d.m.th. ma mir origjinal, se konflikte, nje p.sh. (OffTopic / Jashte temes) Literature dhe Film, The Lord of the Rings dhe American History X, qysh e kane emrin shqip? --filozofi Flag of Albania.svg Flag of the United States.svg ??? 2006 Mars 4 20:57 (UTC)
Jam dakord me ty, por mendova se donim te ruanim uniformitetin ne Wikipedia - Shqip. Sidoqoft, prap jam i mendimit qe nje rregull i perbashket duhet vendosur qe cdokush te kete idene a qarte sesi duhet te shkruaje emrat. Ju lutem shikoni kete artikull Xhorxh Bush per nje shembull te mire sesi mendoj un qe duhet ti shkruajme emrat e njerezve dhe qyteteve qe tani e tutje. —Eneid 2006 Mars 4 21:02 (UTC)
E ryktheva, sepse te dyat shkruhen ndryshe, New Haven ( Nju Hevën ) Connecticut (Konektiket), shkruhet ne libra ashtu. --filozofi Flag of Albania.svg Flag of the United States.svg ??? 2006 Mars 4 21:27 (UTC)
Për toponimet të cilat kanë emra shqip duhet të mbesin në shqip, se kanë shumë vende edhe emra shqip, sidomos vendet përeth shqipërisë (Manastiri=Bitola në maqedoni, Ionina=Janina në greqi). po të shkruhej ashtu kërkush në wiki shqip përveç austriakëve nuk e kishte kuptuar që Wien është e njëjtë me Vjena dhe Greece është anglisht e jo greqisht (pra është gabim, vlen edhe për serbinë dhe mai i zi). te gjermanët e praktikojn toponimet ti shkrujn në gjermanisht pastaj i shkruajn në kllapa krejt emrat në gjuhë të ndryshme. mundet edhe ne ashtu ta praktikojm. tung —bet_0 2006 Mars 4 21:08 (UTC)


Une jam shume dakord me ty Bet, por duhet dhe te tjeret te bashkohen me kete ide.
Tani po shfrytezoj rastin t'ju ve ne dijeni per sa me posht:
 • Shkurtimi i Shteteve te Bashkuara te Amerikes duhet te jete: SHBA dhe jo ShBA. SH-ja ne shqip eshte nje germe e vetme qe perben nje tingull te vecante. Keshtu qe ju lutem a mund ta zhvendosni nen SHBA dhe jo ShBA?!
 • Emri shqipëtar nuk shkruhet me ë ne fund (shqipëtarë) ---> kjo eshte gabim. Duhet vetem shqipëtar.
Emrat e perveqem duhet te shqiperohen. Shuma emra gjeografik veq numerohen ne fjalor te shqipes apo ne fjalor ndergjuhesor. Nepermjet Google mund ti kerkoni edhe faqet institucionale si RTKlive.com (lektura eshte ne nivel) per ndonje paraqitje te atij emri. Nese ka nevoje mund ta hapim nje flete ndihmese veq per kete problem per ata qe nuk jane te sigurte si te veprojne me emra te caktuar.Arianiti 2006 Mars 4 21:35 (UTC)


Emrat e personave ishte dashur të shkruhen ashtu siç janë në origjinal. Duket shumë metodë amatore nëse emrat e tyre shkruhen si lexohen në shqip. Leximin në shqip mundemi me shkrujt afër, mirëpo edhe kjo është jo aq e lehtë. Dori mirë e ka shpjegu këtë. Ka shumë gjuhë, po e marr shembull gjuhën angleze: i njëjti emër ndryshe shqiptohet në Angli, ndryshe ne Amerikë e ndryshe në Australi. E tash si duhet me shqipëru pra? Mvaret se ku e kam mësuar unë si shqiptare gjuhën angleze. E po dihet që ka edhe shumë e shumë gjuhë tjera. Atëherë përzihet krejt!
Sa për akronimin ShBA: duket më bukur kur shkruhet SHBA, mirëpo nuk është e saktë. Shkronja Sh është bashkëtingëllore në vete, por ajo shkruhet Sh e jo SH, shembull i thjeshtë : Shqipëria. Shkurtesa është për Shtetet e Bashkuara të Amerikës e nuk është për SHtetet e ...
Emri shqiptar shkruhet pa ë në mes dhe me ë në fund në trajtën e pashquar shumës. Kështu shkruhet emri shqiptar: njëjës - shqiptar, shqiptari, shumës - shqiptarë, shqiptarët. --Mig 2006 Mars 4 22:41 (UTC)
Jo, jo, nëse dojim që kjo Enciklopedi të jetë në gjuhën shqipe atëher duhet me u shkru si janë rregullat (bile njato që i dijim). Rregullat janë thjeshtë "Shkrujë qysh folë" . E di se ka probleme se njani e thekson ndryshe e tjetri ndryshe, po kjo ka qenë edhe përpara. Tashti shqip shkruhet Nju Jorku e jo New York, edhe emrat shqiptohen. Kur e shkrunan SH lexohet S-ë H-ë nuk është Sh, për këtë jami sigurt. Asnjë libër serioz në gjuhen shqipe nuk i shkruan emrat ashtu si po mendoni origjinal, të gjthë bëjnë shqiptimin e tyre (Po i lëmë anash ato komerciale). Ne është më mirë të bëjmë shqiptimin e emrave edhe nëse në fillim duken qesharak, me kalimin e kohës përvetsohen. Në anën tjeter nuk është problem të bëhen ri-drejtimet, në literaturën shqipe është normale p.sh.: medicinë e biologj të përdoret latinishtja për terme të këtyre profesioneve por jo edhe për shkenctarë. Çarls Darvini është në gjuhen shqipe. Edhe nëse është një shqiptim shumë i dobët e i gabum ai nuk i thenë rreullat e gjuhes sikur një shënim në gjuhë të huaj pa u paralajmëruar lexuesi.--Hipi Zhdripi 2006 Mars 4 23:55 (UTC)Përmbledhje e diskutimit

 • Emrat e personave të huaj duhet të shkruhen ashtu si shkruhen në origjinal (mundet në fillim të tekstit të shkruhet si shqiptohen).
 • Toponimet duhet të shkruhen origjinal me përjashtim të vendeve që kanë emër/toponim në gjuhën shqipe (Londra në vend të London, Vjena në vend të Wien).

Nëse jemi dakord i marrim këto dy rregulla në rregullat e Wikipedias shqip. Nëse dëshironi e hapim një votim për këtë. tung —bet_0 2006 Mars 4 23:11 (UTC)

Të gjithë emrat duhet të shqipërohen. Fjalori i shqipës është libër që punohet nga Akademia prandaj nuk shoh se si do te lind konfuzion me forma te ndryshme te te njejtit emer kur ne te vertete Akademia eshte autoriteti suprem per kete.Arianiti 2006 Mars 5 00:15 (UTC)
Nuk po e kuptoj se çka ka të bëjë tash ky diskutim me Akademinë e Shkencave të Shqipërise (Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë)?? Askush nuk po e vë në diskutim faktin që kjo Akademi i bënë rregullat. Fjalorin më të ri (botimi 2002) e kam tash në dorë: aty p.sh. askund nuk mund të gjesh emrin Xhorxh (ashtu si po mendohet se duhet të përkthehet emri i George Bush-it). As Nju Jorku nuk është në fjalor etj etj. Po doni emrat me i lexu anglisht e jo mi shqiptu shqip. Se George është në shqip Gjergj. E nuk ka kurrfarë kuptimi me thënë Gjergj Bush apo jo?
Natyrisht që është më thjeshtë për lexuesin kur është një emër i shkruar në gjuhën shqipe, mirëpo jam e mendimit ashtu si ka thënë Ko.S.ystem më mirë është në filim të shkruhet emri origjinal e afër edhe shqiptimi në gjuhën shqipe e mandej në artikull mund të përdoret gjithë kohën po ai në gjuhën shqipe. Emri shqip mund të bëhet edhe redirect. Për ata emra që me vite njihen dhe shqiptohen bukur në gjuhën shqipe (p.sh. Nju Jorku) nuk është problem. Po ka shumë emra, që ne nuk mundemi të bëjmë rregullën se si shqiptohen ata. Mundemi vetëm disa nga mundësitë e shqiptimit ti shkruajm. Askush nuk ka këtu diçka kundër gjuhës shqipe, se përndryshe as nuk e kishim bërë këtë diskutim. D.m.th. të gjithë po mundohemi që sa më bukur të shkruhet këtu shqipja. Mirëpo p.sh. edhe gjermanët apo zvicëranët janë shumë patriota dhe e duan e e mbrojnë gjuhën e tyre, por edhe ata i përdorin emrat origjinal.--Mig 2006 Mars 5 11:26 (UTC)
Ma mire ne origjinal, sepse shqip i hup origjinaliteti, Te gjith e lojn ne origjinal, nuk e di pse na ndryshe me bo, en.wiki e kish Bergisch Gladbach, ata munden edhe Bergish Gladbach me bo, mue nuk po me pelqen hiq kjo ide. --filozofi Flag of Albania.svg Flag of the United States.svg ??? 2006 Mars 5 00:34 (UTC)
JO, JO, JO SHQIP shkuhen të gjitha. Për sleksionime e terme shkencore shërbejnë (demek për profesionalista) shkruhen të ridrejtuar emrat origjinal. Enciklopedia nuk shkruhet vetem për shkenctart por ajo duhet të jetë e kuptueshme për njeriun normal të shoqëris. Njeriu normal i shoqëris shqiptare nuk ka nevojë të lexojë gjuhë të hujan në artikulin në gjuhen shqipe. Kjo ndodhë vetem në tekste profesionale ku thjesht shkruhet sa për informim p.sh.: emri orig. (lexo: emri origjinal). Pastaj vazhdohet në tekst me emrin e shqiptuar. --Hipi Zhdripi 2006 Mars 5 00:59 (UTC)
Ti nuk me kutptove mire dani, nuk e pata per te githe artikullin, por nuk me pelqen nese shkrune ne fillim shqip, jo qe kam dicka kunder gjuhes shqipe, edhe ska kuptim, por eshte puna mos me dalen artikujt shtremt, redirect mundem me lene shqip, fjalat shqip nuk kam problem, amo dikun nuk shkon shqip, si te Miss (dola apet jashta temes) ose De facto. ku jemi te tema, cka mendoni te comic? me zhvendos tek Strip/Stripi/Stripa? --filozofi Flag of Albania.svg Flag of the United States.svg ??? 2006 Mars 5 01:15 (UTC)
Djali, unë e di qe ti edhe asnjoni nuk ka kurrgjo kunder shqipes, po vetem po mundohemi me gjetë zgjedhjen sa ma të mirë. Nuk është problem shumë i madhë nëse i përdorim na terme nga anglishtja problemi është që ato nuk bënë të dominojin. E nëse i shkruajm ne emrat ashtu si po mendoni atëher ato do të dominojn. Se emrat nga sllavishtja do ti marri prej anglishtes (emrat çirilicë nuk i dojim), kinezve, arabve, persve krejt i marrin prej anglishtes (arabishten ja kan nis disa mi mësu, tjerat nuk janë të njofshme). Për fat ti e dinë gjermonishten e shqipton fjalen "Bergisch Gladbach" sa ma mirë shqip që me mujt edhe një njeri në katunë me lexu e mes me pas nenevoj ai me mësu qysh me lexu gjermanisht. Ma pak gabime bojin shqiptar kur i theksojin emrat se sa gjermont. Ti ju shkrun atyne emrin shqip, ta lexojn gjermanisht, ju tregon se si theksohet mas pes minutave e harroji. Qashtu edhe në amerikë. Tashti kallxom cili oshtë ma orijinal.

Upss! Ma ta nejë nuk di, vetem e di qe deri para vitit 2000 qishtu ja kan bo e tashti qysh ja bojin.Përqata edhe është normal qe na thojim të sigurt Greqia nuk dyshojim a kena të drejtë se nashta duhet Greece apo Hellas apo ku ta di. Fundi i fundit po thuj se të gjithë emrat vijin ose prej kishës ose prej xhamisë, qata i kanë shqiptu moti. Gorg në gjuhen shqipe është Xhorxh edhe nëse nuk është i përhapur në këtë form vjen dita e dominon qysh ka dominu Egjipti mbi termin Misiri --Hipi Zhdripi 2006 Mars 5 01:45 (UTC)

Zotri dani shiko, Bergisch Gladbach eshte shtire me shqiptue, sepse i ka elementin gjermane, duhet nje artikull per sch me kriju, nuk e kuptova fjalin e fundit. --filozofi Flag of Albania.svg Flag of the United States.svg ??? 2006 Mars 5 01:48 (UTC)
Une nuk po thomë që është lehtë. Përqata bashë Wikipedia është vend shum i mirë për këtë problem. Këtu mund të mbledhen edhe mëyrat e shqiptimit. E cila do të dominojë e zgjedhë Akademia dhe koha. Akademia nuk vendosë shumë largë mendimit të përhapur se edhe ajo nuk i ka degët për të gjitha gjuhët e vendet nëpër botë. Ika se jom tu i ndërru kaegorit për Kosovën në en:Wikipedia.

Praktike është shembull: [[Georg W. Bush|Xhoxh e shruj shka të dush se ska ka shkon vetem qaty]] aty e gjonë edhe emrin për këndë është fjala si e ka emrin origjinal e si të shqiptum. Emri origjinal edhe si i ridrejtum e kryen efektin e vetë profesionalist. Ka me pas problemeteknike me kategorit po nuk jemi na të vetmit e kanë edhe spanjolltë, portugezt e gati gjitha gjuhet përveq anglishtes (qe besa edhe kjo ka po ma pakes) --Hipi Zhdripi 2006 Mars 5 01:04 (UTC)

Faqje Enkas per Drejtshkrimin e Shqipes

Kam mendimin se duhet te krijohet nje faqe e titulluar: Drejtshkrimi i Shqipes - Rregulla! dhe te vendoset nje lidhje nga MJETE, kur te behen shpjegimet e drejtshkrimit ne shqip si dhe te vendoen nje liste fjalesh sic DUHET te shkruhen ne shqip

Si mendoni?!


Eneid 2006 Mars 6 16:09 (UTC) Eshte mire te pregatitet nje liber ne Wikiboock - Hipi

Rregull, minimum e tjera

Duhet paqare me bo nje rregull qysh me shkru artikujt dhe fillim sa duhet me qene, sepse kur po i kshyri disa artikuj, si p.sh: Gjeografi, nje qytet ne kosove, tani nuk po mundem me grise, se po me doket si diktatur, de.wiki e ka nje send, qe ne fillim duhet me shkrujt per cka flitet, shum artikuj po i mungojn kjo, nuk po du amo me kritiko naj perdoruesi a dicka, dhe duhet me u organizu pak ma mire si te en.wiki. --filozofi Flag of Albania.svg Flag of the United States.svg ??? 2006 Mars 7 19:34 (UTC)

Filozof, pajtohem me verejtjen tende. Artikulli duhet të ceke që në fjalinë e parë qëllimin e artikullit duke i përmbledhur arsyet kryesore pse personi, objekti, apo koncepti e meriton m'i pasë një faqe të vetën në Wikipedia. Arianiti 2006 Mars 12 16:30 (UTC)
Qysh e thene ti, eshte edhe puna te kriteriat, ka disa artikuj te madhe, qe nuk dihet njehere per cka flitet, ose shkruan midis artikullit cka eshte ai njeri dhe cfare ka bere qe i takon nje artikull me shkru. --filozofi Flag of Albania.svg Flag of the United States.svg ??? 2006 Mars 12 18:36 (UTC)

Bot

I´m really sorry by speaking in Englsih, but unfortunately, I can´t speak your language. I´m es:Usuario:FAR, and I run a bot. Recently, I used it to work on years, and I could see in your wikipedia there was less interwikis in the articles than in other wikis. I can run my bot in several wikipedias, and improve this.

Of course, I´ll do this only if the community agree. I´ve already ask for permission in the meta page. Do you support me or not?


Drejtshkrimi i emrave te huaj.

Te dashur administratore te Wikipedias ne shqip,

Shume faleminderit per perpjekjen tuaj!

Kerkesa/pyetja ime: Nuk do ishte me mire te linim drejtshkrimin e emrave te huaj (natyrisht ne rastet kur nuk ka nje ekuivalent shqip, si London-Londer) ne origjinal?

Kureshtja ime lindi nga zbulimi qe shkaku qe nuk gjeta asnje faqe per autorin e njohur Joyce, ishte se nuk perdora drejtshkrimin e zgjedhur nga perkthyesit: Xhojs.

Ne fund te fundit, c'alfabet perdorim?? Me naivitetin tim une shoh (ne kete rast) pak ngjashmeri ndermjet atij latinit e "tonit":

J O Y C E

XH O J S

Vetem germa -o- mbetet ne versionin "shqip".

Gjithashtu, problemet e drejtshkrimit do te shumefishohen ne te ardhmen e Wikipedias shqipe, pasi titujt e citatet e lidhur me emra jo-shqiptare sigurisht do shtohen e perdoruesit mund te perdorin drejtshkrime te ndryshme: Beethoven - Bethoven - Beetoven, Van Gogh - Van Gog - Van Hoh.

Faleminderit per vemendjen, urime e suksese per punen tuaj!

Rudi Pistulli

Kritika juaj është me vend. Po mundohem t`ua shpjegoj pse ndodh kështu. Wikipedia është e lirë, shkruhet dhe korigjohet nga secili (edhe ju mund të bëni këtë këtu). Ne kemi një rregull, që thotë se titujt e personave duhet të shkruhen në origjinal, por për fat të keq nuk i përmbahet secili kësaj rregulle. Dhe këtu momentalisht ekzistojnë rreth 6400 artikuj dhe ne nuk e dimë gjithnjë se cili artikull nuk është shkruar në moment në rregull. Për përdoruesit e regjistruar ka një mundësi, që gabimet e tilla thjesht ti korigjojnë duke i zhvendosur titujt e artikujve te titulli i dashur origjinal dhe të mos dëmtohet artikulli. Nëpërmjet të punës së redaktuesve të rastit dhe të kujdesshëm arrin të rritet edhe niveli i këtij projekti. Sa më shumë persona bëjnë pjesë këtu, aq më lartë do të arrij niveli i Wikipedias. Pasi po na uroni, po e marr lirinë si një redaktor i këtij projekti, të ju ftoj të bëheni edhe ju një pjesëtar i këtij projekti dhe të ndihmoni në ngritjen e tij. Çka ne aspak nuk na pëlqejnë, janë kritikat e kalimtarëve të rastit, që më pas zhduken dhe nuk kthehen më. tung --bet_0 2006 Mars 15 22:09 (UTC)
Per kete problem ka njö zgjidhje Alfabeti Fonetik Internacional.
Wikipedian, nuk e di pse po e problematizoni kete pune. Shqipja nuk ka nevoje per Alfabetin Fonetik Internacional sepse shkruhet ashtu siq shqiptohet. Ne teori, shqipja veq eshte alfabet fonetik. Mund te krijohet nje faqe ndihmese ku ata qe nuk jane te sigurte mund te kerkojne ndihme ne shqiptimin e emrave.Arianiti 2006 Mars 18 03:13 (UTC)
Edhe 1 here. Ne fund te fjalorit shqip-shqip gjendet lista e emrave te perveqem te njerzve dhe te emrave gjeografik.
Si do qe te vendoset (nese shkruhen artikujt ne shqip apo ne gjuhen origjinale), duhet te kete nje faqe me emrin ne gjuhen origjinale. Kjo mund te jete faqja e artikullit apo faqe percjellese per tek artikulli. Dori | Diskuto 2006 Mars 18 13:23 (UTC)
Hyp e Zhdryp, qysh po marr veshë na duhet me i majt paralel dy metodat. Kryesorja mes me shku njoni tjetrit me ja rikthye (bile deri sa nuk përforcohemi mirë), në gjuhët tjera kjo është normale por te na është luksuzë, ka bollë hapsirë që me mujt me ju ik konflikteve (edhe pse jemi të prirë më tepër të korigjojmë se sa të krijojmë diçka). Mas krejt kti muhabeti u murrem veshë qe teton kokemi shqiptar edhe me i lonë dyjat paralel. A mujim me shti këtë sanë diku në Wikipedia:Vini Re! edhe mos me fol për këtë punë mo e mos me hup kohë edhe me kalimtar e ardhëshem. Ja tregoim thjeshtë rregulloren edhe u kry, përnryshe ma teper kohë po shkonë për këso llojë punësh se për artikuj. Kush po thotë që nuk jemi na demokrat. Hahaahah--Hipi Zhdripi 2006 Mars 23 18:51 (UTC)

Pika V deri më tani ka qenë:

Përdorimi i gjuhëve të huaja nuk është i lejuar

 1. Shkaku: Kjo është Enciklopedi në Gjuhën Shqipe.
 2. Udhëzime
  1. Nevoja për gjuhë tjera, mund të kompenzohet në projektet Wikipedia në gjuhët tjera.
  2. Gjuha e librit të botuar në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni është niveli i gjuhës me të cilen janë të besuashem shumica e shqipëfolësve.
  3. Gjuhet e vdekura dhe anglishtja përdoren për termet e shkurta për të cila paralajmrohet lexuesi së paku me shkurtesen (lat., ang., gr. etj.)
  4. Emrat origjial të organizatave, enteve, firmave, personave, qyteteve etj shkruhen pas shqiptimit dhe paralajmrimit me shkutesen org. ose nga cila gjuhë rrjedhë emërtimi.
  5. Ndërlidhja e Emrave "orgjinal" bëhet duke zhvendosur fleten ose duke shënuar komanden e programit operues #redirect [[FilonArtikulli]]
  6. Fletat Wikipedia të cilat kanë të bëjnë me të drejtat e licensës duhet prezentohen edhe ashtu si janë, përderisa dikush nuk merr guximin të i përkthej


A doni mi ndryshu? Nëse po, atëher jepni një formulim dhe një artikul shembull ku mund të orientohen të tjerët. Unë këto i kam pas bo si propozime pas disa kilometrave diskutime me anëtarë që sot nuk e di kah janë dhe përvojes e vështërsive që kam hasur. Dori ka qenë i mendimit që nga to të krijohet një rregullore. Çdo propozim, amo propozm serioz (po dum me thonë masi që ta keni përdorë në praktik atë metod, jo vetem se po mendoni që është qahtu ma mirë ) është i mirëseardhur. Në moment ne kemi mundësi që ta angazhojim njërin nga ne të punojë në këtë drejtim normal në bazë të problemeve e diskutimeve që kemi pasur deri më tani. --Hipi Zhdripi 2006 Mars 23 19:09 (UTC)


Upsss!! Për administratorët. Ndryshimet në rregullore nuk bënë të bëhen nga një person.

--Hipi Zhdripi 2006 Mars 23 19:44 (UTC)
##'''Ndërlidhja e Emrave "orgjinal"''' bëhet duke '''zhvendosur''' fleten ose duke shënuar komanden e programit operues #redirect [[FilonArtikulli]]
----
*Shiko si shembull '''org'''. [[James Belushi]] dhe fleten përcjellëse (#redirect) [[Gjem Belushi]]

po bie në kundërshtim udhëzimi me shembullin. Kur ta ndryshoni bile ndryshoni krejt pjesen.--Hipi Zhdripi 2006 Mars 23 20:00 (UTC)

Wikipedia i përket të gjithëve!

Wikipedianë, edhe se akoma nuk jam i regjistruar (thjesht se nuk e di akoma se si bëhet regjistrimi), jam munduar të jap kontributin tim në këtë projekt të rëndësishëm per informimin e formimin e shqiptarëve. Por më bezdis shumë fakti që disa përdoruesve, si p.sh. Ko.System... e Dan, sikur i duket ky forum si faqe e tyre personale. Pa i bërë syri tërr, Ko.Sys.. fshin punën time (në këtë rast riradhimi i shkrimtarëve shqiptarë sipas mbiemrit) pa asnjë shpjegim e lë të kuptojë se kush e bën ligjin këtu. E trimi ka shokë shumë: Dan i përgjigjet ankesës time se "ne kështu e kemi", ose "kështu e kemi mësu ne shkollë". Natyrisht puna e përdoruesve të rregullt duhet vlerësuar, por nuk duhet që përdoruesit e rregullt që engledisen me Wikin e lyjnë njëri-tjetrin në dëm të kontribuesve të tjerë, të pengojnë rritjen e këtij projekti që nuk i përket askujt. Shpresoj që kontributi im e i të tjerëve të mos pengohet në të ardhmen!

Rudi

Rudi ju kuptoj fort mirë se si ndiheni, por më besoni se nuk kam asnjë qëllim të keqë. Bindja e juaj që ne po e ndihmojmë apo e mbështesim njëri tjetrin është shumë me vend. Edhe për mendimin tim ashtu duhet të jetë, përndryshe nuk do të funksionon asgjë nëse nuk e mbështesim njëri tjetrin sepse kjo është e vetmja mënyrë që ta mbrojmë punen e të kalueres dhe të vazhdojmë në të ardhëen. Është e vërtet që Wikipedia është projekt i hapur dhe i lirë për të gjithë. Por kjo nuk do të thotë se redaktuesit janë të lirë të hudhin posht kontributin e tjerëve. Ju e shihni se Kosova Ko ..ju ka humbur kontributin e juaj, por nuk po e shihni nga këndëvështrimi i tij por vetem nga ai i juaji. Kur të shikoni situaten edhe nga këndëvështrimi i tij atëher edhe mund të kuptohemi shumë më lehtë dhe jamë i bindur se në raste të tilla do të veproni edhe ju siq kam vepruar unë duke u munduar që të qetësoj situatën dhe të mos merren gjërat me gjakë nxehtësi. Se fundi i fundit asgjë aty nuk është humbu, të gjitha shënimet gjenden aty, për këtë ju kam informuar (edhe pse ju si kontribues i ri duhej ta dini se si të informoni redaktuesit tjerë për punën e jujë, për disa anëtarë të vjeter kjo është automatizuar në shumë drejtime) për historikun e fletave. Me fjalë të tjera mirëserdhe dhe shpresojë se me kalimn e kohës do të veproni në mënyrë të ngjashme e më të përparuar se timen me anëtarët e rinjë që do vijnë tek ne e në fillim përshkakë të përkushtrimit të thellë të tyre gjatë krijimit edhe na keqkuptojnë.

Upss!! Unë kur kam filluar këtu e kamë bërë gabimin më të madhin që kamë parë deri më tani nga ndonjë redaktues i ri. E kam gjetur në një fletë një listë ku shkruante "artikuj pa rrugdalje" dhe i kamë përvjelur mëngët e i kam krijuar sipas mendjes time "rrugëdaljet" po thuaj se për 90% të fletave të projektit (d.m.th diku rreth dy ditë punë). Ato "rrugëdalje" që kamë krijuar unë diten e tretë e kam kuptuar nga Dori se janë të gjitha gabim. Më është dashtur që t'i kthejë të gjitha në gjendjen e më parshme. Për këtë më beso se e kuptojë se si ndihesh. Por prap nëse je ende i mendimit se listat duhet të shkruhen sipas mbiemrit atëher me siguri se do ta gjejmë zgjithjen edhe për këtë. Shpresojë se para se të shkruashë ndonjë reagim në shkrimin tim, të kesh vënë veten tënde në poziten time.--Hipi Zhdripi 2006 Mars 26 01:20 (UTC)

 1. A je regjistrum, a sje eshte parendsishme, se shume pa regjistruar e kane dhane kontributen e mire ketu.
 2. Äh was?
 3. Si faqe personale? Edhe tjerte kishin vepru keshtu, sepse ashtu e done filozofia (d.m.th. qysh e kemi bere deri tash).
 4. Kur rykthet artikulli nuk munet me lone nje lajme, qe ryktheva artikullin, se nuk ke dakord.
 5. Rregulla dhe Ligj nuk kemi ketu, ne kuptim qysh deshiro bone, nese nuk prish asgje.
 6. Ti je me vertet heroi im.
 7. Pyeti tjerte cfare perdorues jam une dhe dani.
 8. A e ke mendu se sa artikuj/lista i kemi me ate sistem?
 9. Dhe tjetren here shiko kontributat dhe tani vlersoji.
 10. Tung. --filozofi Flag of Albania.svg Flag of the United States.svg (diskuto) 2006 Mars 26 01:07 (UTC)

Emrat origjinal dhe kobinacione tjera

Gjatë punës në fillim kam mendu se kamë me pasë probleme me këtë punë, duke mendu se problemi më i madh do të jetë teknologjia e re. Mirëpo për të gjetu zgjidhjen aty e kam ditur se nuk kamë gjasa. Për këtë e kam blerë një libër të mjeksisë popullore, pasi më ka shkuar mendja se aty do të hasë probleme edhe më të komplikuara se te teknologjia e re (kjo ka ardhë duke e parë problemin e gjuhen gjermane dhe më vonë edhe të gjuhëve tjera). Thjeshtë kam shpresuar se aty do të gjejë përgjegen edhe për teknologjin e re. Përgjegen që kam gjetur aty ende nuk mund ta shpjegoi por e di që ne tani kemi gjasa shumë më të mëdha se të parët tanë. E kemi në anën tonë një teknoloji më të përsosur e posaqërisht këtu në Wikipedia. Për këtë shiko punën që kamë bërë jo për bimët, por për të kuptuar problemet pasi që për një bimë ndodhë që në gjuhen e njesuar shqipe të mos ketë emërtim ndërsa në dialekte të gjenden dy - tri emertime të cilat nuk janë të seleksionuara dhe asnjëra nga këto emërtime nuk ka mundur të ngrihet në nivel gjithë shqiptar. Për këtë të parët tanë sikurse të gjermanëve e të tjerëve kishin përdorur gjuhën latine si gjuhë shkencore. D.m.th njerzit e specializuar në këtë drejtim ndërmjet tyre i përdorin termet shkencore (në këtë rast latine), ndërsa specialistët duhet të komunikojnë me gjuhen letrare e cila buronë nga gjuha e popullit, pra ata duhet të flasin me popullin në gjuhen e popullit përndryshe e tërë puna e tyre është brenda rrethit të ngusht. Në azë të kësaj përvoje që kam mbledhur (me siguri që ka edhe të tjerë që e kanë vrejtur në këtë mënyrë) gjithnjë kam tentuar që edhe ne të veprojmë ashtu. Pra paralen përdorimi i gjuhës shkencore shqipe dhe i gjuhës letrare shqipe. Dhe pasi që enciklopedia tenton shpjegimin e termeve, dukurive e gjërave të tilla që e rrethojnë njeriun, mendojë që edhe titujt e artikujve të jenë gjuhen letrare pasi që gjuha që fletë njeriu është botë abstrakte që e lidhë atë me realitetin, ndërsa gjuha profesionale nuk mund të jetë pjesë e botës së secilit njeri por vetem e një grupi. Ka plotë zgjidhje si të arrihet kjo, një nga to është Bimë dhe Rradhitja në bazë të emrave (latin)

Ngarkimi i fotografive

Wikipedianë, si mund të transferoj foto nga wiki në gjuhë të tjera në shqip?? E si mund të ngarkoj foto të mija personale?? Faleminderit, Rudi

Tung Rudi! Fotot që janë në wiki në gjuhë të tjera dhe e kanë këtë logo Commons-logo.svg mundesh thjesht ti lidhish në artikull si vijon [[Figura:Shembull.jpg|thumb|teksti nën foto]]. Për fotot që i ke bë ti vetë duhet të jeni të regjistruar dhe duhet ti ngarkosh më parë aty ku shkruan Ngarkoni skeda (e gjen te ana e majtë e faqes). Pastaj mundesh ti lidhish ato si më sipër. Por kujdes me foto nga interneti se duhet që gjithnjë të keni licencën për publikimin e tyre këtu. tung --bet_0 2006 Prill 7 18:55 (UTC)

Nga Tafi

Dua të prek pak një konflikt gramatikor që ekziston midis dialekteve tona mbi përdorimin e gërmes 'ë' me vend dhe pa vend. Kur botoja një revistë në gjuhën shqipe kërkova nga dërgusesit e artikujve të kenë të qartë përdorimin e kësaj gërme sidomos në fund të fjalëve. Në gramatikën tonë është e përcaktuar që emrat e gjinisë femrore në të pashquar duan 'ë' në fund. Këtu nuk diskutohet numri shumës dhe as disa përjashtime të mashkullores. Kryesore është dallimi i emrave në gjininë femrore duke u nisur nga trajta e shquar. Shëmbull: 'pula' është e shquar dhe dallohet nga mbaresa 'a' që i takon gjinisë femrore. Atëhere është e lehtë ta shkruajmë në të pashquar 'pulë' dhe jo 'gjelë' sepse i takon gjinisë mashkullore. Përjashtimet janë të rralla p.sh. 'leku' është i gjinisë mashkullore që në të pashquar njëjës bëhet 'lekë'. Kur shkruajmë një (1) shqiptar (në mashkullore) nuk do 'ë', në femrore bëhet një shqiptare (përsëri pa 'ë'), por një qind (100) shqiptarë atëhere vendoset 'ë'-ja në fund.

Për konkretizim në dialektin kosovar që nuk ka të bëjë me drejtshkrimin por me të mësuarin e gabuar vendoset 'ë'-ja vend e pavend. Edhe në dialektin e labërisë përdoret 'ë' vetëm në të folur por jo në të shkruar.

Përsa i përket emrave të huaj... kjo Enciklopedi e Lirë u dedikohet njerzve që kanë njohuri të huaja gjuhësore. Mos u nisni nga humoret që i përkasin shkallëve të ulta të edukimit dhe arsyetojnë se Clinton i SH.B.A-së dhe Car (Mbret)i Rusisë u dashkan lexuar njësoj edhe pse i përkasin dy gjuhëve diametralisht të ndryshme. Përndryshe Michael Jackson duhet shkruar Mikel Jaku e na del shqiptar nga Dukagjini. Tafi, Evropa Veriore

Tafi, ke të drejtë por s'jemi të përsosur kështuqë kur bëjmë gabim duhen korrigjuar, dhe je i mirëpritur për të na ndihmuar. Sa për ironi, shembull shkruhet pa ë, ndërsa femërore shkruhet me ë. Mirë se erdhe tek Wikipedia. Dori | Diskuto 2006 Prill 16 17:00 (UTC)
Tafi ke të drejtë. Por secili prej nesh mund të gaboj, p.sh germa shkruhet me "e", e jo gërma :)) Përshëndejte, --Mig 2006 Prill 16 17:41 (UTC)
Tafi e treta e vërteta, hajde o burrë ndaç me ndihmu, ndihmo që ata shembuj një ditë të mos ketë nevojë të i përdorim. Tung --Mei 2006 Prill 16 18:09 (UTC)


Licensimi

unë i kam ngarku dy logo, të RTK dhe Koha Ditore, si dhe dy faqe të para të gazetave Express dhe Lajm. Me sa kam lexu unë kjo është e lejuar. A është kështu? Ato janë vetëm ilustrime. --Ardi 2006 Prill 17 16:44 (UTC)

Po, logot lejohen per fair-use. Ekziston edhe stampa e veqante qe nese me kujtohet titullohet Logo ose Stema. Arianiti 2006 Prill 21 04:58 (UTC)

Emrat e artikujve

Sa kame verejte nga puna e Wikipediave te tjera, perdorimi i titujve te plote prefererohet ndaj titujve akronim. Konkretisht, preferohet "Scalable Interface Link" ndaj "SLI." Akronimet potencialist mund te kene shume nenekuptime dhe nuk jane shume pershkrues prandaj propozoj qe te futet nje rregull te ndihma e krijimit te artikujve per kete pune.

Poashtu po verej nje dedikim te tepert ndaj krijimit te formave te ndryshme te titujve si rasti me artikullin Slobodan Miloseviqi - kjo krijon kaos. Ne rastet kur ekzistojne me shume aternative te shkrimit te emrit, ato le te perdoren brenda artikullit dhe pastaj motori kerkues do te kujdeset me gjetjen e artikullit per ata qe nuk e perdorim formen standard. Arianiti 2006 Prill 24 01:13 (UTC)

Dëshiroj të plasoj në Wikipedia, Librin e parë shqip, mbi sjelljen diplomatike "Protokolli"

Të nderuar !

me këtë shkresë elektronike, kërkoj mundësin që të plasoj librin e parë shqip mbi sjelljen-t diplomatike dhe punën në shërbimin diplomatik, andaj nga ju kërkoj mundësin e këtij plasimi (natyrisht falas nuk kërkoj asgjë tjetër vetëm dua të kontriboj në ndërtimin e kësaj faqe në gjuhën shqipe në mënyrë që studentët, inelektualët të huajt dhe kushdoqoft i ineteresuar të ketë mundësin e leximit dhe njohuris elementare me përpjekjet e Kosovarëve në krijimin e shtetit.


Me respekt

Fadil Maxhuni

kontakt:fadilmaxhuni@yahoo.de

me gjithë dëshirë. Plaso ku të duashë këtu në ndënjë flet pastaj unë ota bartë tek vendi i duhur në regallin e librave. Natyrishtë që nëse nuk keni gjë kundër si përdorues i Wikipedias.--Hipi Zhdripi 2006 Maj 3 09:06 (UTC)

Rregulla për Administrator

Pasi që në kohët e fundit dhe gjatë historikut të sq:Wikipedias është mblledhur një përvojë është koha që të vendose tedhe rregulla e 10 e Wikipedias në gjuhën shqipe. Për të krijuar këtë rregull e cila do të shërejë për barazin e të drejtave në mes të administratorëve dhe përdoruesve na duhen disa mendime të dy palëve të cilat duhet të jenë të bazuara në bazë të përvojes vetjake. Vini Re! në formulimin e kësaj rregullore kanë të drejtë të barabart të dy palët.

 1. Obligimet
  1. Ndalohet çdo përdorim i të drejtës së administratorit për qëllime konflikti, provokimi apo ndonjë veprimi tjetër që e ngacmonë të drejten e veprimit të përdoruesit.
  2. Administratori i përzierë në pikën 1.1 pushohet nga aktiviteti i tij si administratorë
 2. Të drejtat dhe deyrat e administratorit.
  1. Veprimi kundër vandalizmit. Vandalizëm është veprimi i përdoruesve të pa regjistruar në Wikipedian sq e që bëjnë ndryshimin e disa (>3-6) artikujve pa komente.
  2. Veprimi gjatë konflikteve. Admistratorët që nuk janë të përzier në konflikte të paraqtuara në sq:Wikipedia kanë drejtë bllokimi: flete, kontoje apo marrjen e vendimeve të tjera që rrjedhin nga Kuvendi.
  3. Administratori i pushuar nga aktiviteti si administratorë ka të drejtë të bëjë kërkesen për ripërtrirjen e të drejtes së punes si administrator

--Hipi Zhdripi 2006 Maj 8 11:13 (UTC)


Mirë kishte për të qenë. Në fund të fundit ky projekt nuk është diktaturë.--Armendi 2006 Maj 8 23:30 (UTC)

Boni mere ç'ka doni vetem qit papakin hekni se pasha zotin a ka lyp me t'ja ... ... . Po a asht ky n'veti bre? Ça dhipin e non's po menon ky?--Hevnonen 2006 Maj 10 17:10 (UTC)

Jam dakord me idenë që administratorët dhe redaktuesit janë të barabartë, por s'më pëlqejnë rregulla të tilla se lindin "avokatët" të cilët e kanë mendjen vetëm me bërë sherr. Administratorët vihen me vota dhe hiqen me vota. S'ka nevojë për rregulla të tepërta për mendimin tim. Sa për vandalizmat, prapë del problemi i rregullave të detajuara. Përse duhet quajtur vandalizëm kur s'përdor koment/përmbledhje? Përse duhet kufizuar vandalizmi tek të anonimët? Dori | Diskuto 2006 Maj 11 05:05 (UTC)

Media ne Shqiperi

Kush mud te thote sa e pavarur eshte madia kur shprehja sot eshte media e lire????

Jo shumë. Një shkrim më mirë se ç'mund të shprehem unë nga Fatos Lubonja. Dori | Diskuto 2006 Maj 11 11:42 (UTC)

stampa diskutim:KUTIAKote d'Ivoire dhe rrjedha e diskutimit me përdoruesin me shumë emra

FLMN. Po edhe programi operues kërkonë njohuri. Kjo po e vërteton thënjen tënde. Uni, he burr hin si i ka hije e mos e hup kohen badihava. Puno si duhet, rrespektoj rregullat dhe po të premtojë se unë do të mbështesë kanditaturen tënde për administratorë. Shka po do ma tepër, a me ta marrë në G...--Hipi Zhdripi 1 Qershor 2006 21:55 (UTC)

Dan: Uni dmth është po ashtu përdoruesi Ai. Është shumë interesante të mbështetet kandidatura e një përdoruesi, i cili as nuk e merr mundin ti sqaroj këto gjëra! Nëse një përdorues i tillë tanimë nuk i respekton regullat e wikit, shtrohet pyetja se si do të sillet kur të jetë administrator ?!! --Mig 1 Qershor 2006 22:06 (UTC)
Po nuk e di si ta shpjegoi për momentin por aty ku kamë lindur thonë që shtëpia e madhe duhet pasur të gjithë dhe të gjitha. Ndoshta është e pa kuptueshme për momentin por unë kam punuar me Uni-n. Është gabim nëse mendohet që ai është vandal, por përkundrazi ai ka punuar me zellë për një kohë të gjatë këtu në wiki, është dishka tjetër efekti i punës së tij. Kam pasur problem me të por disi i kemi zgjidhur. Gjatë atyre dy-tre muajve sa kemi punuar bashkë problemi i vetem që kamë hasur tek ai ka qenë këmbëngulja në qëndrimet e tija, por asesi nuk ka qenë qëllime keqprurse edhe tani nga puna e tij mund ta shohës nëse e përcjell me kurreshtje ai tentonë të sulmoi kundërshtarët por jo edhe të dëmtojë projektin. Uni ka disa aftësi dhe nterese që neve na duhen shumë por fatëkeqësisht ai nuk i shfrytëzonë ato aftësi për të kordinuar punën. Shpresojë që ai do të përpiqet të më kuptojë dhe me siguri me fjalorin e tij do të më bombardojë por mos harro edhe ajo është aftësi që kur të përdoret në drejtim të mbarë qanë rrugë.--Hipi Zhdripi 1 Qershor 2006 23:14 (UTC)
Më duket ky i njëjti është përdoruesi që paraqitet shumë herë në ditët e fundit me IP të Gjermanisë, me emra përdoruesi: Kujdestari, Ai, Uni, Tarasi, i cili paraqitet dhe akuzon, ofendon, vandalizon çdo gjë që i del përpara!
Kundërshtarët duhet të sulmohen me nivel, ama kjo metoda e tij është thjeshtë katastrofale dhe e pamatur. M`i kujton të vërtetën ta them metodat e atyre kundërshtarve që i kemi në en:wiki. Aftësitë e tij si duket e ka ndërmend ti shfrytëzoj për ta shkatërruar plotësisht atmosferën e punës në sq:wiki, që në fund ti mbetet atij vetë personalisht kjo enciklopedi.
Unë ty po të kuptoj, ama nëse ky është po ai njëjti me IP, atëherë efekti i punës së tij për momentin është një kurgjo hiq e madhe: vetëm ofendime të nivelit më të ultë, akuzime që ti e të gjithë adminat tjerë jeni i njëjti person, gjë që është apsolutisht qesharake.
Ta shofim në të ardhmen "punën" e tij pra. --Mig 1 Qershor 2006 23:51 (UTC)
Une jam i mendimit se personi ne fjale eshte me te vertete nje redaktor me shume pervoje ne wikipedia dhe se artikujt e tij jane 1a. Per sa i perket kokefortesise qe ka kjo nuk duhet pare si penguese per punen ne pergjithesi. Me sa kam pare une ai perdor ne kontaktet me wikipedianet e tjere nje gjuhe popullore shume te pranueshme pa cenuar nderin apo personalitetin e ndonjerit prej tyre mund te them se nganjehere edhe sharjet e vogla me lezet duhen, sepse jane pjese e fjalorit shqiptar. Jemi apo s'jemi ne wikipedia? Si nje nga redaktoret me te vjeter ketu, ai duhet te gezoje pa dyshim dhe respektin e anetareve me te rinj apo cka mendoni ju zoti Përdoruesi:Mig?. Syri Vigjilent 2 Qershor 2006 06:46 (UTC)
Është me të vërtetë interesante që ju Përdoruesi:TaRaSi reagoni këtu.
Duhet të tjerët të ju lavdërojnë e jo të lavdëroni vetveten. Dhe si vini ju aq shpejt te mendimi, që përdoruesi në fjalë është redaktor me shumë përvojë, kur ju personalisht jeni në wiki tek nga data 29 maj 2006 këtu?! Kaq shpejt arritët të dini se kush e si ka redaktuar dhe madje jepni edhe nota?! Është plotësisht atipike për përdorues të ri. Apo ndoshta është kështu, sepse jeni po ai i njëjti? Bëhuni një herë i/e sinqertë si dhe tregoni edhe ju respekt për përdoruesit e tjerë.
Në anën tjetër, po më vjen mirë që qenkeni në gjendje të përgjigjeni edhe në mënyrë të civilizuar e pa ofendime personale. Pa marr parasysh se a është ai/ajo një redaktor/e i/e vjetër apo i/e ri/re, ka momentalisht redaktorë që kanë numër më të madh redaktimesh dhe artikuj mjaft kualitativ. Nuk janë redaktorët si vera e kuqe që me vjetërsi i shtohet shija dhe kualiteti, por me rëndësi në wiki janë artikujt si dhe sjellja e civilizuar në mes të redaktorëve. Nëse kështu vazhdon të prishet vetëm për shkak të një përdoruesi kokëfortë atmosfera e punës në wiki, atëherë aspak nuk është me rëndësi se sa gjatë na qenka ai/ajo në wiki. Por më duhet edhe ta them, që ky/kjo përdorues/e në vitin 2006, e tash kemi qershorin, me emrin Uni nuk ka qenë aspak këtu për të kontribuar. Unë nuk e kam vërejtur aspak të ketë kontribuar. Apo si mendoni ju Uni/Ai/Kujdestari/TaRaSi/TaSi/Syri vigjilent, se e dini natyrisht “më mirë?
Natyrisht që jemi në Wikipedia, në një enciklopedi të hapur për të gjithë, të cilët duan të redaktojnë si i ka hije, e jo në një homepage private të ndonjë përdoruesi.
Dhe diçka: nuk jam zoti Mig por zonja Mig, ndoshta e keni të vështirë ta besoni, por ka edhe redaktore e jo vetëm redaktorë :) --Mig 2 Qershor 2006 09:08 (UTC)
Bravo! Te lumte goja zonja Përdoruesi:Mig! Se e paske kap mire, shtrengoje fort dhe mos e hiq nga mendja mendimin qe ke krijuar per ket TaRaSin. Se vetem disa dite ka ketu dhe hiqet si inteligjent i madh. Sa per keta te tjeret (perjashto Unin) nuk jane perdoruesa por vetem Van-a. Dmth. asgje fare. Doja vetem te ndihmoja pak pavaresisht se edhe une pak kohe kam ketu ne wikipedia.

Shpresoj te me kuptosh kete radhe. Megjithate me qe je zonje (se i kemi me kimet) te uroj pune te mbare dhe bashkepunim sa me produktiv me te gjithe... Ciao bella!

Mire e ki Mig, ky perdorues eshte Uni, i paafte per diskutim normale/njerzore. —K.S. diskuto°) 2 Qershor 2006 12:32 (UTC)
Shuj bre ko.s.ystem.ov@ se gabim e ke qe besa. pse e kapi kjo zoja mig s'do me than se edhe ti dush me kap. ksi marzinash nuk prujn hic bereqet. valla po m'duket se po hupni koh kot. tung! --Sadriu 2 Qershor 2006 17:00 (UTC)

Si duket ti je ai që po humb kohë kot këtu. Sa emra përdoruesish tjerë e ke ndërmend të hapësh ?! ncncncnccn, si duket nuk ki shokë e as shoqe dhe vendi i vetëm ku mund të luash të ka mbetur wiki. Na qenke një krijesë me të vërtetë paranoide dhe e mjerë. Unë nuk "kapa" asgjë, dhe lëri komentet e tuaja aqë të pakuptimta dhe të nivelit parashkollor. Trego më shumë respekt këtu. --Mig 2 Qershor 2006 15:15 (UTC)

Kategori

Krijoni një kategori të re me administrorët e Kosovës --I DREJTI 2 Qershor 2006 21:20 (UTC)

Prioritete

Prioritoni artikujt që kanë të bëjn me shqiptarët. Mos përktheni artikuj të pa rendesishem. Po e them këtë për shkak se e shoh se mungojn shumë artkuj të rendesishem në lidhje me shqiptarët. P. sh shumë më i gjatë ishte artikulli për beyonce se sa Leonora Jakupi dhe Adelina Ismajli. --I DREJTI 2 Qershor 2006 21:25 (UTC)

Ska ketu me priotitete, ketu shkon sipas cefit te redaktuesit. --K.S. diskuto°) 3 Qershor 2006 18:36 (UTC)

Emërtimi i artikujve

Problemi:

Emërtimi i artikujve të llojit Albume, Lbra, Filma etj të cilët kanë emër të njajtë me ndonjë artikull dhe që janë më pakë të njohurë për përdoruesit se artikulli që bartë emrin kryesorë.

Për seleksionim në përgjithësi do të ishte më mirë të përdorej termi i plotë p.sh: Filmi Filon Filon mirëpo përshkakë se filmat kërkohen nën termin e shkurt "Filon Filon". Ish konë mirë me vendosë që me përdorë sikur në përgjithësi emrin e shkurt si #redireckt ndërsa artikulli të ketë formen e gjatë ashtu që të mos ketë irritm nga lexuesit që nuk janë në dijeni për ekzistimin e një libri, albumi etj të till.--Hipi Zhdripi 10 Qershor 2006 20:26 (UTC)

Diskutim mbi përdorimin e emrave të huaj

Emrat e huaj nuk duhen perdorur ne wikipedian shqiptare perderisa ekzistojne fjalet perkatese te gjuhes shqipe. Kush ka ndonje mendim te kundert mund te shprehet hapur qe mos te kete keqkuptime. Shikoni dhe regullat e vendosura nga kuvendi per kushtet e vendosjes se emrave. (Shkaku i diskutimit: Faqja: Leipzig (emertimi i huaj) permbajtja e se ciles u zgjerua nga perdoruesi Bet 0 me tekstin e artikullit Lajpcigu (emertimi shqip). Shqiptari 20 Qershor 2006 11:54 (UTC)

Këtë diskutim e kemi pas edhe më parë dhe jemi marr vesh që emrat e qyteteve të mbesin në origjinal përderisa nuk ka emra shqip si p.sh.: Shkupi e jo Skopje. Shqipja ka rregulla, por edhe Wikipedia ka rregulla të cilat dalin nga ky kuvend. Lajpcigu nuk është emri shqip, por shqiptimi i emrit origjinal. tung --bet_0 21 Qershor 2006 16:47 (UTC)

Mali i Zi

Duhet te fillohet nje faqe e re per Mali i Zi.

shiko Mali i Zi dhe Wikipedia:Projekti Mali i Zi. tung --bet_0 28 Qershor 2006 20:35 (UTC)

Perpunimi i datave elektronike

kam pershtypjen se perkthimi i drejte i ketij termi eshte "Përpunimi elektronik i informacionit" (ose i të dhënave). Pra, përpunimi është elektronik dhe jo informacioni.129.240.157.90 3 Korrik 2006 16:41 (UTC)

Prof. Jusuf Zimeri

a mundesi njeri nga ju qe ta kaloje permbajtjen e ketij artikulli ne nje artikull te ri me titull Jusuf Zimeri? dikush e ka titulluar artikullin Prof. Jusuf Zimeri. per te mos thene qe i gjithe artikulli kerkon nje redaktim te plote!!!!!129.240.157.94 13 Korrik 2006 17:18 (UTC)


Mesazh per Tironsi!!!! nuk eshte kerkese e autorit. autori eshte i paregjistruar dhe figuron vetem me adrese IP. megjithate faleminderit!!!! 129.240.157.94 13 Korrik 2006 18:07 (UTC)

Si te vendoset nje fotografi ne Wikipedia?

Po perpiqem disa here qe ne kategorine "shkrimtare" ta vendosi nje fotografi te autorit, por pa sukses. Do tu isha shume mirenjohes nese me ndeihmoni. Me respekt, Hekurani1


 • Tungjatjeta!

Ka dy menyra te vendosen fotot neper artikuj.

Fotografite qe doni ti vendosni neper artikuj duhen se pari te jene ne kompjuterin tuaj, pra te ruajtura ne (hard)diskun tuaj, ose se dyti fotografite jane tashme ne Wikipedia Commons dhe mund te merren prej aty dhe t´u shoqerohen artikujve. Nese foton e keni ne diskun tuaj atehere ju duhet ta ngarkoni ne wikipedia me pare. Pas ngarkimit mund te kopjoni emrin e fotos dhe t´ia vini artikullit. Ecuria e punes eshte keshtu: kllapat hapese thumb|right ( eshte per djathtas ne artikull) ose |left (majtas) |250px (madhesia e fotos)|Pershkrimi i fotos (p.sh. Esat Mekuli etj.) dhe kllapat mbyllese .

Edhe nje keshille se si ta kuptoni si me mire se si behet shoqerimi i nje fotoje ne nje artikull eshte te hapni nje artikull (ne Wikipedian shqiptare) dhe te shikoni nese aty ndodhet ndonje foto, nese po atehere, shtypni pullen "Redaktoni" dhe shkoni te fotoja, mund ta gjeni ku ndodhen kllapat hapese thumb| 200px| pershkrimi dhe kllapat mbyllese .Shikoni pershkrimin e fotos se si e kane bere te tjeret, pastaj ndiqni shembullin e te tjereve. Une keshtu kam vepruar, pastaj kam pyetur edhe te tjeret.

Ju duhet qe ta shihni tekstin e perpunimit duke shtypur me pare "Redaktoni" pastaj te vini ketu poshte e ta lexoni me mire.

Une u mundova tua shtjelloj sa me thjeshte, nuk e di sa mund tu vleje por ju duhet me pare ta provoni derisa tja arrini. Ne te gjithe kemi qene fillestare si ju, me ndihmen e te tjereve dhe pak vete ia kemi arritur edhe ne ta kuptojme.

Pune te mbare!


TuvicBot

I would like a bot flag to run my interwiki-bot TuvicBot (using Pywikipedia). This bot will run in manually assisted mode, adding and updating interwiki-links, using the Dutch wiki as a starting point. I'm mostly planning to solve interwikis that autonomous bot skip because they're ambigious. (And sorry for not speaking in your language :-()

I'm posting this here, because I couldn't find a local approval page. --Tuvic 20 Korrik 2006 13:24 (UTC)


Perdoruesit Puntori dhe Karli

Bllokoni keta dy perdorues zoterinj administratore, sepse keta nuk njohin akoma regullat e  
miresjelljes. Puntori dhe Karli kane kohe qe shajne njeri-tjetrin, dhe se kush eshte fajtor kryesor 
dhe se per cfare grinden nuk merret vesh, por une mendoj se te dy kane faj dhe duhen bllokuar sejcili 
me nga nje dite (minimum) qe te zene mend. Me respekt: Shqiptari nga Shqipëria Shqipëria