Jump to content

Wikipedia:Projekti Fjalori/Folklori/V

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjendeni në faqe të projektit fjalori në hapsirën Wikipedia, saktësisht tek përmbajtja për vitrinat e projektit.
Fresko pamjen ose kthehu te Vitrina Projekti Fjalori/Folklori apo Vitrina Projekti Fjalori/V ose kapërce në shkronjat e kësaj lëmije
A · B · C · Ç · D · Dh · E · Ë · F · G · Gj · H · I · J · K · L · Ll · M · N · Nj · O · P · Q · R · RR · S · Sh ·  T · TH · U · V · X · Xh · Y · Z · Zh / W
V-ja në lëmi tjera

Gjuhë dhe Letërsi
Arkeologjia
Arsimi
Baleti
Biznes
Ekonomia
Film
Fizika
Informatika
Interneti
Inxhenieria
Judikatura
Kimia
Komunikacioni
Kopshtaria
Kuzhina
Matematika
Mitologjia
Mjekësia
Muzika
Piktura
Gjeografia
Politika
Biologjia

vajagë ~a ef. shm. ~ashtagë e madhe, shkop, loskë. [1]
valak ~u (~i) em. shm. (sërb.) cilindër rruge për të shtypur udhët që ndërtohen. [1]
vangin në ffr. "me ja gjetë vangin", me ia gjetë shkakun, motivacionin. [1]
varç - vargj, vargoj. [1]
varë ~a ef. shm. ~a, vijë. [1]
vasë - vaut. [1]
vdir ft. humbas, zhduk. [1]
vdishu! zdishu! xhvishu! [1]
veçalim ndf. në mënyrë të veçantë, jo si të tjerët, "veçalim dyjesë", jo si gjithë boa. [1]
vejti - vuri. [1]
verdhë (i, e) mb. i gjelbërt (përgjithësisht në fshatrat e Kosovës) ndërsa për mbiemrin i verdhë përdoret orientalizma i sarit. [1]
vesvese ~sja ef. shm. ~ (or.) dyshim; ide fikse, "t´u ka bâ vesvese" [1]
vet - vjet. [1]
vetasuo (u) u vendos. [1]
vërështisém fint. përpiqem, heq, mundohem, "shum u vërështis teri sa i duel shpirti". [1]
vijtim - vetem. [1]
vila ~i (vilajet ~i) em. shm. ~e (or.) [1]
viran ~i (viron ~i, virën ~i) em. shm. dhe viran, e mb. i, e shkretë, batall, e. [1]
vist ndf. kejt. [1]
vjerë - vjedhur. [1]
vojl (t´) - të vegjël. [1]
vojn - vjen. [1]
vong - shih: vangin. [1]
vurmak ~u (~i) em. zor, shtrengim, " i dha vurmak t´madh". [1]
vur sur, vur sur (or.) [1]


  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y PËRALLA II IAP. "RILINDJA" Prishtin 1982.