Xhafer Ypi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Xhafer Ypi (1880 Starje - dhjetor 1940), një musliman Bektashi, ishte një politikan shqiptar. Ai ishte i edukuar në një universitet në Stamboll. Në 1920-1921 ai ishte ministër i Punëve të Brendshme dhe Ministrit të Drejtësisë. Ai gjithashtu ka mbajtur postin e Ministrit të Rendit Publik. Si udhëheqës i Partisë Popullore, në fund të dhjetorit 1921 ai formoi një qeveri ku Fan S. Noli ishte Ministri i Punëve të Jashtme dhe Ahmed Zogu ishte Ministri i Punëve të Brendshme. Deri në 4 dhjetor 1922, ishte Kryeministër Ypi. Nga 2 dhjetor 1922, deri në 31 janar 1925, Ypi ishte anëtar i Këshillit të Lartë (Kryetari kolegjial ​​i shtetit). Në qershor 1924 ai u largua nga Shqipëria për shkak të revoltës së Nolit, por ai e mbajti duke mbajtur postin zyrtarisht. Gjatë Mbretërisë së Zogut, Ypi është Kryeinspektori i Gjykatës Mbretërore. Kur nisi pushtimi italian, Ypi i përshëndeti italianët që kishin "çliruar" Shqipërinë "nga skllavëria e rëndë e gjakatarit Zog". Pasi Mbreti Zog kishte ikur, nga 9 prill - 12 prill Ypi ka qenë Kryetar dhe Fuqiplotë për Drejtësi i Komitetit të Administrimit të Përkohshëm, dhe si të tillë kreu i ngarkuar i shtetit. Nga më 12 prill, ai ishte Ministri i Drejtësisë në qeverinë e Shefqet Verlacit. Ai u vra nga një bombë ajrore.