Wikipedia:Kuvendi/Arkivi 8

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Vista-file-manager.png Kjo faqe është një arkiv i diskutimeve të përfunduara. Për pasojë përmbajtja e saj nuk duhet ndryshuar më. Për të diskutuar mbi një temë të kaluar mund të përdoret faqja aktuale e diskutimeve, ku mund të bëhet një shënim që ka lidhje me titullin apo pjesën e diskutimit të këtij arkivi.

Të griset përmbajtja në faqen:

Portal diskutim:Ngjarjet e tanishme/Kosova/Arkiv 000

Diskutim

 • Per menimin tim, te dhenat ne kete faqe nuk jane fikse dhe nuk jan per Enciklopedi por per Faqe te Verdha. (Puntori 10 Prill 2007 11:08 (UTC))
Varret se sa përdoren ato informata. Ne nuk kemi pas projet ër libra, nuk kemi pas projekt për citate po kadal-dale janë bo.
 1. Fletat që kanë të bëjnë me lajmet e përditshme shërbejnë si vendpunishte dhe natyrish që nuk janë artikuj enciklopedik. Cila fletë e portalit është artikull enciklopedik?
 2. Po ke drejt janë si faqe të verdha por jo për qëllime tjera por për burim informate për ata që hulumtojnë informata dhe dëshirojnë që ato të vërtetohen. Vërtetimi mund të bëhet nga burimet lokale të informates.
 3. E vërtet që nuk janë përdorur aq shumë por pika pika bie shiu. Kjo është edhe në frymen e Wikipedisë.
 4. Ato mund të shërbejnë edhe gjatë krijimit të artikujve. Për këtë qëllim janë edhe në hapsirën Portal, mbështesin artikujt enciklopedik.
 5. Përdoruesi mundet të i bart tek faqja e vet e vërtet por çka kanë me lypë adresat te përdoruesi kur ato shërbejnë si mbështetëse të fletës së portalit? Nëse i pengonë dikuj, nuk duhet me harru se ndoshta dikush e përcjellë atë rrugë. Njanen anë ato shënime nuk bien në kundërshtim me frymen e projekti dhe në tjetren është një mendim tjeter që mund të gjenë të interesuar.--Hipi Zhdripi 10 Prill 2007 13:19 (UTC)
 6. A nuk keni punë tjetër a?
 7. Në fund ajo është e arkivuar (histori)--Hipi Zhdripi 10 Prill 2007 13:29 (UTC)

Votim

Voto: {{PËR}} - Për, {{KUNDËR}} - Kundër ose {{NEUTRAL}} - Neutral
 • Symbol support vote.svg PËR grisje - (Puntori 10 Prill 2007 11:08 (UTC))
 • Symbol support vote.svg PËR --Proud To Be Albanian diskuto°) 10 Prill 2007 11:42 (UTC)
 • Symbol oppose vote.svg KUNDËR -- ndodhet në një fletë diskutimi të një portali dhe i shërben si duket një përdoruesi për informacione. nuk prengon kurgjë. --bet_0 10 Prill 2007 12:10 (UTC)
Ai perdoruesi munden edhe te faqja vete me be: Perdoruesi:???/Projekti dhe u krye. --Proud To Be Albanian diskuto°) 10 Prill 2007 12:52 (UTC)


Si i thon ?

A e di dikush si i thonë shqip këtij lloj guri?

Fjalori im thot Qelibari. tung --bet_0 16 Prill 2007 16:40 (UTC)

FLMN --Hipi Zhdripi 16 Prill 2007 18:34 (UTC)

Amber Bernstein many stones.jpg


Nga përdoruesi me IP 82.114.80.45

cili eshte programi zhvillimor i bujqesis edhe ne qfar menyre ju mendoni se kosova do te zgjedh problemin me bujqesin e posaqerisht me blektorin pasi edhe une jame me profesion ing blegtoris

jame antar i partis aleanca kosova e re me numer 20243 edhe sot jame i pa angazhuar me profesion jam ING.Blegtoris nese ju keni krijuar bazen per zhvillim te blegtoris ne kosove edeh partija ka doni projek ku edhe une do te mund te kuqem mundesija per kumunikm ne kemi dhane numrin e telefonit me rastin e antarsimit ne parti pres nga ju qe edhe kjo kerkesa qe kam parashtruar te marr doni pergjegjeje

zotni kjo është enciklopedi nuk është forum diskutimesh. prandaj mendoj se kjo temë nuk e ka vendin e këtu. ky është vend i gabuar për pytjet e tuaja. tung --bet_0 27 Prill 2007 13:05 (UTC)
Kjo është partia e "të pa parti-zanëve", partia jonë është Enciklopedia në të cilen edhe blegtoria është objekt trajtimi. Ju si profeor i blegtorisë e keni për detyrë të krijoni bazën për zhvilllimin enciklopedik të blegtorisë.--Hipi Zhdripi 27 Prill 2007 18:50 (UTC)

Layout për stampën tung

Po pyesja nëse jeni dakord që ti ndryshoj layout-in stampes tung (ajo qe tregone: mire se erdhet ne wikipedia... ne faqen e nje përdoruesi te ri).
E kam bere gati dhe doja te dija nese mundja. Mund ta shikoni këtu (te zëri TUNG/Versioni I MODIFIKUAR, është ai Box-i lartë).
Ju lutem te komentoni dhe diskutoni. --Eagleal 5 Maj 2007 23:14 (UTC)

Për mua nuk ka problem, por tu kisha lutur që të presësh edhe një javë dhe pastajë e fut në përdorim. --Hipi Zhdripi 6 Maj 2007 22:45 (UTC)
Edhe unë s'kam ndonjë problem me ndryshimin. Dori | Diskuto 7 Maj 2007 00:20 (UTC)

Përdorimi i gjuhëve të huaj

Sq. asgjë tjetër, kuj nuk i mbushet mendja e bira e veshit SHQIP le të zhduket prej këtu. Emrat e personave në gjuhen shqipe shkruhen sipas theksimit. Kush ka problem me këtë punë le të shkojë e të ankohet te Akademia e Shkencave të Gjuhës Shqipe, organi më i lartë për drejtë shkrimin e gjuhës Sq. (për ata që nuk marrin vesh shqip). Emrat e shkruar "orgjinal" në gjuhën shqipe nuk kanë vleftë. Emri i njerzve në gjuhen shqipe duhet të shkruhet ashtu që të mund që shkronja "XH" të lexohet "XH", "J" - "J"-ë, "C" - "C"-ë. Siptatizuest e formave tjera le të krijojin ndonjë projekt tjetër ku mund të shruajn anglishto-shqipo apo ku ta di unë.--Hipi Zhdripi 10 Maj 2007 23:40 (UTC)

Po vete te Akademia e Shkencave të Gjuhës Shqipe a munden me be nje wiki per ti, se ketu eshte Wikipedia shqip dhe ketu i bejme rregullat perdoruesit dhe te gjithe. Prano ose shko. --Proud To Be Albanian diskuto°) 10 Maj 2007 23:44 (UTC)

O djalo, kjo është sq.Wikipedia ti lirisht shko në en.Wikipedia unë nuk të pengojë. --Hipi Zhdripi 10 Maj 2007 23:46 (UTC)

Rregulla nuk i bojin përdoruesit që nuk e kanë njetë të kontribojnë në sq. (SHQIP) por ata që kontribojnë në gjuhën shqipe. Tung --Hipi Zhdripi 10 Maj 2007 23:49 (UTC)

Une mundohe me i shqiptu gjërat, ky tu i fut si ridrejtime. Të them që kjo është vrejte serioze. Shiko Wikipedia:Vini Re!, ndryshimi që është bërë për emrat e njerzve është i pa rregull dhe është toleruar për pak kohë. Nëse ke argument vazhdo diskutimin, por të luetem ndalo me këto pallavra se nuk kam kohë të humbë --Hipi Zhdripi 10 Maj 2007 23:53 (UTC)

Perhere i njejti argument, ti si po shihet i paske marak konfliktet. Ne Wikipedia angleze e di se nuk me pengon, lol, besoi qe e dine cka po du me thone. Nese nuk ki kohe, nuk eshte problemi, po si njoh une ti, per konflikte je perhere gati. Rregullat duhet me u vendos/votua/diskutua nga te gjithe. tung. --Proud To Be Albanian diskuto°) 10 Maj 2007 23:57 (UTC)

Kur ke ardhur këtu regulla ka qenë e vendosur, por ti nuk e ke rrespektuar. Për këtë po të tërheqë seriozisht vërejtjen. Merre lexo:

Përdorimi i gjuhëve të huaja nuk është i lejuar

 1. Shkaku: Kjo është Enciklopedi në Gjuhën Shqipe.
 2. Udhëzime
  1. Nevoja për gjuhë tjera, mund të kompensohet në projektet Wikipedia në gjuhët tjera.
  2. Gjuha e librit – Shqip të botuar në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni është niveli i gjuhës me të cilën janë të besueshëm shumica e shqipfolësve.
  3. Gjuhet e vdekura dhe anglishtja përdoren për termet e shkurta për të cila paralajmërohet lexuesi së paku me shkurtesën (lat., ang., gr. etj.)
  4. Emrat origjinal të organizatave, enteve, firmave, personave, qyteteve etj., shkruhen pas shqiptimit dhe paralajmërimit me shkurtesën org. ose nga cila gjuhë rrjedhë emërtimi.
  5. Ndërlidhja e Emrave "origjinal" bëhet duke zhvendosur fletën ose duke shënuar komandën e programit operues #redirect [[FilonArtikulli]]
  6. Fletat Wikipedia të cilat kanë të bëjnë me të drejtat e licencës duhet të publikohen edhe ashtu si janë, përderisa dikush nuk merr guximin të i përkthej

1.E ka ndryshuar dikush me mendime të afirmimit të Wikipedias, por ka qenë dhe është gabim sepse gjuha shqipe është e standartizar dhe nëse ky projekt është në gjuhën shqipe atëher vejnë rregullat e saja. Nëse jo atëherë me të vërtet, tu kokna n´ven gabum. --Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 00:06 (UTC)

Vetë rregulla Përdorimi i gjuhëve të huaja nuk është i lejuar i hudhë poshtë ndryshimin--Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 00:09 (UTC)

Sipa mendimit të Përdoruesi:Ko.S.ystem.OV@ duhet që artikulli Sami Frashëri të bartë titullin Shemseddin Sami????--Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 00:37 (UTC)

Bile t´ish konë Shemsedin Sami, po Shemseddin --Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 00:39 (UTC)

Termat nga teknologjitë

Fjalia e përkufizuar në një term në ndonjë gjuhë tjetër në Wikipedia sq. duhet që të i përshtatët gjuhës shqipe. Përndryshe nuk ka kuptim. Për ata që ju duken fjalë të gjata këto përshtatjet, më mirë të mendojnë se si të i formulojnë sa më shkurt pa e humbur kuptimin, se të huazojnë. Në ndihmë të fjalës së formuluar si zakonisht i vije terma nga cila guhë është përkufizuar për të parën herë apo terma që merret si ndërkombëtare. Kjo nuk është asgjë e re për ata që e njohin gjuhën shqie.

Shembull: Remake - është barbarizëm në gjuhën shqipe. Atëher edhe veprohet si me barbarizmat tjerë. Nuk kemi nevojë të diskutojmë për këtë më tutje. Për ata që i anë në qefë barbarizmat, dialektet, krahinizmat etj, është fleta ridrejtuese.--Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 01:28 (UTC)

Emrat

Sidomos emrat fetar, d.m.th që vijen rrjedhin nga Biba e Kurani të gjitha janë të koduara edhe në gjuhën shqipe. Emrat tjerë që nuk janë të shqiptuar, shqiptohen sepse pa shqiptim nuk ka lakim të emrit në gjuhën shqipe. Kjo nuk është punë dëshire apo ku ta di, por është rregull natyrore e gjuhës shqipe. P.sh Schroder nuk mund të lakohet në gjuhën shqipe. Edhe pse është e lejushme

 • Schroder-i (nuk është e lejushme Schroderi, sepse aty përzihen dy gjuhë)
 • Schroder-it (nuk është e lejushme Schroderi, sepse aty përzihen dy gjuhë))
 • Shryderi, Shryda etj janë forma të shqiptimi , cila do të dominojë e vendosë e ardhmja.

--Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 01:47 (UTC)

Upss!!! Po më duket Shryderi sepse është mashkull--Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 01:49 (UTC)

Pa kuptim

Nuk po e kuptoj, ti njehere thave qe nuk ki kohe, tash amo i humb disa ore palidhje me zhvendosje, une nuk kam kohe shume per Wikipedia, per ate kohe qe kam bej dicka, e nuk kalxoj tjerve cka me be, ti mendon qe ki mbi 23 mije redaktime e dine dicka, Wikipedia angleze dhe gjermane kane arrit se nuk kane njerzi si ti ose pak, amo ata i injorojn, krahasimi me "Sami Frasheri", rofl. Dhe te sequel dhe remake e dhave arsyjen me te mire, pse ato duhen te mbesin ne gjuhen angleze. Sa mire ke pa ti, nuk e di cka u ktheve. --Proud To Be Albanian diskuto°) 11 Maj 2007 03:03 (UTC)

Një zgjidhje e mundëshme

Një zgjidhje e mundëshme, mund të jetë:

 • Schroder [sq. Shryder] është një ...
 • Schroder [shqip: Shryder] është një ...

Në kete menyre ruhet dhe legaliteti i emrit, po edhe shqiptimi. Ndryshe nuk mund te ket kuptim.
Një i quajtur Filan Schroder (në pasaport) NUK MUND TË SHKRUHET Filan Shryder pasi nuk është më legal si emër.
Dhe ne kete menyre, NUK KA KUPTIM. --alEagle █ Eagleal 11 Maj 2007 13:31 (UTC) ( Diskuto)

Asthu jane shume artikuj, po du me thone qe jane shkruajt shqiptimi ne kllapa, keshtu i mbeti origjinaliteti dhe shqiptimi nuk humb. --Proud To Be Albanian diskuto°) 11 Maj 2007 14:11 (UTC)
Pershembuj: Dan Brown, Bollywood, Hollywood, Batman, Lost, George Washington, George W. Bush, Superman, South Carolina, Charles Dickens, Oliver Twist, X-Men, Spider-Man dhe shume te tjera. Une nuk kam asgje kunder gjuhes shqipe, me pas pasur dicka kundert nuk kisha shkruajt ne Wikipedia shqip, po kisha shku te Wikipedia gjermane/angleze, por e vendos me shkruajt ketu. --Proud To Be Albanian diskuto°) 11 Maj 2007 14:19 (UTC)
Kjo është gjuha shqipe. Legaliteti i emrit në pasaport askush nuk është ka e mohon. Po shkrimet që po i prezentonë e mohojin legalitetine gjuhës shqipe në hapsirën ku ato kanë vlerë.

Lexo Schroder "Sëcëh roy der" - nuk bonë, d.m.th nuk është legale edhe pse nashta ty tu kanë mësuar veshtë, ka njerzi që kurr nuk e kanë pa këtë kombinacion të shkronjave në gjuhën shqipe "Sch" të jepë një "Sh", apo kupton. Tashti për me majt legalitetin gjerman në hapsirën shqiptare sipas teje duhet me shkru "Deutchland" (lexo shqip- nuk ka kuptim). Këto forma janë lokalizma të shqiptarëve në gjermani, por nuk kanë vlerë për nivelin e standartizuar të gjuhës shqipe. Edhe në Maqedoni (ndoshta tani është hekur) nuk ska kuptim Shkupi por Skopje, por për gjuhën shqipe vlenë Shkupi. Ka me qindra raste, ka raste në literatur fetare, në profesione etj, por të gjitha këto janë lokalizma dhe me to veprohet si me barbarizmat.

Shkur kur ta shkrun Schroder [sq. Shryder] ti a je tu shkru në shqip apo gjermanisht. Kur koka shqip Shryder pse nuk pi shrun shqip.--Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 22:05 (UTC)

Spider man, X-ma etj, janë pseudonime të afirmuar ndër fëmijë, që vijin nga gjuha angleze dhe në gjuhen shqipe nuk kanë kuptim pos si titull dhe merren si tituj për këtë mëso si veprohet me titujt në gjuhën shqipe, as une nuk e di. Po nëse i merr si emra në gjuhen shqipe atëherë duhet të veprohet si me emrta. Ose i përkthen (pseudonimin) ose i shqipton (emrin).--Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 22:10 (UTC)

Po të vesë diçka. Po ta kishe si fëmijë Mbinjerin a kish pas kuptim Supermeni? Jo, se veshin ta kish mbush Mbinjeri. Tu kish dokë palidhje, qysh ju doket palidhje atyne shqiptarëve që e shohin të shkrume në një projekt që ju ofrohet si projekt në gjuhën shqipe "Superman", "Remake". Ti po mundohesh me fut barbarizma në gjuhën shqipe. Une po të them përdorimi i barbarizmave në shkollat shqipe nuk është i lejuar pa u njoftuar lexuesi për barbarizmin. Une po e kuptojë problemin tëndë por ky probem është njësojë si i atyre primitve që "dërzhava" ju ka mush veshin se "shteti" për ta kurgjo nuk ka qenë, po falë zotit e punës së shqiptarve sot po e dijin që "dërzhava" skoka kone ku me ditë shka pa të fshi shteti i Enverit.--Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 22:20 (UTC)

Nuk me kuptove. E kisha fjalen vetem per emrat e njerzve (personave), pasi nuk ka kuptim Te modifikosh emrin e nje personi pa nje leje ligjore. Une qe quhem Eagleal nuk mund ta shkruash Igëlal ne dokumente ose ne nje enciklopedi ku vizitohet nga shume njerez, pasi ky emer nuk ekziston, ata nuk do me gjejne me mua.
E vetmja gje qe mund te zgjidhe kete eshte:
 • duhet shkruar artikulli me emer te sakte;
 • duhet çuar nje redirekt per shqiptimin te artikulli me emer te sakte.
Shembull:
 • Artikulli per Eagleal. Krijohet artikulli Eagleal, ku çohet shqiptimi [ Igëlal ] dhe permbushja e artikullit.
Me mbas mund te krijohet faqja '''|> ''Igëlal'' : REDIRECT [[Eagleal]]'''
Dhe un them vetem per Emrat e Personave. --alEagle Eagleal( Diskutimi) 11 Maj 2007 22:25 (UTC)
Në hapsirën shqiptare, të pëlqe apo jo "Eagleal" do të thonë ose Igëlal ose Eglel apo Aglal, nëse të kërkonë ndonjë anglezë në hapsirën shqiptare, ai duhet të dijë shqip përndryshe ska çka të lyp aty. Nëse ti ju prinë me përhapjen e shqiptimt "Igëlal" e ka më lehtë të gjejnë. Gruaja ime e ka emrin Alex, shqiptart i thojin Aleksa sepse është femër dhe "X"-i ju tingëllon "ks", më pëlqe mua apo jo, ata i thojin ashtu dhe në atë hapsirë "Alex" nuk vlenë. Fundi i fundit "X"-in ata e kanë ndryshuar nga "ks"-ja në "X" sepse ashtu janë marrë vesh. d.m.th po kthehet emri në orginal. hahahah--Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 23:20 (UTC)

Ti kur shkruan shqip nuk je duke modifikuar por duke shkru shqip në bazë të rregullave të gjuhë së njehësuar (standartizuar) shqipe. Çdo shmangje nga rregulla e gjuhës nuk ka kuptim. Tani pse e ke bindjen personale që emri i njerzëve duhet të shkruhet ashtu siq është kjo asgjë nuk so të thotë për gjuhen shqipe. Sikurse emrat e kinezve që shkruhen në gjuhën angleze e gjuhën shqipe, po ashtu edhe me emrat nga anglishtja njësojë veprohet. Për mu a është emër kinez apo anglezë është një llojë, unë këtu jam duke shkruar shqip, dhe e presë të lexojë shqip. Ju mund të ridrejtoni edhe emrat me shifrat kinez, edhe me shkronjat anleze --Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 22:44 (UTC)

Po ju pyes si e keni hapë artikullin për aktorin kinez: Xheki Çen?

Le ta themi qart. Une po thosha per emra origjinal ne codifikimin Latino - dhe - Latino te avancuar, pasi eshte kodifikimi qe perdor gjuha shqipe.
 • Dhe ç'eshte per Xheki Çen eshte e gabuar pasi emri i vertet ne kodifikimin e gjuhes tonë eshte Jackie Chan [sq. Xheki Çen].--alEagle Eagleal( Diskutimi) 11 Maj 2007 23:25 (UTC)
Ti a je ka donë me shkru këtu latinisht apo shqip? Projekti në latinisht gjendet diku tjeter, gjuha shqipe është fonetike. --Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 23:30 (UTC)
Po flisja per tipin e shkronjave [ne po perdorim ato Latine, kurse kineset perdorin te tjera, ruset ato çirile] Vetem thuam: Në qoftë se nuk është latin kodifikimi i gjuhes tone, Çfar kodifikimi, përdor Gjuha Shqipe?--alEagle Eagleal( Diskutimi) 11 Maj 2007 23:35 (UTC)
Po edhe une po flasë për tipin e shkronjave. Latinisht është edhe Phonetica po shqip është Fonetika. Latinsht është "Ph" edhe "F" dhe shqip përdoret "F". Une nuk po mund më taper të bisedojë me ty përderisa ti nuk po e njefë legalitetin e alfabetit të gjuhës shqipe--Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 23:40 (UTC)

Shpesojë që erdhe në përgegjen, gjuha shqipe përdorë shkronja latine dhe ka alfabetin (kodimin) e vetë dhe nuk e ka albabetin latin por vetëm shkronja latine. Tani nëse e ngatrron alfabetin me shkrimin e shkronjave (ato mund të shkruhen edhe në shkronja greke, e arabe por marrëveshja është latine) nuk ëshë problem i imi.--Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 23:48 (UTC)

Me duket se sme kuptove. Tipin e Karakterve ose Kodifikimi i Karakterve:
 • Shembull: | a - Kodifikim Latin Bazë | ë - Kodifikim Latin Liveli 1 | س - Kodifikim Arab Bazë | Њ - Kodifikim Çiril Bazë. Dhe alfabetin Shqip nuk ka te beje fare me kete.
Dhe nje gje tjeter. Me duket se po vemi jashte temes, duke vazhduar keshtu.--alEagle Eagleal( Diskutimi) 11 Maj 2007 23:57 (UTC)

Po ti po e harron kodin e shqipes (bazohet në Alfabeti latin), pse? Pse nuk e përdor kodin e shqipes, vetëm se të duket se nuk është përfekt? Asnjë kod nuk është perfekt? Dhe tërë kohë po them se jemi duke shkruar shqip dhe jo latinisht. Ka gjuhë që kodet e tyre i kanë identike me atë latine por shqipja është ndryshe nga to. Kodi latin përdoret për të koduar ndërmje shkrimit grekë, kinez, arab etj, për gjuhën latine. Alfabeti e bënë të njëjten gjë, është e vërtet që orintohet në kodet e mëdha por sipas kodifikmit vetjak. --Hipi Zhdripi 12 Maj 2007 00:16 (UTC)

E vazhdojmë në 12-05-07 në orën 14:15 (GMT +1). Më fal dhe në oren 14 e nje çerek. --alEagle Eagleal( Diskutimi) 12 Maj 2007 00:40 (UTC)

Kos@sys... pasi që je i angazhuar në artikujt mbi aktorë të kisha preferu që të veprosh si kur kam vepruar me bimët, deri sa nuk fiton njohuri më të gjëra. Nuk bënë të harrohet se aty gjuha latine është shkencore ("zyrtare") ndërsa anglishtja për kinematografi nuk është gjuhë edhe pse fitohet një përshtypje e tillë (për teknologjin e kopjuterit vlenë e njëjta). Për të lehtësuar krijimin e lidhjeve me projektet në gjuhët tjera i lëmë emrat orgjinal, por gjithëçka në artikull duhet të pasojë e shqiptuar (edhe pse ndoshta tingëllon keq), heret a vonë do të tingëllojë mirë. Për të mbajtur korrekte shqiptimin e emrave do të ishte mirë që ta bëshë lista të aktorëve sipas emrave origjinal dhe të shqiptuar. Kështu për ata emra që të duket se nuk je në gjendje të shqiptosh ju lenë mundësi redaktorëve tjerë të shkruajnë shqiptimet. Shqiptimi i cili dominon e marrim për të saktë në enciklopedi. Kjo nuk do të thotë të hapen edhe kategorit me barbarizma siç ke bërë (Remake). Ka me qindra barbarizma që janë futur, në vend që të pengohet futja e më tejshme ti po fut edhe ma shumë, Remake nuk ka hyrë në gjuhën shqipe, por tek një numër shumë-shumë i vogël i njerëve. Un vetë kam qenë për lejimin e përdorimit të termit "Supermane" (është më të vërtet i përhapur shumë edhe pse ngatrrohet me personazhin ai është film artistik kështu që është titull) por ti i kalove të gjitha kufinjët.--Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 23:08 (UTC)

Une nuk kam me thene me shume per kete teme me, por ti po na qete neve sikur kemi dicka kunder gjuhes shqipe, me nje kohe edhe une mendova me shqiptua, por e pash qe vec lindin konflikte, kam pa emra te shqiptuar qe ne 4 apo 5 varianta jane shkrua, dhe ato te mundshme jane ne shqip, si psh. Xhoi, ky serial u transmetua ne Digitalb, dhe keshtu mundet te perdoret shqip, tani Nusja dhe Paragjykime, edhe ky film u transmetua ne DigitAlb, pershembulli i tret Kryezoti i unazave, ishte se pari Lord of the Rings, por pasi qe Bet_0 e ka pa romanin ne gjuhen shqipe e ka zhvendos tek ky titull, tek shqiptaret njihen stuntman dhe kaskader njejte, por pasi qe eshte kaskader me shqip, e lash keshtu, persona, filmat, serite dhe firmat duhen te jene ne origjinal, shume shqiptar i njohin ne gjuhen te huaj, dhe Wikipedia eshte per krejt, te remake ke be nje gabim te madhe: Re, shqip ri; make, shqip bere, prodhim; ti keshtu e ke be gabimin dhe e ke perkthy reberja, amo ne film dhe televizion, kjo nuk ka asnje kuptim, kurse riprodhim ose rixhirim eshte sakte, pasi qe xhirimi, d.m.th. filmi xhirohet, keshtu del kuptimi qe remake eshte rixhirim, dhe mak riprodhimi del se ka kuptim filmi, d.m.th. filmi prodhohet, me sakti eshte ketu rixhirimi, pasi qe eshte term filmi, po nese shqiptohet i humb rrenja, gjermanet i lojne filmat, serite, lojerat etj... jo te perkthyer ne origjinal, pasi qe filmi psh ka ardh ne kino gjermane e perkthejne, dhe keshtu ishte mire te ndejne si jane. flm per mirkuptim.
Kjo është e zakonëshme. Kjo nuk ndodhë vetëm në gjuhën shqipe, por në të gjitha gjuhët. Shiko Client-Server është bërë me qëllim që të jetë më lehtë klasifikimi por kotë. Edhe në pojektet tjera ndodhë kjo edhe me të madhe. Sepse shkollat i mësojnë njerzit në gjuhën e tyre ndërsa reklamat (propaganda ekonomike) përdorë terme tjera me qëllime ekonomike apo për të afirmuar produktet. Ka shumë aktorë të Holivudit që bartin emra artistik dhe jo emrat e tyre personal. Për këtë e nisa projektin e listave në të cilat bëhet koordinimi edhe i emrave të shqiptuar dhe origjinal. Nuk e di si duhet të jetë por mendojë se duhet të jetë disi sikurse te bimët dhe shtetet dishka qashtu. Për me u lidh me projektet tjera më lehtë i lëmë ashtu si janë por ato në fund duhen të shqiptohen. Ne në shqip i shqiptojmë me qëllim theksimi, ata në greqisht edhe ju hupin tërsisht kuptimin, theksimin dhe i greqizojnë në kuptimin e plotë të fjalës.--Hipi Zhdripi 12 Maj 2007 17:23 (UTC)

E mora një shembull  : Bredhi i bardhë (lat. Abies alba mill. ), bredh, brec, breth (Mokër, Korçë), mbrek , nuk ka kuptim të titullohet Abies alba sepse shqiptarët nuk e njohin nn këtë emër, por vetëm një biologët. Edhe emrat e artistave, ndoshta i njohin ma shumë tëinteresuar por jo shumica sepse ata mësojin në shkolla ashtu dhe mësimet për gjuhën shqipe i përdorin në jetë.--Hipi Zhdripi 12 Maj 2007 17:28 (UTC)

Titujt dhe firmat

Titujt nuk lakohen sikurse emrat. P.Sh Shkolla "Naim Frashëri". Prodhimi "Mikrosoft", "Windows" etj. Po ta paraqesish Schroder atëher duhesh mi paraqit si titull, po ai nuk është titull:

"Windows" (lexo;Uindovs) bla,bla "Windows"-i, "Winows"-it [1] ose Uinodvsi, Uindovsin po as se si Windowsi apo Windowsit sepse i përzin dy gjuhë. --Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 22:35 (UTC)

Layout i ri per HEADER-in e Wikipediës

Po bej nje layout te ri per header-in e sq.Wiki (ketu). Mblodha Header-in e parë - dhe - Vini Re!. Plus i ndërrova disa gjëra në Layout. Eagleal Diskuto 15 Maj 2007 21:31 (UTC)

Shmb. Main header of sq.Wiki

Wikipediamain 14-5-07.png

NGA User:Eagleal. Ju lutem të komentoni, votoni, diskutoni kete. Faleminderit.
Para se te votoni ju lutem të vizitoni faqen e projektit per te pare Versionin e fundit. GO►
Projekti mund te ndryshoje, pasi rinfreskohet dhe rregullohet nga gabime te munëdhme, keshtu qe, visitoni faqen e projektit GO►. Faleminderit Eagleal Diskuto 15 Maj 2007 21:31 (UTC)

Votimi

Ju lutem të çoni votimin këtu bashë me komentin (optional).
Të favorshëm {{PËR}}
Kundra {{KUNDËR}}
Neutral {{NEUTRAL}}

Në qoftë se nuk e keni problem, nesër (23 Maj 2007) do ta ndërrojë Header-in e Faqes Kryesore. Të fala. EaglealDiskuto► 22 Maj 2007 18:54 (UTC)

Ndihmmë për Kategorit

Me falni une jam nje perdoruese e re ketu. Ne fillim bera futjen e te dhenave per Ermelinda Meksin. Por nuk arrita ta regjistroj emrin e saj tek kategoria politikane. A mund ta beni ju per mua ,ju lutem? Faleminderit

U bë. Mjaftoje të çoje te artikulli [[Kategoria:Politikanë shqipëtarë]]. --Eagleal Diskuto 16 Maj 2007 16:02 (UTC)

Bllokim i menjëhershëm i IP 80.91.115.154. Vandalizëm

Ju lutem të bllokoni IPin 80.91.115.154. Arsyea është VANDALIZEM. Sharje e rend per Wikipedianet. --Eagleal Diskuto 16 Maj 2007 20:19 (UTC)

Redireckt

Dinë ndokush si të fusë një kuti në Kërko ashtu që të mund të ndahen ridrejtimet nga artikujt, sikur është rasti i hapësirave?--Hipi Zhdripi 18 Maj 2007 23:22 (UTC)

Përgjegjet e bartura shiko këtu

Figurat/Skedat

Diçka nuk është në rregull, me ngarkimin e skedave e figurave, po nuk e di vetem tek unë apo edhe tek ju.--Hipi Zhdripi 24 Maj 2007 00:48 (UTC)

Menyra te tjera per faqen tung

Po mendoja qe stampa Stampa:Tung te çohet te Përdoruesi_diskutim:Username. Stampa per te mund te jete kjo (atje ku eshte shkruajtur User talk), pasi kjo mund te jap udhezime te shpejta per perdorimin e faqeve se tipit Diskutim.
P.S. Kur (ne qofte se lejohet) te aktivizohet roboti im, ai mund te ndihmoje ne kete gje (eshte funksioni fillimore i bot-it). --EaglealDiskuto► 25 Maj 2007 12:33 (UTC)

Votim

Per paragrafet e diskutimit

Me thoni: A ju pelqene qe paragrafet te jene ndare nga ngjyra si keshtu, ne faqet e diskutimit?
Dua te them ato me :text | ::text | :::text | ::::text. Ketu poshte eshte nje shembull: Diskutim-css eagleal-monobook.png

Ngjyrat mund te ndryshohen. Ne qofte se keni ndojne ide, per si te pershtatet me ngjyrat e sq.Wiki (Shqiperi-Kosove). me shkruani mua ose shkruajeni poshte te Keshilla.
P.S. Ju lutem ta shpreheni voten tuaj këtu poshtë. Faleminderit. EaglealDiskuto► 24 Maj 2007 17:59 (UTC)

Këshilla per te

Votimi

Tabela e zezë

Duhet të krijojmë një fletë në hapësirën Wikipedia:Tabela e zezë (apo me një emër tjetër), ku anëtarët e projektit paraqesin lajmërimet e tyre. Si po më duket kjo duhej të ishte e lidhur për nyjen ku gjendet tani fleta Ngjarjet e tanishme.

Për të dokumentuar edhe ndodhitë vetë brenda projektit. Kjo do të ishte mirë edhe për krijimin e marrëveshjeve të cilat do të shërbenin për anëtarët e rinjë të kuptojnë se pse kemi vendosë të jenë gjërat ashtu siq janë.--Hipi Zhdripi 25 Maj 2007 02:18 (UTC)

kerkoj informacion

Ne se dikush ka dijeni per nje klinike apo spital ne Oher qe meret me ortopedi (kockat) ju lutem me dergoni kontaktete ketij spitali (adrese, telefon, e-mail , ) Ju falenderoj .

ju lutem me dergoni nje pergjigje ne celaa7@hotmail.com

Wikipedia nuk është një vënd për të çuar njoftime, por është një Enciklopedi. Faleminderit për mirëkuptimin. EaglealDiskuto► 27 Maj 2007 13:47 (UTC)

Titujt

Tituj e arikujve të formës XXX (XXXX) , p.sh te revistat e gazetat etj. A mund të më tregojë dikush pse të shkruhen në formë të till? . Nëse është puna teknike kjo nuk d.m.th që artikulli duhet bartur titullin e till. E di që e drejë është të shkruhet Gazeta "XXX". Kjo nuk i pengonë sistemit. Po më duket kjo rregull është marë qorrash nga projektet tjera (anglisht, gjermanisht). Si do që të jetë do të ishte mirë të kthjellohet kjo punë.--Hipi Zhdripi 28 Maj 2007 10:19 (UTC)

Pyetje

Kam ndërmend të sjell një artikull për "Format e shtjelluara dhe të pashtjelluara të foljes". Mirpo, nuk jam e sigurt nëse duhet ta bëje një artikull veq për format e shtjelluara dhe një tjeter për format e pashtjelluara? Cka mendoni, ti bëjë veq e veq apo të gjitha të permbledhura me një artikull? Zeke 28 Maj 2007 13:18 (UTC)

Abuzime me Wikipedian

Ky artikull eshte marrur nga Gazeta Shqip 30 maj 2007:

WIKIPEDIA: Berisha organizoi vrasjen e Azem Hajdari

Berisha organizoi vrasjen e deputetit të Partisë Demokratike shqiptare, Azem Hajdari. Këtë informacion, "Fiks Fare" e gjeti në një website mjaft të preferuar dhe të besueshëm për vetë Kryeministrin shqiptar, zotin Sali Berisha. Dy ditë më parë dëgjuam Kryeministrin e vendit që i referohej këtij sajti për një informacion të sigurt, të cilin Berisha ua serviri deputetëve të Kuvendit të Shqipërisë. Sipas thashethemeve që qarkullonin në këtë sajt, kreu i Partisë Socialiste është aksioner në televizionin "Top Channel". Meqenëse zoti Kryeministër është kaq i sigurt për vërtetësinë e informacioneve që qarkullojnë në këtë sajt interneti, atëherë po i drejtojmë pyetjen: Zoti Kryeministër, nëse kërkon emrin tuaj në këtë faqe interneti e dini se çfarë gjeni? Përveç të tjerash, përveç karrierës së tij, gjendet edhe një fjali, e cila e përkthyer në shqip e akuzon Kryeministrin Berisha si njeriun që urdhëroi vrasjen e deputetit Azem Hajdari. Ta besojmë?

Ju lutem te gjithe mediave te rrespektuara ose individeve jo te interesuar ne kete projekt, te mos abuzojne me Wikipedian. Punet e juaja zgjidhini vete! Materialet mund te jene shkruar nga kushdo madje edhe nga ju vete! Faleminderit per mirekuptimin. Nuk e di se sa jane dakort antaret e tjere te wikit pwr kete kerkese deri diku absurde qe po bej (as vete nuk do e mendoja se do e beja ndonje here kete dhoje kerkese), megjithate kjo eshte faqja e diskutimeve dhe çdo teme eshte e mirepritur! --Lagoon 31 Maj 2007 03:48 (UTC)

O une nuk jam ka e di sha osht Abuzimi. A ka lidhje me buzët e gojës a me shka --Hipi Zhdripi 2 Qershor 2007 20:24 (UTC)

Abuzim me fjal tjera shkelje e se vertetes.Perdhosje me te verteten. (Puntori 3 Qershor 2007 12:08 (UTC))

Per Administratorin

Perpara se ta percaktoni si te parregullt kete artikull per Majlinda Bregun,do ju keshilloja(Administratoreve ketu) te shihnin CV ne www.mie.gov.al Gjithashtu do ju kerkoja Te lutem vendoseni pak foton qe ndodhet ne Homepage,pasi une nuk di ta bej si edhe te lidhni emerin Majlinda Bregu ne rubriken e e politikaneve shqipetare. Faleminderit

Mirënjohjet

Nëse e kam gabim më ndihmoni, por sa e di çmimet, dekoratat, titujt etj të gjitha këto janë mirënjohje të punës, kotributi, veprimatrisë etj. Nëse kam të drejtë atëherë so të ishte mirë që së paku fjlët çmimi dhe titujt të përdoren përbrenda hapësirës apo të kombinuara me fjalën mirënjohje. Nuk e di po mua kur po e shohë vetem fjalën Çmimi po më duket diçka po mungon, disi lakuriqe.

Tjeter problem e kam me "titujt e veprave" e di që në koka fjalën "vepër" e kemi të mbivlesrsuar. Dhe fjala "tituj të veprave" nuk d.m.th asgjë tjetër veq se përbledhja e disa veprimeve nën një titull.

Në fjalorë Vepra.--Hipi Zhdripi 3 Qershor 2007 23:32 (UTC)

--Lagoon 5 Qershor 2007 06:55 (UTC)

Vrejtje serioze

(Diskutimi i zhvendosur nga Përdoruesi diskutim:Dori)

Nëse ky projek nuk është projekt në gjuhën shqipe atëher të lutem më trego atëher di si të veprojë. Nëse është projek në gjuhën shqipe atëher të lutem ndërrmirë diçka që ashtu të jetë. Është e pamundëshme, gjersa unë mundohem të i shqiptoj gjërat të tjerët i mbulojnë shqiptimet e mija me barbarizma e gjuhë të huaja. Të lutem, duhet tërhekur vërejtja Përdoruesi:Ko.S.ystem.OV@, i ka kaluar të gjitha kufinjët me përdorimin e barbarizmave dhe gjuhëve të huaja në tituj dhe artikuj encilkopedik.--Hipi Zhdripi 11 Maj 2007 00:00 (UTC)

Shembull: [2] Sequel (sqt. Episodi / Vazdhimi) është një term me origjin angleze për një vazhdim – apo edhe vetëm për pasuesinë një tregimit. Sidomos në industri të filmit është Sequel synonim i zakonshëm për vazhdimin apo pjesën e dytë, tretës etj. të filmit suksesshme, edhe se kjo pjesë nuk është njëjte si pjesët tjerë.


Në film, një remake (sqt.: riprodhim apo rixhirim) është një verzion i ri i një filmi të publikuar e mëparë ose verzioni i ri i burimit (luajtur, roman, ngjarje, strip, etj.) të një filmi të prodhuar mëparë.

Termi "remake" është përdor në përgjithësi si referencë një film që përdor materialin e një filmi të më herëshëm si burim kryesor, më saktë se në referencë së dytës, filmi pastaj bazë në të njëjtën burim. Për shembull, 2001's Ocean's Eleven është një remake i filmit 1960, kurse filmi Batman i 1989's është një ri-interpretimi i materialit strip që edhe inspirohet nga Batman i vitit 1966's.


Riprodhimit po i thotë "Remake"


Eshte edhe nje pune, nese shqiptohen i humb krejt kuptimi. Nese iu kufizohen perdoruesve mundesite, i humbin shume intereset ne Wikipedia shqip. --Proud To Be Albanian diskuto°) 11 Maj 2007 03:28 (UTC)
Jam i një mëndjeje me Hipin. Emrat shqip duhen përdorur sa më shumë. Mund të përdorësh faqe përcjellëse me emrat në gjuhën e huaj nëse ato emra janë shumë të njohur edhe në shqip. Dori | Diskuto 2 Qershor 2007 14:48 (UTC)
A eshte e korigjueshme nga te gjithe? Atehere le te perdoren dhe te korigjohen me vone! Termat e huaj ndonjehere behen nje domosdoshmeri sepse shumica qe redakton ketu ne wikin shqip jane jashte-shtetit (ne se nuk e kam gabim) dhe me beso qe gjuha varferohet shpejte kur nuk je ne vendin tend. Nuk mendoj se duhet marre kaq seriozisht kjo pune! Thjeshte nje opinion! --Lagoon 2 Qershor 2007 16:15 (UTC)
Vërtet e korigjueshme është, por kjo s'do të thotë të vihen fjalët e huaja me dashje kur i di ato në shqip. E vërtetë është edhe ajo që thua për sa i përket emigrantëve (edhe unë jam i tillë, prandaj kam katër fjalorë shqip dhe dy libra të gramatikës), por pse të mos kujtosh fjalët shqip duke kërkuar përkthimet e fjalëve të huaja që të vijnë në mendje? Vërtet harxhon më shumë kohë por nuk po e bën thjeshtë për Wikipedian por edhe për veten. Dori | Diskuto 3 Qershor 2007 20:01 (UTC)
Ato fjale qe dashti dani me i shqiptua akoma nuk ekzistojne ne gjuhen shqipe, po jane fjale cka perdoren nga shqiptaret ne origjinal, une nuk kam problem nese ato fjale mundet te perkthen, por mos te perkthen gabim, si psh. Remake, u zhvendos tek riberja, amo ky perkthim e humb krejt kuptimin. Edhe ne Wikit te tjere gjenden fjale qe nuk perdoren nga i komb, por nuk kane asjne problem, nese pershkruhet mire. --Proud To Be Albanian diskuto°) 3 Qershor 2007 21:01 (UTC)
Po të kuptoj, je i ri nuk ke përvojë, nuk ke njohuri por a ke përsërit një punë, një veprim ndonjëherë të bërë më parë, a ki bo dishka shka ki bo përpara? (shkurto këtë në: a ke ribërë diçka?). Të thuashë në gjuhen shqipe ribërje është shumë më e saktë me atë që e ke ndërment të thuash. Ty ta ka japë zoti shancën që mendimi yt, të hy në konkurencë me mendimin e shqiptareve tjerë për të mirën e gjuhës shqipe (e ke komjuterin, nuk e kanë të gjithë). Ti gjendesh jashë vendlindjes të ka ra të vëresh kombinime të elementeve gjuhësohre, materiale etj. Mos i merr elementet por ofroju vendasve tu kombinimet e vërejtura ata dhe koha do të vendosin se çka do marri e çka do hudhin.--Hipi Zhdripi 4 Qershor 2007 01:55 (UTC)
Në fakt nje fjale si Remake edhe mund te perkthehet shqip si riberje ose riprodhim por me te vertet kjo e humb kuptimin ne gjuhen shqipe. riberje jepe idene e nje fjale te re dhe edhe mund ti pershtatet por riprodhim nenkupton riprodhimin e njerzve. Thjesht si tha Lagoon nuk duhet marre shume seriozisht, dhe futja e "termineve Te huaja" nuk mund te shmanget dhe jane gjera qe thjesht ndodhin. Keshtu qe riberje/riprodhim/etj, sipas meje, nuk jane fjale qe mund te perdoren pasi mund te shkaktojne rremuje, dhe njerezit do te humbisnin. Tani shumica e shqipetarve jane jashte shtetit dhe i njohin fjalet ne gjuhet e huaja, ose me mire ne gjuhet origjinale te fjales, dhe duke u munduar duke i dhene gjithnje termine te reja, ata do te humbin dhe do te refuzojne gjuhen shqipe, sidomos te rinjte. Ne informatik dhe etj, ka shume fjale si software, hardware, monitor, etj qe nuk arrijne te marrin kuptimin e duhur ne perkthimin ne Shqip. EaglealDiskuto► 3 Qershor 2007 21:19 (UTC)
Nuk ke të drejtë, sepse Remake nuk është origjinale si thua. Sepse fundi fundit Remake nuk është asgjë tjetër përpos ribërje. Tani që në botëkuptimin tëndë dhe një pjese ka hyrë si fjalë e përkufizuar për një veprim të caktuar ajo është gjë tjetër. Remake edhe në gjuhen angleze nuk përdoret vetëm për atë botëkuptimin që keni krijuarm. Unë nuk e njohë aq mirë gjuhen angleze por këtë fjalë po e kuptojë për mrekulli dhe kjo fjalë në gjuhen angleze mund të përdoret vetem e vetëm si fjala shqipe ribërje në gjuhen shqipe. Për ta stilizuar (ta thënë atë që po mendoni) edhe në anglisht i duhet bashkangjitur fjalë tjera. Për të më kuptuar më mirë shkoni diku në Angli apo diku ku flitet anglishtja me pak latinizëm, në periferi të qyteteve dhe pysni çka d.m.th Remake--Hipi Zhdripi 4 Qershor 2007 01:25 (UTC)

S'është e thënë që duhet parë si humbje kuptimi, mund të shikohet si fitim kuptimi gjithashtu. Për shembull, pyet Amerikanët e vitit 1990 se ç'do të thotë browser do kujtonin ndonjë blerës që po shikon mallin në dyqan, pyeti tani dhe shumica e dijnë se bëhet fjalë për program kompjuterik. Gjithashtu edhe ne duhet të përdorim shfletues në vend të "brauser", ndonëse brauser mund të kuptohet tani për tani më mirë. Në të ardhmen ama kemi pasuruar gjuhën shqipe me një kuptim tjetër. Dori | Diskuto 3 Qershor 2007 22:08 (UTC)

Po për të fituar kuptimin e plotë është Enciklopedia. Fundi i fundit titulli e merr kuptimin e plotë nga artikulli. Dhe kjo arrihet kur termet profesionale shpjegohen me fjalë sa më të thjeshta e të kuptueshme nga shumica. Të lutem pse një njeri mbanë në shtëpi një Enciklopedi? Ne kemi fatin që ridrejtimet që bëhen në Enciklopedi shtypi të i bëjmë me përsoshmëri, pse mos ta përdorim këtë mundësi? Ka fjalë që janë futur thellë për ato mendojë që duhet të përdoret ridrejtimi "klasik": Bla, bla shiko Bla. Pash zotin fjala remake nuk përdoret as nga një-dy përqind e shqiptarve dhe kur ta kesh parasyshë këtë po vepronë kundër qëllimit themelorë të çdo Enciklopedie jo vetëm kësaj këtu.--Hipi Zhdripi 3 Qershor 2007 22:55 (UTC)

Pasi që nuk kemi ndonjë orientim më të mirë po e marrim këtë për bazë Ndërtimi i fjalorit#Shpjegimi i kuptimeve.

Nuk po e kuptoj ne se eshte problemi vetem per kete fjalen Remake apo per fjalet ne pergjithesi? Ne se eshte vetem per kete fjale OK, mendoj se nuk ka problem! Por edhe ne se po diskutojme ne pergjithesi, mendoj se prap nuk ka problem. Huazimet dhe barbarizmat (per fat te keq) jane dicka e pashmangshme. Ju lutem me perktheni pak fjalen Anime ne shqip. Mund te marre shume kuptime dhe nuk mund te shqiperohet, por cfare nenkupton dhe ciles gjuhe i perket??? --Lagoon 4 Qershor 2007 08:52 (UTC)
E njejta gje qe po thosha une. Per disa fjale si Anime (si thote Lagoon) nuk mund te perkthehen ne Shqip, zgjidhja e vetme eshte futja e asaj fjale ashtu si eshte ne fjalorin e gjuhes Shqipe bashke me shpjegimin e saj. Tjetra te perdoresh shqiptimin si emer eshte e gabuar. Nuk mund te thuash: Brauzer, pasi eshte vetem shqiptimi i nje emri, po Browser. Tani, ne qofte se ti perdor emrin Brauzer, kjo ne shqiperi, shqipetaret, do ta njonin Shfletuesin si Brauzer. Kjo do te ishte nje gje shume e gabuar (shpjegimin nuk po e çoj, besoj e kuptoni vete) pasi do te krijohej ne Shqiperi nje zvantazh, do te rritej injoranca, ne krahasim me gjuhet e tjera. Ne pak fjale: Brauzer jo, Shfletues/Browser po. Kjo nuk vlen vetem per ate fjale por edhe per shume te tjera qe ndodhen ketu ne wikipedine ne shqip. Futja e fjaleve te huaja te reja ne fjalorin e nje gjuhe nuk mund te shmanget. EaglealDiskuto► 4 Qershor 2007 13:06 (UTC)

Shmangia e plotë është mundëshme (me 1,0 shprehet gjithçka) por nuk pranohet aq lehtë nga njerzit. Jo pse ata nuk kanë dëshirë por përderisa në memorien e tyre është futur diçka ata veprojnë sipas asaj që kanë regjistruar. Kur të regjistrojnë dy informata për një gjë , do ta përdorin informaten që përdoret më shpesh nga rrethi. Përkthim të saktë nuk ka, nëse orientohemi në Ndërtimi i fjalorit#Shpjegimi i kuptimeve jemi në rrugën e drejt.--Hipi Zhdripi 4 Qershor 2007 14:09 (UTC)

Unë s'po them që çdo fjalë duhet të jetë patjetër në shqip, vetëm ato që kanë mundësi të përkthehen kollaj në shqip. Anime s'përkthehet, po ashtu kompjuter, apo fjalë të tjera. Të paktën duhet parë fjalori se si e përkthen akademia e shkencave. P.sh. Remake:
remake: em kin Version i ri (i filmit)
remake: kal (remade); remade, remaking - Ribëj, ndryshoj, shndërroj, kin ripunoj (filmin)
remaking: em Ndryshim, transformim, kin Ripunim (i filmit).
Dori | Diskuto 5 Qershor 2007 03:07 (UTC)
Ne pergjigjje te Dorit pa tone te ashpra: ...që kanë mundësi të përkthehen kollaj në shqip... Fjala kollaj eshte ne gjuhen turke. Ne shqip kemi fjalen lehtë. Faleminderit per mirekuptimin. --Lagoon 5 Qershor 2007 06:55 (UTC)

Çmimi

Po kena qefë me thon "Oh sa mirë me qenë shqiptar", "I am Albaner, I am Shqiptar", është lehtë me thonë jamë shqiptarë por vështirë me dëshmu. Duhet punë ose i ke gjenet shqiptare dhe kjo punë të duket kënaqësi dhe e bënë me lehtësi. Kallaj me konë Amerikan (e merr shtetësinë dhe zhytesh, je vetem një numrë statistik) po shqiptar me konë duhesh me i ndihmu "familjes" për me metë gjallë, nuk je vetëm pagues i tatimit, je pagues i traditës me shumë principe që e dallojnë nga të tjerët. Ndoshta ata që janë jashtë mendojnë që janë principe primitive por ja që këto principe të bëjnë të thuash Jam ShqiptarTM.ahahahh --Hipi Zhdripi 5 Qershor 2007 04:02 (UTC)

Edhe une Jaam Shqiptar (i ka Jaam 2 a sepse ti e ke at fjalen tjeter TM). Me vjen mire se u gjetem disa shqiptar ketu. :D:D (Puntori 5 Qershor 2007 08:23 (UTC))

AlbSoccer

se di mire si eshte diskutimi ketu por dua te shtoj faqen time

www.freewebs.com/albsoccer – Komenti i mëparshëm i pa firmosur ishte shtuar nga Bledion (diskutimiredaktime) 5 Qershor 2007 16:35 (UTC).

Ne pak fjale ky perdorues do te shtoj te "lidhjet e jashtme" e artikujve te futbollit edhe website-in e tij: http://www.freewebs.com/albsoccer. EaglealDiskuto► 5 Qershor 2007 16:42 (UTC)

Nuk është problem kjo punë përderi sa qëllimet e fletës nuk bien në kundërshtim me rregulloren. Për të shpehur më qartë për këtë rast, deri sa edhe ajo faqe ka qëllime shoqërore (nuk është komerciale) mund të jetë shokë i projektit tonë. Natyrisht shokët e ndihmojnë dhe nuk ja teprojnë njëri tjetrit.--Hipi Zhdripi 5 Qershor 2007 20:53 (UTC)

Adresa apo faqja

Deri më tani prezentimi i fletave elektronike shqiptare që nuk janë edhe gazeta të shtypura nuk ekziston apo nuk vërehet. Si do që të jetë para se të ndërmirren hapat në këtë drejtim duhet të mendohet si të bëhet titullimi i tyre. Edhe pse shumë adresa nuk i kanë përcaktuar se janë revista, gazeta, por ja kanë trus Faqja.com disa kanë vlera shoqërore dhe nuk janë të thjeshta personale. Përshkak të kësj dukurie këtu kemi të prezentuara vetëm fletat e organizatave, instutucioneve dhe gazetave. Po mendojë që paraqitja Filon.com nuk bënë të tolerohet, prandaj është mirë të gjendet formulimi i pranueshëm. Une mendova për "Filon" në rrjetë, (AlbSoccer në rrjetë) ose adresa e internetit Filon , AI "Filon", Amëza Filon, Filon (Amëza në rrjetë). Faqja Filon për mendimin tim është gabim trashanik sepse ajo është Korja, Ballina etj. (nuk është vetëm një faqe) e regjistrit ( faqeve, fletave, dokumentave, amëzave etj) të paraqitur në internet e që mund të gjendet nën një adresë të internetit. (pikëpamja teknike)--Hipi Zhdripi 5 Qershor 2007 21:43 (UTC)

Upsss!! Në faktë Amëza e përshkruan edhe më saktësisht se vetë fjala anglisht "Page" sidomos për "Home Page.--Hipi Zhdripi 5 Qershor 2007 21:46 (UTC)

Provë : AlbSoccer (Amëza) lidhjet e jashtme shembull KS Luftëtari, për ne dhe për poseduesit e këtyre amëzave zjidhja më e qëndrueshme mbetet Burimi i të dhënave (<ref>Bla, bla</ref>) si këtu KS Ada, pres mendime.

Udhëzime teknike edhe pse nuk janë të plota ndihmojnë për këtë qëllim : Ndihmë:Redaktuesi

Çka është puna

e këtij Përdoruesi:A. B. a jeni ndonjëri nga ju a? --Hipi Zhdripi 6 Qershor 2007 18:46 (UTC)

Nuk e di mos eshte nganje i sq.Wiki, por di qe eshte nje nga me aktivet te meta.wiki, dhe merret me heqjen e link spam. EaglealDiskuto► 6 Qershor 2007 18:52 (UTC)
Ai perdorues nuk eshte nga sq.wiki, a i fshin spam ketu, ne kuptim te crosswiki. --Proud To Be Albanian diskuto°) 6 Qershor 2007 21:03 (UTC)

Ora e sistemit

Si thoni që ora e sistemit të sq.Wiki të ndërrohet dhe të bëhet GMT+1/UTC+1? Kjo pasi zona kohore e Shqiperisë, Kosovës, Maqedonisë, Malit të zi, dhe tjera të prekura nga gjuhë Shqipe, është UTC+1.
Me pak fjalë, nga ajo që koha e Wikipedisë si default është UTC, në sq.Wiki ora është mbrapa dhe njëkohësisht edhe datat. Ky projekt është vizatuar për ato shtete dhe njëkohësisht duhet të përdor atë orë.
Si thoni ju, doni ta ndërrojmë orën dhe ta çojmë të rregullt?.--Eagleal  18 Qershor 2007 23:48 (UTC)

Diskutim - ora e sistemit

Nuk e di si mendoni ta bëni këtë, por me sa di une e gjith Wiki ka një orë qendrore.A është e realizushme një gjë tillë.me sa e di unë secili mundet ta ndryshon te parapëlqimet e veta dhe ta vëndon orën lokale. --bet_0 21 Qershor 2007 21:50 (UTC)

Nuk e di ne qofte se ti di italisht apo ferngjisht apo gjermanisht. Shiko diskutimet e atyre projekteve. çdo projekt perdore oren e vendit te tyre, cet, utc, etj. Kjo gje mund te behet, dhe duhet bere nje kerkese zhvilluesve, kete do ta beje Dori. Pasi te jene mbledhur votat, dhe me miratimin e ketij komuniteti, atehere zhvilluesit mund te futen ne pune. Te fala. --Eagleal  22 Qershor 2007 00:11 (UTC)

Votimi

Pyetje (2)

A duhet të jet Suaizlanda apo Suaizlandia? Shih këtë: Suaizlandia

Faleminderit, Zeke 20 Qershor 2007 15:24 (UTC)

Si e di une Suaizlanda ose Svazilanda. --Proud To Be Albanian diskuto°) 20 Qershor 2007 15:40 (UTC)

Në pyetje është ajo i në fund. Edhe unë mendoj njejtë por...! Të presim qfar thonë të tjerët. Zeke 20 Qershor 2007 15:43 (UTC)

Suaizlandia eshte gabim duhet te jet Suaizlanda pa i para a. (Besimi është shpëtim. 20 Qershor 2007 16:18 (UTC))
Po shiko, me qellim e shkrujta pa i, Svazilanda e shkrujta si variante e 2, amo si e di une me sakte eshte me v dhe jo me u. --Proud To Be Albanian diskuto°) 20 Qershor 2007 16:51 (UTC)
 • Holanda, Holandia nuk bonë. Tashti të dyjat duken drejtë por cila është krahinizëm e cila gjuhë e njehsuar nuk e di.--Hipi Zhdripi 20 Qershor 2007 22:39 (UTC)

Arësyeja pse përdoret me u e jo me v mendoj është sepse w e kthejmë në u. Si p.sh: William Shakespeare - Uiliam Shekspir. Me duhet të jem e sigurt për saktësin për shkak se kur po bëjmë lidhje Inerwiki atëhere po dalin probleme. Nëse dikush e përmirëson Suaizlandia do të ishte mirë. :-) Zeke 21 Qershor 2007 06:53 (UTC)

Suazilanda sepse po te ishte me v njetje dhe Sweden (Svedia) per Suedine. (Besimi është shpëtim. 21 Qershor 2007 07:28 (UTC))
Problemi është tek i në fund. --Zeke 21 Qershor 2007 07:56 (UTC)
Une dashta vec me thone qe ky shtet tingullon si Svazilanda. Amo ky eshte nje mendim jashte temes (Off-Topic). --Proud To Be Albanian diskuto°) 21 Qershor 2007 10:56 (UTC)

Unë tek Wiktionary e kam bërë Suaizlanda, edhe nga krejt kjo lindi pyetja sepse nëse tashti unë e kam bëjë Suaizlanda (që mendoj se është drejtë), edhe ketu tek Wikipedia është Suaizlandia atëherë nuk mundem me lidhë të njejtin artikull! Zeke 21 Qershor 2007 11:25 (UTC)

U be transfer tek: Suazilanda . (Puntori 21 Qershor 2007 12:34 (UTC))

Boni si të doni. Po ky djali që po thotë se tingëllon si "V" atëherë edhe kjo duhet me u marr parasysh. Mirë do të ishte të diej si e theksojnë vendasit ose në latinisht.--Hipi Zhdripi 21 Qershor 2007 14:21 (UTC)
Ne latinisht eshte "Suazia", sepse ne lat nuk perdoret "land" pasi eshte nje fjale qe eshte futur nga anglo-saxonet. Ne gjuhen e tyre i thone "Umbuso weSwatini" nuk di si ta zberthej por dallohet Swatini. Keshtu qe duket me mire te perdoret si anglishtja (pasi eshte nje nga gjuhet zyrtare) Suazilanda, vëndi i Suazeve. --Eagleal  21 Qershor 2007 14:44 (UTC)

Nëse është latinisht "Suazia" atëher lirisht mundesh me përdorë edhe shqip, dhe nuk ka aspak nevojë për -land. Une komë prirë me -land pasi që nuk kom ditë se çka hamomin është ky shtet. Ky shtetë nuk është tokë e anglo-saksonëve, përçata edhe nuk ka nevojë me u llogaritë si e till. Nuk e di sa jam i çartë por po themë se nuk komë ditë ku me ja ngjitë. --Hipi Zhdripi 21 Qershor 2007 15:02 (UTC)

Upss!!! Sa për gjuhë zyrtare dje u konë spanishtja, portugishtja sot anglishtja neser ku me ditë cila. Ajo nuk lunë rol në gjuhën shqipe.--Hipi Zhdripi 21 Qershor 2007 15:06 (UTC) SO-AZIA, NUK OSHT-AZIA--Hipi Zhdripi 21 Qershor 2007 15:07 (UTC)

Une nuk e di çfare duhet perdorur, per perkthimin. Gjuha jone nuk ka te bej as me latinishten as me anglo-saxonet apo te tjera. Prandaj e kemi te veshtire ta perkthejme. Meqenese ne shumicen e projekteve quhet Suazilanda, besoj se duhet ta perdorim edhe ne. --Eagleal  21 Qershor 2007 15:31 (UTC)
Mir e ka ky djali, edhe ajo me v duhet te merret parasysh. Po si edhe tash eshte, eshte mire. --Proud To Be Albanian diskuto°) 21 Qershor 2007 17:13 (UTC)

Nënvizimi

A dinë dikush të heq nënvizimin e linkut tek shkrimi në fund të faqes për kategorit. Po pyes më qëllim që të mundësohet dallimi i pikave, ashtu që kategorit e titulluara me shumë fjalë përbërse të mund të shkurtohen me një pikë. Për bazë do ta merrnim Ndërtimin e fjalorit. Po mendojë se është logjike dhe e mjaftueshme edhe për ata që mendojnë ma mirë me huazu shkurtesa nga anglishtja. Masi që po përdorim shkurtesa bile të i përdorim tonat.--Hipi Zhdripi 21 Qershor 2007 02:22 (UTC)

Nëse nuk mund të i heqim nënvizimet atëher do të ishte mirë që për këtë qëllim të përdoren shkronjat e mëdha. Fletave udhëzuese për kategori të i ngjitet tabela nga fjalori Tabela e shkurtimeve te fjalorët e shqipes. Problem i ngjajshëm është edhe për cungjet. Është e vërtet që une jam mundu që ta standartizojë por nuk kamë pas njohuri në atë kohë. Tani po më duket e arsyeshme dhe shumë më e lehtë që të orijentohemi në Fjalorin d.m.th në shkurtesat e tij. Kjo do të ishte mirë edhe për ata që do të vijnë më vonë.--Hipi Zhdripi 21 Qershor 2007 02:27 (UTC)

Upsss!!! masanej ata që kanë qefë me bo ma interesante le t´i harrojin pikën.--Hipi Zhdripi 21 Qershor 2007 02:29 (UTC)

Wikimedia Election Notice

If you are able, please translate this notice to as many possible languages and post it anywhere applicable.

The Wikimedia Election Committee is accepting candidates for the 2007 Wikimedia Foundation Board of Trustees election. Please see [3] for more information.

There is still time for a new candidate to be considered for election, and you may now endorse the candidate of your choice (up to 3 candidates) on the endorsements page, [4]. Please read the instructions carefully prior to endorsing. If you can translate the instructions, please do.

If you have any questions, please contact any member of the election committee, who are listed here [5].

Posted on behalf of the Election Committee,
Philippe

Ej mund te vete mire ky perkthim:
Komiteti i Zgjedhjeve Wikimedia pranon kandidatë për Komisionin e të Besuarve Wikimedia 2007. Shikoni këtu për më shumë informacione.
(en) eshte sa per tani. Une do provoje te perkthej m:Board elections/2007/en ne Shqip. deri atehere mire eshte ajo (en) mbrapa. --Eagleal  21 Qershor 2007 11:04 (UTC)
Po le bre mos u mundo me humb kohe se askujt nuk i interesojn ato :D, vetem cka mundohesh. (Puntori 21 Qershor 2007 11:11 (UTC))
Nese don me perkthy, pse jo, nuk ishte keq me perkthy edhe disa faqe tjera te meta-wiki, vullnetarisht kuptohet. --Proud To Be Albanian diskuto°) 21 Qershor 2007 17:16 (UTC)


Faqja e parë

Sipas mendimit tim faqja e parë tani është shumë e pa strukturuar. Për këtë shkak I DREJTI një ditë do të vijë dhe të ndërtoj një faqe të re. Shumë nga ju dini programim por mendoj se kur vjen te dizajni Wikipedia Shqip është ndër më të këqijat. Unë do të mundohem të krijoj një faqe të re është e thjeshtë, kështu që shumë nga linket në faqen e parë do të zhvendosen. Shpresoj se kini mirëkuptim për ketë. Mezi po pres me ja fillua dhe shpresoj se ju do të pajtoheni me mu. Nëse faqja e parë është e mbyllur atëherë ju lutem ta hapni. A dini për ndonjë "tool" që më bënë më të letë ndërtimin e faqes së parë?

Mos te harroj. Po dua të bëhem admin? Cfar mendime keni? --I DREJTI 23 Qershor 2007 07:12 (UTC)

Nuk eshte problem nese e ndryshon faqen kryesore, edhe tjeret, sidomos une, e kane provua te ndryshojne faqen kryesore, por del me shtire se eshte menduar, nevojitet shume durim. Ne moment mua lidhjet ne faqen nuk po me pelqejne. Nuk ishte keq te behet nje faqe me propozime dhe pastaj te votohet. Per puna admin, ne moment ki pak redaktime, por mes veres ishte mire te kemi edhe 3 ose 4 admina me shume. --Proud To Be Albanian diskuto°) 23 Qershor 2007 11:24 (UTC)
Sa i perket faqes se pare tegjith (mendoj redaktuesit shume aktiv) kan patur mendim te keq dhe iu eshte dukur jo e bukur dhe tegjith kan marr ndonje iniciative per te ber dicka dhe fundi ka dal me ndonje ndryshim te vogel pozitiv, sepaku pozitiv sa i perket reagimeve jo negative.
Faqja kryesore eshte e hapur per tu punuar, dmth ti kodin pa problem mund te e kopjosh dhe perpunosh ne hapersira tjera tek "livadhi" yt, por jo ne faqen kryesore per hire te stabilitetit te saje funksional, pra te mos jet her funksionale her jo.
Nese ti ben dizajn 100% te ri atehere hudhet ne votim per tu vendosur se do te pranohet apo jo.
Sa per admin mund te lexosh rregullat e nje edituesi i cili mund te behet admin pastaj kur t'i plotesosh kushtet e hedh kerkesen dhe ne ti hedhim votat varesisht nga puna jote dhe sjellja jote ne ket komunitet te hapur. (Puntori 23 Qershor 2007 11:38 (UTC))

BOT - Wikipedia:Botët/Kërkesë për miratim apo Wikipedia:Administrators

Kerkese urgjente!
Jeni dakort qe te spostoj kerkesat per bot flag request, domethene ato kerkesa per bot, nga faqja Wikipedia:Administrators te Wikipedia:Botët/Kërkesë për miratim pasi eshte faqe e krijuar apostafat per te. --Eagleal  23 Qershor 2007 11:59 (UTC)

Une po i spostoj. Do te dergoj nje mesazh operatoreve qe beren kerkesen, duke i njoftuar per ndryshimin. --Eagleal  23 Qershor 2007 12:10 (UTC)

Votimi Botët

 • Symbol oppose vote.svg KUNDËR - sepse JO SHQIPFOLESIT nuk mund te orientohen te shkojne te e bejne kandidaturen tek lidhja ku ti po don te e besh spostimin. Keshtu qe gjithmon jo shqipfolesit do te bejn kerkesen per bot flag ne Wikipedia:Administratoret. Une jam qe faqja te rrij aty ku eshte. (Puntori 23 Qershor 2007 14:18 (UTC))
Per joshqipfolesit jane link interwiki, qe ekzistojne apostafat. Pastaj ajo eshte bazuar ne strukturen e en:Wikipedia:Bots/Requests_for_approval dhe eshte bere dhe nje redirekt per te nga fjala anglisht. --Eagleal   23 Qershor 2007 14:22 (UTC)
 • Symbol support vote.svg PËR — Për jo shqipëfolësit u rregullua problemi, siç e thashe lart, mjaftoin interwiki qe vene ne ate faqe, me para venin atje sepse nuk kishte iw per te faqja WP:BOT (wiki Bots), ose WP:KPMR (kerkese per miratim), pasi faqet per rrobotat nuk ekzistonin; pastaj duhen ndare zgjedhjet per rrobotet nga ato per admin (ose njerezit), sepse krijohet rremuje.--Eagleal  27 Qershor 2007 13:22 (UTC)
Prova qe jo shqipfolesit e kane te thjeshte, ndoshta edhe me shume, per te kerkuar miratim/aprovim per rrobotat e tyre i gjeni ketu dhe ketu.
Vini Re! Që tani (2 Korrik 2007) e tutje, në qoftë se nuk ka kundërshtime, kërkesat për miratim për rrobotat do të bëhen në Wikipedia:Botët/Kërkesë për miratim (WP:KPMR).

--Eagleal  2 Korrik 2007 16:21 (UTC)

Administratori Ko.S.ystem.OV@

Edhe më tutje vazhdonë me provokime dhe me "normat" personale të tija mbi gjuhen shqipe. Rasti i tanishëm është emërtimi i faqes Manga. Përmabajta e artikullit para se ta ndryshoja ishte një rresht që tregonte se Manga d.m.th është lloj i stripave të prodhimit japonez. Përderisa isha duke punuar në familjen e fjalës "Manga" që në gjuhen shqipe nënkupton fjalë emërore për gjërat e mangëta, ai tentonë me forcë (grisje, zhvendosje artikulli) që trajta përfaqsuese e artikullit të jetë dëshira e tij pra, manga si strip. Përdoruesi është i vetëdijshëm që fjala ka kuptim të gjërë në gjuhën shqipe (e kupton mirë shka do me thonë me pas mangu diçka) dhe përkundër kësaj më fyen me fjalë të huaja si "ignorance", "egoizem" etj.

I lutem bashkësisë që të ndërrmarr masa që përdoruei të mos ketë më të drejten e e grisjes së fletave, sepse ai me të vërtet fyen redaktorët tjerë me fjalë të vrazhda, bënë zhvendosjen dhe grisjen e artikujve sipas dëshirës (sipas interesit të ngusht vetjak). Problemi kryesorë është ai që nga vërejtja serioze ai tenton me do e mosë të fusë në Wikipedia terma nga gjuhtë e huaj, kur nuk mundet direk ai edhe më tutje provonë në forma tjera (Heqja e fakteve për fletën orientuese]) të arrijë bile një pjesë të qëllimit vetjak.

Si do që të jetë sjelljet e tija janë sjelle provokuese për krijimin e një konflikti redaktues me këtë edhe pengonë punën e mëtejshme.--Hipi Zhdripi 23 Qershor 2007 23:35 (UTC)

Argumente:

Te njejten mundem te them edhe per ti, i ke mesu disa fjale dhe bohesh kishem me je dicka. Egoizem, fjale e huaj, ti po dishe dicka. Nese nuk nevojitem ketu, une mundem edhe me shku te Wikipedia gjermane. Mendo cka je tu be vete, tani kritiko tjerte. Sa vjet i ki, 15 apo 16? Nese deshiron mundem me be nje votim se cili te mbajne privilegjet dhe cilit te iu heqen. --Proud To Be Albanian diskuto°) 23 Qershor 2007 23:56 (UTC)
Te nderuar bashkë editues ju per momentin jeni duke me befasuer qe te dy. Mendimin e mire qe kam per ju poma zbehni. Punen qe kemi bere deri tani per te bind te tjeret se ky eshte burim i mire (me qellim per te ber burim te shkelqyer) per informata ju po e zbehni me keto fjale mes jush. Duket qart se ju nuk e keni per ate fjale e cila ne artikullin e njerit ka 2 rreshta ne artikullin e tjetrit 2 rreshta. Ju keni bere pune me te madhe se dy rreshtat tuaj qe nuk iu vie as era artikull e prap ato 2 rreshta doni te i mbroni. Nuk eshte e drejte as per ju e as per ne te tjeret. Ju po e prishni shoqerin tone te cilen "si shqiptar" kokefort mezi e krijuam sadopak nje besim mes veti ne na duhen dhe pjese tjera perberese sikur qe jemi ne qe te shtohet shoqeria puntore e e besuar e ju po e shperndani.
Une nderhyra ne punen tuaj me shprese qe ndoshta do te shuhet kjo mosmarrveshje. Dhe mosmarrveshjen tuaj nuk do te mund ndoshta te e evitonte askush sepse thot populli: "Shpi pa tym e pa idhnim, nuk ka". Une jam i gezuar te jemi shtepi e hidherimi shkon e vjen.
Shpresoj per mirkuptim dhe pajtim mes veti. Pershendetje. (Puntori 24 Qershor 2007 10:56 (UTC))
Edhe une shpresoj qe te bini dakort dhe te mirekuptoheni por ne kete rast me duhet te mbaj anen kosystem. Une kam shume kohe ne wiki dhe jam marrur kryesisht me manga dhe anime. Rrjedhimisht ne se ky administrues do te kishte bere ndonje gje gabim padyshim qe une do te kisha pasur ankesa, por a jam ankuar? Une mendoj se KOsystem po ben nje pune te mire dhe jo nga koka e vet. Thjeshte opinioni im!!!--Lagoon 28 Qershor 2007 13:16 (UTC)
Une personalisht nuk kam asgje kunder dan-it, por nganjehere sun po durohet, dhe une nuk kam asgje fitim me be sipas deshires personale, shija dhe pamja edhe per mue rendesishme si te tjeret, p.sh. disa nga redaktimet te mia jane te strukturuar dhe shpesh tabela me speciale, per kete e bej per pamjen, nje pike tjeter, ne vend se si krejt e perdorin infobox, per me be me thjesht, ai dashti me bo per cdo shkrimtar nje stampe, tani te ASDRENI, dani i rikthej shume redaktime, ku arikulli ka qene katastrofal ([6]), para redaktimit te tij ka qene super ([7]). Stampat infobox jane zgjidhjet me te mira, jo vec une jam kete mendimi, po shume tjere, pasi qe shume artikull perdorin infobox. --Proud To Be Albanian diskuto°) 28 Qershor 2007 15:50 (UTC)

Zhvendosja

Diçka nuk është në rregull me zhvendosjen e faqeve. Paraqite një rreshtë nga i cili nuk mund të kuptohet se nëse kryr zhvendosja apo jo.

Faqja "$1" (lidhje) u zhvendos tek "$2".

--Hipi Zhdripi 28 Qershor 2007 23:51 (UTC)

E vertet e vura re edhe une. --Eagleal  29 Qershor 2007 00:06 (UTC)
E njejta edhe te une, gabim ne sistem, besoj, po kryesorja po e zhvendos. --Proud To Be Albanian diskuto°) 29 Qershor 2007 00:08 (UTC)
Besoj se zhvilluedit kane levizur ndonje gje, ndoshta kur çuan ate notice lart. Ose eshte levizur ndonje gje ne mesazhet e sistemit MediaWiki. --Eagleal  29 Qershor 2007 00:11 (UTC)
Po korigjohem. Te mesazhet e sistemit duket çdo gje ne rregull. Si tha Kosy duhet te jete gabim sistemi i MediaWikit, si software, ose "extremis" gabim ne sql. --Eagleal  29 Qershor 2007 00:14 (UTC)

Përdoruesi Ukalla.com

Perdoruesi Ukalla.com nuk mund te lejohet si nofke rregullat e Wikipedise per website si username. Ju lutem admin u jam per ta bblokuar dhe neqofte se do mund te nderroi nofke. Ukalla.com eshte nje website, dhe website nuk mund te perdoret si nofke. Vizitova adresen dhe permbajtja ka permbajtje jo per te vegjelit, e kam llafin qe eshte si nje pike komunikimi per te medhenj.
P.S.: bannerat e google adSense tregojne link erotikë. --Eagleal  30 Qershor 2007 14:12 (UTC)

ku e ke lexuar kete rregull per Website si username. nëse e ke rregullën në anglisht postohe këtu linkun, se në shqip me sa di unë nuk kemi një rregull të tillë. pastaj bllokohet edhe përdoruesi. tung --bet_0 30 Qershor 2007 14:22 (UTC)
Gjeja e pare nuk ka nevoje per link kjo gje, sepse quhet spam. E dyta ja linku en:Wikipedia:Username_policy#Inappropriate_usernames ky tip username quhet promotional, spam. --Eagleal  30 Qershor 2007 14:37 (UTC)
Përdoruesi u bllokua pa kufi. tung —bet_0 30 Qershor 2007 14:45 (UTC)

Burokrat të ri

Diskuto

Kisha dashur që Dori të merr pjesë në këtë diskutim dhe të japë mendimin dhe qëndrimin e tijë. Une mendoj se në wikipedia shqip është mirë të hidhet në funksion edhe një akses burokrati. Fillimisht kam mendimin që të diskutojmë dhe të japim qëndrimet tona se duhet apo jo të bëhet kjo kurse më pastaj po kaljmë në hapin tjeter (nëse miratohet se duhet edhe nje burokrat) dhe atehere le te paraqiten kandidaturat personale dhe te sponsorizuara dhe le te jepen votat. (Puntori 2 Korrik 2007 14:46 (UTC))

Me sa di unë politika e wikit është një byrokrat për gjuhë, për këtë mendoj se wiki shqip nuk do të marrë edhe një burokrat tjetër. Po pasi që e keni nisur këtë diskutim unë mendoj se nuk kemi nevoj për burokrat tjetër. tung --bet_0 2 Korrik 2007 16:00 (UTC)
Per Bet_0: ne en.Wiki shiko ketu ose en:Special:Listusers/Bureaucrat. Nuk ka kufi per sa duhet te jene. te fala. --Eagleal  2 Korrik 2007 16:12 (UTC)
Nuk besoj se ka rregull të tillë, por edhe po pati jam gati të tërhiqem si burokrat pasi e di që nuk shpenzoj më edhe aq kohë tek Wikipedia. Dori | Diskuto 2 Korrik 2007 23:10 (UTC)
Qendrimi im ishte jo per zevendesim/nderrim por per shoqerim edhe te nje burokrati. Pa keqkuptime. Pershendetj. (Puntori 3 Korrik 2007 07:34 (UTC))

Voto

Jep një votë: {{PËR}} , {{NEUTRAL}} ose {{KUNDËR}}

 • Symbol support vote.svg PËR (Puntori)
 • Symbol support vote.svg PËR — Duhen te pakten dy burokrat ne sq.wiki, kur mungon njeri eshte tjetri --Eagleal  2 Korrik 2007 14:58 (UTC)
 • Symbol support vote.svg PËR --Λeternus 2 Korrik 2007 15:01 (UTC)
 • Symbol support vote.svg PËR --Lem31 2 Korrik 2007 17:12 (UTC)
 • Symbol support vote.svg PËR Dori | Diskuto 2 Korrik 2007 23:06 (UTC)
 • Symbol support vote.svg PËR --Proud To Be Albanian diskuto°) 3 Korrik 2007 00:34 (UTC)
 • Symbol neutral vote.svg ASNJANËSbet_0 3 Korrik 2007 11:02 (UTC)

Pasi që nga 7 votime, 6 janë PËR, atëherë le t'ia fillojë kandidatura. --Λeternus 5 Korrik 2007 11:02 (UTC

Kandidaturat per Burokrat

Te nderuar editues diskutimet dhe proceduren e zgjedhjes së Borokratit vleresoj se duhet vazhduar tek Wikipedia:Administruesit. (Puntori 5 Korrik 2007 13:36 (UTC))

Regullorja Vini Re!

Është fjala për seksioin : Wikipedia:Vini Re!#Përdorimi i gjuhëve të huaja nuk është i lejuar paragrafin 2.2


Tani është:

2.2 Gjuha e librit – Shqip të botuar në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni është niveli i gjuhës me të cilën janë të besueshëm shumica e shqipfolësve.

Duke u bazu që gjuha shqipe është gjuhë fonetike, duhet plotësu me :

2.2.1 Gjuha shqipe ëstë gjuhë fonetike, d.m.th shkruja ashtu si fletë dhe lexo ashtu si është e shkruar.

Unë po e vendosë këtë plotësim përshkak se

 1. sipas ligjit mbi përdorimin e gjuhës, në kijimtarit artistike lejohen përjashtime, mirëpo në to lexuesi është i paralajmëruar me vetë karakterin e librit.
 2. Nga kjo po rrjedhë keq kuptimi për gjuhën e librit shqip tek disa përdorues.
 3. Në bazë të së 1-ës nuk është çdo libër shqip i shkruar në "gjuhën e librit shqip", sepse gjuha e librit shqip është "gjuha e teksteve mësimore shqipe", për të cilat nuk vlenë ligji i përjashtimit.

Si do që të jetë nëse keni dokument (shkresë zyrtare nga institute e gjuhës shqipe) që e dëshmonë që gjuha shqipe nuk është fonetike unë do ta heqë nën-paragrafin. Po që se nuk keni nën-paragrafi qëndronë.--Hipi Zhdripi 7 Korrik 2007 04:21 (UTC)

Fjalët që nuk i takojnë thesarit të Shqipes

Pasi që rregulla e gjuhë shqipe po thotë se fjalë e sajë është vetëm ajo fjalë që shkruhet shqip, dhe shqip shkruhet vetëm me alfabetin shqip të cilat lexohen shqip me zërin shqip, kemi një problem të MADH. Në faktë është problem shumë i vogël pasi që ky projekt nuk ju ofronë njerzëve mësime për gjuhë të huaja por për gjuhen shqipe. E mësova këtë në dikutimin nga artikulli Banhofi, mga Leka.

Pra nëse lejojmë përdorimin e fjalëve që nuk i takojnë shqipes atëher lexuesi duhet të paralajmëohet që nuk është SHQIP dhe të drejtohet te fjala shqipe.

Ju lutem mos provni që të paraqitni aryet se në gjuhen shqipe fjala e shqiptuar nuk ka kuptim, sepse kur po e përktheni shqip po i hup kuptimi, nuk po i përmbledhë gjithë përkufizimin, apo po i humbë botëkuptimi fjalës. Si mund të i humbë kuptimi kur ajo fjalë p.sh.: Rock, "Superman", "Remake" nuk ekziston në gjuhen shqipe. (provo të lexosh shqip: Rock, Superman, Remake, Gerhard Schröder etj. asnjëra kur të lexohet shqip nuk i afrohet origjinalës, tashti shqiptari për me fol me tone të anglishtes duhet me mësu gjuhen angleze për me fol shqip me shqiptarin? Disa edhe nuk mund tö lexohen sikur kjo "të"-ja por tuhet përmendësh. E po gjuha shqipe është fonetike dhe e shkruar nuk është gjuhë përmendëshe.

Pasi që kjo është Enciklopedi dhe ka mision krijimin e urave përbrenda gjuhës shqipe dhe bashkësive të cilat atë e flasin duhet të mbetet ashtu.

Shpjegimet e termeve jepen në gjuhen shqipe të nivelit "të lartë/të përgjithëshem" që e kupton edhe fëmja që kurr nuk ka ndëgju që ekzistojnë gjuhë tjera, fjalët nga lokalizmat ridrejtohen. Fjalët e shqiptuara të lokalizmave mund të përbajnë shpjegime, fjalët që nuk janë të shkruara shqip ri-drejtohen drejt për drejt tek fjala shqipe e pastër, nëse ajo nuk ekziston (nuk e dinë) për momentin atëher shqiptohet fjala dhe përdoret si barbarizëm.

Nuk është shqiptimi i drejtë, po të ishte i drejtë nuk quhet barbarizëm.

Për deri sa të ekzistojnë tyrli-tyrli forme e gjuhëve të huaja do të ekzistojnë edhe artikuj si Krankenhaus e Banhofi sepse nëse është Shqip Schröder ose Jim (Xhim) ose Muhammed ose Anno Domini atëherë jam i sigurt që Banhofi, Krankasia, Arbeitsamti etj janë shqip (bile janë të shqiptume). Edhe gjuha shqipe po del që qenka më e madhja në botë sepse po i përfshika të gjitha juhët e botës dhe paska më së shumti shkronja.

Revolta jote eshte e pranueshme sa i perket artikujve dhe perdorimit të fjalëve të huaja në vend të fjalëve shqipe. Por ti e ke gabim nëse emrat do t'i shqipërosh. Emri është emër dhe nëse unë e kam emrin Luan nuk mund të bëhem Lion ose Llav ose në ndonjë gjuhë tjetër por mbetem Luan si Luan Krasniqi dhe nuk i thon gjermanët Löwe Krasniqi. Pra kritika me pëlqen por jo e tëra sepse është e pa vend në disa pjesë. (Puntori 20 Korrik 2007 09:09 (UTC))

Ne flasim shqip vetem duke i shqiptuar fjalet, nese fjalet nuk mund te i shqiptojme nuk mund te flasim shqip. Pra pa marr parasysh se si shkruhet emri i dikuj ai duhet te shqiptohet. P.sh fjala angleze Jim shqiptohet Xhim dhe nese shqiptohet Jim ateher nuk nuk eshte Xhim po Jim. Perderisa lexojm shqip ne e lexojm ashtu si eshte e shkruar nese e shkruajm Jim e lexojme Jim, nese e shkruajm Xhim e lexojm Xhim. Nuk di si me shpjegu me mire. Por kjo eshte gjuha shqipe, ne fleten projekt po thuhet se eshte projekt ne gjuhen shqipe , kjo d.m.th kombinimet e shkronjave/shenjave lexohen sipas rregullave te gjuhes shqipe dhe cdo kombinim tjeter eshte "GABIM", ska casje ne kete kombinim te shkronjave - sikur kur e thirr nje numer telefoni "GABIM".

Gjermanet i thone LOWE, ata qe e dine. Por kjo nuk ka rendesi aspak per gjuhen shqipe sepse gjuha shqipe eshte e pavarur. Edhe gjermanishtja nuk e ka bashketinglloren "th", kjo nuk d.m.th tashti gjermanishtja me fut ne gjuhen e saj bashketinglloren shqipe "th". Gjuha eshte mjete komunikimi brenda nje hapsire te kufizuar, jashte se ciles nuk ka kuptim. Nepermjet saj shprehen botekuptimet e asaj hapsire te kufizuar. Natyrisht qe njerzit i lidhin keto botekuptime. Te themi truq, ne themi Shqiperia krejt bota thote Albania, tashti me thon edhe na Albania? Albania ne gjuhen shqipe nuk "Ekiston" edhe pse ne e dime qe ne gjuhet tjera ky kombinacio nenkupton Shqiperin, prap se prap botekuptimi shqiptar dhe ai i huaj dallon. Sepse kur e perdorim ne Albania mendojme se si e thrasin te huajt Shqiperin ndersa te huajt mendojne Shqiperine!

Upss!!! Cka me bo me gjermanet qe nuk mund ta shqiptjne "Shqiptar" por e theksojn "Skipetar"? Tashti a me i shti gjermant me zor me thone theksu Shqiptar a? Edhe ata mujin, masi qe te ushtrojin ( d.m.th ndryshojne gjuhen e tyre dhe te i orientojne femijet ne theksimin e shqipes) .

Upsss!!! Sa per miresjellje, ata jo nje person por nje kombi po ja ndryshojn emrin e spo ju ndien aspak! Po, si thash kjo nuk ka te beje me miresjellje por me sistem (gramabtik, pjese te ligjerates, trashegemi etj).

Stampa për datat

Çfar mendimi keni nëse krijojmë stampa për cdo datë por vetëm për pjesën Ngjarje ështu që kemi mundësi që duke perdorur formulën [[{{{{CURRENTDAY}} {{CURRENTMONTHNAME}}}}]] të krijojmë dritare në faqen kryesore në të cilën do të paraqiten ngjarjet "SOT" pra për Çdo ditë automatikisht. (Puntori 20 Korrik 2007 09:16 (UTC))

Edhe une e kam pas kete mendim, problemi eshte aktualiteti. --Proud To Be Albanian diskuto°) 20 Korrik 2007 11:36 (UTC)
Cdo dite lajmerohet materiali i dates se asaj dite sepse vete kodi ne fjal ( [[{{{{CURRENTDAY}} {{CURRENTMONTHNAME}}}}]] ) e thirr ate material dhe e paraqet, pra me ndrrimin e dates ndrron edhe materiali sepse kemi te bejme me nje stampe. Shembull e krijojme stampen: {{22 Korri}} dhe me paraqitjen e 22 korrikut do te shohim se vete thirret materiali.

Sa i perket materialit mund te te punojme ngadal nuk don te thot se duhte patjeter sepse ne disa pjese tanime vetem kemi material.

Patjeter ne kete rast (nese e leshojm kodin ne funksion) eshte krijimi i tegjitha stampave te datave (posacerisht te ketyre qe po vijne (datat dmth). (Puntori 20 Korrik 2007 12:51 (UTC))

Une e pasna kuptua gabim, mendova stampen ne lajme, keshtu eshte shume ide e mire, kjo funksionon pa problem dhe mundet te redaktohet cdo kohe, 10 ngjarje nuk jane patjeter, si te kish kohe bone, une te ndihmoj ku mundem. --Proud To Be Albanian diskuto°) 21 Korrik 2007 12:10 (UTC)

Shembulli

Shih shembullin ketu.
Shih edhe 20 Korrik se si e kam bere. Dmth ne Stampen : 20 Korrik vendosim vetem 10 ngjarje ose me te hershmet ose me te vonshmet ose prej nga te dojme, vetem duhen te jete te radhitura njera pas tjetres me vite, kurse tjerat ngjarje i vendosim ne artikullin e dates. (Puntori 20 Korrik 2007 13:26 (UTC))

Stampa:KUFKOS

Perdoruesi Bolonium (en)(flet vetem anglisht) kembengul qe harta e asaj stampe eshte e gabuar. Une nuk di çfare te bej pasi nuk di shume per ato zona. Ju lutem te perballoheni me kete problem. --Eagleal  1 Gusht 2007 19:16 (UTC)

Nese bene ai edhe njeher ndrshime pa i argumetuar shqip ateher e bllokon stampen.- Hipi

e shquar / e pa shquar

Bartur nga faqja ime e diskutimit. (Puntori 14 Gusht 2007 20
35 (UTC))

Nuk po me duket se eshte mire qe ne gjuhen shqipe te perdoren trajtat e shquara per artikuj. Ne gjuhen shqipe thojme p.sh. Tiranë e jo Tirana, ne italisht apo gjuhet sllave ndoshta eshte OK mirepo jo ne gjuhen tone. Mua personalisht shume me pengon ky sllavizim i gjuhes sone. Beli 13 Gusht 2007 18:53 (UTC)

Une personalisht nuk e llogaris si sllavizem, edhe pse ndoshta nuk eshte mire. Une kur jam inkuadruar intenzivisht ne Wikipedia shqip ka qen 16 prill, 2006 dhe atehere me wikipedia ka patur 7000 artikuj legjitim dhe strukturimi i artikujve ne te shquar vecme ka qene i caktuar nga ana e edituesve me te hershem dhe rikthimi i wikipedias ne te pashqaur tani eshte praktikisht i pa mundeshem sepse ka shume artikuj. (Puntori 13 Gusht 2007 20:53 (UTC))

Ne rregull, mirepo ne te ardhmen do te hapen edhe me shume artikuj, e atehere ndoshta edhe wikipedia shqipe do te behet shume e njoftur tek shqipetaret si enciklopedi. Me siguri qe do te kete njerez qe me intenzivisht do ta kerkojne nje drejtshkrin shqip dhe te paster. Atehere do te jete me veshtire te i rikthejm artikujt ne gjuhen e drejte shqipe. Po mundemi qe nga tani mos ta praktikojm nje deformim te ghuhes sone. Pershendetje Beli 13 Gusht 2007 21:04 (UTC)

Pajtohem me ty, por per nje veprim te ketill mendoj se duhet diskutuar ne Wikipedia:Kuvendi dhe atje te japim mendimet dhe qendrimet tona dhe pastaj te punojme ne ate drejtim, une personalisht jam perkrahes i qendrimit qe keni ju sepse tentoj qe te plasoj informate te sakrte dhe te pranueshme me qellim te ndihmoj pozitivisht kerkuesit e informatave ne wikipedia shqip. Pershendetje. ´(Puntori 13 Gusht 2007 21:09 (UTC))

E shquar apo e pashquar nuk ka aspak lidhje me sllavizem. Tirana apo Tirane eshte njesoje per nga kuptimi. Nese e ke per ate se ciles trajte i japin perpasi ne Fjalore, mundem me te thane se asaj te pashquares, sa kam mund me vrejt. PSE ?????, nuk e di. Por nese je i interesuara qe te shkruhen artikujt ne trajten e pashquar ateher te lutem informohu dhe gjeje pergjegjen ne kete PSE. Nese nuk e gjene ndonje rregull ne gjuhen shqipe per kete te lutem mos na ngatrro se bohet lomsh. Deri sa nuk e gjene ndonje rregullore artikujt hapen ne trajten e shquar. Shembull:

1. Komuna e Prishtines, pjesa e pare eshte e shquar. Transformo ne te pashquar si po duket.--Hipi Zhdripi 13 Gusht 2007 23:33 (UTC)

Kategorit jane ne te pashquaren shumes!!!! -- Pra, kjo nuk eshte deformim, sepse deri me tani nuk kam hasur ne ndonje dokument qe ne enciklopedi shqipe te perdoret trajta e caktuar. Une nuk e njoh serbishten as italishten, por trajta e shquar per Wikipedian eshte me praktike. Ketu jane marre parasysh edhe gjurmimet e njerzve ne internet. Po si thashe nese ke ndonje rregullore urdhero e prezento, por te lutem mos ja fut kot, slavizem, deformim etj.

Une qe ne pergjigjen e pare i ceka te 2 elementet kyc: 1. se nuk ka te bej me sllavizmin, 2 se ka shume artikuj (pra cdo iniciativ per nderrim te ketill krijon lemsh).
Edhe per kunder kesaj mendoj se kjo teme mund te mbetet e hapur per ate dhe propozova diskutimin ne Wikipedia:Kuvendi. Nje mundesi per te ofruar faktet ata te cilet mendojne se "eshte gabim" trajta e shquar. Une mendoj se diskutuar per gjerat qe jan gabim dhe jo per ato se duken apo jo bukur sepse bukuria eshte relative. Pershendetje. (Puntori 14 Gusht 2007 09:13 (UTC))

Jo jo une nuk po ja fus kot, zoteri!!! Por me vite e vrej kete fenomen tek ne. Edhe emrat ngjiten tek ne ne trajten e shquar. P.sh. ne vend qe nje vajze te i lehet emri korrekt shqip ADELINË e pagezojn ADELINA. Ky eshte deformim per dijenin time, edhe me lart e kam ceke se eshte PER MUA deformim e nuk e inkludova askend ne kete mendim. Pra per mua thuhet p.sh. "Kjo vajze quhet Adelinë" e jo "Kjo vajze quhet Adelina". Kur pyetet p.sh. kush e beri fajin, atehere e vetem aehere thuhe Adelina. Nje shembull per ata qe e din gjermanishten, asnje Artikull nuk hapet te ata me "Der Gerhard Schröder" por "Gerhard Schröder" mbasshtojca tek ne per femrore -a dhe per mashkullor -i perdoret normal kur nje person vepron dicka, dhe si titull p.sh. per artikuj pasiv. Nje person ne veper thuhet/shkruhet ne trajten e shquar. Une nuk jam albanalog por kjo me duket mua personalisht si devijim i drejtshkrimit shqipetar. Tung Beli 14 Gusht 2007 15:00 (UTC)

E shquara dhe e pa shquara duhet analizuar ne aspekt te rregullores se gramatikes se gjuhes shqipe dhe jo ne baz te asaj se si tingellon. sa i perket asaj se Adelina apo Adelinë eshte shum fleksibile, ne librat e historise shqiptare njihet Breteresha Teuta (dhe jo Teutë), pastaj Antigona dhe emra te tjerë dhe disa tjere perdoren ne te pa shquar.
Pra ajo qe duhet analizuar ne eshte: Cila eshte e verteta? dhe jo Cila na duket me e pershtatshme? sepse nuk ka shije te njejta ne njerez te ndryshem. Pra duhet t'i permbahemi rregullores dhe jo asaj se cka mendojme ne apo 1 shkrimtar sepse edhe ai 1 shkrimtar eshte vetem 1 njeri dhe jo rregulla themelues. SJELLNI FAKTE DHE MBYLLET TEMA. (Puntori 14 Gusht 2007 20:35 (UTC))

TM-ja e shkencetareve

Djem pasi qe kemi vendose qe titujt e ndryshem te mos perdoren ne titullin e fletes se artikujve ateher duhet gjetur nje zgjidhje per TM e titujve shkencore dhe akademike. Pse kemi vendose ashtu tani besoje qe nuk ka nevoje te riperseritet, thjeshte sepse nuk flitet vetem per njate drejtim per personat por edhe me gjere e ndoshta nuk ka aspak te beje me profesionin e njerzeve. Edhe ata nuk e kane pase ate titull qe kur jane linde.

Ne fakte ne Wikipedia po na dalin shume pake ekonomist, filozofe, gjeografe etj. shqiptare pasi qe ata te gjithe (shumica) po futen si shkrimtare. Faji nuk eshte i yni sepse per veprat e tyre ne lemite profesionale hasim shume pake ne literaturen shqipe. Pra faji se paku nuk eshte i fresket qe nga ditet tona por i ka rrenjet ne rrethanat e ndryshme qe kane sunduar ne trojet tona. Per kete do te ishte mire qe ata qe jane te interesuar per seleksionimin e kategorive te kene parasyshe te dallojne ne TM-ne e diplomave. E di qe eshte shume veshtire sepse nuk eshte lehte edhe nga tekstet mesimore te nxirret informata e plote per TM-at e diplomave. Per shume ke thuhet se ndoqi studimet por nuk thuhet se a ka mbaru. Edhe une i kam ndjeke dy pare studime por kurr njonin nuk kom mujt me maru. S´kam diplom, s kam TM.--Hipi Zhdripi 23 Gusht 2007 12:46 (UTC)

Ke te drejt. vetem nese i shohim personalitetet tona (ashtu edhe si i fute ti shkrimtart ne projektin e profesioneve) na dalin gjysma pa diplom. Une pajtohem qe titulli i personit perkates te vendoset sebashku me emrin e tije. (Prof. Dr. Mrc. Cr. Vr. Tc. Puntori., titujt jan te mit dhe diplomat jan te miat hahhahaa). (Puntori 23 Gusht 2007 13:01 (UTC))

Kadale bre se ka. Po krejt jane pasi qe e ka marre ne dore dajaki.hahahah. Seriozisht duhet te seleksionohen ashtu qe tipat e tille qe thojin prej "numrave te telefonit" te mos bajin derte per TM-at e tyne. Edhe pse prej rruges qe njeriu duhet te krijoje bindjen e vete, vete pa ndikimim te dajakut nuk bene qe te devijojme. Ne fakte per mu tema e shkrimtarve nuk me inereson hiq, po masi u bo kjo pune e (+ konzervativat) shqiptart po menojin qe vetem me shkrimtare arrihet kultura po duhet me u interesu.

Nejse na po mundohemi qe te i kontrollojme/rrespektojme perdorimin e TM-ve qe ekzistojne ne kategori, per artikuj ajo eshte pune le te mbetet ne ndergjegjen e redaktoreve. Aty jemi te pafuqishem edhe po te ishim 100 aministratore e byrokrate.--Hipi Zhdripi 23 Gusht 2007 13:36 (UTC)

Kategoria e shkrimtarve

Duhet vendosur se kush hyne ne kategorin Shkrimtare shqiptare. 1. Gjithe shqiptaret qe shkruajne libra me karaktere nga arti i leterise (letersis se pranuar apo te lire). 2. Anetaret e shoqatave shqiptare te shkrimtareve (natyrisht te pranuara nga institucionet) 3. Shkrimetaret profesionist - qe kane kryer diplomimet ne gjuhen dhe letersin shqipe.

Sipas funksionimi te projektit (popullit) Shkrimtare shqiptare jane gjithe shqiptaret qe shkruajne libra me karaktere te artit te letersis (pa perjashtime).

Sipas TM (te drejtes ligjore) Shkrimtare shqiptare jane anetaret e shoqatave shqiptare te shkrimtarve te regjistruara prane institucioneve perkatese.

Sipas te drejtes shkencore ata qe e kane kryer ate profesion d.m.th kane diplomu ne gjuhen dhe letersine shqipe.

Pervojat nga projektet tjera te Wikipedias jane te mira por edhe ato nga projekte te jashtme nuk bene te nencmohen. Per kete do te isha mirenjohes per secilin mendim te nxjerrur nga pervoja personale me projekte te tilla.--Hipi Zhdripi 23 Gusht 2007 13:22 (UTC)

Shkrimtar shqiptar eshe ai shqiptar qe ka shkruar dhe botuar liber i cili i eshte redaktouar, recenzuar. Nuk mund te vendosen kufi mbi kete ceshtje se ishte apo jo pjese e nje shoqate shkrimtaresh, dhe ishte apo nuk ishte i diplomuar ne letesri, nuk mund te kufizohet e te mos quhet shkrimtar. (Puntori 23 Gusht 2007 13:32 (UTC))


Kritika po lype. Dhe mendoje qe nuk bene te nencmohet kjo kritike. A do te dalin te kenaqur pas seleksionimit une nuk e di. Po du me thane ky seleksionim ka me i ngja si babait, te birit e gomarit ne ate gojdhenen kur baba e biri hypin mbi gomar, i ndrojne vendet dhe ne fund e marrin e qesin gomarin ne supe. Por prap se prap populli i perkeshe. Cka eshte e verteta kritika po lype qe me cenzure me kriju kulture, e kjo nuk bene ne Wikipedia ose me ja bo si gjermant Enciklopedia e lire e i kane blloku faqet!!!--Hipi Zhdripi 23 Gusht 2007 13:43 (UTC)

Faqja, apo rubrika në Wikipedia: "Lista e shkrimtarëve shqiptarë", apo "shkrimtarë shqiptarë", kujtoj se është ndër rubrikat problematike. PSE?! SEPSE: Pas luftës në Kosovë, kësaj Luftës së fundit, që ndodhi në mbarim të këtij mileniumi, letërsia, por përgjithsisht artet, përjetuan një lulëzim kuantitativ. Pra, na pollën shkrimtarë thuaja se në çdo lagje. Kriteret që ishin dikur;recensionimi, redaktimi, lekturimi, dhe vlerësimi, u hoqen fare, ose u bënë tepër formal. Mjerisht ka plot shkrimtarë që qarkullojnë vetëm nëpër lagjet e tyre dhe ende nuk e dallojnë SHTYPSHKRONJËN nga SHTËPIA BOTUESE. Më ka rastisur të shoh libra, dhe që i lexoj nga kureshtja, ku autori, njëkohësisht është autor dhe redaktor. Si mund të shkruaj libra ai që nuk i di rregullat elementare të LOJËS?! Kam përshtypjen,nga informacionet dhe me sa mund ta përcjell letërsinë, se gati e njëjta gjë ndodh edhe në Shqipëri. Brengos fakti se jo rrallë ndeshim libra nën nivelin mesatar, të nënshkruara nga shkrimtarë të njohur. PSE NDODH KJO?! SEPSE: shkrimtari dhe artistët përgjithësisht po përbuzën, po luftojnë për ekzistencë. Dy demokracitë e reja, ajo në Shqipërinë etnike dhe kjo në Kosovë sikur nuk kanë nevojë për artin përgjithësisht, e në veçanti për shkrimtarin. Jeta është politizuar, ka rënë mjegull... Shkrimtarët nuk e meritojnë përbuzjen, sepse jan VETËDIJA E KOMBIT. Ma tërhoqi vëmendjen diskutimi i juaj lidhur me këtë temë, prandaj desha të jap pak kontribut. Shkrimtarin nuk e bën shkrimtar titulli, por veprat. Në letërsinë e përbotshme, por edhe në letërsinë shqipe kemi shumë shembuj kur shkrimtari ka mbërri zenitin e famës edhe pse ka pasur një përgatitje të mesme shkollore si: Rifat Kukaj autor i rreth 100 veprave që është emër i madh në letërsinë shqipe përgjithësisht; poashtu gjeniu i letrave shqipe të modernes dhe postmodernes shqiptare: Anton Pashku. Pra, kriteri është vepra, por thash pak më lart, në këtë mjegull, në këtë amulli, kemi plot shkrimtarë të vetshpallur. Ardhshin kohë më të mira! Letërsinë e çojnë përpara kriteret... Përshëndetje nga koderguri! Përdoruesi: koderguri 28 gusht 2007

Jam i pajtimit që ka lulëzuar sasia dhe po ashtu e marrë si gjë e mirë. Se seleksionim mund të bëhet vetem aty ku ka. Shumica e shkrimtareve të asaj kohe i kanë kritikuar sistemet për diktaturë. D.m.th vetë shkrimtarët e kanë lypë këtë ditë ku njerzit mund të shprehin mendimin e tyre lirshëm, nëse kanë menduar vetëm për vete, e bajshin meshnet. Kur të hapet dritarja nuk hynë vetëm ajër i pastër! Por siq është me artin natyrorë të njeriut, ai nuk njehë rregulla, shkollim e kultivim. Në anën tjetër arti profesional është diçka tjetër, e ka "marifetin e vetë". Për këtë më është dukur e udhës që të ndahet ashtu si e kam paraqitur më lartë. Fundi i fundit ata që kanë studiuar këtë lëmi kanë treguar durimin dhe nënshtrimin e tyre këtij "marifeti" dhe në shoqërin e kohës sonë ja vlenë që kjo të dallohet. Për shkrimtarët si Rifat Kukaj e të tjerët ne nuk mund të i filtrojmë ashtu, atë duhet ta bëjë Akademia, ata i kanë mekanizmat dhe ju japin titujt përkatës, ku ta di une bashkëputorë, anëtarë edhe nëse nuk ka duhet të i krijojnë ashtu që të bëhet mirënjohja e cilësisë së punës së tyre. Ata duhet ta bëjnë seleksionimin, ne vetem mund ta "përcjellim" punën e tyre. Mua nuk më ndihmon titulli p.sh për Hasan Prishtinen që i jepet në internet , patriot, demokrat, njeri i madh e i vogël. Këtë mund ta shkruaj secili që ka internet. Amo, kur ta thotë Akademia atëherë asaj pune i vihet kapaku. Ndoshta Akademia i ka vu kapak këtyre gjërave por ne këtu nuk po e dimë. Kur kam qenë 9-10 vjeç kam vizatu portrete të figurave nga libri "Historia e Gjuhës dhe Letersisë Shqipe" por sa më kujtohet aty nuk ka pasur tituj konkret. Ka pasur lavdata por nuk ceket p. sh nga Akademia është shpall bla, bla por nga populli është shpall bla, bla. E po tani gjendja ka ndryshuar dhe Akademia duhet të ecë me kohën.--Hipi Zhdripi 29 Gusht 2007 01:38 (UTC)

Upss!!!Me fjalorin e Hipi Zhdripit, në kohën e "fjalës së lirë" nevojitet mekanizmi tjetër si ky p.sh Hipi ZhdripitTM. Akademia e ka të drejten e lëshimit të TM-ve. Kështu dallohet që Hipi Zhdripi nuk është as autor, as redaktorë por vetem një zhgallavitës.--Hipi Zhdripi 29 Gusht 2007 01:45 (UTC)

Nuk janë në pyetje vetëm shkrimtarët. Janë në pyetje këngëtarët, aktorët, dëshmorët, heronjtë, etj. etj. Unë për veten time kamë besim në institucionet shtetrore shqiptare më shumë se në çdo gazetë apo ku ta di une burim tjetër vetjakë. Fundi i fundit ata e japin pasqyren zyrtare na pëlqeu apo jo kjo. Ka shumë akademi, universitet e lloje tjera por për të hekur megullen duhet i atyre shtetrore.

Upss!! Akademia nuk bonë me nënçmu edhe rolin e ati trentit "tingullit 3" apo të Adelinës e ku ta di une. Ata duhet ta seleksionojnë. Po i nënçmuan këto ndahen nga toka e shkojin në qiell.

Lindi, lindur, u lind

Per me shume Wikipedia:Projekti Gramatika--Hipi Zhdripi 24 Gusht 2007 16:09 (UTC)

Diskutim për artikullin "Balaj" nga koderguri

Artikulli me emrin "Balaj" nuk është libër. Nëse këtë artikull e kam vendosur gabim, ju mund ta vendosni ku të doni, përveçse në artikullin "libër". Unë mbase e kam vendosur gabim, por ma merr mendja se vendosja e këtij artikulli në kategorinë e artikullit "libër" është edhe më e pavend. Psh. mund të krijohet një artikull me emrin "COPËZA HISTORI" etj. Sa më përket mua mund edhe ta fshini fare, por ato janë argumente. Jam rritur me ato personazhe


Pikerisht eshte kjo "COPËZA HISTORI" ajo qe po kerkohet. Projekti qe ju kame propoziar nuk eshte vetem per libra ne kuptimin e ngushte por edhe per perbledhje tjera. Ju faleminderit per iden.

Si do qe te jete une do te ju propozoja qe ne krye te artikullit te fusni te dhena mbi katundin (po nisem nga ajo qe ju i keni ato) ndersa ne seksionin e Historise se katundit mund te fusni kete ngjarje, perderi sa te tjeret e pranojne qe ja vlene qe te futet ne historin e ati katundi.

Une ne projektin e prezentimit te punimeve qe ne i themi projekti i librave po e hape nje flete ne te cilet punimet e tilla do te prezentohet ngjajshem me librin :b:Mahi të zgjedhura nga lufta kuptohet me teme tjeter : b:Copëza historie nga lufta e Kosovës. Ju mbete juve te zgjidhni titullin keto ishin vetem propozime.--Hipi Zhdripi 25 Gusht 2007 18:59 (UTC)

Ja nisa, shiko ketu. Te lutem permiso gjithe cka qe nuk te duket korrekte.--Hipi Zhdripi 25 Gusht 2007 19:41 (UTC)

Betawiki: better support for your language in MediaWiki

Dear community. I am writing to you to promote a special wiki called Betawiki. This wiki facilitates the localisation (l10n) and internationalisation (i18n) of the MediaWiki interface. You may have changed many messages here on Wikipedia to use your language for your language profile, but if you would log in to for example the English language Wiktionary, you would not be able to use the interface as well translated as here.

If you wish to contribute to better support of your language in MediaWiki, as well as for many MediaWiki extensions, please visit Betawiki, create an account and request translator priviledges. You can see the current status of localisation of your language on meta and do not forget to get in touch with others that may already be working on your language on Betawiki.

If you have any further questions, please let me know on my talk page on the Dutch Wikipedia. We will try and assist you as much as possible, for example by importing all messages from a local wiki for you to start with.

You can also find us on the Freenode IRC network in the channel #mediawiki-i18n where we would be happy to help you get started.

Thank you very much for your attention and I do hope to see some of you on Betawiki soon! Cheers! Siebrand (Betawiki user page) 26 Gusht 2007 17:49 (UTC)

Per ekonomine -2-2

jeni te mire dhe interesant

Figurat dhe Botëkuptimet Fetare

Botëkuptimet fetare ju lutem paraqitni nën seksionin Botëkuptimi fetarë që të dallohet nga shkenca. Nuk është nder e rrespekt ndaj lexuesit të paraqitet botëkuptimi fetarë si botëkuptim shkencorë dhe anasjelltas. Ndoshta Allahu është I Madhi Zot e ndoshta Jezusi është Krishti sipas botëkuptimeve fetare por për shkencën Allahu është fjala arabe për termin fetarë Zoti si krijues i gjithësisë, Jezusi është prirës i një lëvizje të popullit të Jerusalemit/Izraelit kundër sundimit romak.

Nuk është e drejtë që në enciklopedi të paraqiten pjesë nga librat e shenjtë si shpjegime shkencore, është veprim kundër fesë dhe kundër shkencës sepse që të dyja kanë NDER/ETIKË.

Kjo hapësirë më tepër po i ngjanë një arene botëkuptimesh fetare se sa shkenore. Leni fenë në vend të vet. Këtu kanë vend kontributet e fesë për njerzimin jo botëkuptimet e fesë. Po siç po duket asgjë nuk po shihet. Edhe të arriturat e fesë i keni mbuluara me botëkuptime fetare. Shkruni mer sa xhamia e kisha janë hapë në botë ku gjërat që për ne sotë janë të vetëkuptueshme kanë qenë ëndërr, shkruni që deri në xhungëll e shkretirë feja e ka sjell rendin e zhvillimit të shoqërive primitive. Shkruni për ato figura që tërë jeten ja kanë kushtu vetëm përmisimit të jetës së njeriut. Feja ka plotë, nga të dy anët. Shka po menoni mer, a jena na në mesjetë a?

Tregoni se sa është vështirë që nga një njeri që është i mësuar të jetojë i lirë në natyrë (i egër) të zhvillohet një njeri që paraqet interes dhe kontribut për zhvillimin e gjithë njerzimit. Tregoni se shkalla e parë në këtë drejtim për shumë shoqëri ka qenë kisha e xhamia. Por mos gaboni të mundoheni që të ktheni shiptartë nga shkolla në kisha e xhamia për mësim sepse kjo bie kundër etikës së vetë kishës dhe xhamisë. Kisha e Xhamia ndër shqiptarë sot është vend ku njerzit paraqesin dhe gjejnë mirënjohje ndaj krijuesit, fal zotit nuk është më vend ku mësohet shkrim leximi (së paku nuk është nevoja) sepse kemi arritur në atë shkallë që të kemi shkolla. Kërkoni në gjuhen e sotit që nëpërmjet juve të i jepet të nevojshëmëve një mundësi që të arrijnë edhe ata një shkallë zhvillimi më të lartë dhe të kontribojnë në zhvillimin e njerzimit. EC ME KOHËN - i thonë ksaj pune --Hipi Zhdripi 1 Shtator 2007 06:58 (UTC)

Upss!!!Nuk është çudi që njerzit për paraqitje dhe gjetje të mirënjohjes kërkojnë shtëpi tjera, sepse shtëpit e zotit janë në duar të "polifetarëve"--Hipi Zhdripi 1 Shtator 2007 07:28 (UTC)

Preparation of Fundraiser 2007

Per PErdouesin Leke Mjeku:


Hi, this is just a first introduction message to tell you: there is more to come. I am dealing with the Project Management of the Fundraiser 2007 and therefore will search for contacts of wikimedians who can help us to do our tasks on all projects. I am actually also building the structure for the fundraiser on Meta. We will need people who help to design buttons, translate texts of buttons, documents, sitenotices etc. Should you feel you want to co-operate please let me know. You can reach me on my meta user page or by e-mail at scretella (at) wikimedia (dot) org. If you wish to notify us that you would like to co-operate on translations, it would be nice if you used e-mail and copied the e-mail to me and Aphaia (aphaia (at) gmail (dot) com). Thank you for your attention and I hope to meet you soon! Cheers :-) -- 4 September 2007 Sabine

Faktet

Ti nuk je ne dijeni se sa me pelqejn mua faktet. Une jam 100% pro fakteve, por jo pro provokimeve. Une mund te te sjell pjese nga Bibla, perfundime dhe konkluzione mbi Jezusin dhe Biblen te cilat jane fakte dhe te verteta e qe ato qe ke sjell ti jan vetem copeza te nxjerra nga konteksti.

Sido qete jete, kete INTERESIN TEND PERSONAL, te KENAQJES TE VETVETES une aspak nuk e perkrah dhe nuk e pelqej, sepse keshtu arrihet deri tek percarja mes te rinjve shqiptar.

Meqe jam musliman dhe meqe je i krishter ASNJEHERE nuk te kam provokuar me materiale ndaj asaj qe beson. Edhe pse une kam fakte te argumentuara dhe te komentuara te pjeseve te marra nga Bibla prseri nuk me ka interesuar te i postoj ketu duke tentuar te ruaj neutralitetin dhe etesin qe eshte ne wikipedia shqip.

Ti sa here qe do te provokosh une do te te bej largimin e perkoheshem te mundesise per komentim e postim, pra MOS PROVOKO sepse ato qe po sjell ti NUK JAN FAKTE, por MATERIAL I MARR NGAINTERNETI.

P.S: Kete tekst mund te e gjesh edhe ne Wikipedia:Kuvendi nen te njejten teme. ((ME ty nuk dikutoj.)) (Puntori 13 Shtator 2007 14:41 (UTC))