Suretu ed-Duha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Suretu Ed Duha)
Shko te: navigacion, kërko

Suretu ed-Duha- quhet suretu Duha -paraditja pasi Zoti betohet ne te.

E zbritur ne Meke ,pas sures El fexhri ,Ajete :11

Ne kete sure flitet per Muhammedin a.s per te mirat qe ia dhuroi Zoti ne kete jete dhe per ato në jetën tjetër derisa te bëhej i kenaqur.Pasi ia cek gjendjen e tij kur ishte i vogel,jetim,i varfër,i paudhzuar,Ai ia perkujton begatite qe ia dha,e ne fund e porosit per tri ceshtje: te jete i bute per jetimin ,ta meshiroje nevojtarin dhe t'i udhezoj njerezit me ate te miren qe ia dha Zoti.

Përmbajtja[redakto | redakto tekstin burimor]

Eaūdhu bil-lāhi minesh-shejtānirr-rraxhîm Bismil-lāhirr-Rrahmānirr-Rrahîm

1. Ved-duhā. 2. Vel-lejli idhā sexhā. 3. Mā ved-deake Rabbuke ve mā kalā. 4. Ve lel-ahiretu hajrul-leke minel-ūlā. 5. Ve le sevfe ju’tîke Rabbuke fe-terdā. 6. Elem jexhidke jetîmen fe-āvā. 7. Ve vexhedeke dāl-len fe-hedā. 8. Ve vexhedeke ā-ilen fe-agnā. 9. Fe em-mel-jetîme fe-la takher. 10. Ve emmes-sāile felā tenher. 11. Ve emmā bini’meti Rabbike fehaddith


Me emrin e Allahut,Meshiruesit,Meshirebërësit!

1.Pasha paraditen! 2.Pasha natën kur shtrinë errësirën! 3.Zoti yt as nuk të ka lene,as nuk të ka përbuzur. 4.Dhe se bota e ardhshme është shumë më e mirë per ty se e para. 5.E Zoti yt do të jepë ty,e ti do të kënaqesh. 6.A nuk të gjeti ty jetim ,e Ai të beri vend [të dha perkrahje]. 7.Dhe të gjeti te paudhëzuar e Ai te udhëzojë. 8.Dhe të gjeti të varfër,e Ai te begatoi . 9.Pra,mos e perul jetimin! 10.As lypësin mos e perzë! 11.E me të mirat qe të dha Zoti yt,trego [udhëzo njerëz]!

Komente[redakto | redakto tekstin burimor]

Zoti xh.sh. betohet ne naten qe sjell erresiren,ne diten kur ajo shkreptine,ne Zotin krijues i te dy gjinive,se veprat e njerezve jan te llojllojta,te mira e te keqija ,te demshme e te dobishme ,e me pas shpjegon se ai qe jep per hire te Zotit,ruhet prej te keqijave qe i ka ndaluar Zoti ,beson ne Xhenetin,eshte i bindur per ate qe e jep se Zoti do t'ia kompenzoje,ose ai qe deshmon me La ilahe il-le-llah, atij Zoti i ndihmon qe ta marre rrugen e drejtee te shpetimit. E ai qe nuk jep,nuk adhuron Zotin ,nuk beson te verteten ,atij do ti prije e keqja e pasuria e tij e grumbulluar nuk do ti beje dobi kur te bjere ne varr i vdekur ose kur do te bjere ne fund te xhehenemit. E tere bota e sotme dhe bota e ardhme i takon vetem Zotit ,e Ai sqaron rrugen e vertete dhe shpjegoi se zjarri i xhehenemit eshte shume i forte dhe se ne te do te hyje vetem ai qe eshte i prishur deri ne skaj. E ai qe eshte ruajtur nga te keqijat,nuk do ti afrohet atij zjarri,e i tillë eshte ai qe e dha pasurinë e vet per hir te Zotit e nuk e dha per t'ia kthyer te mirën dikujt por vetem qe ta fitojë kënaqesinë e Zotit,e atij Zoti do ti jap deri sa ai te jetë i kënaqur. Ajetet e fundit u shpallen per sinqeritetin e Ebu Bekrit r.a Bilali ishte rob i Ummeje bin Halefit, i cili e mundonte robin e vet pse kishte pranuar fenë islmae,e në vapën me te madhe,e nxirrte duke e vënë ne shpinë me sy prej dielli,ndersa ne gjoks ia vënte nje gur te madhë e i thoshte se do te mbetej keshtu deri te vdiste ose ta mohonte Muhammedin.Bilali ashtu i shtrirë dhe i lodhur,nuk mundë te fliste më,pos qe te thoshte: "Një,Një". Atëher aty pari kaloi Ebu Bekri i cili e pa dhe Ummejes i tha : "Kije frikë Zotin per kete varfanjak !" Ai ia ktheu:"Ti e ke prishur (Pse e kishte udhezuar te behej mysliman) shpetoje pra!" Ebu Bekri e bleu prej tij dhe e liroi nga skllavëria. Dikush tha e liroi pse ka pasur nje interes prej tij ,ateher shpallet ajeti i 19 i kesaj sureje. Falenderoj Allahun e madheruar! Pejgamberi ishte pak i semure dhe nja dy tri nete nuk doli fare. Shkoi nje grua si duket Ymmi Xhemile ,gruaja e Ebi Lehebit dhe i tha :"O Muhammed, kam shprese se te la ai i yti, se nuk po shoh qe po te afrohet!" Per shkak se per nje kohe u vonua shpallja,idhujtaret hapen propagande se Muhammedin e la Zoti i vet. Si pergjigje per kete shpallet kjo sure,e Zoti betohet se nuk e ka lene, as nuk e ka braktisur,por ka per ti dhene famë,autoritet,fuqi e perhapje te fesë islame derisa te deshiroje e te jete i kenaqur Muhammedi,e do ti jap leje qe ne boten tjeter te beje shefaat per ymmetin e vet. Zoti pastaj ia perkujton kujdesin ndaj tij prej kur ishte i vogel ,jetim,i varfer,i paudhezuar,e pasi qe ia plotsoi te gjitha deshirat i tha te kete kujdes per jetimet,per varfanjaket dhe tu ndihmoje njerezve ,duke i udhezuar ne rrugen e drejt, dhe ashtu te jete mirenjohes per te mirat qe ia dhuroi Zoti.

Wikibooks:Category
Wikibooks ka më shumë informacione për ketë temë:
Wikibooks:Category
Wikibooks ka më shumë informacione për ketë temë:
Commons-logo.svg         Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: Category:Qur'an

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]