Jump to content

Wikipedia:Projekti Biografi/Shkrimtarë shqiptarë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Projekti Biografi/Shkrimtarë shqiptarë eshte parapare si nevoje e kohes per te seleksionuar periudhat, drejtimet dhe stilet e shkrimtarve shqiptare. Ketu duhet pasur parasyshe zhvillimet e lemise "shkrimtare" dhe kuptimet profesionale dhe ato popullore. Deri me tani nuk kemi ndonje artikulll qe do te na lejonte seleksionim shkencore pasi qe ne gjuhen shqipe nuk ekziston nje vije e prere ne mes te shkrimtarit profesionist dhe ati popullore. Ne baze te kritikave qe i jane bere Wikipedias duket se edhe ne lemin e shkrimeve duhet bere seleksionimi ne mes te shkrimtarve qe shkruajne shkresa "tallava" dhe atyre "konzervative". Si do qe te jete si shkrimtar profesionist merren ata shkrimtare qe pran institucioneve shtetrore kane diplomuar ne lemin e Pedagogjise apo kane diplomuar ne gjuhen dhe letersin shqipe.


Shenimet e mbledhura dhe te filtruara sipas burimit te te dhenave do te perdoren me tej ne kategori perkatese per shkrimtaret apo autoret varresisht se cka del nga burimet. Keshtu dallohen "shkrimtaret" nga numrat e telefonit nga shkrimtaret e numrave te "univesiteteve" dhe ata qe populli i ka ne koke e zemer. Arikujt nuk mund te kontrollohen por me kete mundesohet pak a shume kontrollimi i kategorive.


Shkrimtar profesionist[Redakto nëpërmjet kodit]

 • Jeronim De Rada - punojse ne arsim [1] (supozim i gjuhes)
 • Zef Serembe - studiues prane J.D. Raden [1]
 • Ndre Mjeda - Dr. shkencave filozofike e teologjike [1]
 • Gjergj Fishta - studio per filozofi e teologji ne Bosnje. [1]
 • Asdreni - mbaroi normalen rumuno-shqiptare, te themeluar prej Nikolla Naco [1]
 • Lasgush Poradeci - studimet e larta per filologji humane i kre une Grac te Austrise. [1]
 • Faik Konica - Kreu studimet per Let. dhe filozofi ne Uni. Shteteror te Dizhonit (Dijon, Fran.), Magjister i artit dhe let. Masacusets.[1]
 • Ernest Koliqi - Dr ne Rome tema: "Epika popullore shqiptare" [1]
 • Migjeni - punoi si mesues [1] (supozim i gjuhes) -
 • Dhimitër Shuteriqi - Kryetar i LShASH-se [1] (supozim shkrimtar me diplom)
 • Jakov Xoxa - mbaroi studimet e larta per gjuhe-letersi romane - Sofje [1]
 • Martin Camaj studio Sllavstiken dhe roanistiken - Beograd [1] (supozim qe e ka kryer)
 • Dritero Agolli - kreu studimet e larta per filologji - Leningrad[1]
 • Nasho Jorgaqi - kreu st. e larta per gj.-letersi ne Uni. Tirane[1]
 • Agim Shehu - kreu st. e larta per gj.-letersi ne Uni. Tirane[1]
 • Dhori Qitiazi - kreu st. e larta per gj.-letersi ne Uni. Tirane[1]
 • Dhimitër Xhuvani -kreu st. e larta per gj.-letersi ne Uni. Tirane - studio ne Inst. e Let. - Moske[1]
 • Ismail Kadare - vazhdoi st. e larta per gj.-letersi ne Uni. Tirane dhe ne Maksim Gorki-Moske[1] (supozim i ka mbaruar qe te dyjat)
 • Betim Muco - Simolog (Fizikant) i doktoruar. Nje nga poetet me te njohur shqiptar. Gjithashtu ka korrur sukses me shume libra me tregime e disa romane te tij.[1]
 • Rexhep Qosja - diplomoi gju.-let. Uni. Prishtine, teza e Dr. se filologjise ne Beograd "Asdreni - jeta dhe vepra".[1]
 • Ali Podrimja - kreu Filozofikun per albanologji - Prishtine[1]
 • Dushko Vetmo - ka studiuar teologjin ka sherbyer si famulitar dhe si profeso i gjuh. e let. shqiptare me Uni.Kalabri.[1]
 • Lluka Perrone - punoi si mesues i gjuhes frenge ne Kastrovilari [1] (supozim qe njohurit profesionale vlejne edhe per gjuhen shqipe)
 • Karmell Kandrva si pedagog ne Un. Kalabrise[1] (supozim qe eshte kriter per shkrimtar profesionist)
 • Murat Isaku - st. e larta per gju.-let. i kreu ne Beograd[1]
 • Nasi Lera - st. e larta per gju.-let. te shqipes i kreu ne Tirane[1]
 • Koci Petriti - st. e larta per gju.-let. te shqipes i kreu ne Uni. Tirane[1]
 • Agim Vinca - st. e lart. ne degen e gj. leter. i kreu ne Uni. Prishtine [1]
 • Sabit Idrizi
 • Skënder Drini - st. e larta per gju.-let. te shqipes i kreu ne Uni. Tirane[1]
 • Besnik Mustafa - u diplomua per gjuhen frenge prane Fak. per gj. te huajaja ne Uni. Tirane [1]
 • Prenc Zogaj - st. e larta per gju.-let. te shqipes i kreu ne Tirane[1]
 • Anton Papleka - st. e larta per gju.-let. te shqipes i kreu ne Tirane[1]
 • Visar Zhiti - ndoqi Institutin e Larte Pedagogjik te Shodres, punoi si mesues [1] (supozim i gjuhes)
 • Bedri Dedaj - mbaroi studimet e larta ne Moske, ne degen e psikologjise dhe te pedagogjise e let. per femije.[1]
 • Odhise Grillo - st. e larta per gju.-let. i kreu ne Uni. Tirane[1]
 • Ferit Lamaj - ka kryer studimet e larta per gj. let.[1] (Ku nuk ka te dhena)
 • Vath Koreshi - st. e larta per gju.-let. i kreu ne Uni. Tirane[1]
 • Zija Cela - st. e larta per gju.-let. i kreu ne Uni. Tirane[1]
 • Bardhyl Londo - ka kryer st. e larta ne Uni. Tiran [1] (supozim per letersi dicka)
 • Mehmet Kraja - ka studiu ne Fak.Filozofik te Uni. Prishtine [1] (supozim i ka kryer)

Shkrimtar popullore[Redakto nëpërmjet kodit]

Gjithe shkrimtaret per te cilet ne Wiki nuk kemi te dhena mbi profesionin e sakte. D.m.th qe sipas titullit nuk thirren ne emer te institucioneve shtetrore apo fetare.

Shkrimtar fetare[Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gjon Buzuku - libri me i pare i shkruar ne gjuhen shqipe. Eshte autori i pare. [1] (autor=shkrimtar nuk e di eshte njejte apo jo)
 • Lekë Matrënga - prift arberesh // libri i tij "E mbsuame krishterë" [1] (nuk e di a merret si letersi libri fetar)
 • Pjetër Budi - prift - autor dhe prodhimtar letersis se vjeter te Veriut [1]
 • Frang Bardhi - klerik - studioi ne Seminarin e Loretos ne Itali dhe sherbeu ne urdherat fetar.[1]
 • Pjetër Bogdani - ja ka zone venin Andrea Bogdanit, arkipeshv i Shkupit.Kreu mesimet e mesme ne Itali.
 • Jul Variboba- mbaroi Seminarin arberesh te Shen-Benedikt Ullanos, qe rektori i tij; punoj si prift, shkoj ne Rome si sekretar i nje urdheri fetar.[1]
 • Domeniko Belici (Vorea Ujko) - prift arberesh[1]

Burimi i te dhenave[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc Gjuha Shqipe për të huajt dhe shqiptarët jashtë atdheut