Grashtica

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Grashticë
Gjytet
Fshat
Skeda:Smail Puraj.jpg
Popullsia
 • Gjithsej433

Grashticë është një vendbanim në komunën e Prishtinës, Kosovë.

Blegtoria e Grashticës

Posedon bukuri të rralla natyrore, e sidomos në stinën e dimrit.

Ndryshe quhet edhe si fshati i mullinjëve. Ka shumë mullinjë me ujë.

Popullsia e këtij fshati kryesisht merren me blegtori dhe bujqësi.

Nga kafshët kryesisht mbajnë lopë dhe dele.

Foto nga: Alpet e Grashticës
Guri i Rogës
Natyra
Foto nga: A.K

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grashtica është fshat cili shtrihet në lindje të Kosovës, në një largësi 10 km, largësi nga kryeqendra e Kosovës,në magjistralen që të shpie në drejtim të Leskocit dhe pikës kufitare, të quajtur Porta 4-tër. Ajo kufizohet nga fshatrat Makoc, Mramor, Siqevë, Radashec, Keçekollë dhe Koliq dhe në vete i posedon 14.962.561 metra² hapësirë: Magjistralja që kalon nëpër Grashticë pothuaj e ndan në gjysmë këtë fshat kodrinorë-malor. Pjesa më e madhe është pjesë malore dhe përfshin një sipërfaqe prej 9.981.872 metra katror, d.m.th 66.71 % të pjesës së përgjithshme.

Grashticën mund ta ndajmë në disa pjesë bazuar në shtrirjen e banorëve në lagje:

  • Grashtica Qendër që përfshin lagjen e Kopranëve, Tahirajve, Kadriajve, Balajve, Shillovëve
  • Grashtica e Epërme përfshin lagjen e Dandarosëve, Sherifaj, Ajetaj, Demaj, etj,
  • Lagjen e Ugriajve në afërsi të fshatit Mramor dhe Lagjen e Stubllave që gjendet në Stallovë, afër fshatit Keçekollë
  • Lagjen Rrustaj Afër lagjës së Ugrijave
  • Lagjen e Xhupollëve që gjendet afër Mramorit

Banorët e këtij fshati bartin disa tre mbiemra: Sopjani, Krasniqi dhe Berisha. Mbiemri Krasniqi është më i madhi këtu, derisa mbiemrin Sopjani e bartin vetëm Lagja e Kopranëve dhe Shillovë, kurse mbiemrin Berisha e bartin lagja e Xhupollëve dhe Stubllave. Gjatë luftës në këtë fshat ka vepruar njësiti i UÇK-së.

Përveç rrugës kryesore-magjistrales, asnjë rrugë anësore nuk ka kanalizime, as ujësjellës, telefon, shtruarje trotuarësh.

Trafiku Urban[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trafiku Urban Autobuset numër 15 shkojnë në një pjesë të Grashticës, Keçekollë dhe Koliq. Këta autobus marrin udhetarë. Këtu biletat nuk janë të shtrejtuara nga stafi i autobusit. Mirëpo orari është shumë i rrallë.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitet 1989-1990 Grashtica ka pasur rreth 2000 banorë, kurse tani pothuaj është e pabanuar, sepse lufta dhe kushtet ekonomike, e kanë bërë të vehten dhe tani ka 459 banor të përhershëm.

Që nga kohët e mëhershme Grashtica ka qenë cak i okupatorëve të ndryshëm ashtu si dhe të okupatorit serb, ku gjatë kësaj kohe pjesa me e shëndosh, më e re, ashtu edhe familje të tëra, në mënyrë masive kanë lëshuar Grashticën dhe kanë dalë në botën e jashtme sidomos në vitet 1990-ta dhe gjatë dhe pas luftës së vitit 1999.

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në këtë fshat gjendet një shkollë fillore nëntë vjeçare ”Teuta” dhe një objekt fetar, një xhami, kurse objekte tjera nuk ka, sepse çdo herë kjo pjesë ka qenë më e harruar nga të gjithë, si institucionet shtetërore, si ato komunale dhe ato më të larta.

Stina e Dimrit

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]