Jump to content

Shkatërrimi i trashëgimisë serbe në Kosovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Majtas: Manastiri ortodoks serb mesjetar i rrënuar
Djathtas: Ikona nga Vendi i Trashëgimisë BotëroreUNESKO-s Zoja e Ljevishit në Prizren e dëmtuar gjatë trazirave të vitit 2004 në Kosovë.

Objektet kulturore dhe fetare serbe në Kosovë janë vandalizuar dhe shkatërruar sistematikisht gjatë disa periudhave historike, gjatë sundimit osman, Luftës së Parë Botërore, Luftës së Dytë Botërore, sundimit komunist jugosllav, Luftës së Kosovës dhe trazirave të vitit 2004.

Sipas Qendrës Ndërkombëtare për Drejtësi Tranzicionale, 155 kisha dhe manastire ortodokse serbe u shkatërruan nga shqiptarët e Kosovës ndërmjet qershorit 1999 dhe marsit 2004.[1] Monumentet mesjetare në Kosovë, të themeluara nga dinastia Nemanjić, është një sit i kombinuar i Trashëgimisë Botërore që përbëhet nga katër kisha dhe manastire të krishtera ortodokse serbe. Në vitin 2006, prona u regjistrua në Listën e Trashëgimisë Botërore në Rrezik.[2][3]

Perandoria Osmane

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Manastiri i Banjskës i themeluar nga mbreti serb Stefan Milutin u dogj pas pushtimit osman dhe manastiri u plaçkit gjatë pushtimit osman të Serbisë mesjetare.[4] Ajo u dëmtua përsëri gjatë shekullit të 16-të, pas së cilës u braktis derisa u ndërtua një xhami mbi rrënojat në shekullin e 17-të. [4] I gjithë kompleksi pësoi shkatërrimin më të madh pas tërheqjes së ushtrisë osmane nga Lufta e Madhe Turke.[4]

Pas pushtimit të Prizrenit dhe rrethinës së tij në vitin 1455 nga Perandoria Osmane, Manastiri i Kryeengjëjve të Shenjtë i themeluar nga perandori serb Stefan Dushan u plaçkit dhe u shkatërrua.[5] Në fillim të shekullit të 17-të, kishat e manastirit u bënë një prishje sistematike dhe konsiderohet gjerësisht se në të njëjtin qytet është përdorur material ndërtimor për të ndërtuar xhaminë e Sinan Pashës, por pretendime të tilla nuk janë vërtetuar.[5] [6]

Në fund të shekullit të 17-të, turqit osmanë plaçkitën manastirin e Visoki Deçanit, por nuk bënë dëme serioze.[7] Në gjysmën e parë të shek . [7] Dy monumente kushtuar Betejës së Kosovës u shkatërruan dhe u hoqën nga turqit, duke përfshirë një të ngritur nga Stefan Lazarević, despoti serb dhe djali i Llazarit të Serbisë.[8][9]

Kisha e Shën Nikollës e shekullit të 16-të në komunën e Lipjanit është rrënuar në shekullin e 19-të dhe materiali ndërtimor është shitur për ndërtimin e hekurudhës së Kosovës. [10] [11] Kalaja mesjetare e Novobërdës dhe qyteti u dëmtuan rëndë nga shpërbërja në 1892 kur gurthemeli iu referua ndërtimit të kazermave në Prishtinë.[12]

Lufta e Parë dhe e Dytë Botërore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë Luftës së Parë Botërore, thesaret e manastirit të Visoki Deçanit u plaçkitën nga Ushtria Austro-Hungareze, e cila pushtoi Serbinë midis 1915 dhe 1918.[13]

Pas pushtimit të Jugosllavisë (6–18 prill 1941) në Luftën e Dytë Botërore, pjesa më e madhe e Kosovës iu bashkua Shqipërisë së pushtuar nga Italia në një "Shqipëri të Madhe" të zgjeruar.[14] Gjatë pushtimit, një pjesë e popullatës serbe iu nënshtrua dëbimit, torturës, shkatërrimit të pronës private, shkatërrimit dhe dëmtimit të manastireve, kishave, monumenteve kulturore-historike dhe varrezave.[14]

Visoki Deçani ishte në shënjestër të shkatërrimit nga nacionalistët shqiptarë Balli Kombëtar dhe bluzat e zeza fashiste italiane në mesin e vitit 1941. Ushtria Mbretërore Italiane u përgjigj duke dërguar një grup ushtarësh për të ndihmuar në mbrojtjen e manastirit nga sulmet.[15] Monumentet e treta kushtuar Betejës së Kosovës u shkatërruan totalisht në vitin 1941.[8] [9]

Katedralja Ortodokse e Trinisë së Shenjtë në Gjakovë u shkatërrua nga komunistët në vitin 1949.[16] [17] Para vitit 1968, shteti jugosllav ka kryer shkatërrimin e kishave, renditjen e pronave të kishës si trashëgimi kulturore shtetërore, sekuestrimin e objekteve të kishës dhe manastirit për t'u ekspozuar në muzetë shtetërore, si dhe përvetësimin e pronave për funksione shtetërore. [18] Gjatë protestave të 1968 dhe 1981, objektet fetare ortodokse serbe ishin objektiv i vandalizmit, ndërsa vandalizmi vazhdoi gjatë viteve 1980. [18] [19] Pati përpjekje për të shkatërruar Deviçin, për të dëmtuar Visoki Deçanin dhe për të përdhosur Graçanicën dhe Vetminë e Shën Pjetrit të Korishës.[10] Në mars 1981, Manastirit Patriarkal të Pejës iu vu zjarri, i cili shkatërroi një seksion banimi prej 2000 metrash katrorë së bashku me mobiljet me vlerë, libra të rrallë liturgjikë dhe disa nga thesari i manastirit. [18] [20]

Lufta e Kosovës dhe pasojat

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bombardimet e NATO-s në mars-qershor 1999 rezultuan në dëmtimin e Manastirit të Graçanicës, kompleksit të katër kishave të Manastirit Patriarkal të Pejës, si dhe Visoki Deçanit dhe pikturave murale të Hermitazhit të Shën Pjetrit të Korishës, ndër kishat më të dukshme. [21] [7] Asnjë kishë apo manastir ortodokse serbe nuk u dëmtua apo u shkatërrua nga UÇK-ja gjatë luftës. [18] Megjithatë, pas përfundimit të armiqësive në qershor 1999, dhjetëra kisha dhe manastire ortodokse serbe u dëmtuan në sulmet hakmarrëse. [18] Pas luftës, luftëtarët e UÇK-së u akuzuan për vandalizimin e manastirit të Deviçit dhe terrorizimin e stafit. Trupat e KFOR-it thanë se rebelët e UÇK-së vandalizuan murale dhe piktura shekullore në kapelë dhe vodhën dy makina dhe të gjithë ushqimin e manastirit. [22] [23] Karima Bennoune, raportuese speciale e Kombeve të Bashkuara në fushën e të drejtave kulturore, iu referua shumë raporteve për sulme të shumta kundër kishave të kryera nga Ushtria Çlirimtare e Kosovës. [24] Në vitin 2014, John Clint Williamson njoftoi gjetjet hetimore të Task Forcës Speciale Hetimore të BE-së dhe ai tregoi se një element i caktuar i UÇK-së pas përfundimit të luftës (qershor 1999) synonte qëllimisht popullatat pakicë me akte persekutimi që përfshinin edhe përdhosje dhe shkatërrim të kishave dhe objekte të tjera fetare.[25] Fabio Maniscalco, një arkeolog italian, specialist për mbrojtjen e pronës kulturore, përshkroi se anëtarët e UÇK-së kapën ikona dhe stolitë liturgjike ndërsa plaçkisnin dhe se ata vazhduan të shkatërronin kishat dhe manastiret ortodokse të krishtera me bomba mortajash pas mbërritjes së KFOR-it. [26]

Në shoqërinë shqiptare të Kosovës pas konfliktit, thirrjet për hakmarrje për dhunën e mëparshme të kryer nga forcat e regjimit të Sllobodan Millosheviqit gjatë luftës qarkulluan përmes kulturës publike. [18] Shkatërrimi i trashëgimisë arkitekturore serbe u interpretua nga shqiptarët brenda atij konteksti pas konfliktit si arkitekturë duke u bërë një zëvendësues për forcat e mbajtura përgjegjëse për kryerjen e dhunës gjatë luftës që duheshin hakmarrë, në veçanti qeveria e Millosheviçit dhe ushtria e saj. [18] Një fabrikim i tillë i interpretimit të arkitekturës si dhunë pa hak rezultoi në ndërmjetësimin e një ideje të pranishme në atë kohë që shkatërrimi i kishave dhe manastireve përfshinte jo vetëm hakmarrjen për dhunën gjatë luftës së viteve 1998-1999; por edhe për një zinxhir veprimesh të dhunshme reale ose të imagjinuara që shkojnë shumë larg si ndërtimi mesjetar i kishave mbi objektet fetare "kriptoshqiptare". [18]

Trazirat e vitit 2004

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Katedralja e Shën GjergjitPrizren

Mediat shqiptare kosovare të pasluftës, të mbështetura dhe të kontrolluara nga grupet e rezistencës shqiptare, shkaktuan një klimë frike në mesin e gazetarëve vendas për të parandaluar mbulimin e balancuar të dhunës së ushtruar nga të dyja palët.[27] Ai krijoi një fushatë mediatike nacionaliste që nxiti dhe koordinoi sulmet e njëpasnjëshme kundër vendeve që përmbanin trashëgiminë serbe.[27]

Në një apel urgjent, [28] të lëshuar më 18 mars nga seanca e jashtëzakonshme e Mbledhjes së Zgjeruar të Sinodit të Shenjtë të Kishës Ortodokse Serbe (SPC), u raportua se një numër i kishave dhe faltoreve serbe në Kosovë ishin dëmtuar ose shkatërruar. nga rebelët. Të paktën 30 vende u shkatërruan plotësisht, pak a shumë u shkatërruan ose u shkatërruan më tej (lokacione që ishin shkatërruar më parë). [29] Përveç kishave dhe manastireve, dhjetëra ndërtesa mbështetëse (të tilla si ndërtesa famullie, ndërtesa ekonomike dhe rezidenca), duke e çuar numrin afër 100 ndërtesave të SPC të shkatërruara. [29] Të gjitha kishat dhe objektet e KSHP-së në Prizren u shkatërruan. [29] Lista përfshin disa vende të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Dhuna u përhap shpejt në pjesë të tjera të Kosovës, me komunitetet serbe të Kosovës dhe simbolet fetare dhe kulturore të sulmuara nga turmat e shqiptarëve. [18] Disa nga këto lokacione ishin gjoja nën mbrojtjen e KFOR-it në atë kohë. Gjatë trazirave dhe dhunës u vranë tetë serbë të Kosovës. Ndër pasuritë e dëmtuara ishte trashëgimia kulturore dhe arkitekturore e popullit serb, dhe si rezultat 35 kisha, duke përfshirë 18 monumente të kulturës, u shkatërruan, u dogjën ose u dëmtuan rëndë.[30] [18]

Komisioni për Zbatimin e Rindërtimit (RIC) për objektet fetare ortodokse serbe në Kosovë është një projekt i financuar nga BE për të promovuar rindërtimin e trashëgimisë kulturore [31] Ajo ka 35 vende nën përgjegjësinë e saj. [32] Projekti i rivitalizimit të kalasë së Novobërdës u financua nga Bashkimi Evropian dhe u zbatua nga UNESCO dhe UNMIK. [33]

 1. ^ Edward Tawil (shkurt 2009). "Property Rights in Kosovo: A Haunting Legacy of a Society in Transition" (PDF). New York: International Center for Transitional Justice. fq. 14. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Kosovo: Protection and Conservation of a Multi-Ethnic Heritage in Danger" (PDF). UNESCO. prill 2004. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Ferrari, Professor Silvio; Benzo, Dr Andrea (2014). Between Cultural Diversity and Common Heritage: Legal and Religious Perspectives on the Sacred Places of the Mediterranean. ISBN 9781472426017. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b c Israeli, Raphael (2018). Kosovo: The Loss by Complacency: The Relic and Reminder of Ottomanism in the Balkans. Strategic Book Publishing & Rights Agency. fq. 5–6. ISBN 9781948858793. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ a b Milinković, Mihailo (1996). НОВА АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА КОМПЛЕКСА СВ. АРХАНЂЕЛА КОД ПРИЗРЕНА [New archeological excavation of St. Archangel complex near Prizren]. Гласник Српског Археолошког друштва 11 (në serbisht). Belgrade: 208–224. Arkivuar nga origjinali më 2011-10-07.
 6. ^ Kaleshi, Hasan (1972). Najstariji vakufski dokumenti u Jugoslaviji na arapskom jeziku (në serbo-kroatisht dhe shqip). Prishtine: Rilindja. fq. 257–264. Marrë më 2010-08-14.
 7. ^ a b c "World Heritage Scanned Nomination: Dečani monastery" (PDF). UNESCO. 2002. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ a b Marković, Dragan (1989). "Svečanosti na Gazimestanu o Bidovdanu između dva svetska rata" (PDF). Etnološke sveske. 10: 127–134. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ a b "Na Gazimestanu sam zasadila 1.000 božura!". Kossev. 26 qershor 2016. Arkivuar nga origjinali më 15 nëntor 2022. Marrë më 15 nëntor 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ a b Subotić 1998.
 11. ^ Lidov, Aleksey (1998). Косово: Ортходокс херитаже анд контемпорары катастрофе. Индрик. fq. 325. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Revitalization of Novo Brdo Fortress - Preliminary Management Plan". UNESCO Office in Venice. 9 tetor 2006. fq. 73. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Mitrović, Andrej (2007). Serbia's Great War, 1914–1918. West Lafayette, Indiana: Purdue University Press. fq. 230. ISBN 978-1-55753-477-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ a b Nenad, Antonijević (2009). Albanski zločini nad Srbima na Kosovu i Metohiji: Dokumenta (PDF) (bot. 2nd). Kragujevac, Belgrade: Muzej žrtava genocida. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Judah, Tim (2002). Kosovo: War and Revenge. New Haven, Connecticut: Yale University Press. fq. 287. ISBN 978-0-300-09725-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "Fury as Park Built on Kosovo Church Remains". Balkan Insight. 16 korrik 2008. Marrë më 12 qershor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "Preliminary technical assessment report on the religious buildings/ ensembles and cultural sites damaged in March 2004 in Kosovo". Council of Europe. Marrë më 12 qershor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ a b c d e f g h i j Herscher 2010.
 19. ^ Di Lellio, Anna (2006). The Case for Kosova: Passage to Independence. Anthem Press. fq. 39–40. ISBN 9780857287120. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Perica, Vjekoslav (2002). Balkan Idols: Religion and Nationalism in Yugoslav States. Oxford University Press. fq. 123. ISBN 9780195174298. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Ćurčić 2000.
 22. ^ "KLA rebels accused of vandalizing Serb monastery". New York: CNN. 17 qershor 1999. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "Žak Ogar: Hoću da svedočim o zločinima OVK, ali me ne zovu". Belgrade: Večernje Novosti. 3 shkurt 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ ""Stop denying the cultural heritage of others," UN expert says after first fact-finding visit to Serbia and Kosovo*". Geneva: United Nations High Commissioner for Human Rights. 14 tetor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "Statement of Chief Prosecutor" (PDF). Center for Euro-Atlantic Studies. 29 korrik 2014. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 30 qershor 2021. Marrë më 15 nëntor 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ Fabio Maniscalco. "The Loss of the Kosovo Cultural Heritage" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 18 mars 2020. Marrë më 15 nëntor 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ a b Brosché, Johan; Legnér, Mattias; Kreutz, Joakim; Ijla, Akram (2017). "Heritage under attack: motives for targeting cultural property during armed conflict". International Journal of Heritage Studies. 23 (3): 254. doi:10.1080/13527258.2016.1261918. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ "Appeal from the extraordinary session of the Expanded Convocation of the Holy Synod of Serbian Orthodox Church". Arkivuar nga origjinali më 2022-02-19. Marrë më 2017-04-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ a b c ERP KiM Info 2004.
 30. ^ B92.net, FM talks Kosovo at U.S. college Arkivuar 20 mars 2011 tek Wayback Machine Gabim te stampa Webarchive: Mungon adresa e arkivimit., 18 March 2011
 31. ^ Reconstruction Implementation Commission (13 maj 2009). "Home". Council of Europe. Marrë më 9 dhjetor 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ Reconstruction Implementation Commission (13 maj 2009). "Sites". Council of Europe. Marrë më 9 dhjetor 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ Official launch of the Revitalization of Novobërdë/Novo Brdo Fortress project (13 maj 2009). "Sites". UNESCO. Marrë më 30 korrik 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)