Jump to content

Vorea Ujko

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vorea Ujko ose Domenico Bellizzi ishte një shkrimtar arbëresh nga Kalabria e Italisë.

Vorea Ujko lindi si Domenico Bellizzi (ose Domeniko Beliçi në burime shqipe) në fshatin Frasnita, Frascineto, Kalabri, Itali1918 (ka shkrime ku thuhet se ka lindur edhe më 1931); vdiq në një aksidenti automobilistik më 26 janar 1989.

Vorea Ujko është pseudonimi i Domeniko Beliçit. Vorea, pos që ka qënë prift ai ka studiuar edhe për letërsi dhe si i tillë ka punuar mësues i letërsisë në Firmo.

Ai, ashtu si edhe poetët e rinj arbëreshë, bëjnë përpjekje që, pos kultivimit të gjuhës së tyre shqipe, që e kanë ruajtë brez pas bresi, e që paraqet një brum të mirë studimi të gjuhëtarëve, t'i afrohen gjuhës së sotme shqipe. Kjo mundësi tashmë është mundësuar, sepse ekziston liria e lëvizjës, por edhe kanë qasje në programe të ndryshme të mediave elektronike, por edhe të gazetave.

Në krijimtarinë e Ujkos vihet re ndjenja e fortë e lidhjes së tij me kulturën dhe paraardhësit. Krijimet e Ujkos janë publikuar në antologji dhe publikime në Itali, Shqipëri dhe Kosovë.

Tituj të veprave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Zgjimet e gjakut, Castrovillari (1971) [1]
  • Kosovë,[1] Cosenza (1973)
  • Mote moderne[1], Schiavonea (1976)
  • Ankth[1], Prishtinë (1978)
  • Stinët e mia[1], Corigliano Calabro Stazione (1980)
  • Këngë arbëreshe, Tiranë, (1982)
  • Burimi, Tiranë, (1985)
  • Hapma derën, zonja mëmë, Tiranë, (1990).

Burimi i të dhënave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  1. ^ a b c d e Gjovalin Shkurtaj dhe Enver Hysa : Gjuha Shqipe për të huajt dhe shqiptarët jashtë atdheut


Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]