Ajet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Ajet (arabisht: (آية) ājah, shumës (آيات) ājāt) është fjalë arabe për shenjë, provë, urdhërim, ligj, rregull dhe/ose udhëzim. Numri i përgjithshëm i ajeteve në Kur'an është 6236.

Fjala zakonisht përdoret për t'iu referuar një vargu të Kur'anit, d.m.th. njësisë më të vogël të Kur'anit. Myslymanët besojnë se secili ajet i Kur'anit është një shejnë nga Perëndia (i quajtur Allah në arabisht).

Kapitujt në Kur'an, të guajtura sure në arabisht, janë të përbëra nga disa ajete, edhe pse një sure mund të ndryshojë në masë të madhe në gjatësi, duke filluar prej 3 deri 286 ajete. Brenda një sureje të gjatë, ajetet mund të ndahen në sekuenca tematike dhe pasazhe. Një mit i zakonshëm insiston se numri i ajeteve është 6,666. Megjithatë, numri total i ajeteve në secilën sure, duke mos i llogaritur fjalën Bismillah veç e veç.